Kulttuuri    |   Sarjakuva-arvostelu

Altanin mestarillinen klassikkosarjakuva on seikkailuparodia, joka rämpii moraalittomuuden viidakossa

Altanin klassikkosarjakuva Ada viidakossa kääntää Corto Maltesen asetelmat nurin. Altan vierailee parhaillaan Helsingissä.

Sarjakuvat

Altan: Ada viidakossa (Ada nella jungla). Suom. Heikki Kaukoranta. Asema Kustannus / Zum Teufel / Täysi Käsi. 88 s.

Altan on piirtänyt Ada viidakossa -albumin mustavalkoisena samoin kuin toinen italialainen sarjakuvan mestari Hugo Pratt Corto Maltesensa alun perin. Sekä Ada että Corto seikkailevat eksoottisissa maisemissa, mutta muuten ne ovat monella tapaa toistensa vastakohtia.

Tarinan alussa nuori britti Ada Frowz opiskelee sisäoppilaitoksessa. Sieltä hän lähtee Lontooseen setänsä kuolinvuoteen ääreen. Iso perintö vie hänet Afrikkaan etsimään serk­kuaan Percyä, joka on hylätty elämään villin viidakon armoilla oletettavasti kuin Tarzan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisellä sivulla Altan leimaa sarjakuvansa klassiseksi ja moralistiseksi romaaniksi. Ei pidä uskoa. Se ei ole klassinen vaan korostetun moderni ja leikkii moraalittomuudella. Romaanikaan se ei tietenkään ole, kun on sarjakuva.

Altan kyllä leikittelee klassisen kirjallisuuden perinteillä. Muoto ja jotkut sävyt antavat aavistella kaikuja Charles Dickensin jatkokertomusten höpsöistä hahmoista. Mutta päällimmäisenä Altan tekee parodiaa 1900-luvun sarjafilmeistä ja kioskiseikkaluista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ada viidakossa ilmestyi ensin vuodesta 1978 alkaen jatkosarjana Linus-lehdessä, joka oli Ita­lian sarjakuvan kehitykselle olennainen kasvualusta samaan tapaan kuin Pilote Ranskassa. Äskettäin Linus on julkaissut muun muassa suomalaisen Tommi Musturin sarjakuvaa.

Siinä missä Pratt teki romanttisia seikkailuja, kyyninen Altan lyö läskiksi hurtilla satiirilla. Altanin ihmiset ovat järjestään itsekkäitä, petollisia ja ahneita. Jopa itse sankaritar Ada etsii setänsä perillistä itsekkäistä syistä.

Italia­lainen Fran­cesco Tullio Altan (s. 1942) edustaa eri sukupolvea kuin Pratt (s. 1927). Corto seikkaili ensim­mäisessä maailman­sodassa, mutta Adan tarina alkaa vuonna 1939 ja Afrikassa soditaan jo toista maailmansotaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ero on olennainen. Ensimmäinen maailmansota tuhosi belle époquen viattomuuden, joka kuitenkin eli vielä muistoissa. Toisessa maailman­sodassa vallitsi jo bisneshenki, vaikka natsien äärimmäisen pahuuden torjuminen on pyhittänyt sen jälkikäteen.

Pratt sanoikin sijoittaneensa Cortonsa 1900-luvun alkuvuosikymmeniin, koska myöhemmin maailmassa ei enää olisi ollut tilaa romanttiselle onnensoturille. Altan kuvaa raadollista maailmaa, jossa ihanteet esiintyvät vain pilkattavina ja rikottavina.

Altan ei varsinaisesti viittaa Corto Malteseen, mutta on vaikea kuvitella, ettei se olisi käynyt hänen mielessään ainakin kaikupohjana. Teoksen nimi vaikuttaa mukaelmalta Prattin albumista Anna ja Dan viidakossa (Anna nella jungla).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaiken kyynisyyden keskellä Adan maailmassa on yksi kaunis piirre, joka on yhteinen Corton kanssa. Afrikassa mustat on alistettu, mutta pahimmatkaan törkimykset eivät suhtaudu heihin varsinaisen rasistisesti. Halveksunta ja petokset eivät tunne roturajoja.

Altan aloitti sarjakuvien tekemisen suhteellisen myöhään. Hän opiskeli arkkitehtuuria Venetsian yliopistossa, mutta siirtyi lavastajaksi ja käsikirjoittajaksi televisioon ja elokuviin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1970 Altan muutti Rio de Janeiroon, jossa alkoi julkaista lastensarjakuvia. Hän palasi Brasiliasta Italiaan 1976 ja alkoi tehdä myös aikuisten sarja­kuvia. Ada viidakossa sai jatko-osan Macao (1979).

Altanin tuotanto on laaja. Lastensarjakuva Pimpa on suurin kaupallinen menestys, myös tv-animaatiosarjana.

Piirtäjänä Altan liittyy Prattin ja muiden ekspressionistisen sarjakuvan koulukuntaan. Hän käyttää valon ja syvien varjojen jyrkkiä kontrasteja yhtä vaikuttavasti.

Toisaalta Altan piirtää pyö­reällä viivalla ja karrikoi ronskisti. Mieshahmoille hän on antanut vänkyrät kikkelimäiset nenät, jotka korostavat raadollista luonnetta.

Naiset Altan piirtää armollisemmin, vaikka eivät he käyttäydy miehiä puhtoisemmin. Altan paljastelee heidän rintojaan joka käänteessä. Se saattaa olla yhtälailla silkkaa sovinismia kuin sen parodiaa.

Kertojana Altan käyttää erikoista kikkaa, joka ei toimisi samalla tavalla missään muussa välineessä kuin sarjakuvassa. Kertojanääni tarjoilee ruutujen alla sarkastisia kommentteja mutta myös taustaksi tosiasioita tarinan tapahtumista.

Kommenttien ilkeä sävy antaa äänelle persoonallisuuden – mutta kenen? Se ei kuulu yhdellekään tarinan henkilöistä. Altan tunkeilee itse mukaan teokseensa, vaikkei sitä suoraan tunnustakaan.

Moinen metatason monimielisyys ei luonnistuisi helposti edes elokuvalta. Se on viimeinen silaus, joka nostaa Adan viidakossa mestariteokseksi.

Suomennoksen julkaisu on kolmen kustantamon yhteinen ponnistus. Niistä kahden taustalla on sarjakuvataiteilijoita, mikä antaa julkaisulle hienostuneen asiantuntijuuden leimaa. Asemaa pyörittävät Ville Ranta ja Mika Lietzen ja Täysi Kättä Pertti Jarla.

Toteutuksessa ei ole tingitty laadusta. Suomentaja Heikki Kaukoranta ja tekstaaja Ilkka Pesämaa ovat alojensa taitureita, jotka vastasivat viimeksi ­George Herrimanin Krazy Katin uusimmasta suomalaisesta albumista. Heidän työstään ei löydy moitteen sijaa.

Altan kertoo työstään Helsingin sarjakuvafestivaalilla (Suvilahti 1.-2.9.) Kattilahallin päälavalla la klo 13.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuva
 • Arvostelu
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Harri Römpötti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  2. 2

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  5. 5

   Ylenpalttisesta lento­matkailusta syytetty YK:n ympäristö­johtaja erosi tehtävästään

  6. 6

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  7. 7

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  8. 8

   Raportti: Trump paisuttelee saudien kanssa tehtyjen ase­kauppojen työllisyys­vaikutuksia – ”Marginaalinen vaikutus Yhdysvaltain talouteen”

  9. 9

   Liike-elämä vaatii seuraavalta hallitukselta paljon sellaista, mitä se tuskin saisi demari­johtoiselta hallitukselta

  10. 10

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  5. 5

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  6. 6

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  7. 7

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää