Kulttuuri    |   Sarjakuva-arvostelu

Altanin mestarillinen klassikkosarjakuva on seikkailuparodia, joka rämpii moraalittomuuden viidakossa

Altanin klassikkosarjakuva Ada viidakossa kääntää Corto Maltesen asetelmat nurin. Altan vierailee parhaillaan Helsingissä.

Sarjakuvat

Altan: Ada viidakossa (Ada nella jungla). Suom. Heikki Kaukoranta. Asema Kustannus / Zum Teufel / Täysi Käsi. 88 s.

Altan on piirtänyt Ada viidakossa -albumin mustavalkoisena samoin kuin toinen italialainen sarjakuvan mestari Hugo Pratt Corto Maltesensa alun perin. Sekä Ada että Corto seikkailevat eksoottisissa maisemissa, mutta muuten ne ovat monella tapaa toistensa vastakohtia.

Tarinan alussa nuori britti Ada Frowz opiskelee sisäoppilaitoksessa. Sieltä hän lähtee Lontooseen setänsä kuolinvuoteen ääreen. Iso perintö vie hänet Afrikkaan etsimään serk­kuaan Percyä, joka on hylätty elämään villin viidakon armoilla oletettavasti kuin Tarzan.

Ensimmäisellä sivulla Altan leimaa sarjakuvansa klassiseksi ja moralistiseksi romaaniksi. Ei pidä uskoa. Se ei ole klassinen vaan korostetun moderni ja leikkii moraalittomuudella. Romaanikaan se ei tietenkään ole, kun on sarjakuva.

Altan kyllä leikittelee klassisen kirjallisuuden perinteillä. Muoto ja jotkut sävyt antavat aavistella kaikuja Charles Dickensin jatkokertomusten höpsöistä hahmoista. Mutta päällimmäisenä Altan tekee parodiaa 1900-luvun sarjafilmeistä ja kioskiseikkaluista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ada viidakossa ilmestyi ensin vuodesta 1978 alkaen jatkosarjana Linus-lehdessä, joka oli Ita­lian sarjakuvan kehitykselle olennainen kasvualusta samaan tapaan kuin Pilote Ranskassa. Äskettäin Linus on julkaissut muun muassa suomalaisen Tommi Musturin sarjakuvaa.

Siinä missä Pratt teki romanttisia seikkailuja, kyyninen Altan lyö läskiksi hurtilla satiirilla. Altanin ihmiset ovat järjestään itsekkäitä, petollisia ja ahneita. Jopa itse sankaritar Ada etsii setänsä perillistä itsekkäistä syistä.

Italia­lainen Fran­cesco Tullio Altan (s. 1942) edustaa eri sukupolvea kuin Pratt (s. 1927). Corto seikkaili ensim­mäisessä maailman­sodassa, mutta Adan tarina alkaa vuonna 1939 ja Afrikassa soditaan jo toista maailmansotaa.

Ero on olennainen. Ensimmäinen maailmansota tuhosi belle époquen viattomuuden, joka kuitenkin eli vielä muistoissa. Toisessa maailman­sodassa vallitsi jo bisneshenki, vaikka natsien äärimmäisen pahuuden torjuminen on pyhittänyt sen jälkikäteen.

Pratt sanoikin sijoittaneensa Cortonsa 1900-luvun alkuvuosikymmeniin, koska myöhemmin maailmassa ei enää olisi ollut tilaa romanttiselle onnensoturille. Altan kuvaa raadollista maailmaa, jossa ihanteet esiintyvät vain pilkattavina ja rikottavina.

Altan ei varsinaisesti viittaa Corto Malteseen, mutta on vaikea kuvitella, ettei se olisi käynyt hänen mielessään ainakin kaikupohjana. Teoksen nimi vaikuttaa mukaelmalta Prattin albumista Anna ja Dan viidakossa (Anna nella jungla).

Kaiken kyynisyyden keskellä Adan maailmassa on yksi kaunis piirre, joka on yhteinen Corton kanssa. Afrikassa mustat on alistettu, mutta pahimmatkaan törkimykset eivät suhtaudu heihin varsinaisen rasistisesti. Halveksunta ja petokset eivät tunne roturajoja.

Altan aloitti sarjakuvien tekemisen suhteellisen myöhään. Hän opiskeli arkkitehtuuria Venetsian yliopistossa, mutta siirtyi lavastajaksi ja käsikirjoittajaksi televisioon ja elokuviin.

Vuonna 1970 Altan muutti Rio de Janeiroon, jossa alkoi julkaista lastensarjakuvia. Hän palasi Brasiliasta Italiaan 1976 ja alkoi tehdä myös aikuisten sarja­kuvia. Ada viidakossa sai jatko-osan Macao (1979).

Altanin tuotanto on laaja. Lastensarjakuva Pimpa on suurin kaupallinen menestys, myös tv-animaatiosarjana.

Piirtäjänä Altan liittyy Prattin ja muiden ekspressionistisen sarjakuvan koulukuntaan. Hän käyttää valon ja syvien varjojen jyrkkiä kontrasteja yhtä vaikuttavasti.

Toisaalta Altan piirtää pyö­reällä viivalla ja karrikoi ronskisti. Mieshahmoille hän on antanut vänkyrät kikkelimäiset nenät, jotka korostavat raadollista luonnetta.

Naiset Altan piirtää armollisemmin, vaikka eivät he käyttäydy miehiä puhtoisemmin. Altan paljastelee heidän rintojaan joka käänteessä. Se saattaa olla yhtälailla silkkaa sovinismia kuin sen parodiaa.

Kertojana Altan käyttää erikoista kikkaa, joka ei toimisi samalla tavalla missään muussa välineessä kuin sarjakuvassa. Kertojanääni tarjoilee ruutujen alla sarkastisia kommentteja mutta myös taustaksi tosiasioita tarinan tapahtumista.

Kommenttien ilkeä sävy antaa äänelle persoonallisuuden – mutta kenen? Se ei kuulu yhdellekään tarinan henkilöistä. Altan tunkeilee itse mukaan teokseensa, vaikkei sitä suoraan tunnustakaan.

Moinen metatason monimielisyys ei luonnistuisi helposti edes elokuvalta. Se on viimeinen silaus, joka nostaa Adan viidakossa mestariteokseksi.

Suomennoksen julkaisu on kolmen kustantamon yhteinen ponnistus. Niistä kahden taustalla on sarjakuvataiteilijoita, mikä antaa julkaisulle hienostuneen asiantuntijuuden leimaa. Asemaa pyörittävät Ville Ranta ja Mika Lietzen ja Täysi Kättä Pertti Jarla.

Toteutuksessa ei ole tingitty laadusta. Suomentaja Heikki Kaukoranta ja tekstaaja Ilkka Pesämaa ovat alojensa taitureita, jotka vastasivat viimeksi ­George Herrimanin Krazy Katin uusimmasta suomalaisesta albumista. Heidän työstään ei löydy moitteen sijaa.

Altan kertoo työstään Helsingin sarjakuvafestivaalilla (Suvilahti 1.-2.9.) Kattilahallin päälavalla la klo 13.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuva
 • Arvostelu
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Harri Römpötti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Nuoriso on pilalla, taas

  7. 7

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  8. 8

   Lehti: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas Kavanaugh’ta syytetään myös toisesta ahdistelusta

  9. 9

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  10. 10

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää