Kulttuuri    |   Vanha helmi

Helsingin rakastetuimman veistoksen tekijä oli poikkeuksellinen henkilö, kosmopoliitti kotiseutumies

Tuhannet ja tuhannet ihmiset ajavat päivittäin Helsingin Kaisaniemessä Varsapuistikon ohi.

Aina joku jää ratikan ikkunasta katsomaan pidemmäksi aikaa harvinaisen luontevaa veistosta, jossa tamma imettää varsaansa. Veistoksen nimi on Äidinrakkaus.

Kymmenen vuotta sitten HS:n lukijat äänestivät Äidinrakkauden Helsingin rakastetuimmaksi veistokseksi, ohi itsensä Havis Amandan. Mutta moniko tuntee tekijää?

Saanko siis esitellä: Emil Ceder­creutz, kuvanveistäjä ja vapaaherra Suomen Harjavallasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesälomareissulla Kokemäellä pälkähti päähän käydä myös naapurikaupungissa Harjavallassa sijaitsevassa Emil Cedercreutzin museossa, jonka tiesin hatarasti vain nimeltä. Reissu todellakin kannatti.

Museo osoittautui harvi naisen moni­puoliseksi: Köyliön­kartanossa syntynyt Emil Cedercreutz (1879–1949) oli hevosista suuresti pitävä kuvan­veistäjä ja varhainen eläin­suojelija. ”Jos uskotaan teosofeja, niin olen minä mahtanut edellisessä olomuodossani olla hevonen”, myös kirjailijana kunnostautunut Cedercreutz on todennut.

Hän oli taitava ja tunnettu siluettitaiteilija ja ennen muuta tulisieluinen kotiseutumies, joka kiersi lähitienoita ja keräsi maataloista tarpeettomaksi muuttuneita työkaluja, käsitöitä ja monenmoista arkista esineistöä niin, että siitä syntyi vähitellen huomattava kokoelma.

Kerrotaan, että vapaa­herra kuljetti ryijy­saaliita kotiin pyöränsä tangolla ja korjaili ja huolsi tekstiilejä rakkaudella. Ceder­creutz näki kansan­omaisten arjen esineiden estetiikan ja tajusi esimerkiksi ryijyjen arvon ennen muita. Pelkästään ryijyjä kokoelmissa on yli 70.


Aarteensa Cedercreutz pani esille Maahengen temppeliksi nimeämäänsä uudisrakennukseen, museoon, joka oli 1900-luvun alussa harvinaisuus Suomen maaseudulla. Maahengen temppeli oli kuitenkin jotakin paljon enemmän kuin tavanomainen kotiseutumuseo. Sen tuli olla ”oodi maan, auringon ja ihmisen menestyksekkäälle yhteistyölle”, Cedercreutzin mukaan.

Emil Cedercreutz oli hyvin perillä esimerkiksi tolstoilaisuudesta, joka korosti muun muassa yksinkertaista elämää, ruumiillisen tekemisen tärkeyttä ja lähimmäisenrakkautta. Myös englantilainen Arts & Crafts -liike oli hänen sydäntään lähellä, samoin ruotsalaisen kirjailijan ja naisasianaisen Ellen Keyn (1849–1926) ajattelu. Keystä Cedercreutz on leikannut siluetinkin.

Alkuperäinen Maahengen temppeli seisoo edelleen paikoillaan, mutta sen ovet ovat kiinni. Esineet on siirretty näytteille itse museorakennukseen, kauniina teemoitettuina kokonaisuuksina, jotka herättävät nostalgisia tunteita. Ryijyjen rinnalla maitotalous, sahdinteko ja kaljanpano ovat oma kokonaisuutensa, nikkarin työkalut omansa, jyvien käsittely ja leivonta omansa. Ja niin edelleen. Mennyttä maailmaa.

Viereen rakennettuun taiteilijakoti Harjulaan pääsee oppaan kanssa. Ovien takaa aukeaa hämmästyttäviä näkyjä toisensa perään.

On valkoinen sali, keltainen sali, punainen sali; flyygeli ja tyylihuonekaluja. Valtavasti veistoksia, maalauksia ja kirjoja 14 eri kielellä; Cedercreutzin kielitaito oli melkoinen. Itämaisten mattojen rinnalla on jääkarhun- ja tiikerintaljat (joskus nuo suu auki ammottavat taljat olivat statusesineitä) ja vierashuoneessa Murano-lasiset peilit. Ynnä muuta.

Talo on oikea runsaudensarvi, kokonaistaideteos. Senkin voi nähdä 1900-luvun alun taiteilijoiden maaseutukiinnostuksen ilmentymänä, englantilaisen Bloomsburyn ryhmän tai yhtä hyvin kotoisen Tuusulanjärven taiteilijayhteisön lailla.

Cedercreutzin museon johtajana pitkään toimineen Ritva Kavan teos Emil Cedercreutz, Satakunnan eurooppalainen tutustuttaa tarkemmin tähän valtavan kotiseuturakkauden läpitunkemaan mieheen, jonka kotiseutuinnostuksessa ei ollut merkkiäkään pölyisestä nurkkakuntaisuudesta. Päin vastoin se heijasteli oman aikansa ajankohtaisimpia eurooppalaisia aatevirtauksia.

Kartanonomistajasukuun syntyneellä Cedercreutzilla oli nuoruudesta lähtien tietysti poikkeukselliset mahdollisuudet matkustella laajasti ja pysyä kartalla kaikesta uudesta.

Harjulan oveen hän on teesikseen kiinnittänyt kehotuksen Memento vivere, muista elää. ”Sitä voitaneen pitää Cedercreutzin ’elämänuskonnon’ uskontunnustuksena”, kirjoittaa Ritva Kava.

Lähteenä mm. Ritva Kava: Emil Cedercreutz, Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Suomen Historiallisen Seuran tutkimuksia 180, 1993. Emil Cedercreutzin museo, Museotie 1, Harjavalta. Avoinna ti, ke ja su 12–16, to 12–18. Syyskuun alusta lähtien suljettuna ma, pe ja la.  

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvanveisto
 • Kulttuuri
 • Museot
 • Pirkko Kotirinta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Palvelunesto­hyökkäys on kaatanut useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Keskusta ja siniset ylimääräisiin kokouksiin alkuillasta, kokoomuskin tuohduksissa – Nämä seitsemän asiaa hiertävät hallituspuolueiden välejä

  7. 7

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  10. 10

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää