Kulttuuri

Kansanmuusikot kampanjoivat Ruotsissa äärioikeistoa vastaan Abban Benny Anderssonin johdolla – Saako ruotsalaista perinnettä pitää muita parempana?

Muusikot ovat käyneet soittamassa kansanmusiikkia ääriliikkeiden mielenosoituksissa ympäri maata, ja kuuluisat muusikot Benny Anderssonista lähtien ovat julkaisseet mediassa vetoomuksia.

Ruotsissa järjestetään ensi sunnuntaina parlamenttivaalit. Vaalien lähestyessä äänenpainot ovat muuttuneet yhä painavammiksi – ja äänekkäämmiksi.

Tämä pätee myös Ruotsin kansanperinnekenttään, joka on noussut laajasti kansallismielisyyttä ja siihen liittyviä kulttuurinäkemyksiä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulttuuriväki osoittaa sanansa varsinkin maahanmuuttovastaisille ruotsidemokraateille (Sverigedemokraterna, SD), joilla on gallupien mukaan mahdollisuuksia nousta jopa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.

Kansanperinteen ammattilaiset ovat huolissaan siitä, että nationalistiset, jopa fasistiset virtaukset vahvistuvat Ruotsissa ja että nämä piirit haluavat käyttää ruotsalaista kansanperinnettä ja -kulttuuria omiin tarkoituksiinsa, oman, todellisuudessa kulttuurivihamielisen politiikkansa symbolina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mukana kampanjassa on yhtenäisenä rintamana liki koko maailmanmusiikin, kansanmusiikin,- tanssin ja -perinteen kenttä nimekkäimmistä muusikoista tutkijoihin, opiskelijoihin, opettajiin sekä kulttuuri-instituuttien johtajiin.

Viime päivinä Ruotsin mediassa on julkaistu useita tämän joukon haastatteluja, mielipidekirjoituksia ja vetoomuksia.

Kampanjan osana kansanmuusikot ovat kokoontuneet ympäri Ruotsia soittamaan kansanmusiikkia siellä, missä ruotsidemokraatit sekä äärinationalistiset liikkeet ovat järjestäneet mielenosoituksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsin kansallissoittimen avainviulujen, viulujen, haitarien, puhaltimien ja monenlaisten lyömäsoittimien soittajia on kuultu viime päivinä muun muassa Göteborgissa ja tänään sunnuntaina Malmössä, jossa Alternativ for Sverige -puolue kokoontuu.

Soittorivejä on koottu varsinkin Facebookin Folkmusiker mot rasism -ryhmässä.

Kampanjan näkyvin osa lienee nyt jo noin tuhannen kulttuurityöntekijän allekirjoittama vetoomus, joka on julkaistu useissa ruotsalaisissa lehdissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vetoomuksessa kansanperinteen ammattilaiset varoittavat, että kansallismielisyys ja nationalismi voivat tehdä paljon hallaa kansanperinteelle, sen keräämiselle ja harjoittamiselle.

Niin on tapahtunut jo aiemmin, kertoo historia. Aiempien sukupolvien nationalistinen ja vihamielinen suhtautuminen muihin kulttuureihin sekä näkemys ruotsalaisen kansankulttuurin ylivertaisuudesta muihin kulttuureihin nähden on johtanut vetoomuksen mukaan siihen, että kansanperinne näyttäytyy suurelle yleisölle nykyään merkityksettömänä, periferisenä puuhasteluna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ammattilaisilta on vienyt vuosikymmeniä päästä irti tästä historiallisesta taakasta, eikä sitä haluta enää takaisin.

Runsas viikko sitten Svenska Dagbladetissa julkaistiin näyttävä protestikirje. Siinä Abbasta tunnettu, kansanmuusikkonakin toimiva Benny Andersson, Tomas Ledin sekä joukko muita nimekkäitä muusikoita kirjoitti, etteivät he halua, että poliittiset puolueet käyttävät kansanmusiikkia keppihevosenaan.

Muusikot vaativat lakimuutoista, joka estäisi musiikin käytön sellaisiin poliittisiin tarkoituksiin, joiden takana musiikin tekijät eivät itse ole. Muusikot kritisoivat esimerkiksi sitä, että ääriliikkeiden radioasemat voivat nyt vapaasti soittaa heidän musiikkiaan.

”Haluamme nähdä kulttuuripolitiikkaa, joka ottaa vastuun siitä, että rikas kulttuuriperintömme saa sen tilan ja huomion, jonka se ansaitsee sen sijaan, että jätämme passiivisina kentän ruotsidemokraateille ja muille”, Andersson ja kumppanit kirjoittavat.

Dalarnas Tidning -lehdessä taas kuusi ansioitunutta pelimannia sekä kulttuuri-instituutioiden johtajaa, muun muassa Kungliga Musikaliska Akademien johtajat Ale Möller, Ellika Frisell ja Lena Willemark kirjoittavat, että Ruotsidemokraatit ovat aivan turhaan huolissaan ruotsalaisen kansankulttuurin kohtalosta. Sitä ei uhkaa monikulttuurisuus eikä maahanmuutto, vaan päinvastoin: ruotsalainen paikalliskulttuuri on kehittynyt, kun se on saanut vaikutteita ulkoa.

”Kansanmusiikki voi valtavan hyvin. Se elää erilaisten musiikillisten ilmaisumuotojen runsaudessa ja sitä virkistävät kaikki ne jännittävät uudet vaikutteet, joita maahamme tulee”, kuusikko kirjoitti.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ruotsin kansanperinteen kenttä kokoaa rivejään politiikan vuoksi. Maassa perustettiin Folkmusiker mot främlingsfientlighet -niminen (Kansanmuusikot muukalaisvihaa vastaan) verkosto vuonna 2010, kun ruotsidemokraatit saavuttivat ”jytkynsä”.

Vaalien jälkeen puolue julkisti manifestin, jossa se ilmoitti siirtävänsä maahanmuuttajien kulttuuriin käytettävät varat ruotsalaiseen perinnekulttuuriin, esimerkiksi kotiseutujärjestöille ja kansanmusiikkiin. Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson esiintyi usein julkisuudessa kansallispuvussa.

Folkmusiker mot främlingsfientlighet -liike on jatkanut toimintaansa aktiivisesti myöhemminkin. Vuonna 2015 se palkittiin Ruotsin Folk- och världsmusikgalan -tapahtumassa kunniapalkinnolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanperinne
 • Nationalismi
 • Ruotsi
 • Kulttuuri
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  4. 4

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  5. 5

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  6. 6

   Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat

  7. 7

   Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa

  8. 8

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  9. 9

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  10. 10

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän Tilaajille
  3. Kyytejä rekan perävaunussa, teinidraamaa ja bingoa – Kahdeksan päivää siirtolaiskaravaania Meksikossa seurannut toimittaja kertoo HS:lle näkemästään
  4. Konservatiivinen Fox News ilmoitti tukevansa Valkoisen talon oikeuteen haastanutta CNN-kanavaa
  5. Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa
  6. Brittihallituksen brexit-kokous venyy – Pääministeri Mayltä odotetaan lausuntoa noin kello 20, HS näyttää suorana lähetyksenä
  7. Britannian EU-euro sattuu, mutta kehen se sattuu eniten ja kuka keksii parhaan selityksen?
  8. ”Aivan bullshittiä”, sanoo Airiston Helmen taustavaikuttajan avustaja hybridivaikuttamisväitteistä – mies kiistää rikosepäilyt
  9. Hjallis Harkimo kertoi Youtube-kanavallaan löytäneensä Jokereille uuden omistajan – ei kerro nimeä, mutta kuvaa ostajaa ”hyväksi tyypiksi”
  10. Ihmiskunnan ruokkiminen käy tulevaisuudessa luultuakin vaikeammaksi, varoittavat tutkijat
  11. Tunti sitten
  12. Hallitus höykytti demareita budjettiesityksen kestämättömyydestä – ”Kylmää ja ylimielistä politiikkaa”, Rinne sanoi hallituksen suhtautumisesta eläkeläisiin
  13. Näytä lisää