Kulttuuri

Kansanmuusikot kampanjoivat Ruotsissa äärioikeistoa vastaan Abban Benny Anderssonin johdolla – Saako ruotsalaista perinnettä pitää muita parempana?

Muusikot ovat käyneet soittamassa kansanmusiikkia ääriliikkeiden mielenosoituksissa ympäri maata, ja kuuluisat muusikot Benny Anderssonista lähtien ovat julkaisseet mediassa vetoomuksia.

Ruotsissa järjestetään ensi sunnuntaina parlamenttivaalit. Vaalien lähestyessä äänenpainot ovat muuttuneet yhä painavammiksi – ja äänekkäämmiksi.

Tämä pätee myös Ruotsin kansanperinnekenttään, joka on noussut laajasti kansallismielisyyttä ja siihen liittyviä kulttuurinäkemyksiä vastaan.

Kulttuuriväki osoittaa sanansa varsinkin maahanmuuttovastaisille ruotsidemokraateille (Sverigedemokraterna, SD), joilla on gallupien mukaan mahdollisuuksia nousta jopa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi.

Kansanperinteen ammattilaiset ovat huolissaan siitä, että nationalistiset, jopa fasistiset virtaukset vahvistuvat Ruotsissa ja että nämä piirit haluavat käyttää ruotsalaista kansanperinnettä ja -kulttuuria omiin tarkoituksiinsa, oman, todellisuudessa kulttuurivihamielisen politiikkansa symbolina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mukana kampanjassa on yhtenäisenä rintamana liki koko maailmanmusiikin, kansanmusiikin,- tanssin ja -perinteen kenttä nimekkäimmistä muusikoista tutkijoihin, opiskelijoihin, opettajiin sekä kulttuuri-instituuttien johtajiin.

Viime päivinä Ruotsin mediassa on julkaistu useita tämän joukon haastatteluja, mielipidekirjoituksia ja vetoomuksia.

Kampanjan osana kansanmuusikot ovat kokoontuneet ympäri Ruotsia soittamaan kansanmusiikkia siellä, missä ruotsidemokraatit sekä äärinationalistiset liikkeet ovat järjestäneet mielenosoituksia.

Ruotsin kansallissoittimen avainviulujen, viulujen, haitarien, puhaltimien ja monenlaisten lyömäsoittimien soittajia on kuultu viime päivinä muun muassa Göteborgissa ja tänään sunnuntaina Malmössä, jossa Alternativ for Sverige -puolue kokoontuu.

Soittorivejä on koottu varsinkin Facebookin Folkmusiker mot rasism -ryhmässä.

Kampanjan näkyvin osa lienee nyt jo noin tuhannen kulttuurityöntekijän allekirjoittama vetoomus, joka on julkaistu useissa ruotsalaisissa lehdissä.

Vetoomuksessa kansanperinteen ammattilaiset varoittavat, että kansallismielisyys ja nationalismi voivat tehdä paljon hallaa kansanperinteelle, sen keräämiselle ja harjoittamiselle.

Niin on tapahtunut jo aiemmin, kertoo historia. Aiempien sukupolvien nationalistinen ja vihamielinen suhtautuminen muihin kulttuureihin sekä näkemys ruotsalaisen kansankulttuurin ylivertaisuudesta muihin kulttuureihin nähden on johtanut vetoomuksen mukaan siihen, että kansanperinne näyttäytyy suurelle yleisölle nykyään merkityksettömänä, periferisenä puuhasteluna.

Ammattilaisilta on vienyt vuosikymmeniä päästä irti tästä historiallisesta taakasta, eikä sitä haluta enää takaisin.

Runsas viikko sitten Svenska Dagbladetissa julkaistiin näyttävä protestikirje. Siinä Abbasta tunnettu, kansanmuusikkonakin toimiva Benny Andersson, Tomas Ledin sekä joukko muita nimekkäitä muusikoita kirjoitti, etteivät he halua, että poliittiset puolueet käyttävät kansanmusiikkia keppihevosenaan.

Muusikot vaativat lakimuutoista, joka estäisi musiikin käytön sellaisiin poliittisiin tarkoituksiin, joiden takana musiikin tekijät eivät itse ole. Muusikot kritisoivat esimerkiksi sitä, että ääriliikkeiden radioasemat voivat nyt vapaasti soittaa heidän musiikkiaan.

”Haluamme nähdä kulttuuripolitiikkaa, joka ottaa vastuun siitä, että rikas kulttuuriperintömme saa sen tilan ja huomion, jonka se ansaitsee sen sijaan, että jätämme passiivisina kentän ruotsidemokraateille ja muille”, Andersson ja kumppanit kirjoittavat.

Dalarnas Tidning -lehdessä taas kuusi ansioitunutta pelimannia sekä kulttuuri-instituutioiden johtajaa, muun muassa Kungliga Musikaliska Akademien johtajat Ale Möller, Ellika Frisell ja Lena Willemark kirjoittavat, että Ruotsidemokraatit ovat aivan turhaan huolissaan ruotsalaisen kansankulttuurin kohtalosta. Sitä ei uhkaa monikulttuurisuus eikä maahanmuutto, vaan päinvastoin: ruotsalainen paikalliskulttuuri on kehittynyt, kun se on saanut vaikutteita ulkoa.

”Kansanmusiikki voi valtavan hyvin. Se elää erilaisten musiikillisten ilmaisumuotojen runsaudessa ja sitä virkistävät kaikki ne jännittävät uudet vaikutteet, joita maahamme tulee”, kuusikko kirjoitti.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ruotsin kansanperinteen kenttä kokoaa rivejään politiikan vuoksi. Maassa perustettiin Folkmusiker mot främlingsfientlighet -niminen (Kansanmuusikot muukalaisvihaa vastaan) verkosto vuonna 2010, kun ruotsidemokraatit saavuttivat ”jytkynsä”.

Vaalien jälkeen puolue julkisti manifestin, jossa se ilmoitti siirtävänsä maahanmuuttajien kulttuuriin käytettävät varat ruotsalaiseen perinnekulttuuriin, esimerkiksi kotiseutujärjestöille ja kansanmusiikkiin. Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson esiintyi usein julkisuudessa kansallispuvussa.

Folkmusiker mot främlingsfientlighet -liike on jatkanut toimintaansa aktiivisesti myöhemminkin. Vuonna 2015 se palkittiin Ruotsin Folk- och världsmusikgalan -tapahtumassa kunniapalkinnolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanperinne
 • Nationalismi
 • Ruotsi
 • Kulttuuri
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustajat kutsuttiin ”erittäin tärkeään” kokoukseen Kesärantaan – Myös siniset pitää oman kokouksen

  7. 7

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  8. 8

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää