Kulttuuri

Yksi suomalaisen popmaailman vuoden tulokkaista on Ruusut, ja bändillä on siihen rutkasti selityksiä – ”Jos teet kaviaaria, sinua ei kiinnosta, millainen makkarapaketti on tullut kauppoihin”

Ruusut aikoo uudistaa kotimaisen popmusiikin.

”Mitä kysyitkään?”

Ruusut-yhtyeen kanssa ei tarvitse ponnistella pitääkseen keskustelua yllä. He puhuvat toistensa päälle, jatkavat toistensa lauseita, unohtavat haastattelukysymykset ja keksivät musiikilleen toinen toistaan lennokkaampia vertauskuvia kaviaarista malmikaivoksiin ja vihannesmuotteihin. Kunnes kymmenen minuutin välein joku heistä kysyy:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitä kysyitkään” tai ”vastasiko tämä kysymykseesi”.

He ovat silmin nähden innoissaan. Ja mikseivät olisi. Suomeen mahtuu vuodessa maksimissaan yhden käden sormilla laskettava määrä uusia poptulokkaita, jotka lyövät edes jollain tasolla läpi. Tänä vuonna yksi noista sormista kuuluu Ruusut-yhtyeelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hypestä ja yhtyeen vetovoimasta kertoo hyvin haastattelupäivän keikkapaikka. Sen kuvaamiseen ei voi käyttää yhtä sanaa vaan useita eri asiasanoja: co-working-tila, ravintola, teesalonki, klubi, rentoutumistila. Ruusut on kiinnitetty paikan avajaisiin. Heidän avullaan on tarkoitus houkutella paikalle helsinkiläinen luova luokka ja promota heille tiloja, joissa työskentelyn sijaan ”kreataan” eli luodaan.

Istumme takahuoneessa neljä tuntia ennen keikkaa. Salin puolella rakennustelineet paukkuvat, kun ravintolaa viimeistellään avajaisia varten. Myös Ruusut on luvannut remonttia: yhtye on kunnianhimoisesti luvannut uudistaa kotimaisen popmusiikin.

Ruusut on kieltämättä onnekas yhtye. Siinä on hahmoja kuten Alpo Nummelin, jonka isä aikoinaan pakotti poikansa viemään Magnus Lindbergin Kraft-teoksen lastentarhan levyraatiin. Se ei voittanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja Ringa Manner, jota tuskin edes tuntisimme, elleivät Pintandwefallin jäsenet olisi vuonna 2006 jaksaneet suostutella häntä bändiin soittamaan ”edes tamburiinia”. Ja jaksaneet yrittää sitä kolme kertaa.

Sitten on Miikka Koivisto, joka käänsi Satakunnan nurkkakuntaisuuden teinien suosikkipopiksi Disco Ensemblen muodossa. Ja Samuli Kukkola, joka on kyllästynyt siihen, että Yhdysvaltain Spotifyn top-lista käännetään suomeksi vuoden myöhässä.

Näiden muusikoiden päälle lisätään kirjailija ja digitaalista markkinointiviestintää päivätyökseen tekevä Lauri Levola, joka loi teksteillään Ruusut-yhtyeelle taustatarinan, josta laulut ovat saaneet inspiraationsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisella ryhmällä jos jollain on edellytykset luoda täysin uudenlaista popmusiikkia.

”Onnistuimme löytämään toisemme täydellisellä hetkellä”, Nummelin sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muut komppaavat.

”Tunnen yhden tyypin, joka saa ahdistuskohtauksia siitä, että hän miettii tapahtumia, joita ilman jotain tiettyä asiaa ei olisi tapahtunut. Tämän bändin myötä olen alkanut ymmärtää sitä tyyppiä”, Koivisto lisää.

”Jos Miikka ei olisi tullut mukaan, emme välttämättä olisi saaneet levyä aikaan”, Kukkola sanoo.

Ruusujen debyyttilevy ilmestyi 31. elokuuta, mutta bändi syntyi sattumien kautta keväällä 2016. Silloin Manner, Nummelin ja Kukkola kokoontuivat yhdessä syntikoiden kera. Nummelin lisäsi kokoontumisesta kuvan Instagramiin. Koivisto näki sen ja lähetti viestin: ”mitä te teette, pääseekö messiin”.

”Olemme siis käytännössä Instagram-bändi, jos Arctic Monkeys oli MySpace-bändi”, Nummelin veistelee.

”Sinulla on joka haastatteluun aina uusi materiaali”, Koivisto kuittailee bändikaverilleen.

Alussa ainoa sovittu tavoite oli tehdä hyvää popmusiikkia, ja tosissaan. Sen lisäksi Koivisto ilmoitti haluavansa olla Ressu Redford, mitä se sitten tarkoittikaan. Ainakaan kukaan ei sitä vastustanut.

Koivisto myös ehdotti laulukieleksi suomea, vaikka kukaan bändissä ei ollut tehnyt suomenkielistä musiikkia aiemmin. Nyt Koivisto epäilee, että se on yksi syy, miksi ryhmä hioutui niin hyvin yhteen: ”Se on ollut kaikille uusi asia. Yhteinen haaste.”

Koivisto keksi kysyä tekstejä varten avuksi ystäväänsä Lauri Levolaa. Laulamisesta päävastuun kantava Manner editoi Levolan kirjoittamia tekstejä suuhunsa sopiviksi.

Levola ja Ruusut kertovat alla olevalla videolla, miten lyriikoiden laatiminen yhteistyössä onnistui. Juttu jatkuu videon jälkeen.


”Lauri on meidän malmikaivoksemme, josta louhimme yhdessä malmia ja taomme taiteen miekkoja”, Nummelin sanoo.

”Aluksi tuntui, että lausun suomea tosi teinimäisesti, mutta pääsin siitä sitten yli”, Manner sanoo.

Mannerin ja Levolan yhteistyön tuloksena syntyi massasta erottuvaa poplyriikkaa, jossa Snapchatin kaltaisten aikalaisilmiöiden sijaan lauletaan vaikkapa verisestä suden suusta. Paperilla se kuulostaa äkkiseltään enemmän Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta kuin Flow-festivaalilta.

Elokuussa yhtye esiintyi kuitenkin Flow’ssa kenties viikonlopun huonoimmalla esiintymispaikalla, sunnuntain ensimmäisenä bändinä iltapäivällä. Silti se keräsi festivaalin toiseksi isoimman esiintymislavan edustan täyteen väkeä.

”Hype kääntyy helposti itseään vastaan. Aletaan puhua bändistä, josta kuuluu nyt tykätä. Mutta on ollut ihana huomata, että olemme saaneet tosi paljon ihan konkreettista tukea”, Koivisto sanoo.

Ruusut erottuu joukosta sanoitusten ohella myös visuaalisuudellaan, josta on vastannut GRMMXI-kollektiivi. Levyn kansitaiteessa on kaikkea kärpässienisilmäisestä Blue Man Group -hahmosta kummallisiin möykkyihin. ”He lupasivat tehdä meille 3d-grafiikkaa ja olin ensin, että nyt on outo meininki. Sitten he toimittivat meille materiaalia, jossa oli jokin kummallinen vessapaperirullasta askarreltu tonttu, jolla on dildo kädessä. Tajusin, että nämä tyypit on hengenheimolaisia meidän kanssamme”, Nummelin kertoo.

Manner sanoo, että he erottuvat joukosta myös sillä, että he eivät aliarvioi kuulijoitaan. Hän vertaa, että he ovat halunneet työskennellä mahdollisimman vapaasti, eivätkä ”kasvattaa kurkkua tähden muotoiseksi sellaisessa tähtimuotissa.”

”Tämä ei ole mikään antiteesi nykyiselle popmusiikille, mutta haluamme näyttää, että näinkin voi tehdä. Mutta rehellisyyden nimissä, monissa kotimaisissa kappaleissa kuuluu, sanotaanko nyt, pieni intohimon puute”, Nummelin sanoo.

”Aika varovasti sanottu”, Manner toteaa.

Koivisto lyö tiskiin oman vertauskuvansa. ”Jos teet kaviaaria, sinua ei kiinnosta, millainen makkarapaketti on tullut kauppoihin.”

”Naulan kantaan”, Nummelin yhtyy.

”Missä kurkkuvertaukset? En ymmärrä näitä”, Manner levittelee käsiään.

Lopulta kaikista maailman asioista keskustelu etenee siihen, että Nummelin haluaisi hevibändi Stratovariuksesta tunnetuksi tulleen Timo Tolkin tekemään power metal -remixin jostain Ruusujen kappaleesta. ”Mulla on ollut tämä Tolkki-fiksaatio jo pitkään”, Nummelin myöntää.

Ja kysyy sitten:

”Anteeksi, mitä kysyitkään?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Kulttuuri
 • Arttu Seppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  6. 6

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  7. 7

   Huuhkajat on yhä kiinni Kansojen liigan lohkovoitossa – HS seuraa Kreikka-ottelua hetki hetkeltä, toinen puoliaika menossa: Kreikka johtaa 1–0

  8. 8

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  10. 10

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää