Kulttuuri

Yksi suomalaisen popmaailman vuoden tulokkaista on Ruusut, ja bändillä on siihen rutkasti selityksiä – ”Jos teet kaviaaria, sinua ei kiinnosta, millainen makkarapaketti on tullut kauppoihin”

Ruusut aikoo uudistaa kotimaisen popmusiikin.

”Mitä kysyitkään?”

Ruusut-yhtyeen kanssa ei tarvitse ponnistella pitääkseen keskustelua yllä. He puhuvat toistensa päälle, jatkavat toistensa lauseita, unohtavat haastattelukysymykset ja keksivät musiikilleen toinen toistaan lennokkaampia vertauskuvia kaviaarista malmikaivoksiin ja vihannesmuotteihin. Kunnes kymmenen minuutin välein joku heistä kysyy:

”Mitä kysyitkään” tai ”vastasiko tämä kysymykseesi”.

He ovat silmin nähden innoissaan. Ja mikseivät olisi. Suomeen mahtuu vuodessa maksimissaan yhden käden sormilla laskettava määrä uusia poptulokkaita, jotka lyövät edes jollain tasolla läpi. Tänä vuonna yksi noista sormista kuuluu Ruusut-yhtyeelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hypestä ja yhtyeen vetovoimasta kertoo hyvin haastattelupäivän keikkapaikka. Sen kuvaamiseen ei voi käyttää yhtä sanaa vaan useita eri asiasanoja: co-working-tila, ravintola, teesalonki, klubi, rentoutumistila. Ruusut on kiinnitetty paikan avajaisiin. Heidän avullaan on tarkoitus houkutella paikalle helsinkiläinen luova luokka ja promota heille tiloja, joissa työskentelyn sijaan ”kreataan” eli luodaan.

Istumme takahuoneessa neljä tuntia ennen keikkaa. Salin puolella rakennustelineet paukkuvat, kun ravintolaa viimeistellään avajaisia varten. Myös Ruusut on luvannut remonttia: yhtye on kunnianhimoisesti luvannut uudistaa kotimaisen popmusiikin.

Ruusut on kieltämättä onnekas yhtye. Siinä on hahmoja kuten Alpo Nummelin, jonka isä aikoinaan pakotti poikansa viemään Magnus Lindbergin Kraft-teoksen lastentarhan levyraatiin. Se ei voittanut.

Ja Ringa Manner, jota tuskin edes tuntisimme, elleivät Pintandwefallin jäsenet olisi vuonna 2006 jaksaneet suostutella häntä bändiin soittamaan ”edes tamburiinia”. Ja jaksaneet yrittää sitä kolme kertaa.

Sitten on Miikka Koivisto, joka käänsi Satakunnan nurkkakuntaisuuden teinien suosikkipopiksi Disco Ensemblen muodossa. Ja Samuli Kukkola, joka on kyllästynyt siihen, että Yhdysvaltain Spotifyn top-lista käännetään suomeksi vuoden myöhässä.

Näiden muusikoiden päälle lisätään kirjailija ja digitaalista markkinointiviestintää päivätyökseen tekevä Lauri Levola, joka loi teksteillään Ruusut-yhtyeelle taustatarinan, josta laulut ovat saaneet inspiraationsa.

Tällaisella ryhmällä jos jollain on edellytykset luoda täysin uudenlaista popmusiikkia.

”Onnistuimme löytämään toisemme täydellisellä hetkellä”, Nummelin sanoo.

Muut komppaavat.

”Tunnen yhden tyypin, joka saa ahdistuskohtauksia siitä, että hän miettii tapahtumia, joita ilman jotain tiettyä asiaa ei olisi tapahtunut. Tämän bändin myötä olen alkanut ymmärtää sitä tyyppiä”, Koivisto lisää.

”Jos Miikka ei olisi tullut mukaan, emme välttämättä olisi saaneet levyä aikaan”, Kukkola sanoo.

Ruusujen debyyttilevy ilmestyi 31. elokuuta, mutta bändi syntyi sattumien kautta keväällä 2016. Silloin Manner, Nummelin ja Kukkola kokoontuivat yhdessä syntikoiden kera. Nummelin lisäsi kokoontumisesta kuvan Instagramiin. Koivisto näki sen ja lähetti viestin: ”mitä te teette, pääseekö messiin”.

”Olemme siis käytännössä Instagram-bändi, jos Arctic Monkeys oli MySpace-bändi”, Nummelin veistelee.

”Sinulla on joka haastatteluun aina uusi materiaali”, Koivisto kuittailee bändikaverilleen.

Alussa ainoa sovittu tavoite oli tehdä hyvää popmusiikkia, ja tosissaan. Sen lisäksi Koivisto ilmoitti haluavansa olla Ressu Redford, mitä se sitten tarkoittikaan. Ainakaan kukaan ei sitä vastustanut.

Koivisto myös ehdotti laulukieleksi suomea, vaikka kukaan bändissä ei ollut tehnyt suomenkielistä musiikkia aiemmin. Nyt Koivisto epäilee, että se on yksi syy, miksi ryhmä hioutui niin hyvin yhteen: ”Se on ollut kaikille uusi asia. Yhteinen haaste.”

Koivisto keksi kysyä tekstejä varten avuksi ystäväänsä Lauri Levolaa. Laulamisesta päävastuun kantava Manner editoi Levolan kirjoittamia tekstejä suuhunsa sopiviksi.

Levola ja Ruusut kertovat alla olevalla videolla, miten lyriikoiden laatiminen yhteistyössä onnistui. Juttu jatkuu videon jälkeen.


”Lauri on meidän malmikaivoksemme, josta louhimme yhdessä malmia ja taomme taiteen miekkoja”, Nummelin sanoo.

”Aluksi tuntui, että lausun suomea tosi teinimäisesti, mutta pääsin siitä sitten yli”, Manner sanoo.

Mannerin ja Levolan yhteistyön tuloksena syntyi massasta erottuvaa poplyriikkaa, jossa Snapchatin kaltaisten aikalaisilmiöiden sijaan lauletaan vaikkapa verisestä suden suusta. Paperilla se kuulostaa äkkiseltään enemmän Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta kuin Flow-festivaalilta.

Elokuussa yhtye esiintyi kuitenkin Flow’ssa kenties viikonlopun huonoimmalla esiintymispaikalla, sunnuntain ensimmäisenä bändinä iltapäivällä. Silti se keräsi festivaalin toiseksi isoimman esiintymislavan edustan täyteen väkeä.

”Hype kääntyy helposti itseään vastaan. Aletaan puhua bändistä, josta kuuluu nyt tykätä. Mutta on ollut ihana huomata, että olemme saaneet tosi paljon ihan konkreettista tukea”, Koivisto sanoo.

Ruusut erottuu joukosta sanoitusten ohella myös visuaalisuudellaan, josta on vastannut GRMMXI-kollektiivi. Levyn kansitaiteessa on kaikkea kärpässienisilmäisestä Blue Man Group -hahmosta kummallisiin möykkyihin. ”He lupasivat tehdä meille 3d-grafiikkaa ja olin ensin, että nyt on outo meininki. Sitten he toimittivat meille materiaalia, jossa oli jokin kummallinen vessapaperirullasta askarreltu tonttu, jolla on dildo kädessä. Tajusin, että nämä tyypit on hengenheimolaisia meidän kanssamme”, Nummelin kertoo.

Manner sanoo, että he erottuvat joukosta myös sillä, että he eivät aliarvioi kuulijoitaan. Hän vertaa, että he ovat halunneet työskennellä mahdollisimman vapaasti, eivätkä ”kasvattaa kurkkua tähden muotoiseksi sellaisessa tähtimuotissa.”

”Tämä ei ole mikään antiteesi nykyiselle popmusiikille, mutta haluamme näyttää, että näinkin voi tehdä. Mutta rehellisyyden nimissä, monissa kotimaisissa kappaleissa kuuluu, sanotaanko nyt, pieni intohimon puute”, Nummelin sanoo.

”Aika varovasti sanottu”, Manner toteaa.

Koivisto lyö tiskiin oman vertauskuvansa. ”Jos teet kaviaaria, sinua ei kiinnosta, millainen makkarapaketti on tullut kauppoihin.”

”Naulan kantaan”, Nummelin yhtyy.

”Missä kurkkuvertaukset? En ymmärrä näitä”, Manner levittelee käsiään.

Lopulta kaikista maailman asioista keskustelu etenee siihen, että Nummelin haluaisi hevibändi Stratovariuksesta tunnetuksi tulleen Timo Tolkin tekemään power metal -remixin jostain Ruusujen kappaleesta. ”Mulla on ollut tämä Tolkki-fiksaatio jo pitkään”, Nummelin myöntää.

Ja kysyy sitten:

”Anteeksi, mitä kysyitkään?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Kulttuuri
 • Arttu Seppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  2. 2

   Äänestys Soinista repii rivejä – Jaana Pelkonen harkitsee ”lakkoilua” äänestyksen aikana, Sofia Vikman taipui ryhmäkuriin

  3. 3

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  4. 4

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan jopa ehdollista vankeutta

  7. 7

   Presidentti Niinistö lahjoitti Putinilta yllätys­lahjana saamansa Mannerheim-asiakirjat Kansallis­arkistoon

  8. 8

   Ravintolaketju Restamax aloittaa tuhatta henkeä koskevat yt-neuvottelut

  9. 9

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  10. 10

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  10. 10

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää