Kulttuuri

Juhannustanssit, Lapualaisooppera ja Talvisota olivat aikansa suurimmat kulttuurisodat – Pekka Tarkka kertoo muistelmissaan, miten rintamat jakautuivat

Kirjallisuudentutkija Pekka Tarkka avaa muistelmissaan teräviä lähikuvia kulttuuritapahtumiin vuosikymmenien aikana ja kertoo myös esimieskaudestaan HS:n kulttuuritoimituksessa.

Muistelmat

Pekka Tarkka: Onnen Pekka. Muistelmia. Otava. 575 s.

Ensim­mäinen muisti­kuvani kriitikosta: lippalakki päässä, tweed-takki yllä ja, ellei muistini pahasti petä, pyykkipojat housunlahkeissa keskellä Mannerheimintietä pappamallisen polkupyörän satulassa. Selkä suorana, liikennevirtaa uhmaten, pelottomasti.

Asu ja asento ovat säilyneet Pekka Tarkan muistelmateoksessa Onnen Pekka. Kirja kuvaa sodanjälkeisen Suomen kulttuurielämää 1950-luvun modernismin voittokulusta 1960-luvun vapautumisen, 1970-luvun politisoitumiseen ja 1980–90-luvun vaihteen kulttuurijournalismin nousuun omakohtaisesti, kaiken keskellä, pää koholla, usein itse pyöräilijää ironisesti valaisten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aikakauden arviona Onnen Pekka kuuluu syksyn tärkeisiin kirjoihin. Kymmenlukujen kulttuurikiistoihin ja kirjasotiin avautuu muistelmista tarkasti rajattuja, teräviä lähikuvia.

Kirjoittaja ei ole pitänyt päiväkirjaa, mutta hänellä ollut käytössään laaja kirjeenvaihto ja lehtileikekokoelma. Tämä selittää kirjan yksityiskohtaisen asiapohjan, aikalaistuoksun ja maun, tapahtumien ja tapaamisten elävät kuvaukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistelu etenee kronologisesti, mutta eri luvut kokoavat elämänvaiheita ja aihepiirejä yhteen. Etualalla ovat lehtityö, kulttuurielämä, kirjallisuus- ja taidekritiikki. Sivujuonteen muodostaa opetus ja tutkimus yliopistolla.

Rakkaus suomalaisen luontoon nousee esiin kesänviettopaikoista, kesäjuhlista, purjehdusretkistä ja paljastaa tekijästä auttamattoman romantikon.

Suku, ystävät ja kolme avioliittoa saavat alkupuolella tilaa, mutta jäävät sivummalle, kun keski-ikäisen miehen elämän täyttää työ ja toimi. Hyvä näin. Etualalle nousee kirjallinen elämä ja aikalaistoimijat, joita Tarkka kuvaa sävyisästi, usein humoristisesti, anekdootin ja under­statementin avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo lapsuuteen Tampereen Pispalan harjulla avautuvat suomalaisen yhteiskunnan poliittiset vastakohtaisuudet. Niiden välille, ei-kenenkään-maalle, asemoituu Topi Tarkan nelilapsinen pappisperhe.

Varma-tädin kirjakauppa Tampereen keskustassa tarjoaa virikemaailman perheen esikoispojalle ja tutustuttaa kirjojen lukijoihin, joiden keskeistä roolia hän kriitikon työssään sitten korostaa. Isän siirtyessä setlementtiliikkeen johtoon perhe muuttaa Helsinkiin, jossa Pekka käy koulunsa loppuun.

Sanomalehtiura käynnistyy Ilta-Sanomien kesätoimittajana. Työ opettaa kaikkiruokaisuutta, nopeaa reagointia ja heittäytymistä asiaan, kirjoitusrutiineja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehtimaailmasta avautuva kuvakulma ja omakohtainen kosketuspinta tapahtumiin ja aiheisiin tekee teoksesta erityisen nautittavan ja luettavan.

Tarkka ilmoittautuu yliopistoon lukemaan estetiikkaa ja nykyiskansain kirjallisuutta. Opiskelijat tapaavat yliopiston kahvilassa, jossa tarjoillaan pöytään. Tutuiksi tulevat helsinkiläiset Saarikoski, Klinge ja Leikola, joiden rinnalla keltanokka kokee itsensä kovin tietämättömäksi.

Toini Havu palkkaa Tarkan Helsingin Sanomiin 1957 kirjallisuustoimittajaksi eli juoksu­pojakseen. Hän korvaa toimessaan Parnasson päätoimittajaksi siirtyneen Kai Laitisen. Kiinnitys nostaa hälyn, sillä kukaan ei tunne miestä. Miksi hän? Tietysti siksi, että Havu oli riidoissa kaikkien muiden kandidaattien kanssa.


Pelikenttä on lehdessä jakautunut ja täynnä miinoja. Yhdessä V. A. Koskenniemen kanssa Havu muodostaa konservatiivien rintaman, jota tähyilee toisen puolen juoksuhaudoista Tuomas Anhava, modernistien tarkka-ampuja. Tarkka liittyy modernisteihin, mutta astuu riviin hieman myöhässä sijoittuakseen etujoukkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehtityö avaa näkymän ajan työkulttuuriin. Työolot olivat vaatimattomat: pimeitä, siivottomia ja ahtaita työtiloja, loppuun kulunutta kalustoa.

Päätoimittaja Yrjö Niiniluodolla ei ollut sihteeriä, omistaja Erkolla oli. Havu kävi harvoin toimituksessa. Kilometrin matka kotoa taitettiin tietysti taksilla.

Toimitussihteerit hoitivat jutut lehteen, käsikirjoituksia vilkaistiin, ladontaohjeet lätkäistiin päälle ja siitä latomoon. Pääkirjoitussivujen taittoja hieman suunniteltiin, muu pantiin sisältöä pohtimatta sinne tänne. Ilmoitukset menivät kaiken muun edelle.

Tarkka kyllästyy lopulta Havun paimentamiseen ja siirtyy ­Uuteen Suomeen, jossa Annamari Sarajas johtaa virkeää kulttuuriosastoa. Heräävä kiinnostus yhteiskuntatieteistä johtaa 1960-luvun alussa yliopistolla seuraamaan Erik Allardtin opetusta.

Hannu Salaman Juhannustanssit huipentaa kymmenluvun alkuun liittyvien kirjasotien sarjan. Romaanin synnyttämä jumalanpilkkajupakka oikeudenkäynteineen johtaa Uudessa Suomessa konfliktiin päätoimittaja Pentti Poukan kanssa. Poukka ei suvainnut lehdessä Salaman puolustajia. Tarkan työpari Mirjam Polkunen eroaa lehdestä ja siirtyy Yleisradioon. Tarkka eroaa kirkosta, mutta ei lehdestä.

Arvo Salon Lapualaisooppera (1966) nostaa esiin nuoren polven etujoukon. Poukka ei hyväksy Tarkan juttua Salosta, joka toimi poliittisesti kilpailevassa lehdessä. Eikä hän liioin hyväksy Henrik von Wrightin kriittistä kirjoitusta Vietnamin sodasta.

Tarkka valitsee puolensa ja eroaa. Poukka vastaa hänelle, ettei Uusi Suomi ole ”keskustelu­akatemia vaan poliittinen sanomalehti”. Kestää jonkin aikaa, kun se ei ole enää sanomalehtikään.

Prahan kevät 1968 on vuosikymmenen kääntöpiste. Yhteiskunnallista liberalisointia vaatineet siirtyvät poliittisiin leireihin.

Ratkaisevana käänteenä Tarkka kuvaa kansandemokraattien järjestämää Kulttuuri luokkayhteiskunnassa -seminaaria Espoon Siikarannassa 1970.

Paikalla olivat kaikki ajan tärkeät kulttuurivaikuttajat. Työ­väen kulttuuriharrastuksista esitelmöinyt Tarkka saa opetusta porvarillisen kulttuurin ylivallasta ajan airueilta Rauno Setälältä ja Jaakko Laaksolta.

Rauhanmarssien 1980-luvulla pasifisti Tarkka kirjoittaa kiittävän kritiikin Antti Tuurin Talvisodasta eikä asetu mielensä pahoittajien kuoroon. Kriitikon agenda on kirjallisuus.

Yliopistoura huipentuu 1970-luvun lopulla väitöskirjaan Joel Lehtosesta. Tarkka tekee valinnan eikä jää akateemiseen maailmaan. Helsingin Sanomien pitkäaikaisen kulttuuritoimituksen vetäjän Marja Niiniluodon eläköidyttyä kirjallisuusmies asettuu ohjaksiin ja pääsee huimaa vauhtia kehittyvässä lehdessä toteuttamaan ideoitaan kulttuuritoimituksesta.

Esimiesajat ovat menestykselliset ja työntäyteiset. Kritiikkiä tulee kuitenkin talon sisältä. Nuorempi polvi ei pidä selvänä, että ”kulttuuriosaston ykkös­sivun avaa ajankohtaisen tiedekirjan tai kaunokirjallisen uutuuden esittely, sitten tulevat musiikki, kuvataide ja teatteri”. Vastarinta on yllätys toimituksen vetäjälle, joka ei tiennyt olevansa ”elitisti”.


Muutos käynnistyy, kun Heikki Hellman panee omin päin lehteen Hantta Krausen jutun, jonka Tarkka oli hylännyt.

Kiukkuinen kirjallisuusmies ilmoittaa käsityksensä ”turhista julkkiksista”. Hellman vastaa, ettei lehden kulttuuriosasto voi olla ”intellektualismin suojaisa linnake”.

Asemat vaihtuvat, kun Tarkka ehdottaa lehden satavuotisjuhlien aikoihin Hellmania seuraajakseen ja siirtyy kirjoittamaan kirjallisuudesta.

Eläköitymisen kirjoittaja katsoo julkisen elämänsä ja muistelmiensa päätökseksi. Muistelmien nimi on syntynyt kirjoittajan kokemuksesta, että hänen ­aikuiselämänsä on sotaa vailla olevaa ”onnen aikaa”.

Onnen vuosikymmeniä ne olivat myös laadukkaalle kirjallisuudelle ja kulttuurijournalismille, joiden merkitys ja arvo nousevatkin muistelmateoksen hienoksi teemaksi.

Kirjoittaja on Helsingin yli­opiston kotimaisen kirjallisuuden professori.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muistelmat
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  6. 6

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  7. 7

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  8. 8

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  9. 9

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  10. 10

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää