Kulttuuri

Kun serkku soitti ja pyysi kappaletta kuolemasta, Olavi Uusivirta ei aavistanut kuinka nopeasti se syntyisi – synkkä tilaustyö puristi rehellisen vastauksen kaikkein tärkeimpään kysymykseen

Uusivirran kappale Kuolemantanssi on yksi kymmenestä kappaleesta perjantaina julkaistavalla samannimisellä levyllä. Levy on osa saattohoitokoti Terhokodin 30-vuotisjuhlavuotta.

Eräänä päivänä Olavi Uusivirran puhelin soi. Soittaja oli hänen serkkunsa Jiri Kuronen, joka pyysi Uusivirtaa tekemään ja esittämään kappaleen kuolemasta. ”Mä voin yrittää”, Uusivirta lupasi. Jonkin ajan päästä alkoi tuntua siltä, että kappale olisi syntymässä. Hän ilmoitti Kuroselle tulevansa mukaan projektiin.

Kuoleman pohtiminen toi Uusivirran mieleen kuolemantanssin, joka oli myöhäiskeskiajalla suosittu aihe kirkkotaiteessa. Teoksissa henkilöitynyt kuolema johdattaa tanssivat ihmiset kohti iäisyyttä. Mukaan temmataan kaikki luokkaan katsomatta – kuninkaat, papit ja talonpojat ovat mukana yhtenäisenä sielujen virtana. Ajatus kuoleman tasa-arvoisuudesta inspiroi Uusivirtaa pohtimaan aihetta tanssin näkökulmasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mietin, että mitä jos kappaleen nimi olisi Kuolemantanssi. Jos sen sijaan että se olisi hidastempoinen ja tummissa vesissä uiskenteleva, se olisikin täynnä iloa ja valoa ja energiaa ja rytmiä.”

Kappale syntyi lopulta yllättävän nopeasti. Studiopäivää edeltävänä iltana Uusivirta kirjoitti sanat lähes yhdellä istumalla. Sävelestä oli olemassa jo jonkinlainen aihio. Sen kirjoittamista inspiroi albumilla soittamisesta vastaava Kaihon Karavaani -yhtyeen tyyli.


Lopputulos on Kuolemantanssi, joka Uusivirran mukaan ”kuulostaa toisen tyyppiseltä Olavi Uusivirralta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuolemantanssi on yksi kymmenestä kappaleesta perjantaina julkaistavalla samannimisellä levyllä. Artistikaartissa ovat Uusivirran lisäksi muiden muassa Yona, Samuli Edelmann, Viitasen Piia ja Laura Närhi. Säestyksestä vastaa Kurosen yhtye Kaihon Karavaani.

Levy on osa saattohoitokoti Terhokodin 30-vuotisjuhlavuotta. Kappaleita esitetään maanantaina Finlandia-talolla järjestettävässä Pelko pois -konsertissa. Levyn ja konsertin tuotot menevät saattohoitokotia ylläpitävälle Terho-säätiölle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uusivirran Kuolemantanssi on täynnä energiaa ja rytmiä. Artisti puhuu kappaleen aiheesta kuitenkin rauhallisesti ja sanojaan harkiten.

”Jos ajattelee laulun aiheita, niin kyllä ne ovat ihan niitä olennaisimpia, ensisijaista maaperää: rakkaus ja kuolema.”

Kuoleman käsittely tuntui mutkattomalta ja luonnolliselta. Uusivirta on käsitellyt kuolemaa tuotannossaan aiemminkin, etenkin kymmenen vuotta sitten julkaistulla levyllään Minä olen hullu.

Uusivirta ei kuitenkaan tahdo puhua vain kuolemasta. Se tulee kaikille vääjäämättä, yllättäen tai vähitellen hiipien. Sitä edeltää kuitenkin elämä, jossa tulisi suorittamisen sijaan tanssia. Konkreettisesti tai vain henkisesti kaikkiin ilmansuuntiin liikkuen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä Uusivirta toivoo Kuolemantanssin muistuttavan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kappaleessa kuolema kietoutuu yhteen tapahtumarikkaan elämän kanssa. Kuolemakaan ei tunnu enää niin pelottavalta ja synkältä, kun sitä kohti tanssii.

”Sun joka askel on tanssijan työtä, älä pelkää, älä pelkää, älä pelkää. Joku maksoi sun puolesta illan, tule mukaan, tule mukaan, tule mukaan kuolemantanssiin”, Uusivirta laulaa.

Levyllä ei kuitenkaan ole vain iloisia säveliä. Esimerkiksi Yonan esittämä Äidille on kuolleen lapsen lohtulaulu äidille.

Kappaleiden kirjo kuvastaa levyn tekoon sysännyttä ajatusta kuolevien ja heidän läheistensä kohtaamasta surusta ja tuskasta. Moni kaipaa surunsa keskellä musiikkia. Kuolemantanssi-albumi pyrkiikin vastaamaan tähän kaipuuseen ja tarjoamaan lohdutusta.

”Kuolema ympäröi meitä kaikkia koko ajan eri etäisyyksillä”, Uusivirta toteaa. Hänen mielessään lopullisen kuoleman parina on tanssi, jossa ei ole oikeita tai vääriä askeleita.

Se on nykytanssia rakastavalle Uusivirralle mielekkään elämän metafora, vastakohta elämättömälle elämälle.


Kuolemassakin on oikeastaan kyse elämästä.

”Kun tulee puhe kuolemasta tai jokin kuolinuutinen, se ensimmäinen kysymys on usein ’Minkälainen oli elämä?’”

Uusivirta vertaa elämää putkeen: meidät opastetaan sen sisään jo päiväkoti-ikäisinä. Koulusta armeijaan, takaisin kouluun ja työelämään. Lopulta saattaa huomata ikävuosia olevan alla kuusikymmentäkolme ja puoli ja elämän kuluneen johonkin, vaikka oikeasti olisi vain tahtonut kirjoittaa runoja ja kasvattaa hortensioita. Putken päässä näkyvä valo on kaukana ja putki vain jatkuu, jatkuu ja jatkuu.

Uraputkessakaan ei tosin ole mitään vikaa. Hyvä elämä merkitsee ihmisille eri asioita, joten olennaista ei ole se, millaista elämää elää. Tärkeämpää on kysyä itseltään, onko se juuri sellaista elämää kuin itse haluaa.

”Sehän on se olennainen kysymys kysyä itseltään aika ajoin, ja pyrkiä vastaamaan siihen mahdollisimman rehellisesti”, Uusivirta pohtii.

Hän toivoo kappaleensa antavan kuulijalle pelottomuutta ja uskallusta kohdata kuolema tosiasiana ja heittäytyä elämään silloin kun se on vielä mahdollista.

Ja kun kuolema lähestyy, tulisi ihmisellä olla oikeus kohdata se arvokkaasti. Uusivirta kuvailee arvokkaan kuoleman olevan polttava aihe, jonka eteen on tehtävä vielä paljon töitä.

Maanantaina kuultavaa konserttia Uusivirta kuvailee mahdollisuudeksi pohtia kuolemaa. ”Kontemplaatiota ja hyvää musiikkia.”

Pelko pois -konsertti Finlandia-talossa ma 10.9. klo 19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kuolema
 • Saattohoito
 • Vilma Ikola
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  2. 2

   Mira nousi raitiovaunuun ja katosi – Nyt äiti Sina Varhee kertoo epätietoisuuden tuskasta ja siitä, miten se päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  6. 6

   Kun kolmekymppinen lainaa vuokrarahat vanhemmiltaan, se on pöyristyttävää – Miksi yksin elävä ei saa tukeutua toisiin?

  7. 7

   Samat ratikat täyttyvät äärimmilleen samassa paikassa, ja yksi syy on yli muiden – HS:n hakukone kertoo, kuinka tukkoinen on oma ratikkalinjasi

   Tilaajille
  8. 8

   Ratsastajat päihittivät 7 500 ihmisen asunnot Helsingin Tuomarinkylässä – Pellot säilyvät hevosten ja koirien käytössä oikeuden päätöksellä

  9. 9

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  3. 3

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  4. 4

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  5. 5

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää