Kulttuuri

Maria Ylipää palaa musiikkiteatterin pariin Abba-miesten Chess-musikaalissa – suomalaisille tuntematon teos kuvaa kylmän sodan aikaa, mutta ei ole Mamma Mian kaltainen hittikimara

Ahkera näyttelijä-laulaja on nykyään tunnettu Ruotsissakin.

Trööt, niistää Maria Ylipää nenäliinaan haastattelun aluksi.

Hän on flunssassa mutta tyytyväinen siitä, että tauti alkaa olla jo voiton puolella. Svenska Teaternin Chess-musikaalilla on huomenna lauantaina ensi-ilta, ja Ylipäällä on siinä naispäärooli. Silloin ei sovi olla sairas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Musikaalin esittäminen ei ole helppo laji, Ylipää sanoo. Hänestä se on oikeastaan esittävän taiteen vaativin muoto.

”Musiikkiteatteri on haastavaa, koska siinä pitää hallita kolme asiaa yhtä aikaa: näytteleminen, musiikki ja liike. Se on kuin urheilua ja vaatii fysiikalta paljon. Näytöstahtikin on musikaaleissa yleensä kova.”


Ylipää, 37, on palannut Svenskanin lavalle viiden vuoden tauon jälkeen. ”Tuntuu kotoisalta olla taas täällä”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellisen kerran hän esiintyi teatterissa vuosina 2012–2013. Abba-miesten musikaali Kristina från Duvemåla oli silloin suuri arvostelu- ja yleisömenestys.

Kristinan myötä Ylipää tuli tunnetuksi myös Ruotsissa. Laivalasteittain ruotsalaisia tuli Helsinkiin katsomaan supersuosittua musikaalia. Sen jälkeen Ylipää pyydettiin Ruotsiin jatkamaan teoksen esittämistä. Niinpä hän muutti perheineen ensin vuodeksi Göteborgiin ja toiseksi Tukholmaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välillä Ylipää tunnistettiin jo Tukholman kaduillakin. Hieno kokemus oli myös esiintyminen Allsång på Skansen -ohjelmassa.

”Ruotsalaiset todella osaavat viihteen tekemisen. Sen kyllä näkee, että siellä on kova ammattitaito ja tuotannoissa enemmän rahaa”, hän sanoo.

Pientä vaikeutta lahden takana tuotti kuitenkin musikaalitähden sukunimen lausuminen. ”Joillekin sanoin, että voit kutsua minua Maria Överhuvudiksi”, Ylipää kertoo nauraen.

Eikö näyttelijää houkutellut jäädä kokeilemaan siipiään Ruotsiin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei oikeastaan, hän vastaa. ”Siellä olisi varmasti ollut töitä musiikkiteatterin parissa, mutta Suomessa minulla on monipuolisemmat työmahdollisuudet. Ruotsissa on myös kovempi kilpailu.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Ylipää on ollut Suomessa pari vuotta. Töitä hänellä on totisesti riittänyt. Hän on laulanut bändikeikoilla, kirkkokonserteissa ja kaupunginorkestereiden solistina. Lisäksi hän on näytellyt tv-sarjoissa ja ensi-iltaan tulevassa Baby Jane -elokuvassa sekä tehnyt filmidubbauksia.

”Olen tosi tyytyväinen, että minulla on ollut näin paljon erilaisia hommia. Iloitsen varsinkin hyvistä tv- ja elokuvarooleista. Kristinan jälkeen ajattelin, että on aika ottaa taukoa musikaaleista ja kehittyä muiden töiden parissa.”

Ruotsin-vuodet olivat kuitenkin ehdottoman antoisia, hän sanoo ja kiittelee sitäkin, että lapset oppivat puhumaan ruotsia.

Myös Chessin ohjaaja Maria Sid menestyy lahden takana: hänet valittiin juuri Tukholman kaupunginteatterin varajohtajaksi.


Chess on Abba-miesten musikaaleista ensimmäinen. Benny Andersson ja Björn Ulvaeus alkoivat työstää sitä pian Abban lopetettua levyttämisen. Libretto on brittiläisen Tim Ricen.

Chess-albumi ilmestyi vuonna 1984. Vasta pari vuotta myöhemmin teos nähtiin näyttämöllä, ensin Lontoossa ja sitten New Yorkissa.

Musikaalin aihe on aikansa lapsi: siinä on kylmää sotaa, Neuvostoliittoa ja KGB:n agentteja. Tarinan päähahmojen esikuvia olivat kuulemma shakin amerikkalainen suurmestari Bobby Fischer ja venäläinen Anatoli Karpov.

Ylipää esittää amerikkalaisen shakinpelaajan assistenttia, Florencea.

Juoni on hieman monimutkainen, hän naurahtaa. ”Mutta musiikki siinä onkin pääasia. Tyylilajeja on laidasta laitaan: on rockia, klassista kuorolaulua ja suuria romanttisia popballadeja. Nämä herrat todella osaavat kirjoittaa noita balladeja.”

Pääosassa on toki myös rakkaus. ”Kyseessä on aikuisten ihmisten rakkaustarina, ja minusta täysin uskottava. Jokainen päähenkilö astelee lavalle omien kipujensa ja elämänkriisiensä kanssa.”

Yhtenä Chessin haasteena itselleen Ylipää pitää sitä, että naisrooli on sävelletty varsin matalalle äänialalle. Hän arvelee, että siinä on ajateltu alkuperäistä naispääosan esittäjää Elaine Paigea.

”Suurin haaste on kuitenkin ollut päästä takaisin musikaalikuntoon parin vuoden tauon jälkeen.”

One Night in Bangkok -hittiä lukuun ottamatta Chess on monelle Suomessa aika tuntematon. Niin meillä kuin muuallakin on viime vuosina kohkattu lähinnä Mamma Mia -musikaalista ja -elokuvista. Mutta toisin kuin Chess, Mamma Mia on lopulta vain sikermä yksittäisiä Abba-kappaleita.

Mamma Mia on jukebox-musikaali, joka perustuu Abban musiikkiin. Sitä ei voi verrata Chessiin, joka on itsenäinen teos”, Ylipää sanoo.


Kun haastattelin Benny Anderssonia ja Björn Ulvaeusta kuusi vuotta sitten Kristina-musikaaliin liittyen, he hehkuttivat Maria Ylipäätä kerta toisensa jälkeen. He olivat myös itse nostamassa Ylipään koelauluista musikaalin päärooliin.

Chessin harjoituksia Andersson kävi seuraamassa Helsingissä elokuussa, julkisuudelta salassa. Hän oli kuulemma hyvin tyytyväinen. Abba-herrat saapunevat myös ensi-iltaan.

Kehut tuntuvat tietysti kivalta, Ylipää myöntää. ”Mutta hyvänen aika, jokaisen roolin kanssa on oma duuninsa. Laulaminen on tekniikkaa ja lihastyötä.”

Kuinka hyvin olet oppinut näiden vuosien aikana tuntemaan Abba-miehet?

”Nooh, olen tavannut heidät useita kertoja ja käynyt heidän työhuoneellaan Tukholmassa. Ihailen heidän ammattitaitoaan.”

Ylipää sanoo kuitenkin, ettei ole koskaan ollut varsinainen Abba-fani.

”Minähän olen syntynyt vuonna 1981. Olen tajunnut vasta viime vuosina, kuinka iso juttu Abba on ollut niille, jotka ovat eläneet sen kanssa.”

Ylipää iloitsee siitä, että tänä syksynä Helsingissä on ensi-illassa peräti kolme erilaista, suurta musiikkiteatteriproduktiota: Chessin lisäksi Kaupunginteatterin Kinky Boots sekä Kansallisteatterin Musta Saara.

”On hienoa, että suurten kansainvälisten musikaalien lisäksi tehdään yhä enemmän suomalaisia kantaesityksiä”, hän sanoo.

Sitä hän ihmettelee, ettei Suomessa voi vieläkään opiskella musiikkiteatteria korkeakoulutasolla, toisin kuin monessa muussa maassa.

”Nyt olisi tarpeellista saada meillekin hyvä koulutus tälle alalle. Suomessa selvästi halutaan nähdä ja tehdä musikaaleja”, Ylipää toteaa ja lähtee hakemaan teevettä kipeälle kurkulleen.

Chessin ensi-ilta Svenska Teaternissa la 8. syyskuuta. Esitys on ruotsinkielinen, ja se tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikkiteatteri
 • Svenska teatern
 • ABBA-yhtye
 • Kira Gronow
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  4. 4

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  5. 5

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  6. 6

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  9. 9

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  10. 10

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää