Kulttuuri

Maria Ylipää palaa musiikkiteatterin pariin Abba-miesten Chess-musikaalissa – suomalaisille tuntematon teos kuvaa kylmän sodan aikaa, mutta ei ole Mamma Mian kaltainen hittikimara

Ahkera näyttelijä-laulaja on nykyään tunnettu Ruotsissakin.

Trööt, niistää Maria Ylipää nenäliinaan haastattelun aluksi.

Hän on flunssassa mutta tyytyväinen siitä, että tauti alkaa olla jo voiton puolella. Svenska Teaternin Chess-musikaalilla on huomenna lauantaina ensi-ilta, ja Ylipäällä on siinä naispäärooli. Silloin ei sovi olla sairas.

Musikaalin esittäminen ei ole helppo laji, Ylipää sanoo. Hänestä se on oikeastaan esittävän taiteen vaativin muoto.

”Musiikkiteatteri on haastavaa, koska siinä pitää hallita kolme asiaa yhtä aikaa: näytteleminen, musiikki ja liike. Se on kuin urheilua ja vaatii fysiikalta paljon. Näytöstahtikin on musikaaleissa yleensä kova.”


Ylipää, 37, on palannut Svenskanin lavalle viiden vuoden tauon jälkeen. ”Tuntuu kotoisalta olla taas täällä”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Edellisen kerran hän esiintyi teatterissa vuosina 2012–2013. Abba-miesten musikaali Kristina från Duvemåla oli silloin suuri arvostelu- ja yleisömenestys.

Kristinan myötä Ylipää tuli tunnetuksi myös Ruotsissa. Laivalasteittain ruotsalaisia tuli Helsinkiin katsomaan supersuosittua musikaalia. Sen jälkeen Ylipää pyydettiin Ruotsiin jatkamaan teoksen esittämistä. Niinpä hän muutti perheineen ensin vuodeksi Göteborgiin ja toiseksi Tukholmaan.

Välillä Ylipää tunnistettiin jo Tukholman kaduillakin. Hieno kokemus oli myös esiintyminen Allsång på Skansen -ohjelmassa.

”Ruotsalaiset todella osaavat viihteen tekemisen. Sen kyllä näkee, että siellä on kova ammattitaito ja tuotannoissa enemmän rahaa”, hän sanoo.

Pientä vaikeutta lahden takana tuotti kuitenkin musikaalitähden sukunimen lausuminen. ”Joillekin sanoin, että voit kutsua minua Maria Överhuvudiksi”, Ylipää kertoo nauraen.

Eikö näyttelijää houkutellut jäädä kokeilemaan siipiään Ruotsiin?

Ei oikeastaan, hän vastaa. ”Siellä olisi varmasti ollut töitä musiikkiteatterin parissa, mutta Suomessa minulla on monipuolisemmat työmahdollisuudet. Ruotsissa on myös kovempi kilpailu.”

Nyt Ylipää on ollut Suomessa pari vuotta. Töitä hänellä on totisesti riittänyt. Hän on laulanut bändikeikoilla, kirkkokonserteissa ja kaupunginorkestereiden solistina. Lisäksi hän on näytellyt tv-sarjoissa ja ensi-iltaan tulevassa Baby Jane -elokuvassa sekä tehnyt filmidubbauksia.

”Olen tosi tyytyväinen, että minulla on ollut näin paljon erilaisia hommia. Iloitsen varsinkin hyvistä tv- ja elokuvarooleista. Kristinan jälkeen ajattelin, että on aika ottaa taukoa musikaaleista ja kehittyä muiden töiden parissa.”

Ruotsin-vuodet olivat kuitenkin ehdottoman antoisia, hän sanoo ja kiittelee sitäkin, että lapset oppivat puhumaan ruotsia.

Myös Chessin ohjaaja Maria Sid menestyy lahden takana: hänet valittiin juuri Tukholman kaupunginteatterin varajohtajaksi.


Chess on Abba-miesten musikaaleista ensimmäinen. Benny Andersson ja Björn Ulvaeus alkoivat työstää sitä pian Abban lopetettua levyttämisen. Libretto on brittiläisen Tim Ricen.

Chess-albumi ilmestyi vuonna 1984. Vasta pari vuotta myöhemmin teos nähtiin näyttämöllä, ensin Lontoossa ja sitten New Yorkissa.

Musikaalin aihe on aikansa lapsi: siinä on kylmää sotaa, Neuvostoliittoa ja KGB:n agentteja. Tarinan päähahmojen esikuvia olivat kuulemma shakin amerikkalainen suurmestari Bobby Fischer ja venäläinen Anatoli Karpov.

Ylipää esittää amerikkalaisen shakinpelaajan assistenttia, Florencea.

Juoni on hieman monimutkainen, hän naurahtaa. ”Mutta musiikki siinä onkin pääasia. Tyylilajeja on laidasta laitaan: on rockia, klassista kuorolaulua ja suuria romanttisia popballadeja. Nämä herrat todella osaavat kirjoittaa noita balladeja.”

Pääosassa on toki myös rakkaus. ”Kyseessä on aikuisten ihmisten rakkaustarina, ja minusta täysin uskottava. Jokainen päähenkilö astelee lavalle omien kipujensa ja elämänkriisiensä kanssa.”

Yhtenä Chessin haasteena itselleen Ylipää pitää sitä, että naisrooli on sävelletty varsin matalalle äänialalle. Hän arvelee, että siinä on ajateltu alkuperäistä naispääosan esittäjää Elaine Paigea.

”Suurin haaste on kuitenkin ollut päästä takaisin musikaalikuntoon parin vuoden tauon jälkeen.”

One Night in Bangkok -hittiä lukuun ottamatta Chess on monelle Suomessa aika tuntematon. Niin meillä kuin muuallakin on viime vuosina kohkattu lähinnä Mamma Mia -musikaalista ja -elokuvista. Mutta toisin kuin Chess, Mamma Mia on lopulta vain sikermä yksittäisiä Abba-kappaleita.

Mamma Mia on jukebox-musikaali, joka perustuu Abban musiikkiin. Sitä ei voi verrata Chessiin, joka on itsenäinen teos”, Ylipää sanoo.


Kun haastattelin Benny Anderssonia ja Björn Ulvaeusta kuusi vuotta sitten Kristina-musikaaliin liittyen, he hehkuttivat Maria Ylipäätä kerta toisensa jälkeen. He olivat myös itse nostamassa Ylipään koelauluista musikaalin päärooliin.

Chessin harjoituksia Andersson kävi seuraamassa Helsingissä elokuussa, julkisuudelta salassa. Hän oli kuulemma hyvin tyytyväinen. Abba-herrat saapunevat myös ensi-iltaan.

Kehut tuntuvat tietysti kivalta, Ylipää myöntää. ”Mutta hyvänen aika, jokaisen roolin kanssa on oma duuninsa. Laulaminen on tekniikkaa ja lihastyötä.”

Kuinka hyvin olet oppinut näiden vuosien aikana tuntemaan Abba-miehet?

”Nooh, olen tavannut heidät useita kertoja ja käynyt heidän työhuoneellaan Tukholmassa. Ihailen heidän ammattitaitoaan.”

Ylipää sanoo kuitenkin, ettei ole koskaan ollut varsinainen Abba-fani.

”Minähän olen syntynyt vuonna 1981. Olen tajunnut vasta viime vuosina, kuinka iso juttu Abba on ollut niille, jotka ovat eläneet sen kanssa.”

Ylipää iloitsee siitä, että tänä syksynä Helsingissä on ensi-illassa peräti kolme erilaista, suurta musiikkiteatteriproduktiota: Chessin lisäksi Kaupunginteatterin Kinky Boots sekä Kansallisteatterin Musta Saara.

”On hienoa, että suurten kansainvälisten musikaalien lisäksi tehdään yhä enemmän suomalaisia kantaesityksiä”, hän sanoo.

Sitä hän ihmettelee, ettei Suomessa voi vieläkään opiskella musiikkiteatteria korkeakoulutasolla, toisin kuin monessa muussa maassa.

”Nyt olisi tarpeellista saada meillekin hyvä koulutus tälle alalle. Suomessa selvästi halutaan nähdä ja tehdä musikaaleja”, Ylipää toteaa ja lähtee hakemaan teevettä kipeälle kurkulleen.

Chessin ensi-ilta Svenska Teaternissa la 8. syyskuuta. Esitys on ruotsinkielinen, ja se tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikkiteatteri
 • Svenska teatern
 • ABBA-yhtye
 • Kira Gronow
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SAK vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti -kampanjan kuvat kovan kritiikin jälkeen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  6. 6

   Korruptio-oikeudenkäynnissä todistanut pietarilainen liikemies ammuttiin maantiellä autosta, jossa oli suomalaiset rekisterikilvet

  7. 7

   Kiinalainen super­tähti ja miljonääri on ollut kateissa kesäkuun alusta – se herättää hämmennystä, sillä Fan Bingbing ei ole arka­luontoinen henkilö Kiinan johdolle

  8. 8

   Arki-ilta, mitä ruoaksi? Tässä viisi helppoa keittoreseptiä, jotka jaksaa valmistaa vielä pitkän päivän päätteeksi

  9. 9

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  10. 10

   Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  5. 5

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  6. 6

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  7. 7

   Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

  8. 8

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  10. 10

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  3. 3

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää