Kulttuuri

Suomalainen heimo oli alun perin sekalainen sakki, Risto Isomäki näyttää historiatrillerissään – Viiden meren kansa on vahva vastine Juha Hurmeen Niemelle

Isomäki näyttää, miltä tuntuu elää vajavaisen tiedon ja uskomusten varassa luonnonvoimien armoilla.

Romaani Risto Isomäki: Viiden meren kansa. Into. 331 s. Jos nykyelämä ahdistaa, suosittelen tarttumaan Risto Isomäen kirjaan Viiden meren kansa.

Se on lisäksi lähempänä romaania kuin Juha Hurmeen Niemi, joka palkittiin romaanina mutta joka on oikeasti rempseä luento. Viiden meren kansa taas koostuu yhdeksästä erillisestä kertomuksesta, jotka sijoittuvat Suomen historiaan.

Tai pikemminkin muinaisaikaan ja historiaan alueella, jota nimitämme Suomeksi ja Viroksi. Eihän muinaisilla asukkailla ollut juuri käsitystä siitä, minne he olivat oikein joutuneet.

Joka tapauksessa varuillaan piti olla, koska vihollinen vaani, lisäksi meren jumalat ja eläinten henget saattoivat suuttua. Sairauksiakin riitti, ja elämä ei kovin pitkä ollut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän kaiken Isomäki tuo tehokkaasti esiin. Parhaimmillaan hän on silloin, kun mies lähestyy naista tai päinvastoin. Silloin nimittäin käy ilmi, että Isomäki on kokenut trillerikirjailija. Muinaisten heimolaisten sielunelämän suhteen selviää ehkä helpommalla, koska olosuhteet hallitsivat elämää.

Kun pohjoisen mies lähtee hakemaan vaimoa eteläisemmästä kylästä, soudetaan ja huovataan, ja pelissä on myös valaanrasvan ja uuden kalastusteknologian tulevaisuus.

Paljon on pelissä myös silloin, kun Prinsessa johtaa syyrialaisia pakenevia kansansa jäänteitä pohjoisen metsiin. Kun ei niillä soilla pärjää taistelussa, jäljelle jää vain tarve luoda yhteys metsien väen johtajaan. Yhteispeli, ei sota.

Tämä on samalla muistutus siitä, että tämä Suomemme heimo on lopulta alun perin sekalainen sakki, jonka kaukaisimmat edustajat ovat tulleet Mustanmeren aroilta.

Isomäki kuvaa hienosti, miltä tuntuu elää vajavaisen tiedon ja uskomusten varassa. Kun meressä asuu jumalia, joita ei saa suututtaa, ei liioin hylkeitten henkiä.

Kun taivaan poikki kiittää outo tulipallo – auringon poika tai lohikäärme – seppä Ilmari osoittautuu araksi, mutta ei kunniansa menettämisen pelossa uskalla jäädä pois tutkimusretkeltä, johon seikkailija Lemminki on valmis ryhtymään.

Jännityskirjailija on vauhdissa myös, kun ristiretkellä Tawastiassa ruotsalaisen isän ja suomalaisen äidin poika lähetetään tiedustelijaksi, jotta hän paljastaisi pyhien juhlien pitopaikan. Kylän kaunein tyttö pitäisi vietellä, mutta hintana on, että päätyy syömään pyhiä sieniä.

Viimeiset kertomukset ovat enää valloitustarinoita, ja niistä puuttuu henkilöiden välinen draama, eli juuri se, mikä antaa kirjalla olennaisen jännitteen.

Muutama tuhat vuota meteoriitin jälkeen Saarenmaalla taotaan rautaa ja puolustaudutaan käännyttäjiä vastaan.

Melkoiset verikarkelot saadaankin pystyyn. Ristiretkeen osallistunut tavallinen mutta lukutaitoinen sotilas tuntee katumusta ja toteaa, että tuhotulla alueella jokaisella perheellä oli ”oma pieni ja vaatimaton mutta siitä huolimatta siisti, lämmin ja kotoisa talonsa”, eikä siellä vallinnut jyrkkää eroa aateliston ja köyhän kansa välillä.

Pieni kaihoisa valitus menneistä hyvistä ajoista on siis ujuttautunut kirjaan mukaan, ja sitä varten tapahtumat täytyy sijoittaa Suomesta etelään. Täälläpäin ei nimittäin ollut yhtä hirmuisaa: ”Meillä oli suht lupsakkaa”, kuten Juha Hurme kuvaa käännytyksen aikaa.

Vaikka ymmärrän, että julma valloitus on houkutellut kuvauksen kohteena, olisin kaivannut keskittymistä Suomen tienoille. Isomäen taidoilla olisi näilläkin mannuilta varmasti löytynyt pari kunnon tarinaa lisää. Ristiretken kuvauksessa ei ole samaa tarinallista jännitettä kuin aiemmin.

Sama pätee Isomäen versioon siitä, miten Lalli jahtaa piispan seuruetta, syynä tämän tulkinnan mukaan, että suvun pyhä karsikkopuu hävitetään.

Tietokirjailija Isomäki pääsee myös esiin. En vain pidä tarpeellisena loppuun sijoitettua tietojaksoa. Jo havainnollinen kerronta vakuutta siitä, että taustatyöt on tehty. Ja ainahan kirjailija sepittää omiaan väliin, sitä suuremmalla syyllä, kun tiedot ovat puutteellisia.

Isomäki kirjoittaa tietojaksossaan Kierikin alueen muinaisesta ”pikkukaupungista”, että talojen asumusmukavuus on saattanut olla yllättävän hyvä. Kun itse kävin siellä, opas kertoi, että asukkaat elivät vain vähän yli kolmekymmenvuotiaaksi. Eli nytkään ei ole aihetta vajota liikoihin unelmiin leppoisasta kivikaudesta.

Joka tapauksessa Viiden meren kansa on hyvä, kerronnallisesti vahva vastine Juha Hurmeen rennolle faktapuheelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Kirja-arvostelut
 • Kulttuuri
 • Jukka Koskelainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan
  3. Jo kolmas nainen syyttää tuomariehdokas Kavanauhg’ta seksuaalisesta ahdistelusta – sanoo tulleensa myös joukko­raiskatuksi juhlissa, joissa tämä oli läsnä
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa suorassa lähetyksessä
  5. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  6. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  7. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  8. Tunti sitten
  9. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  10. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  13. Näytä lisää