Kulttuuri

Venäläiset taiteilijat intoilivat sata vuotta sitten teknologian hakkaavan luonnon, ja nyt näin on miltei käynyt – yksittäinen taideteos voi vielä pelastaa meidät, väittää tutkija

Ihminen on muokannut suurinta osaa maapallon kuoresta ja pilannut ilmaston. Mistä apua häämöttävään katastrofiin? Taiteen voimasta, väittää tutkija. Kuulostaa uskomattomalta, kirjoittaa Mikko-Pekka Heikkinen.

Sata vuotta sitten heitä pidettiin hulluina.

Heitä kutsuttiin suprematisteiksi. He tekivät modernia, minimalistista kuvataidetta uudesta, ihmeellisestä maailmasta. Siitä joka jyskyi, kolisi ja kurotti korkeuksiin öljyn ja kivihiilen voimalla.

Venäjällä vaikuttaneet suprematistit olivat hullaantuneita teknologisesta vallankumouksesta. Ihminen oli lopultakin ottanut niskalenkin luonnosta valjastamalla käyttöönsä energian, joka oli vuosimiljoonien aikana pakkautunut maan fossiilisiin kerrostumiin. Öljy kiihdytti kehitystä.

Suprematistien mielestä kaasua oli painettava lujasti. Luonnonjärjestyksen ja orgaanisen ympäristön aika oli ohi. Heidän mielestään luonto tuli korvata ihmisen tekemillä rakennelmilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivan. Hulluja.

Paitsi että: nyt, sata vuotta myöhemmin, suprematistien toiveet näyttävät toteutuvan. Maapallon jäättömästä pinta-alasta peräti 60–70 prosenttia on ihmisen muokkaamaa. Näin kertoivat maantieteilijät Navin Ramankutty ja Erle C. Ellis kymmenen vuotta sitten.


Ihmisen kädenjälki on helppo todeta Google Earth -palvelun satelliittikuvista, kun ”lentää” vaikkapa USA:n rannikolta toiselle. Valtateitä, maanteitä, kyliä, kaupunkeja, peltoja. Lähes koko matka.

Suomesta on vaikea löytää paikkaa, johon ei luikertelisi vähintään metsäautotie. Ja lähes kaikki metsämme on käsitelty puuteollisuuden tarpeisiin. Suomalaista metsää voikin hyvällä syyllä kutsua puupelloksi.

Ihminen muokkaa uusiksi rantaviivat, kuten vaikkapa Helsingissä, ja rakentaa tyhjästä kokonaisia saaria niin kuin kiinalaiset Etelä-Kiinan merellä.

”Se, mitä kouluissa opetetaan kasvillisuusvyöhykkeistä, ei oikeastaan pidä enää paikkaansa. Suurin osa kasvillisuusvyöhykkeistä on korvautunut ihmisen luomilla ympäristöillä. Ihmisen toimilta ovat säästyneet lähinnä aavikot ja napa-alueet. Savanneista enin osa on viljelys- tai asuinkäytössä”, sanoo tutkija Antti Majava. Hän työskentelee monitieteisessä Bios-tutkimusyksikössä Helsingissä.

Luonnon selättäminen tapahtuu sen tosiasian turvin, että öljy sisältää painoonsa ja tilavuuteensa nähden huomattavan määrän energiaa. Fossiilisen polttoaineen avulla ihminen pitää pilkkanaan painovoimaa ja lentää avaruuteen. Marsin kolonisoinnista haaveillaan, koska oma planeetta on pilaantumassa.

Antti Majava valmistelee suprematisteista väitöskirjaa. Hän kuvailee heidän suhdettaan öljyyn ja kivihiileen ”järjettömäksi hurmioksi”.

”He palvoivat fossiilista energiaa”, Majava väittää.

Hurmio näkyi Majavan mukaan myös kuuluisimmassa suprematistisessa maalauksessa Mustassa neliössä (1915). Venäläisen Kazimir Malevitsin (1878–1935) neliö, vajaa metri kanttiinsa, on Majavan mukaan musta siksi, että se sulkee auringon betonikuoreen. Teos hylkää auringon ja korvaa sen öljyllä tai kivihiilellä.

Tulkinta on uusi, mutta Majavan mukaan itsestäänselvä.

Hiilihurmiota seuraa kasvihuonekankkunen. Ihminen on muokannut maan lisäksi myös ilmaa. Muuttuva ilmasto uhkaa käristää meidät, ja kunnolliset vastakonstit puuttuvat.

Antti Majava kertaa karmeat faktat: nykyisellä kehityksellä ei päästä lähellekään Pariisin ilmastosopimuksen tavoitetta. Tavoitteena olisi pysäyttää maailman keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Nyt olemme menossa kohti kolmen asteen nousua. Se tarkoittaisi Majavan mukaan sitä, että suomalaisten perusturvallisuus järkkyy jo lähivuosikymmenien aikana. Järistys tapahtuu, jos Afrikan ja Euroopan eteläiset osat kuumenevat elinkelvottomiksi, ja niiden asukkaat vaeltavat kohti pohjoista.

”Suomen on mahdotonta pysyä erossa vaikutuksista, jos pelkästään Euroopan sisällä kymmenet miljoonat ihmiset lähtevät muuttamaan. Afrikasta tulee satoja miljoonia ihmisiä”, Majava visioi.

Seuraukset olisivat aivan toista luokkaa kuin 2015, kun Suomeen iski niin kutsuttu pakolaiskriisi. Silloin maahan muutti noin 32 000 pakolaista – siis puolikkaan Hämeenlinnan verran.

”Eikä paine tulisi vain siirtolaisten muodossa. Huonossa asemassa olevat maat saattaisivat kohdistaa meitä kohtaan aika voimakkaita vaatimuksia”, Majava ennustaa.

Tutkija muistuttaa, että pohjoisessa ilmasto lämpenee nopeammin kuin etelässä. Jos havumetsät palavat tai Siperian ikiroudan metaanivarannot haihtuvat, ilmastonmuutos kiihtyy entisestään.

Suomi seisoo tumput suorina ilmastorosvojen sakeassa lössissä. Majava kertoo tuoreesta YK:n ilmastosopimuksen maaraportista:

”Siitä käy hyvin koruttomasti ilmi, että Suomen kokonaisilmastopäästöt eivät laske vaan kasvavat jopa 50 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030. Suomen ilmastopolitiikka on siis suorastaan katastrofaalisen huonoa.”

Ilmastopolitiikkaa olisi pitänyt korjata jo vuosikymmeniä sitten. Tutkijoista koostunut Rooman klubi esitti jo vuonna 1972, että kasvun rajat tulevat vastaan. ”Kestävästä kehityksestä” on puhuttu yli 30 vuotta. Ilman mainittavia tekoja.

”Nyt olemme jo syvällä kriisissä. Emme voi lykätä päästöjen vähentämistä enää päivääkään”, Majava sanoo.

Muutos parempaan voi lähteä taideteoksesta. Kuulostaa uskomattomalta, mutta näin Majava väittää. Hän odottaa tämän ajan Mustaa neliötä.

Siis taideteosta, joka yksinkertaisen nerokkaasti esittää rehellisen kuvan aikansa ihmisyydestä, maailmasta ja sen ihanteista. 1900-luvun alussa nuo ihanteet liittyivät teknologian ja fossiilienergian massiiviseen hyödyntämiseen. Haluttiin kertaheitolla irti vuosituhansia kestäneestä käsityön ja konikärryn ajasta.

Nyt, sata vuotta myöhemmin, polttomoottoritien pää häämöttää. Tarvittaisiin uusi keino, ja sille symboli.

Majava kääntäisi katseensa luontoon. Suprematistit näkivät biosfäärin rajoitteena, kun taas Majavan mielestä juuri luonto on se, joka kasvattaisi ihmiskuntaa kohti uutta kukoistusta. Kulutusta tulisi vähentää roimasti.

”Pitäisi arvostaa yksinkertaista elämäntapaa, joka on suorassa kosketuksessa luontoon. Meidän on mahdollista omaksua täysin toisenlainen elämän ideaali”, Majava sanoo.

Muutos voi kuulemma käydä todella pikaisestikin. Mustan neliön syntyaikoihin ihmiselo muuttui teknologian leviämisen ansiosta toisenlaiseksi parissa vuodessa.

”Taide voi olla voima, joka lyö läpi aiemmasta poikkeavan ihmisyyden ihanteen. Odotan teosta, joka kuvaa maailmaa, jossa olemme. Kenties sellainen pystyisi viime hetkellä kääntämään meidät tuhon porteilta.”

Näen jo vihreitä neliöitä, mutta onko niistä avuksi – toivoa sopii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Ilmastonmuutos
 • Mikko-Pekka Heikkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet

  2. 2

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä

  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  10. 10

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tuomas Hämäläinen täyttää sittenkin 30 vuotta, sillä pilkkikaveri pelasti hänet hukkumasta – ”Kaveria ei jätetä”, sanoo hengenpelastus­mitalin saava Timo Haapasalo
  3. Pääministeriä informoitu krp:n operaatiosta Turun saaristossa: ”Ilmeisen vakavista talousrikkeistä, veropetoksista ja rahanpesusta puhutaan”
  4. Lehti: Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat valmistelevat yllätysvaaleja marraskuulle – Syynä umpisolmuun menneet brexit-neuvottelut
  5. Barack Obama puhuu torstaina Helsingissä ja lentää sen jälkeen heti pois – Bisnes­tapahtumaan tulossa massiiviset turvatoimet
  6. EräViikingit kampesi tasoihin ja päihitti Happeen rankkarikisassa – Mika Kohonen epäonnistui rankkarissaan
  7. Batman-kaapu paransi tutkimuksessa 4–6-vuotiaiden keskittymiskykyä – tuloksesta rohkaistuneena HS:n toimittaja ideoi Veijo Meri -asun
  8. Tunti sitten
  9. Hämeen poliisi ”pyytää syvästi anteeksi” väärille omaisille vietyä kuolinviestiä
  10. Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin
  11. Poliisin ratsaama Airiston helmi on ollut Paraisilla esillä lähinnä myönteisessä valossa, sanoo kaupungin­hallituksen puheen­johtaja
  12. Kaisa Collin tuikkasi PK-35:n voittomaalin ja arvosteli naisten liigakauden venymistä – ”Kausi on kestänyt ihan sika kauan”
  13. Näytä lisää