Kulttuuri

Venäläiset taiteilijat intoilivat sata vuotta sitten teknologian hakkaavan luonnon, ja nyt näin on miltei käynyt – yksittäinen taideteos voi vielä pelastaa meidät, väittää tutkija

Ihminen on muokannut suurinta osaa maapallon kuoresta ja pilannut ilmaston. Mistä apua häämöttävään katastrofiin? Taiteen voimasta, väittää tutkija. Kuulostaa uskomattomalta, kirjoittaa Mikko-Pekka Heikkinen.

Sata vuotta sitten heitä pidettiin hulluina.

Heitä kutsuttiin suprematisteiksi. He tekivät modernia, minimalistista kuvataidetta uudesta, ihmeellisestä maailmasta. Siitä joka jyskyi, kolisi ja kurotti korkeuksiin öljyn ja kivihiilen voimalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjällä vaikuttaneet suprematistit olivat hullaantuneita teknologisesta vallankumouksesta. Ihminen oli lopultakin ottanut niskalenkin luonnosta valjastamalla käyttöönsä energian, joka oli vuosimiljoonien aikana pakkautunut maan fossiilisiin kerrostumiin. Öljy kiihdytti kehitystä.

Suprematistien mielestä kaasua oli painettava lujasti. Luonnonjärjestyksen ja orgaanisen ympäristön aika oli ohi. Heidän mielestään luonto tuli korvata ihmisen tekemillä rakennelmilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivan. Hulluja.

Paitsi että: nyt, sata vuotta myöhemmin, suprematistien toiveet näyttävät toteutuvan. Maapallon jäättömästä pinta-alasta peräti 60–70 prosenttia on ihmisen muokkaamaa. Näin kertoivat maantieteilijät Navin Ramankutty ja Erle C. Ellis kymmenen vuotta sitten.


Ihmisen kädenjälki on helppo todeta Google Earth -palvelun satelliittikuvista, kun ”lentää” vaikkapa USA:n rannikolta toiselle. Valtateitä, maanteitä, kyliä, kaupunkeja, peltoja. Lähes koko matka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomesta on vaikea löytää paikkaa, johon ei luikertelisi vähintään metsäautotie. Ja lähes kaikki metsämme on käsitelty puuteollisuuden tarpeisiin. Suomalaista metsää voikin hyvällä syyllä kutsua puupelloksi.

Ihminen muokkaa uusiksi rantaviivat, kuten vaikkapa Helsingissä, ja rakentaa tyhjästä kokonaisia saaria niin kuin kiinalaiset Etelä-Kiinan merellä.

”Se, mitä kouluissa opetetaan kasvillisuusvyöhykkeistä, ei oikeastaan pidä enää paikkaansa. Suurin osa kasvillisuusvyöhykkeistä on korvautunut ihmisen luomilla ympäristöillä. Ihmisen toimilta ovat säästyneet lähinnä aavikot ja napa-alueet. Savanneista enin osa on viljelys- tai asuinkäytössä”, sanoo tutkija Antti Majava. Hän työskentelee monitieteisessä Bios-tutkimusyksikössä Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luonnon selättäminen tapahtuu sen tosiasian turvin, että öljy sisältää painoonsa ja tilavuuteensa nähden huomattavan määrän energiaa. Fossiilisen polttoaineen avulla ihminen pitää pilkkanaan painovoimaa ja lentää avaruuteen. Marsin kolonisoinnista haaveillaan, koska oma planeetta on pilaantumassa.

Antti Majava valmistelee suprematisteista väitöskirjaa. Hän kuvailee heidän suhdettaan öljyyn ja kivihiileen ”järjettömäksi hurmioksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”He palvoivat fossiilista energiaa”, Majava väittää.

Hurmio näkyi Majavan mukaan myös kuuluisimmassa suprematistisessa maalauksessa Mustassa neliössä (1915). Venäläisen Kazimir Malevitsin (1878–1935) neliö, vajaa metri kanttiinsa, on Majavan mukaan musta siksi, että se sulkee auringon betonikuoreen. Teos hylkää auringon ja korvaa sen öljyllä tai kivihiilellä.

Tulkinta on uusi, mutta Majavan mukaan itsestäänselvä.

Hiilihurmiota seuraa kasvihuonekankkunen. Ihminen on muokannut maan lisäksi myös ilmaa. Muuttuva ilmasto uhkaa käristää meidät, ja kunnolliset vastakonstit puuttuvat.

Antti Majava kertaa karmeat faktat: nykyisellä kehityksellä ei päästä lähellekään Pariisin ilmastosopimuksen tavoitetta. Tavoitteena olisi pysäyttää maailman keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Nyt olemme menossa kohti kolmen asteen nousua. Se tarkoittaisi Majavan mukaan sitä, että suomalaisten perusturvallisuus järkkyy jo lähivuosikymmenien aikana. Järistys tapahtuu, jos Afrikan ja Euroopan eteläiset osat kuumenevat elinkelvottomiksi, ja niiden asukkaat vaeltavat kohti pohjoista.

”Suomen on mahdotonta pysyä erossa vaikutuksista, jos pelkästään Euroopan sisällä kymmenet miljoonat ihmiset lähtevät muuttamaan. Afrikasta tulee satoja miljoonia ihmisiä”, Majava visioi.

Seuraukset olisivat aivan toista luokkaa kuin 2015, kun Suomeen iski niin kutsuttu pakolaiskriisi. Silloin maahan muutti noin 32 000 pakolaista – siis puolikkaan Hämeenlinnan verran.

”Eikä paine tulisi vain siirtolaisten muodossa. Huonossa asemassa olevat maat saattaisivat kohdistaa meitä kohtaan aika voimakkaita vaatimuksia”, Majava ennustaa.

Tutkija muistuttaa, että pohjoisessa ilmasto lämpenee nopeammin kuin etelässä. Jos havumetsät palavat tai Siperian ikiroudan metaanivarannot haihtuvat, ilmastonmuutos kiihtyy entisestään.

Suomi seisoo tumput suorina ilmastorosvojen sakeassa lössissä. Majava kertoo tuoreesta YK:n ilmastosopimuksen maaraportista:

”Siitä käy hyvin koruttomasti ilmi, että Suomen kokonaisilmastopäästöt eivät laske vaan kasvavat jopa 50 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030. Suomen ilmastopolitiikka on siis suorastaan katastrofaalisen huonoa.”

Ilmastopolitiikkaa olisi pitänyt korjata jo vuosikymmeniä sitten. Tutkijoista koostunut Rooman klubi esitti jo vuonna 1972, että kasvun rajat tulevat vastaan. ”Kestävästä kehityksestä” on puhuttu yli 30 vuotta. Ilman mainittavia tekoja.

”Nyt olemme jo syvällä kriisissä. Emme voi lykätä päästöjen vähentämistä enää päivääkään”, Majava sanoo.

Muutos parempaan voi lähteä taideteoksesta. Kuulostaa uskomattomalta, mutta näin Majava väittää. Hän odottaa tämän ajan Mustaa neliötä.

Siis taideteosta, joka yksinkertaisen nerokkaasti esittää rehellisen kuvan aikansa ihmisyydestä, maailmasta ja sen ihanteista. 1900-luvun alussa nuo ihanteet liittyivät teknologian ja fossiilienergian massiiviseen hyödyntämiseen. Haluttiin kertaheitolla irti vuosituhansia kestäneestä käsityön ja konikärryn ajasta.

Nyt, sata vuotta myöhemmin, polttomoottoritien pää häämöttää. Tarvittaisiin uusi keino, ja sille symboli.

Majava kääntäisi katseensa luontoon. Suprematistit näkivät biosfäärin rajoitteena, kun taas Majavan mielestä juuri luonto on se, joka kasvattaisi ihmiskuntaa kohti uutta kukoistusta. Kulutusta tulisi vähentää roimasti.

”Pitäisi arvostaa yksinkertaista elämäntapaa, joka on suorassa kosketuksessa luontoon. Meidän on mahdollista omaksua täysin toisenlainen elämän ideaali”, Majava sanoo.

Muutos voi kuulemma käydä todella pikaisestikin. Mustan neliön syntyaikoihin ihmiselo muuttui teknologian leviämisen ansiosta toisenlaiseksi parissa vuodessa.

”Taide voi olla voima, joka lyö läpi aiemmasta poikkeavan ihmisyyden ihanteen. Odotan teosta, joka kuvaa maailmaa, jossa olemme. Kenties sellainen pystyisi viime hetkellä kääntämään meidät tuhon porteilta.”

Näen jo vihreitä neliöitä, mutta onko niistä avuksi – toivoa sopii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Ilmastonmuutos
 • Mikko-Pekka Heikkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan

  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä
  3. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  4. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  5. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  6. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  7. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  8. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  9. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  10. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  11. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  12. Näytä lisää