Kulttuuri

Thaihierontaliikkeisiin liittyy mielikuva seksityöstä, eikä niitä uskalleta katsoa – valokuvakirjan tekijät kohtasivat somistamistaan näyteikkunoista ylpeitä hierojia

Johanna Bruunin ja Ida Enegrenin valokuvakirjassa esitellään kymmenen thaihierontaliikkeen ikkunaa sekä naiset niiden takana.

Värikkäät jouluvalot, paksut verhot, muovikukat ja punaisena loistava Open-kyltti.

Sellaiselta näyttää thaihierontaliikkeen näyteikkuna. Tai ainakin sellainen stereotypia on iskostunut monen mieleen.


Mutta ikkunoissa on paljon muutakin. Niiden rakentamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa, eivätkä ne ole kovinkaan samanlaisia.


Sen huomaisi, jos pysähtyisi todella katsomaan ikkunoita, sanovat Johanna Bruun ja Ida Enegren. Kaksikon valokuvakirjassa Open – On Thai massage windows in Finland esitellään kymmenen thaihierontaliikkeen näyteikkunaa ja niiden takana työskentelevät naiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näissä ikkunoissa muun muassa kasvatetaan chiliä ja tomaattia, esitellään käsin tehtyjä barbien vaatteita ja annetaan lahjoja Buddhalle.


”Kun olen jutellut ihmisten kanssa ikkunoista, monet ovat sanoneet, että ’tiedän kyllä miltä ne näyttävät.’ Mutta he eivät välttämättä ole oikeasti katsoneet niitä. Nehän ovat aivan erilaisia”, pohtii Enegren, joka on ottanut kirjaan kuvat.


Bruun ja Enegren tapasivat Lahden muotoilu­instituutissa. Vastikään ilmestynyt kirja on heidän opinnäyte­työnsä. Ida Enegren on valo­kuvaaja, Johanna Bruun taas graafikko, joka on työskennellyt myös taide­kriitikkona ja toimittajana.

Open-projektilla Enegren ja Bruun halusivat herättää ajatuksia kauneudesta. Suomalaisen ohikulkijan silmään thaihierontaliikkeet pistävät, sillä ne erottuvat totutuista näyteikkunoista. Monet kirjaan haastatelluista thaihierojista pitävät omia ikkunoitaan kauniina ja ovat niistä ylpeitä. Suomalaiset näyteikkunat tuntuvat heistä harmailta ja ankeilta.


”Ajattelemme helposti, että mitä itse pidämme kauniina, on kaunista myös muiden mielestä. Mutta kauneus voi olla todella suhteellista. Kaikki haastatel tavamme olivat ylpeitä omista ikkunoistaan”, Bruun kertoo.

Kirja koostuu sekä kuvista että kysymys-vastaus-muotoon rakennetuista haastatteluista. Ne saadakseen Bruun ja Enegren alkoivat kolme vuotta sitten koputella thaihierontaliikkeiden oville Lahdessa, Turussa ja Helsingissä.


Kaksi ovella seisovaa suomalaista opiskelijaa kameran ja tietokoneen kanssa herättivät hierontapaikkojen pitäjissä reaktioita kummastuksesta jopa sääliin. Yhteisen kielen puute tuotti ongelmia, joten Bruun ja Enegren ryhtyivät pitämään mukanaan lapulle kirjoitettua thainkielistä tekstiä, jossa kerrottiin tiivistetysti, mitä he olivat tekemässä. Myöhemmin mukana oli myös tulkki.


Osa liikkeiden omistajista suostui haastatteluun, osa ei. Mutta ne jotka suostuivat, kertoivat muustakin kuin näyteikkunoistaan. Kuten siitä, miltä tuntuu asua ja työskennellä Suomessa sekä ikävästä lasten ja perheen luo Thaimaahan. Siitä, kuinka unelma ulkomailla asumisesta oli käynyt toteen.

Tai siitä, kuinka thaihierontaliikkeisiin ja seksityöhön liittyvien kohujen seurauksena sana ”thaihieronta” on saanut ikävän leiman.


”Näihin liikkeisiin liittyy vahva stigma, ja ne assosioituvat seksityöhön. Ohikulkijat eivät välttämättä edes uskalla katsoa niitä. Monet haastateltavamme ovat kuitenkin sanoneet, että he toivovat ihmisten pysähtyvän katsomaan ja nauttimaan ikkunasta”, sanoo Edegren ja jatkaa:

”Halusimme kohdata ikkunoiden suunnittelijat suunnittelijoina. Huomasimme, että thaihieronnasta on tehty journalistisia tai taiteellisia töitä enimmäkseen seksin myymisestä.”


Ikkunoiden visuaalisuudesta ovat kiinnostunet muutkin. Bruunin mielestä luovilla aloilla on meneillään kauneuden normien purku, ja esimerkiksi muotikuvastoon etsitään jotain uutta ja erilaista. Suomalaiseen minimalismiin verrattuna thaihierontaliikkeiden näyteikkunat todella erottuvat joukosta – mikä on johtanut niiden edessä poseeraamiseen esimerkiksi Instagramissa. Ikkunoihin liittyvää stigmaa suorastaan käytetään hyväksi.


Kaksikon kirja on poikinut myös muutaman näyttelyn. Bruun ja Enegren ovat osallistuneet muun muassa nuorten ryhmänäyttelyyn Bloomiin Lokal-galleriassa Helsingissä.

OPEN-projekti on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastosta, Konstsamfundetista ja Grafiasta. Kaikki myydyistä kirjoista saadut tulot lahjoitetaan seksi- ja erotiikka-alalla toimivien ihmisten osallisuutta ja oikeuksia edistävälle Pro-tukipisteelle.

Kaarlenkadulla sijaitsevassa Kalleriassa Open-näyttely oli huhtikuussa. Sitä varten yksi kirjan haastateltavista, Riina-nimellä esiintyvä hieroja, teki somistuksen gallerian ikkunaan. Vuosia kädentaitojen opettajana Thaimaassa toiminut Riina koristeli ikkunan tekemillään paperisilla, värikkäillä kukkasilla.

Riina kuvaa kirjassa suomalaista somistusta tyylikkääksi mutta tavalliseksi – ei valokuvia ikkunoissa, ei koristeita, ja sisätiloissa kaikki on valkoista.

Riina haluaisi enemmän värejä, ja niitä hänen oma ikkunansa pursuaa.

Lahdessa thaihierontaliikettä pitävä Mon on neulonut vaatteita barbeille, jotka nyt koristavat hänen näyteikkunaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Estetiikka
 • Säde Mäkipää
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  3. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  4. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  5. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  6. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  7. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  8. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  9. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  10. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  11. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  12. Näytä lisää