Kulttuuri

Thaihierontaliikkeisiin liittyy mielikuva seksityöstä, eikä niitä uskalleta katsoa – valokuvakirjan tekijät kohtasivat somistamistaan näyteikkunoista ylpeitä hierojia

Johanna Bruunin ja Ida Enegrenin valokuvakirjassa esitellään kymmenen thaihierontaliikkeen ikkunaa sekä naiset niiden takana.

Värikkäät jouluvalot, paksut verhot, muovikukat ja punaisena loistava Open-kyltti.

Sellaiselta näyttää thaihierontaliikkeen näyteikkuna. Tai ainakin sellainen stereotypia on iskostunut monen mieleen.


Mutta ikkunoissa on paljon muutakin. Niiden rakentamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa, eivätkä ne ole kovinkaan samanlaisia.


Sen huomaisi, jos pysähtyisi todella katsomaan ikkunoita, sanovat Johanna Bruun ja Ida Enegren. Kaksikon valokuvakirjassa Open – On Thai massage windows in Finland esitellään kymmenen thaihierontaliikkeen näyteikkunaa ja niiden takana työskentelevät naiset.

Näissä ikkunoissa muun muassa kasvatetaan chiliä ja tomaattia, esitellään käsin tehtyjä barbien vaatteita ja annetaan lahjoja Buddhalle.


”Kun olen jutellut ihmisten kanssa ikkunoista, monet ovat sanoneet, että ’tiedän kyllä miltä ne näyttävät.’ Mutta he eivät välttämättä ole oikeasti katsoneet niitä. Nehän ovat aivan erilaisia”, pohtii Enegren, joka on ottanut kirjaan kuvat.


Bruun ja Enegren tapasivat Lahden muotoilu­instituutissa. Vastikään ilmestynyt kirja on heidän opinnäyte­työnsä. Ida Enegren on valo­kuvaaja, Johanna Bruun taas graafikko, joka on työskennellyt myös taide­kriitikkona ja toimittajana.

Open-projektilla Enegren ja Bruun halusivat herättää ajatuksia kauneudesta. Suomalaisen ohikulkijan silmään thaihierontaliikkeet pistävät, sillä ne erottuvat totutuista näyteikkunoista. Monet kirjaan haastatelluista thaihierojista pitävät omia ikkunoitaan kauniina ja ovat niistä ylpeitä. Suomalaiset näyteikkunat tuntuvat heistä harmailta ja ankeilta.


”Ajattelemme helposti, että mitä itse pidämme kauniina, on kaunista myös muiden mielestä. Mutta kauneus voi olla todella suhteellista. Kaikki haastatel tavamme olivat ylpeitä omista ikkunoistaan”, Bruun kertoo.

Kirja koostuu sekä kuvista että kysymys-vastaus-muotoon rakennetuista haastatteluista. Ne saadakseen Bruun ja Enegren alkoivat kolme vuotta sitten koputella thaihierontaliikkeiden oville Lahdessa, Turussa ja Helsingissä.


Kaksi ovella seisovaa suomalaista opiskelijaa kameran ja tietokoneen kanssa herättivät hierontapaikkojen pitäjissä reaktioita kummastuksesta jopa sääliin. Yhteisen kielen puute tuotti ongelmia, joten Bruun ja Enegren ryhtyivät pitämään mukanaan lapulle kirjoitettua thainkielistä tekstiä, jossa kerrottiin tiivistetysti, mitä he olivat tekemässä. Myöhemmin mukana oli myös tulkki.


Osa liikkeiden omistajista suostui haastatteluun, osa ei. Mutta ne jotka suostuivat, kertoivat muustakin kuin näyteikkunoistaan. Kuten siitä, miltä tuntuu asua ja työskennellä Suomessa sekä ikävästä lasten ja perheen luo Thaimaahan. Siitä, kuinka unelma ulkomailla asumisesta oli käynyt toteen.

Tai siitä, kuinka thaihierontaliikkeisiin ja seksityöhön liittyvien kohujen seurauksena sana ”thaihieronta” on saanut ikävän leiman.


”Näihin liikkeisiin liittyy vahva stigma, ja ne assosioituvat seksityöhön. Ohikulkijat eivät välttämättä edes uskalla katsoa niitä. Monet haastateltavamme ovat kuitenkin sanoneet, että he toivovat ihmisten pysähtyvän katsomaan ja nauttimaan ikkunasta”, sanoo Edegren ja jatkaa:

”Halusimme kohdata ikkunoiden suunnittelijat suunnittelijoina. Huomasimme, että thaihieronnasta on tehty journalistisia tai taiteellisia töitä enimmäkseen seksin myymisestä.”


Ikkunoiden visuaalisuudesta ovat kiinnostunet muutkin. Bruunin mielestä luovilla aloilla on meneillään kauneuden normien purku, ja esimerkiksi muotikuvastoon etsitään jotain uutta ja erilaista. Suomalaiseen minimalismiin verrattuna thaihierontaliikkeiden näyteikkunat todella erottuvat joukosta – mikä on johtanut niiden edessä poseeraamiseen esimerkiksi Instagramissa. Ikkunoihin liittyvää stigmaa suorastaan käytetään hyväksi.


Kaksikon kirja on poikinut myös muutaman näyttelyn. Bruun ja Enegren ovat osallistuneet muun muassa nuorten ryhmänäyttelyyn Bloomiin Lokal-galleriassa Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

OPEN-projekti on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastosta, Konstsamfundetista ja Grafiasta. Kaikki myydyistä kirjoista saadut tulot lahjoitetaan seksi- ja erotiikka-alalla toimivien ihmisten osallisuutta ja oikeuksia edistävälle Pro-tukipisteelle.

Kaarlenkadulla sijaitsevassa Kalleriassa Open-näyttely oli huhtikuussa. Sitä varten yksi kirjan haastateltavista, Riina-nimellä esiintyvä hieroja, teki somistuksen gallerian ikkunaan. Vuosia kädentaitojen opettajana Thaimaassa toiminut Riina koristeli ikkunan tekemillään paperisilla, värikkäillä kukkasilla.

Riina kuvaa kirjassa suomalaista somistusta tyylikkääksi mutta tavalliseksi – ei valokuvia ikkunoissa, ei koristeita, ja sisätiloissa kaikki on valkoista.

Riina haluaisi enemmän värejä, ja niitä hänen oma ikkunansa pursuaa.

Lahdessa thaihierontaliikettä pitävä Mon on neulonut vaatteita barbeille, jotka nyt koristavat hänen näyteikkunaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Estetiikka
 • Säde Mäkipää
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, linjasi tuomari – Floridassa hylättiin ääniä alle­kirjoitusten vuoksi

  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Uusi väestöennuste julkistetaan perjantaina, eikä sitä ole koskaan ennen pelätty näin

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Grönlannin jäätikön alta löytyi 31 kilometrin läpimittainen törmäyskraatteri

  6. 6

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  7. 7

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  8. 8

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  9. 9

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  10. 10

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  7. 7

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää