Kulttuuri

81-vuotias Neeme Järvi palasi vihdoin johtamaan Suomeen – ”Meillä on Virossakin suuria säveltäjiä, mutta vain te rakennatte konserttitaloja”

Viron kansallinen sinfoniaorkesteri juhlisti myös maansa itsenäisyyden satavuotisjuhlaa Lahden Sibelius-festivaalilla.

Lahti

Kapellimestarilegenda Neeme Järvi, 81, palasi vihdoin Suomeen näyttämään taitojaan vuosikymmenten tauon jälkeen.

Viron kansallisen sinfoniaorkesterin vierailu Lahden Sibelius-festivaalilla perjantai-iltana oli samalla eittämättä yksi Viron itsenäistymisen satavuotisjuhlan ainutlaatuisimmista hetkistä Suomessa.

”Virolla ja Suomella on niin fantastisia säveltäjiä, mutta vain Suomi rakentaa heidän musiikilleen konserttitaloja! Me tarvitsemme yhä vuonna 1913 valmistunutta Estonia-teatteria”, Järvi ihmettelee.

Lahden Sibeliustalo on hänestä hieno, kuten Helsingin Musiikkitalokin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minähän muistan ajan, jolloin teillä oli vain Yliopiston juhlasali. Sieltä radioitiin Tauno Hannikaisen ja Martti Similän johtamia konsertteja 1950-luvulla. Kuuntelin niitä Tallinnassa ja opin paljon.”

Sitten pelkästään Helsinkiin rakennettiin Kulttuuritalo, Finlandia-talo ja lopulta Musiikkitalo.

”Viron päättäjillä olisi tästä paljon opittavaa. Meillä ei ole hyviä johtajia, jotka ymmärtäisivät Tubinin, Pärtin, Tambergin, Tormisin ja kymmenien muiden loistavien virolaissäveltäjien merkityksen maamme kulttuurin suurlähettiläinä.”

Järvi konsertoi Suomessa vuodesta 1960 alkaen, ja muistoja riittää. Kapellimestari Paavo Berglund oli hänen hyvä ystävänsä, ja hän nimesi vanhemman poikansa Berglundin ja Paavo Nurmen mukaan. Paavo Järvi on nyt maailmankuulu kapellimestari isänsä tavoin.

”Ja Jorma Panula oli kuin Gustav Mahler. Hänen kapellimestaripedagogiansa aiheutti uusien loistokapellimestarien tulvan Suomessa ja vaikutti myös omaan opetukseeni. Tunsin myös Tapio Wirkkalan ja kävin Tauno Palon kanssa saunassa.”

1980-luvun alussa Järvet saivat muuttaa Neuvostoliitosta länteen, ja Suomi-yhteydet vähenivät. Neeme Järvi johti Göteborgin sinfoniaorkesteria yli 20 vuotta ja teki valtavasti levytyksiä, esimerkiksi kaksi Jean Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytystä.

”Sibelius ei muistuta ketään muuta säveltäjää. Kapellimestarilta vaatii fanaattisuutta saada kaikki synkoopit ja koko se suurenmoinen sävelkieli toimimaan.”

Järvi on yleensä ripeänpuoleinen Sibelius-tulkki. 22 vuotta sitten hän teki Lontoossa jopa mielestäni liiallisia nopeusennätyksiä johtaessaan kaikki Sibeliuksen sinfoniat.

Moni asia uusiutui kuitenkin jälleen, kun hän levytti Sibeliuksen sinfoniat Deutsche Grammophon -yhtiölle.

”Ja tänään kaikki soi taas uutena”, hän lupasi ennen konserttia. ”Aloitan partituurin tutkimisen aina kuin en olisi sitä koskaan nähnytkään.”

Järvellä on ollut omia orkestereita myös esimerkiksi Skotlannissa, Haagissa, Detroitissa, New Jerseyssä ja Genevessä. Viron kansallista sinfoniaorkesteria hän ryhtyi johtamaan vuonna 2010, erosi välillä politiikkaan kypsyneenä ja jatkoi sitten taas.

”Viron kansallinen sinfoniaorkesteri on erinomaisessa kunnossa ja aina valmis opettelemaan uutta. Virossa pitäisi vain olla paljon enemmän muitakin täyskokoisia sinfoniaorkestereita Suomen tapaan”, hän sanoo.

Kesällä Järvien kapellimestariperhe pitää festivaalia Pärnussa. ”Viron festivaaliorkesterimme on todella erinomainen, koska poikani Paavo kutsuu siihen sekä Viron että muissa maissa johtamiensa orkesterien parhaita muusikkoja. Pidän festivaalin yhteydessä yleensä mestarikurssin.”

Järvi surkuttelee nuorten kapellimestarien kapeaa ohjelmistoa.

”Itse opiskelin nuoruudessani koko ajan uusia teoksia. On niin paljon amerikkalaisia, ranskalaisia, virolaisia, venäläisiä, suomalaisia ja pohjoismaisia säveltäjiä, joita nuoret eivät tunne. Uuno Klami, Erkki Melartin, jota aion taas johtaa, Joachim Raff, loistava Wilhelm Stenhammar, Aleksandr Glazunov ja kymmeniä muita.”

Mestarikursseilla hän yrittää monipuolistaa nuorten tekniikkaa.

”He luulevat, että kapellimestari lyö tahtia, mutta kapellimestarin pitää puhua käsillään ja välittää kaikki musiikillinen informaatio.”

Järvi on itse tehnyt valtavan elämäntyön ja tavattomasti tärkeiden teosten ensilevytyksiä.

”Levytyksiä lienee jotain viisisataa. Viimeksi levytin Wilhelm Stenhammarin erinomaisen kantaatin, jota ei ole edes painettu. Jokaisen maan pitäisi pitää huolta, että suurten säveltäjien nuotit ovat saatavilla!”

Nykyisin Järvi pitää kotejaan New Yorkissa, Floridassa ja Tallinnassa. Hän myöntää, että valtava ohjelmisto ei enää 81 vuoden iässä juuri laajene. On niin paljon sävellyksiä, joita hän on aikoinaan johtanut ja haluaa johtaa vielä ainakin kerran.

”Muuten johtaisin myös esimerkiksi Esa-Pekka Salosta, joka on oikein hieno kapellimestari ja vielä hienompi säveltäjä!”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Viro
 • Lahti
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä

  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  8. 8

   Komissio ehdottaa kymmenentuhannen rajavartijan passittamista EU:n rajoille – tätä se tarkoittaisi Suomelle

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää