Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Kansallisoopperan uusi Tosca on loistokas trilleri, joka nousee kansainvälisesti korkealle tasolle

Ohjaaja Christof Loy on keksinyt keksinyt tarinaan jännittäviä lisävivahteita. Loistavan psykotrillerin päähenkilöksi nousee petomainen poliisipäällikkö Scarpia.

Klassinen

Giacomo Puccinin Tosca Suomen kansallisoopperassa. Kapellimestari Patrick Fournillier, ohjaus Christof Loy, lavastus ja puvut Christian Schmidt, valaistus Olaf Winter, kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbic. Pääosissa Ausrine Stundyte, Andrea Caré, Tuomas Pursio. Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri.

Seksin ja rikoksen yhdistäminen on Giacomo Puccinin Toscan menestysresepti – kuin rikoselokuvassa.

Uskonnollisuuden ja sadismin sekoittaminen on ollut liikaa monille ooppera-asiantuntijoille. Tosca on tuomittu ”himon ja rikoksen pitkitetyksi orgiaksi”, ja ”nuhruiseksi shokeeraajaksi”.

Helposti on unohtunut, että sadistisen poliisipäällikön Scarpian kaltaisia väkivaltaisia raiskaajia elää yhä keskuudessamme. Metoo-liike on tehnyt Scarpian ajankohtaiseksi.

Saksalainen mestariohjaaja Christof Loy on tehnyt Toscasta loistavan psykotrillerin, jonka päähenkilöksi nousee Scarpia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perinteinen Scarpia on ollut vanhempi herrasmies, joka kätkee petomaisuuttaan aristo­kraattisen ulkokuoren alle. Bassobaritoni Tuomas Pursion Scarpia on synkän salskea nuorehko mies ja perverssi julmuri, joka ei yritä esittää parempaa kuin on.

Pursion Scarpia on pirullisen älykäs ja ovela. Scarpian muuten hyvä itsehallinta pettää, kun seksuaalinen himo valtaa hänet. Kun kuoro laulaa ensimmäisen näytöksen lopussa mahtavasti Te Deum -hymniä, Pursion Scarpia heittäytyy maahan ja näyttää saavan seksuaalisen kohtauksen.

Uskonnollinen seremonia ja ajatus raiskauksesta ja teloituksesta – siinä on yhdistelmä, joka kiihottaa Scarpiaa kaikkein eniten.

Pursiolla on tummanpuhuva, kiihkeästi jyrähtelevä ja käskevä bassobaritoni, joka joskus mielistelee teennäisesti. Kun Patrick Fournillier’n johtama oopperaorkesteri levittää Scarpia-kohtauksissa iskuvarmasti kauhua ja aggressiivisuutta, yhteisvaikutus on hyytävä.

Oopperan rakastavaiset, liettualaisen Aušrinė Stundytėn Tosca ja italialaisen Andrea Carén Cavaradossi ovat pelkkiä pelinappuloita Scarpian terrorivallassa.

Stundytėn Tosca on hyvin naisellinen ja emotionaalinen diiva, miesten katseiden ja halujen objekti, täysin emansipoitumaton. Tämä Tosca on levoton, hermostunut, hänen eleensä ja liikkeensä ovat kiihkeitä. Hän lumoaa, hänessä on elinvoimaa, mutta hän on myös naiivi ja hauras.

Stundytėllä on intohimoisen kaunis, melko voimakasvibratoinen sopraano, joka virtaa säteilevin kaarin ja nousee loistokkuteen. Hänen rakkautensa Cavaradossia kohtaan on hehkuvaa ja ehdotonta ja siihen kuuluu myös teatraalisia mustasukkaisuuskohtauksia.

Tosca rakastaa teatteria ja elää taiteensa yläilmoissa yleisön ihailemana. Cavaradossi on maalari, joka maalaa kirkkoon madonna-taulua. Scarpia pudottaa kummatkin taiteen korkeasta maailmasta keskelle brutaalia todellisuutta.

Caré on ensimmäisessä näytöksessä huoleton kavaljeeritaiteilija, jonka rakkaus Toscaa kohtaan on hellästi hymyilevää ja leikittelevää. Carélla on metallikas, kiinteä- ja uljassointinen tenori, joka taipuu notkeasti ja hehkuu upeasti yläalueella.

Ensimmäisessä näytöksessä Cavaradossin täytyy laulaa Toscalle intohimoisia rakkauden­valoja ja yrittää saada tämä samalla lähtemään mahdollisimman pian kirkosta. Siinä on vähän huumoriakin.

Poliittisen vangin Angelottin ilmaantuminen kirkkoon saa Cavaradossin poliittisen tietoisuuden heräämään ja hän ryhtyy spontaanisti rohkeaksi, kidutusta ja kuolemaa pelkäämättömäksi vapaustaistelijaksi.

Niin kauniita melodioita kuin musiikista puhkeaakin, tunnevuodatuksiin liittyy usein häiriötekijöitä tai ne päättyvät nopeasti.

Loy ja lavastaja–pukusuunnittelija Christian Schmidt ovat sijoittaneet Toscan eri aikatasoille, Napoleonin sotien aikaan vuoden 1800 tienoille ja sitä edeltävään, Scarpian edustamaan aristokratian vallan aikaan sekä jonnekin 1900-luvun puoliväliin.

Rokokoopukuiset daamit ja kavaljeerit ovat kauniita näyttämökoristeita ja visuaalisia kontrasteja Scarpian musta-asuisille salaisen poliisin miehille.

Loy on keksinyt Toscan tarinaan joitakin jännittäviä lisävivahteita. Cavaradossilla on mykkä ja innokas oppipoika, joka seuraa mestariaan kuin hai laivaa. Palazzo Farnesen suuren vaaleanharmaan salin takaseinälle ilmaantuu oopperaesirippu, jonka edessä Tosca ja Scarpia näyttelevät viimeisen kohtauksen ikään kuin teatterin illuusiomaailman ulkopuolella. Scarpian määräämää Cavaradossin kidutusta johtava tuomari sattuu olemaan harmaapäinen rouva.

Kolmannen näytöksen vankityrmä on tehokas ratkaisu, samoin sinne tupsahtava näynomainen pikku-Tosca. Sitä seuraa upea teatteriefekti, kun esiripun takaa tulee näkyviin Sant’ Angelo -linnoituksen katto aavemaisen vaaleine teloitusryhmineen.

Heikki Aalto sakristaanina, Tapani Plathan Angelottina, Nicholas Söderlund Sciarronena, Henri Uusitalo vanginvartijana, Matias Haakana Spolettana ja Kris-Andrea Haav tyttönä takaavat osaltaan Toscan kansainvälisesti korkean musiikillisen ja näyttämöllisen tason. Joka karaktääri on tarkkaan harkittu, elävä fyysinen hahmo.

Fournillier nostaa orkesterista katkeransuloisia rakkauden sointivirtoja, jotka kovan todellisuuden aggressiiviset rytmit pyyhkivät äkkiä kuulumattomiin. Orkesterin väri- ja vivahdepaletti on suurenmoinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Ooppera-arvostelut
 • Tosca
 • Kulttuuri
 • Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  3. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  4. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  5. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  6. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  7. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  8. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  9. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  10. Tunti sitten
  11. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  12. Työttömät jäävät säästöjen jalkoihin
  13. Näytä lisää