Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Kansallisoopperan uusi Tosca on loistokas trilleri, joka nousee kansainvälisesti korkealle tasolle

Ohjaaja Christof Loy on keksinyt keksinyt tarinaan jännittäviä lisävivahteita. Loistavan psykotrillerin päähenkilöksi nousee petomainen poliisipäällikkö Scarpia.

Klassinen

Giacomo Puccinin Tosca Suomen kansallisoopperassa. Kapellimestari Patrick Fournillier, ohjaus Christof Loy, lavastus ja puvut Christian Schmidt, valaistus Olaf Winter, kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbic. Pääosissa Ausrine Stundyte, Andrea Caré, Tuomas Pursio. Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri.

Seksin ja rikoksen yhdistäminen on Giacomo Puccinin Toscan menestysresepti – kuin rikoselokuvassa.

Uskonnollisuuden ja sadismin sekoittaminen on ollut liikaa monille ooppera-asiantuntijoille. Tosca on tuomittu ”himon ja rikoksen pitkitetyksi orgiaksi”, ja ”nuhruiseksi shokeeraajaksi”.

Helposti on unohtunut, että sadistisen poliisipäällikön Scarpian kaltaisia väkivaltaisia raiskaajia elää yhä keskuudessamme. Metoo-liike on tehnyt Scarpian ajankohtaiseksi.

Saksalainen mestariohjaaja Christof Loy on tehnyt Toscasta loistavan psykotrillerin, jonka päähenkilöksi nousee Scarpia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perinteinen Scarpia on ollut vanhempi herrasmies, joka kätkee petomaisuuttaan aristo­kraattisen ulkokuoren alle. Bassobaritoni Tuomas Pursion Scarpia on synkän salskea nuorehko mies ja perverssi julmuri, joka ei yritä esittää parempaa kuin on.

Pursion Scarpia on pirullisen älykäs ja ovela. Scarpian muuten hyvä itsehallinta pettää, kun seksuaalinen himo valtaa hänet. Kun kuoro laulaa ensimmäisen näytöksen lopussa mahtavasti Te Deum -hymniä, Pursion Scarpia heittäytyy maahan ja näyttää saavan seksuaalisen kohtauksen.

Uskonnollinen seremonia ja ajatus raiskauksesta ja teloituksesta – siinä on yhdistelmä, joka kiihottaa Scarpiaa kaikkein eniten.

Pursiolla on tummanpuhuva, kiihkeästi jyrähtelevä ja käskevä bassobaritoni, joka joskus mielistelee teennäisesti. Kun Patrick Fournillier’n johtama oopperaorkesteri levittää Scarpia-kohtauksissa iskuvarmasti kauhua ja aggressiivisuutta, yhteisvaikutus on hyytävä.

Oopperan rakastavaiset, liettualaisen Aušrinė Stundytėn Tosca ja italialaisen Andrea Carén Cavaradossi ovat pelkkiä pelinappuloita Scarpian terrorivallassa.

Stundytėn Tosca on hyvin naisellinen ja emotionaalinen diiva, miesten katseiden ja halujen objekti, täysin emansipoitumaton. Tämä Tosca on levoton, hermostunut, hänen eleensä ja liikkeensä ovat kiihkeitä. Hän lumoaa, hänessä on elinvoimaa, mutta hän on myös naiivi ja hauras.

Stundytėllä on intohimoisen kaunis, melko voimakasvibratoinen sopraano, joka virtaa säteilevin kaarin ja nousee loistokkuteen. Hänen rakkautensa Cavaradossia kohtaan on hehkuvaa ja ehdotonta ja siihen kuuluu myös teatraalisia mustasukkaisuuskohtauksia.

Tosca rakastaa teatteria ja elää taiteensa yläilmoissa yleisön ihailemana. Cavaradossi on maalari, joka maalaa kirkkoon madonna-taulua. Scarpia pudottaa kummatkin taiteen korkeasta maailmasta keskelle brutaalia todellisuutta.

Caré on ensimmäisessä näytöksessä huoleton kavaljeeritaiteilija, jonka rakkaus Toscaa kohtaan on hellästi hymyilevää ja leikittelevää. Carélla on metallikas, kiinteä- ja uljassointinen tenori, joka taipuu notkeasti ja hehkuu upeasti yläalueella.

Ensimmäisessä näytöksessä Cavaradossin täytyy laulaa Toscalle intohimoisia rakkauden­valoja ja yrittää saada tämä samalla lähtemään mahdollisimman pian kirkosta. Siinä on vähän huumoriakin.

Poliittisen vangin Angelottin ilmaantuminen kirkkoon saa Cavaradossin poliittisen tietoisuuden heräämään ja hän ryhtyy spontaanisti rohkeaksi, kidutusta ja kuolemaa pelkäämättömäksi vapaustaistelijaksi.

Niin kauniita melodioita kuin musiikista puhkeaakin, tunnevuodatuksiin liittyy usein häiriötekijöitä tai ne päättyvät nopeasti.

Loy ja lavastaja–pukusuunnittelija Christian Schmidt ovat sijoittaneet Toscan eri aikatasoille, Napoleonin sotien aikaan vuoden 1800 tienoille ja sitä edeltävään, Scarpian edustamaan aristokratian vallan aikaan sekä jonnekin 1900-luvun puoliväliin.

Rokokoopukuiset daamit ja kavaljeerit ovat kauniita näyttämökoristeita ja visuaalisia kontrasteja Scarpian musta-asuisille salaisen poliisin miehille.

Loy on keksinyt Toscan tarinaan joitakin jännittäviä lisävivahteita. Cavaradossilla on mykkä ja innokas oppipoika, joka seuraa mestariaan kuin hai laivaa. Palazzo Farnesen suuren vaaleanharmaan salin takaseinälle ilmaantuu oopperaesirippu, jonka edessä Tosca ja Scarpia näyttelevät viimeisen kohtauksen ikään kuin teatterin illuusiomaailman ulkopuolella. Scarpian määräämää Cavaradossin kidutusta johtava tuomari sattuu olemaan harmaapäinen rouva.

Kolmannen näytöksen vankityrmä on tehokas ratkaisu, samoin sinne tupsahtava näynomainen pikku-Tosca. Sitä seuraa upea teatteriefekti, kun esiripun takaa tulee näkyviin Sant’ Angelo -linnoituksen katto aavemaisen vaaleine teloitusryhmineen.

Heikki Aalto sakristaanina, Tapani Plathan Angelottina, Nicholas Söderlund Sciarronena, Henri Uusitalo vanginvartijana, Matias Haakana Spolettana ja Kris-Andrea Haav tyttönä takaavat osaltaan Toscan kansainvälisesti korkean musiikillisen ja näyttämöllisen tason. Joka karaktääri on tarkkaan harkittu, elävä fyysinen hahmo.

Fournillier nostaa orkesterista katkeransuloisia rakkauden sointivirtoja, jotka kovan todellisuuden aggressiiviset rytmit pyyhkivät äkkiä kuulumattomiin. Orkesterin väri- ja vivahdepaletti on suurenmoinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Ooppera-arvostelut
 • Tosca
 • Kulttuuri
 • Hannu-Ilari Lampila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista

  10. 10

   Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  6. 6

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  8. 8

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  9. 9

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  10. 10

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Matkustaja hutki taksia tuolilla Vantaalla – ei ollut tyytyväinen matkan hintaan
  3. Chas and Dave -yhtyeen laulaja Chas Hodges kuoli 74-vuotiaana – jalkapalloseura Tottenham suree kannatuslaulujensa tekijää
  4. Turun saariston etsinnöissä takavarikoitu asia­kirjoja ja muisti­tikkuja – Krp:n mukaan ainakaan vielä ei ole viitteitä muista kuin epäillyistä talous­rikoksista
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläis­kytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. Tunti sitten
  7. Arkkitehtien pelastuspartio haluaa tehdä Paimion parantolasta elämyskohteen – HS vieraili Alvar Aallon suunnittelemassa funkkisklassikossa
  8. Tunteet kävivät kuumina Turun kiekkoillassa – HIFK:n haastattelija haukkui seuran Facebook-sivulla Tuton hyökkääjää 300-kiloiseksi ja puhui paskahousupalkinnosta
  9. Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa, poliisi epäilee rikosta – ”Menetys on valtava, vastaavaa emme saa tilalle”
  10. Sotta Pyttynen on yllättävän monitasoinen lastennäytelmä – se kertoo sotkuisesta ukista ja siististä pienestä pojasta
  11. Joe Bonamassan lento Helsinkiin muuttui vuorokauden mittaiseksi painajaiseksi – Jäähallin keikalla kitarasankari väläytti koomikon taitojaan ja säästi parhaat valttinsa loppuun
  12. HS Pikakoeajo: Honda Civic Type R on liikenteessä punainen vaate – haastajia löytyy joka risteyksessä ja perheautot puskevat väkisin oikealta ohi
  13. Näytä lisää