Kulttuuri

Virolainen design koki vaikeita aikoja, kun maa itsenäistyi – nyt Tallinnan nykydesignin festivaali nostaa nuoret muotoilijat esiin

Disainiöö-tapahtumassa muotoilijat tapaavat yleisöä ja tuovat tuotteitaan myyntiin. Keraamikko Mariana Laan toivoo, että virolaiset oppisivat rakastamaan muotoiluaan.

Tallinna

Virolaiset tuntevat hyvin suomalaisen designin ja muotoilun. Keraamikko Mariana Laanin mukaan se on virolaisille melkein kuin omaa muotoilua.

”Pohjoismainen selkeys ja luonnonmateriaalit suomalaisissa sisustamisessa ovat trendikkäitä ja arvostettuja Virossa. Alvar Aallon ja Kaj Franckin ikoniset tuotteet kuuluvat opetusohjelmaan Tallinnan taideakatemiassa”, Mariana Laan sanoo.

Hän toivoo, että virolaiset oppisivat rakastamaan omaa designiaan samalla tavalla kuin suomalaiset rakastavat omaansa.

37-vuotias Laan on yksi tunnetuimmista virolaisista nykykeraamikoista. Hän pyörittää Tallinnassa Nüüd-keramiikkastudiotaan, jonka nimi tulee viron sanasta nüüd, nyt. Se viittaa moderniin ja nykyaikaiseen designiin. Laan suunnittelee ja valmistaa studionsa tuotteet käsityönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuotannossa on enimmäkseen käyttötavaroita kuten kuppeja, lautasia, tarjottimia, laseja, kulhoja ja jalallisia maljoja. Muodot ovat yksinkertaisia ja värit hillittyjä.

Koululaisena Laan haaveili arkkitehdin urasta. Hän kävi lasten ja nuorten taidekoulua kotikaupungissaan Jõhvissa Itä-Virumaalla ja puuhasteli paljon käsillään.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän päätyi kuitenkin Tarttoon opiskelemaan taloustiedettä ja valmistui ekonomiksi. Hän työskenteli aluksi start up -yrityksissä konsulttina, mutta ala ei tuntunut omalta.

Laan pyrki Tallinnan taideakatemiaan opiskelemaan keramiikkaa. Keramiikkaosastolle oli silloin vain neljä aloituspaikkaa. Laanin mielestä sisäänpääsy oppilaitokseen oli melko helppoa.

”Keramiikka ei ole yhtä suosittua kuin graafinen suunnittelu, vaatesuunnittelu, korusuunnittelu tai valokuvaus. Siksi osastolle ei ollut kovaa tungosta.”

Laan valmistui keraamikoksi 2014 ja perusti oman yrityksen. Keramiikasta hän löysi alan, joka antaa mahdollisuuden leikkiä ja keksiä aina jotain uutta.

”Savi on vanha, maanläheinen, jopa hieman mystinen materiaali. Se miellyttää minua.”

Hänen mielestään minimalistinen ja geometrinen muotoilu tekee oikeutta materiaaleille. Hänen päämateriaalinsa on värillinen posliini. Siihen hän yhdistää toisinaan betonia ja lasia. Värejä hän kehittelee kokeilemalla eri väripigmenttien yhdistelmiä. Mallistossa on ruskeaa, vihreää, tummansinistä, valkoisen eri sävyjä ja pinkkiä.

”Virolaiset tykkäävät pinkistä. Sitä ostetaan eniten.”

Mariana Laan ei koristele as­tioita millään tavalla. Jopa lasitusta hän käyttää harkiten, koska hänelle tärkeintä on mate­riaalin luonnollinen kauneus.

Astiat ovat uniikkeja, vaikka Laan valmistaa niitä sarjoina.

”Käsityönä valmistetussa keramiikassa jokaisen tuotteen lopputulos on aina hieman erilainen. Kiehtovinta on täydellisen ja epätäydellisen välinen tasapaino. Astiat näyttävät samanlaisilta, mutta kun niitä katsoo tarkemmin, muodossa, väreissä ja koossa näkyy pieniä eroja.”

Yhden astian valmistaminen kestää vähintään viikon, koska savi kuivuu hitaasti ja astiat poltetaan uunissa kaksi kertaa. ­Uunin lämpötila nousee jopa 1 300 asteeseen.

Keraamikon työ on fyysisesti raskasta. Laania auttaa assistentti ja hän palkkaa kausityöntekijöitä, jos tilauksia tulee paljon. Hän kouluttaa työntekijänsä itse. ­Aikaa kouluttamiseen kuluu noin puoli vuotta.

Uusia tuotteita Laan kehittää koko ajan. Luonnosvihko kulkee mukana, sillä idea voi pälkähtää päähän bussipysäkillä tai liikenneruuhkassa. Hän testailee ­ideoita ja valmistaa savesta prototyyppejä, mutta melko harvat luonnokset päätyvät tuotantoon saakka.

Laanin astiat ovat keränneet nopeasti suosiota Virossa. Hänen astioitaan tilaavat tunnetut ravintolat kuten Sfäär, Leib, Korsten, Parrot Minibar ja Noa Tallinnassa. Myös yksityiset designista kiinnostuneet ihmiset kattavat pöytänsä Laanin suunnittelemilla astioilla.

Keraamikkojen työmahdollisuudet Virossa ovat Laanin mukaan kehnot:

”Keramiikkatehtaita on vähän, eivätkä ne juuri tee yhteistyötä nuorten suunnittelijoiden kanssa. Useimmat keraamikot aloittavat uransa perustamalla oman yrityksen. Kasvumahdollisuudet ovat rajalliset. Graafiset suunnittelijat työllistyvät Virossa paljon paremmin kuin keraamikot.”

Kiinnostavia nimiä virolaisessa muotoilussa Laanin mielestä ovat muiden muassa vaatesuunnittelijat Reet Aus ja Roberta ­Einer, korusuunnittelijat Tanel Veenre ja Kadri Mälk sekä nahkatuotteiden suunnittelija Stella Soomlais.

Laan uskoo keramiikan ja designin tulevaisuuteen Virossa.

”Virolaiset tuntevat entistä paremmin omat suunnittelijansa, markkinat kasvavat ja tulevaisuudessa suunnittelussa voidaan käyttää apuna informaatioteknologiaa. Virossa käytetään jo nyt 3d-tulostimia keramiikassa, mutta tämä on vasta alkua.”

Viron Design­liiton johtaja Ilona Gurja­nova kertoo, että Virossa on nykyään 2 500 muotoilijaa, joilla on korkea­koulu­tasoinen koulutus. Puolet heistä on aktiivisesti työelämässä. Tallinnan taideakatemian lisäksi muotoilijoita valmistuu Tartosta ja Haapsalusta. Pärnussa voi opiskella palvelumuotoilua. Koulutus kestää kolme tai viisi vuotta.

Keraamikkojen työmarkkinoita Gurjanova pitää valitettavan huonoina. Kun Viro sai takaisin itsenäisyytensä 1990-luvun alussa, Neuvostoliiton aikaisia yrityksiä yksityistettiin ja niitä lopetettiin. Tallinnan keramiikkatehtaan yksityistäminen kutisti keraamikkojen työmarkkinoita. Vaihtoehdoiksi jäi lähinnä omien pajojen perustaminen.

”Virolaiset muotoilijat eivät kuitenkaan luovuta. Meillä on paljon nuoria, lahjakkaita suunnittelijoita. Osa on joutunut siirtämään tuotantonsa ulkomaille, koska Virossa ei ole riittävästi laadukkaita keramiikkayrityksiä.”

Gurjanovan mukaan hyviä keraamikkoja ovat muiden muassa Mari Ait, Maria Sidorenko, Raili Keiv, Ene Raud, Liisu Arro, Karmen Saat, Evelin Kummel ja Marion Isabella Varik.

Virolaista designia näkee tänään maanantaina alkavalla Disainiöö-festivaalilla. Tallinnassa järjestetään useita näyttelyitä ja tapahtumia 10.–16. syyskuuta. Muotoilijat tapaavat yleisöä ja tuovat tuotteitaan myyntiin.

Päänäyttely on Tallinnan arkkitehtuurimuseossa esillä oleva Luther Isokon -tehtaan näyttely, joka kertoo vaneriin erikoistuneen huonekalutehtaan histo­riasta ja suunnittelijoista. Tehtaan palveluksessa oli muun muassa natsi-Saksasta paenneita Bauhaus-arkkitehteja.

www.disainioo.ee/en

Fakta

Sormet saveen Tallinnassa


 Tallinnassa kuka tahansa voi käydä kokeilemassa keramiikan tekoa Asuurkeramiikan pajassa, joka sijaitsee yhdessä vanhankaupungin puolustustorneista, Loewenschedessä.

 Kursseja on kaksi kertaa viikossa. Työpajassa voi harjoitella savimuotoilua ja lasitusta.

 Suomalaiset muotoilualan opiskelijat voivat suorittaa siellä opintoihin kuuluvaa harjoittelua.

 Tornin pajoissa työskentelee kuusi virolaista keraamikkoa. Alimmassa kerroksessa on kauppa.

 www.asuurkeraamika.ee

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keramiikka
 • Viro
 • Kulttuuri
 • Sirpa Pääkkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  3. 3

   ”Luontainen taipumus” – Äiti teki itsemurhan, ja kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, paljastui suvun synkkä historia

   Tilaajille
  4. 4

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Alkoholisti on työpaikan musta lammas – pidin päiväkirjaa juomisistani, mutta valehtelin itselleni

  9. 9

   Kuninkaan haave oli maailman korkein torni, jossa Koneen hissit sinkoavat ihastelijat yli 660 metriin – tulos on puoli­valmis ranka

   Tilaajille
  10. 10

   Ei ole olemassa huonokuntoista hyvää johtajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  7. 7

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää