Kulttuuri

Virolainen design koki vaikeita aikoja, kun maa itsenäistyi – nyt Tallinnan nykydesignin festivaali nostaa nuoret muotoilijat esiin

Disainiöö-tapahtumassa muotoilijat tapaavat yleisöä ja tuovat tuotteitaan myyntiin. Keraamikko Mariana Laan toivoo, että virolaiset oppisivat rakastamaan muotoiluaan.

Tallinna

Virolaiset tuntevat hyvin suomalaisen designin ja muotoilun. Keraamikko Mariana Laanin mukaan se on virolaisille melkein kuin omaa muotoilua.

”Pohjoismainen selkeys ja luonnonmateriaalit suomalaisissa sisustamisessa ovat trendikkäitä ja arvostettuja Virossa. Alvar Aallon ja Kaj Franckin ikoniset tuotteet kuuluvat opetusohjelmaan Tallinnan taideakatemiassa”, Mariana Laan sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän toivoo, että virolaiset oppisivat rakastamaan omaa designiaan samalla tavalla kuin suomalaiset rakastavat omaansa.

37-vuotias Laan on yksi tunnetuimmista virolaisista nykykeraamikoista. Hän pyörittää Tallinnassa Nüüd-keramiikkastudiotaan, jonka nimi tulee viron sanasta nüüd, nyt. Se viittaa moderniin ja nykyaikaiseen designiin. Laan suunnittelee ja valmistaa studionsa tuotteet käsityönä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuotannossa on enimmäkseen käyttötavaroita kuten kuppeja, lautasia, tarjottimia, laseja, kulhoja ja jalallisia maljoja. Muodot ovat yksinkertaisia ja värit hillittyjä.

Koululaisena Laan haaveili arkkitehdin urasta. Hän kävi lasten ja nuorten taidekoulua kotikaupungissaan Jõhvissa Itä-Virumaalla ja puuhasteli paljon käsillään.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän päätyi kuitenkin Tarttoon opiskelemaan taloustiedettä ja valmistui ekonomiksi. Hän työskenteli aluksi start up -yrityksissä konsulttina, mutta ala ei tuntunut omalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laan pyrki Tallinnan taideakatemiaan opiskelemaan keramiikkaa. Keramiikkaosastolle oli silloin vain neljä aloituspaikkaa. Laanin mielestä sisäänpääsy oppilaitokseen oli melko helppoa.

”Keramiikka ei ole yhtä suosittua kuin graafinen suunnittelu, vaatesuunnittelu, korusuunnittelu tai valokuvaus. Siksi osastolle ei ollut kovaa tungosta.”

Laan valmistui keraamikoksi 2014 ja perusti oman yrityksen. Keramiikasta hän löysi alan, joka antaa mahdollisuuden leikkiä ja keksiä aina jotain uutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Savi on vanha, maanläheinen, jopa hieman mystinen materiaali. Se miellyttää minua.”

Hänen mielestään minimalistinen ja geometrinen muotoilu tekee oikeutta materiaaleille. Hänen päämateriaalinsa on värillinen posliini. Siihen hän yhdistää toisinaan betonia ja lasia. Värejä hän kehittelee kokeilemalla eri väripigmenttien yhdistelmiä. Mallistossa on ruskeaa, vihreää, tummansinistä, valkoisen eri sävyjä ja pinkkiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Virolaiset tykkäävät pinkistä. Sitä ostetaan eniten.”

Mariana Laan ei koristele as­tioita millään tavalla. Jopa lasitusta hän käyttää harkiten, koska hänelle tärkeintä on mate­riaalin luonnollinen kauneus.

Astiat ovat uniikkeja, vaikka Laan valmistaa niitä sarjoina.

”Käsityönä valmistetussa keramiikassa jokaisen tuotteen lopputulos on aina hieman erilainen. Kiehtovinta on täydellisen ja epätäydellisen välinen tasapaino. Astiat näyttävät samanlaisilta, mutta kun niitä katsoo tarkemmin, muodossa, väreissä ja koossa näkyy pieniä eroja.”

Yhden astian valmistaminen kestää vähintään viikon, koska savi kuivuu hitaasti ja astiat poltetaan uunissa kaksi kertaa. ­Uunin lämpötila nousee jopa 1 300 asteeseen.

Keraamikon työ on fyysisesti raskasta. Laania auttaa assistentti ja hän palkkaa kausityöntekijöitä, jos tilauksia tulee paljon. Hän kouluttaa työntekijänsä itse. ­Aikaa kouluttamiseen kuluu noin puoli vuotta.

Uusia tuotteita Laan kehittää koko ajan. Luonnosvihko kulkee mukana, sillä idea voi pälkähtää päähän bussipysäkillä tai liikenneruuhkassa. Hän testailee ­ideoita ja valmistaa savesta prototyyppejä, mutta melko harvat luonnokset päätyvät tuotantoon saakka.

Laanin astiat ovat keränneet nopeasti suosiota Virossa. Hänen astioitaan tilaavat tunnetut ravintolat kuten Sfäär, Leib, Korsten, Parrot Minibar ja Noa Tallinnassa. Myös yksityiset designista kiinnostuneet ihmiset kattavat pöytänsä Laanin suunnittelemilla astioilla.

Keraamikkojen työmahdollisuudet Virossa ovat Laanin mukaan kehnot:

”Keramiikkatehtaita on vähän, eivätkä ne juuri tee yhteistyötä nuorten suunnittelijoiden kanssa. Useimmat keraamikot aloittavat uransa perustamalla oman yrityksen. Kasvumahdollisuudet ovat rajalliset. Graafiset suunnittelijat työllistyvät Virossa paljon paremmin kuin keraamikot.”

Kiinnostavia nimiä virolaisessa muotoilussa Laanin mielestä ovat muiden muassa vaatesuunnittelijat Reet Aus ja Roberta ­Einer, korusuunnittelijat Tanel Veenre ja Kadri Mälk sekä nahkatuotteiden suunnittelija Stella Soomlais.

Laan uskoo keramiikan ja designin tulevaisuuteen Virossa.

”Virolaiset tuntevat entistä paremmin omat suunnittelijansa, markkinat kasvavat ja tulevaisuudessa suunnittelussa voidaan käyttää apuna informaatioteknologiaa. Virossa käytetään jo nyt 3d-tulostimia keramiikassa, mutta tämä on vasta alkua.”

Viron Design­liiton johtaja Ilona Gurja­nova kertoo, että Virossa on nykyään 2 500 muotoilijaa, joilla on korkea­koulu­tasoinen koulutus. Puolet heistä on aktiivisesti työelämässä. Tallinnan taideakatemian lisäksi muotoilijoita valmistuu Tartosta ja Haapsalusta. Pärnussa voi opiskella palvelumuotoilua. Koulutus kestää kolme tai viisi vuotta.

Keraamikkojen työmarkkinoita Gurjanova pitää valitettavan huonoina. Kun Viro sai takaisin itsenäisyytensä 1990-luvun alussa, Neuvostoliiton aikaisia yrityksiä yksityistettiin ja niitä lopetettiin. Tallinnan keramiikkatehtaan yksityistäminen kutisti keraamikkojen työmarkkinoita. Vaihtoehdoiksi jäi lähinnä omien pajojen perustaminen.

”Virolaiset muotoilijat eivät kuitenkaan luovuta. Meillä on paljon nuoria, lahjakkaita suunnittelijoita. Osa on joutunut siirtämään tuotantonsa ulkomaille, koska Virossa ei ole riittävästi laadukkaita keramiikkayrityksiä.”

Gurjanovan mukaan hyviä keraamikkoja ovat muiden muassa Mari Ait, Maria Sidorenko, Raili Keiv, Ene Raud, Liisu Arro, Karmen Saat, Evelin Kummel ja Marion Isabella Varik.

Virolaista designia näkee tänään maanantaina alkavalla Disainiöö-festivaalilla. Tallinnassa järjestetään useita näyttelyitä ja tapahtumia 10.–16. syyskuuta. Muotoilijat tapaavat yleisöä ja tuovat tuotteitaan myyntiin.

Päänäyttely on Tallinnan arkkitehtuurimuseossa esillä oleva Luther Isokon -tehtaan näyttely, joka kertoo vaneriin erikoistuneen huonekalutehtaan histo­riasta ja suunnittelijoista. Tehtaan palveluksessa oli muun muassa natsi-Saksasta paenneita Bauhaus-arkkitehteja.

www.disainioo.ee/en

Fakta

Sormet saveen Tallinnassa


 Tallinnassa kuka tahansa voi käydä kokeilemassa keramiikan tekoa Asuurkeramiikan pajassa, joka sijaitsee yhdessä vanhankaupungin puolustustorneista, Loewenschedessä.

 Kursseja on kaksi kertaa viikossa. Työpajassa voi harjoitella savimuotoilua ja lasitusta.

 Suomalaiset muotoilualan opiskelijat voivat suorittaa siellä opintoihin kuuluvaa harjoittelua.

 Tornin pajoissa työskentelee kuusi virolaista keraamikkoa. Alimmassa kerroksessa on kauppa.

 www.asuurkeraamika.ee

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keramiikka
 • Viro
 • Kulttuuri
 • Sirpa Pääkkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  6. 6

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Pääministeri Theresa Maysta tuli sylky­kuppi, mutta kapinallisilla on kaksi merkittävää ongelmaa

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Keskiviikkona syntynyt pieni poika Kairavuo kuuluu yhä hupenevaan joukkoon – Voiko suomalaiset saada poliittisilla päätöksillä synnyttämään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää