Kulttuuri

Kun puoliso kuoli, yllättävä asia auttoi malesialaisnorjalaista kirjailijaa surutyössä – oudosta yhdistelmästä syntyi menestyskirja, joka ilmestyi juuri suomeksi

Long Litt Woon kirjan oikeudet on myyty 12 maahan.

Sukellamme Paloheinän golfkentän laidalta Helsingin keskuspuistoon.

”Eihän tämä ole mikään puisto, tämähän on metsä!” malesialais-norjalainen Long Litt Woon huudahtaa.

No, me kutsumme sitä puistoksi, vaikka eihän se samalla tavalla puistolta näytä kuin New Yorkin Keskuspuisto. Nurmen sijaan tallaamme kuusten alla karikkeella ja könyämme lahoavien kaatuneiden puunrunkojen yli. Maa on rutikuivaa, mutta kirjailija huomaa jotain olennaista.

Täällä tuoksuu sieniltä, vaikkei lakin lakkia vielä näy.


”Sellainen puhdas, vähän makean rusinainen, pehmeä karikkeen tuoksu”, Long kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tuoksu veti Longin vähä vähältä takaisin elävien pariin, kun hänen miehensä kuoli vain 55-vuotiaana.

”Eräänä aamuna mieheni lähti töihin, eikä enää koskaan palannut”, hän kertoo esikoisteoksessaan.

Tuntui kuin minua olisi lyöty lekalla. Sisälläni vallitsi kaaos, poikkeustila. Puhelu leikkasi elämäni kahtia.


Näin Long kuvailee Minun sienipolkuni -romaanissaan (Nemo) hetkeä, joka muutti kaiken. Siitä alkoi surun ja tyhjyyden valtaama aika, jolloin Long eristäytyi ystävistään, jotka eivät oikein osanneet suhtautua miehensä menettäneeseen nuoreen leskeen.

Vetäydyin sisäiseen maanpakoon. Elämä jatkuu, ihmiset jaksavat toistaa. Miksi he sanovat niin, kun se tieto ei helpota mitenkään?

Long ryhtyi täyspäiväiseksi kirjailijaksi viime syksynä, kun hänen agenttinsa sai syyskuussa Norjassa ilmestyneen teoksen oikeudet myytyä 12 eri maahan. Teos on kiinnostava samalla tavalla kuin Long Litt Woonin kirjallisen idolin Morten A. Strøksnesin Merikirja. Siinä yhdistyy elämäkerrallinen tarina ja tietous tarkkojen ja samastuttavien havaintojen ryydittämänä.

Longin elämä valui päivästä toiseen vuoden päivät. Hän alkoi hahmottaa, että jotenkin hänen oli löydettävä itsensä uudelleen. Yli kolmenkymmenen vuoden rakkausavioliitto ja ystävyys Eiolfin kanssa oli yhtäkkiä loppunut siihen, ettei parasta ystävää enää ollut.

”Aina voi tehdä asioita, keittää keittoa, jatkaa töissä. Mutta tyhjyys ei katoa.”

Sienestyksen opettelu tuli Longille mieleen, sillä he olivat puhuneet menevänsä yhdessä sienikurssille. Norjalaisen miehen perhe ei syönyt sieniä, mutta retkeilyn ja keräilyn yhdistäminen viehätti Longia ja hänen miestään. He keräsivät villivihanneksia ja viljelivät hyötykasveja yhdessä siirtolapuutarhapalstallaan.

Villivihannesharrastuskin näkyy, kun sienestämme Longin kanssa.

”Näetkö nämä ratamot?”, hän kysyy, kun sienten sijaan törmäämme piharatamoihin. ”Keväällä kannattaa noukkia piharatamon piippoja ja paistaa öljyssä. Herkullista,” hän toteaa, kun sienet jatkavat piilotteluaan lupaavasta tuoksusta huolimatta.

Sienestykselle ja surulle yhteistä on, että molempien kanssa täytyy olla kärsivällinen. Ja molemmat veivät Longin mukanaan, sienestys vielä surua kaikkivoipaisemmin, sillä se johdatti hänet ulos surun tunnelista.

Sydämeni loikkasi, kun ensi kerran löysin aivan itse herkullisen ruokasienen. Tältäkö ilo tuntuu? Oli huimaavaa kokea tunne, jonka olin melkein uskonut kadonneen lopullisesti Eiolfin kuoltua.

Löytämisen ilo on innostanut Longin kouluttautumaan sienineuvojaksi Norjassa. Lisäksi hän on sienestänyt ympäri maailmaa. Kuluneena kesänä hän kävi kymmenen päivän sieniretkellä Chilessä sieniharrastuksen kautta löytämiensä ystävien kanssa.

Lapsuudenmaassaan Malesiassakin Long on yrittänyt sienestää. Siellä se ei vain onnistu niin hyvin kuin pohjoisemmassa. ”Malesiassa on niin kosteaa ja kuumaa, että sienet tulevat esiin ja katoavat päivässä.”

”Sitä paitsi kukaan ei mene siellä vapaaehtoisesti metsään. Tai jos menee, niin ison viidakkoveitsen, ei sienikorin, kanssa. Siellä on oikeasti vaarallista, erityisesti hivuttavan kuumuuden takia, mutta myös vaarallisten eläinten ja kasvien tähden”, hän kertoo.

Keskuspuistossa vaaroja ei ole. Longin mielestä pieni eksyminenkin on vain paikallaan sienimetsässä. Polkujen välissä koivunlehtien viekoittelemina eri suuntiin poukkoillessamme Long löytää yhtä ja toista mielenkiintoista puhuttavaa sienistä. Hän näkee sieniretkemme opetustilanteena.


Hän muun muassa neuvoo etsimään herkkusieniä hautausmailta. Kunhan sen tekee kunnioittavasti, eikä kulje hautojen päältä.


Lopulta löydämme koivunjuuren kyljestä pikkuruisen haperon.

Se on Longin mukaan todennäköisesti isohapero tai viinihapero, mutta miniatyyrikoisena. Sen lakki on parin sentin levyinen.

”On ollut niin kamalan kuivaa”, hän päivittelee.

Long myöntää syövänsä sieniä oikeastaan joka aterialla.

”Jauha kuivatuista sienistä jauhoa ja pidä purkkia lieden vierellä. Käytän itse sienijauhoa esimerkiksi laatikkoruoissa sekä kastikkeen suurustamiseen tavallisten jauhojen sijaan. Se antaa makua”, hän vinkkaa.

Korjattu 10.9. klo 12:16 Minun sienipolkuni -teoksen nimi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Suru
 • Sienestys
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  3. 3

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”

  7. 7

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Eduskunta kuuli suojelupoliisia ja sotilastiedustelua turvatilassa Airiston Helmen tutkinnasta – ”Kansalaiset voivat olla hyvin luottavaisia”
  3. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – suora lähetys jatkuu
  4. Hämmentävä 80 000 ihmisen joukkohuokaus yllätti nyrkkeilyn mestaruusottelussa – samoin tyrmäystä seurannut ilo
  5. Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla
  6. Kiira Korpi vastaa kohuun HS-haastattelussa: ”Välillä tuntuu, että apua, mitä olen mennyt tekemään”
  7. Järvenpääläiset vaihtaneet innokkaasti yksityisille terveysasemille – Valinnanvapauskokeilun jatkorahoituksesta ei ole tietoa
  8. Läksyt puhuttavat Englannissa – jalkapallolegenda Gary Lineker vaati läksyjen poistamista ”ajanhukkana”, kollega Ian Wright vastasi röhönaurulla
  9. Airiston Helmen venäläisellä omistajalla on Maltan kansalaisuus, jonka voi ostaa 650 000 eurolla – EU-komissaari on huolissaan juuri Maltan kautta EU-passin saaneista venäläisistä
  10. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  11. Mies putosi hotellista ja kuoli Manchesterissa, toinen löytyi kuolleena saman hotellin huoneesta
  12. Näytä lisää