Kulttuuri

Sisko Savonlahti, 35, teki kirjan työttömän sinkkunaisen epäonnistumisista maailmassa, jossa ongelmiksi hyväksytään vain ruuhkavuodet ja työpaineet

Sisko Savonlahdelle huumori on tärkeä tapa käsitellä vaikeita asioita.

Vielä puolitoista vuotta sitten Sisko Savonlahti, 35, työskenteli vapaana toimittajana. Oikeasti hän oli aina haaveillut oman kirjan kirjoittamisesta. Eräänä päivänä tunnetusta suomalaisesta kustantamosta otettiin yhteyttä. Kustannustoimittaja sanoi pitävänsä Savonlahden blogiteksteistä ja kysyi, onko tämä koskaan miettinyt kirjan kirjoittamista.

Näin tapahtumat etenivät yksinkertaisimmillaan siihen pisteeseen, että Savonlahti istuu nyt valoisassa kaksiossaan Kalliossa ja antaa haastattelua syyskuussa ilmestyvästä esikoisromaanistaan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta Savonlahti ei halua olla tällaisen tarinan päähenkilö tässä lehtijutussa.

”En halua olla osa menestystarinaa, jonka opetus on, että unelmat käyvät toteen ja elämä muuttuu, kunhan vain asenne on oikea ja menee someen pöhisemään”, Savonlahti sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todellisuudessa kustannussopimusta edelsi lukuisia kesken jääneitä kirjaprojekteja, hylkäyskirjeitä ja epätoivon hetkiä.

Savonlahti halusi käsitellä esikoisteoksessaan epäonnistumisen kokemuksia, koska ei löytänyt ympäriltään tarinoita, joihin samaistua.

Kirjan päähenkilö on kolmekymppinen nainen, joka käy läpi parisuhdetta eron jälkeen: hänet on jätetty. Sydänsurujen keskellä hän yrittää löytää suuntaa elämälleen, esimerkiksi työpaikkaa, jotta ei joutuisi lainaamaan rahaa kavereiltaan ja vanhemmiltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kertojahahmo muistuttaa toisaalta kirjailija Saara Turusen teoksista tuttua sivullisuutta kokevaa naishahmoa ja toisaalta kirjailija Henriikka Rönkkösen itseironista chick lit -sankaritarta.

Yhden asian Savonlahti ha­luaa tehdä selväksi heti alkuun. Hän ei ole yhtä kirjansa päähenkilön kanssa, vaikka he muistuttavat monessa suhteessa toisiaan. Ei, vaikka Savonlahden lähipiiri ja kaikki häntä sosiaalisessa mediassa seuraavat tietävät, että hän jakaa fiktiivisen hahmonsa kanssa intohimoisen suhteen New Yorkiin ja sipseihin.

Savonlahti myöntää kuitenkin, että jotkut hänen mieli­piteistään ”eivät ole hirveän kaukana kirjassa esiintyvän hahmon mielipiteistä”. Hän kuulostaa kertojahahmoltaan esimerkiksi sanoessaan:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Beckin masennustestissä, jossa pitää suhteuttaa omaa elämäänsä erilaisiin väittämiin, on kohta: elämäni tuntuu jatkumolta epäonnistumisia. Aina, kun luen sen, ajattelen, että touché!”

Tai puhuessaan parisuhteisiin liittyvistä paineista:

”Sisälläni kuolevat nämä munasolut, ja pitäisi osallistua synnytystalkoisiin, mutta en pääse edes treffeille sellaisen ihmisen kanssa, josta olisin oikeasti kiinnostunut.”


Nämä ovat asioita, joita moni ei halua sanoa ääneen, mutta Savonlahti haluaa. Se liittyy hänen antipatiaansa menestys­tarinoita ja sosiaalisen median unelmakuvastoja kohtaan, sellaisia, joita kuratoidaan elämän huippuhetkien ja tuotelahjojen avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minua suoraan sanoen kuvottaa se, miten paljon annamme huomiota sellaiselle elämälle, jonka ihminen tavoittaa ehkä kerran vuodessa tai elämässä, jos silloinkaan.”

Toisaalta myös ongelmat, joita ihmiset pyörittelevät esimerkiksi lehtikolumneissa ja blogeissa, tuntuvat nekin usein vieraannuttavilta.

Savonlahden mukaan esimerkiksi työpaineet, ruuhkavuodet ja liika perfektionismi ovat sosiaalisesti hyväksyttävämpiä ahdistuksen aiheita kuin vaikka työttömyys, yksinäisyys, rahavaikeudet ja mielenterveysongelmat. Jälkimmäiset ovat il­miöitä, joista ei niiden yleisyydestä huolimatta haluta puhua omalla äänellä. Sen Savonlahti ymmärtää. Oma julkikuva halutaan rakentaa positiivisten ­asioiden ympärille etenkin ajassa, ”jossa kaikkien pitäisi menestyä”.

Mutta Savonlahti haluaa kirjoittaa niistä myös omakohtaisesti, koska moni kaipaa vertaistukea ja realistisempia kuvauksia elämästä. Moni haluaa myös nauraa ongelmilleen.

Savonlahdelle huumori on tärkeä tapa käsitellä vaikeita asioita. Esikoisesta sitä löytyy mustana tarjoiltuna ja sapekkaalla ironialla höystettynä. Savonlahti haluaisi nähdä huumoria käytettävän kotimaisessa kirjallisuudessa nykyistä monipuolisemmin ja vapaammin.

”Suomessa huumorikirjallisuuden tarjonta tuntuu aika olemattomalta. On ne Heli Laaksosen runot ja Sami Hedbergin 365 naamaa ja siinä se suurin piirtein”, Savonlahti sanoo tietoisesti kärjistävään tapaansa.

Savonlahti ihailee esimerkiksi yhdysvaltalaista Nora Ephronia, kirjailija-käsikirjoittajaa, joka tunnetaan romanttisista komedioistaan kuten Kun Harry tapasi Sallyn ja Uneton Seattlessa. Hän myös arvostaa chick lit -klassikoita, esimerkiksi Helen Fieldingin Bridget Jonesin päiväkirjoja ja Candace Bushnellin alkuperäisiä Sinkkuelämää-kolumneja, joita Savonlahti luonnehtii ”törkeän hauskoiksi”.

Savonlahti ei ole varma, laittaisiko omaa kirjaansa chick lit -genreen. Siihen luokitellaan yleensä kevyeksi viihteeksi määritellyt kirjat, joissa sinkkunainen etsii romantiikkaa suurkaupungin sykkeessä – tai, ­kuten Savonlahti luonnehtii, ”tilaa netistä dildoja ja on ainoa sinkku vauvakutsuilla”.

Savonlahdesta chick lit -stereo­typia sinkkunaisesta tuntuu hieman rajoittavalta ja kulahtaneeltakin. ”Sinkkunainen kaupungissa voi olla miljoona erilaista asiaa!” hän sanoo.

Savonlahden mukaan on myös mahdollista, että Saara Turusen yksineläjähahmo leimattiin kummalliseksi outolinnuksi, koska se ei mahtunut tähän kategoriaan.

Sinkkumies kaupungissa -genreen ei luettaisi Rikoksen ja rangaistuksen Raskolnikovia. Häneen yrittävät samaistua sekä Savonlahden että Turusen päähenkilöt, mutta Dostojevskin tuotantoon perehtyminen jää molemmilta kesken.

Savonlahden mukaan kyseessä on hassu sattuma: hän vältti tietoisesti Turusen Sivuhenkilön lukemista kirjoitusprosessin aikana.

Sinkkunainen kaupungissa rakastaa tietenkin myös meikkaamista ja shoppailua. Näitä asioita harrastaa myös Savonlahden teoksen päähenkilö. Hän on kuin kävelevä tietopankki siitä, mitä pitäisi omistaa ja miten pitäisi toimia, jotta olisi mahdollisimman viehättävä. Beiget korkokengät luovat illuusion pitkistä sääristä. Silmämeikki täytyy poistaa hinkkaamatta, muuten tulee ryppyjä. Vahva meikki vanhentaa.

Mutta elegantit silkkipaidat pilaantuvat pesussa eikä viimeisiä rahoja voi käyttää vaatehöyrystimeen. Päästään jälleen unelmakuvaston kritiikkiin.

”Olen uhrannut omaa elämääni päästäkseni lähemmäs sitä ideaalia. Haluaisin säästää muita siltä, koska ihminen voi olla onnellinen tai onneton riippumatta siitä, onko hänellä paljon asioita, joita pidetään yleisesti tavoiteltavina. Loppujen lopuksi ihminen tarvitsee todella vähän.”

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Kuka?

Sisko Savonlahti


 Syntynyt vuonna 1982 Espoossa.

 Esikoisteos Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus) on juuri ilmestynyt.

 Työskennellyt vapaana toimittajana vuodesta 2011.

 Valmistunut medianomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta 2017.

 On aktiivinen Twitterissä ja Instagramissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Miksi ihmeessä kohtuu­hintaisia hitas-asuntoja päätyy asunto­sijoittajille, jotka repivät niistä markkina­vuokran?

  5. 5

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  7. 7

   Poliisi on etsintä­kuuluttanut Suomessa lähes 2 000 ihmistä maksamatta jääneiden peltipoliisi­sakkojen takia – tunnollinen aasialaisnainen sitä vastoin löi Malmin poliisit ällikällä

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

  10. 10

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää