Kulttuuri

Sisko Savonlahti, 35, teki kirjan työttömän sinkkunaisen epäonnistumisista maailmassa, jossa ongelmiksi hyväksytään vain ruuhkavuodet ja työpaineet

Sisko Savonlahdelle huumori on tärkeä tapa käsitellä vaikeita asioita.

Vielä puolitoista vuotta sitten Sisko Savonlahti, 35, työskenteli vapaana toimittajana. Oikeasti hän oli aina haaveillut oman kirjan kirjoittamisesta. Eräänä päivänä tunnetusta suomalaisesta kustantamosta otettiin yhteyttä. Kustannustoimittaja sanoi pitävänsä Savonlahden blogiteksteistä ja kysyi, onko tämä koskaan miettinyt kirjan kirjoittamista.

Näin tapahtumat etenivät yksinkertaisimmillaan siihen pisteeseen, että Savonlahti istuu nyt valoisassa kaksiossaan Kalliossa ja antaa haastattelua syyskuussa ilmestyvästä esikoisromaanistaan Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus).

Mutta Savonlahti ei halua olla tällaisen tarinan päähenkilö tässä lehtijutussa.

”En halua olla osa menestystarinaa, jonka opetus on, että unelmat käyvät toteen ja elämä muuttuu, kunhan vain asenne on oikea ja menee someen pöhisemään”, Savonlahti sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todellisuudessa kustannussopimusta edelsi lukuisia kesken jääneitä kirjaprojekteja, hylkäyskirjeitä ja epätoivon hetkiä.

Savonlahti halusi käsitellä esikoisteoksessaan epäonnistumisen kokemuksia, koska ei löytänyt ympäriltään tarinoita, joihin samaistua.

Kirjan päähenkilö on kolmekymppinen nainen, joka käy läpi parisuhdetta eron jälkeen: hänet on jätetty. Sydänsurujen keskellä hän yrittää löytää suuntaa elämälleen, esimerkiksi työpaikkaa, jotta ei joutuisi lainaamaan rahaa kavereiltaan ja vanhemmiltaan.

Kertojahahmo muistuttaa toisaalta kirjailija Saara Turusen teoksista tuttua sivullisuutta kokevaa naishahmoa ja toisaalta kirjailija Henriikka Rönkkösen itseironista chick lit -sankaritarta.

Yhden asian Savonlahti ha­luaa tehdä selväksi heti alkuun. Hän ei ole yhtä kirjansa päähenkilön kanssa, vaikka he muistuttavat monessa suhteessa toisiaan. Ei, vaikka Savonlahden lähipiiri ja kaikki häntä sosiaalisessa mediassa seuraavat tietävät, että hän jakaa fiktiivisen hahmonsa kanssa intohimoisen suhteen New Yorkiin ja sipseihin.

Savonlahti myöntää kuitenkin, että jotkut hänen mieli­piteistään ”eivät ole hirveän kaukana kirjassa esiintyvän hahmon mielipiteistä”. Hän kuulostaa kertojahahmoltaan esimerkiksi sanoessaan:

”Beckin masennustestissä, jossa pitää suhteuttaa omaa elämäänsä erilaisiin väittämiin, on kohta: elämäni tuntuu jatkumolta epäonnistumisia. Aina, kun luen sen, ajattelen, että touché!”

Tai puhuessaan parisuhteisiin liittyvistä paineista:

”Sisälläni kuolevat nämä munasolut, ja pitäisi osallistua synnytystalkoisiin, mutta en pääse edes treffeille sellaisen ihmisen kanssa, josta olisin oikeasti kiinnostunut.”


Nämä ovat asioita, joita moni ei halua sanoa ääneen, mutta Savonlahti haluaa. Se liittyy hänen antipatiaansa menestys­tarinoita ja sosiaalisen median unelmakuvastoja kohtaan, sellaisia, joita kuratoidaan elämän huippuhetkien ja tuotelahjojen avulla.

”Minua suoraan sanoen kuvottaa se, miten paljon annamme huomiota sellaiselle elämälle, jonka ihminen tavoittaa ehkä kerran vuodessa tai elämässä, jos silloinkaan.”

Toisaalta myös ongelmat, joita ihmiset pyörittelevät esimerkiksi lehtikolumneissa ja blogeissa, tuntuvat nekin usein vieraannuttavilta.

Savonlahden mukaan esimerkiksi työpaineet, ruuhkavuodet ja liika perfektionismi ovat sosiaalisesti hyväksyttävämpiä ahdistuksen aiheita kuin vaikka työttömyys, yksinäisyys, rahavaikeudet ja mielenterveysongelmat. Jälkimmäiset ovat il­miöitä, joista ei niiden yleisyydestä huolimatta haluta puhua omalla äänellä. Sen Savonlahti ymmärtää. Oma julkikuva halutaan rakentaa positiivisten ­asioiden ympärille etenkin ajassa, ”jossa kaikkien pitäisi menestyä”.

Mutta Savonlahti haluaa kirjoittaa niistä myös omakohtaisesti, koska moni kaipaa vertaistukea ja realistisempia kuvauksia elämästä. Moni haluaa myös nauraa ongelmilleen.

Savonlahdelle huumori on tärkeä tapa käsitellä vaikeita asioita. Esikoisesta sitä löytyy mustana tarjoiltuna ja sapekkaalla ironialla höystettynä. Savonlahti haluaisi nähdä huumoria käytettävän kotimaisessa kirjallisuudessa nykyistä monipuolisemmin ja vapaammin.

”Suomessa huumorikirjallisuuden tarjonta tuntuu aika olemattomalta. On ne Heli Laaksosen runot ja Sami Hedbergin 365 naamaa ja siinä se suurin piirtein”, Savonlahti sanoo tietoisesti kärjistävään tapaansa.

Savonlahti ihailee esimerkiksi yhdysvaltalaista Nora Ephronia, kirjailija-käsikirjoittajaa, joka tunnetaan romanttisista komedioistaan kuten Kun Harry tapasi Sallyn ja Uneton Seattlessa. Hän myös arvostaa chick lit -klassikoita, esimerkiksi Helen Fieldingin Bridget Jonesin päiväkirjoja ja Candace Bushnellin alkuperäisiä Sinkkuelämää-kolumneja, joita Savonlahti luonnehtii ”törkeän hauskoiksi”.

Savonlahti ei ole varma, laittaisiko omaa kirjaansa chick lit -genreen. Siihen luokitellaan yleensä kevyeksi viihteeksi määritellyt kirjat, joissa sinkkunainen etsii romantiikkaa suurkaupungin sykkeessä – tai, ­kuten Savonlahti luonnehtii, ”tilaa netistä dildoja ja on ainoa sinkku vauvakutsuilla”.

Savonlahdesta chick lit -stereo­typia sinkkunaisesta tuntuu hieman rajoittavalta ja kulahtaneeltakin. ”Sinkkunainen kaupungissa voi olla miljoona erilaista asiaa!” hän sanoo.

Savonlahden mukaan on myös mahdollista, että Saara Turusen yksineläjähahmo leimattiin kummalliseksi outolinnuksi, koska se ei mahtunut tähän kategoriaan.

Sinkkumies kaupungissa -genreen ei luettaisi Rikoksen ja rangaistuksen Raskolnikovia. Häneen yrittävät samaistua sekä Savonlahden että Turusen päähenkilöt, mutta Dostojevskin tuotantoon perehtyminen jää molemmilta kesken.

Savonlahden mukaan kyseessä on hassu sattuma: hän vältti tietoisesti Turusen Sivuhenkilön lukemista kirjoitusprosessin aikana.

Sinkkunainen kaupungissa rakastaa tietenkin myös meikkaamista ja shoppailua. Näitä asioita harrastaa myös Savonlahden teoksen päähenkilö. Hän on kuin kävelevä tietopankki siitä, mitä pitäisi omistaa ja miten pitäisi toimia, jotta olisi mahdollisimman viehättävä. Beiget korkokengät luovat illuusion pitkistä sääristä. Silmämeikki täytyy poistaa hinkkaamatta, muuten tulee ryppyjä. Vahva meikki vanhentaa.

Mutta elegantit silkkipaidat pilaantuvat pesussa eikä viimeisiä rahoja voi käyttää vaatehöyrystimeen. Päästään jälleen unelmakuvaston kritiikkiin.

”Olen uhrannut omaa elämääni päästäkseni lähemmäs sitä ideaalia. Haluaisin säästää muita siltä, koska ihminen voi olla onnellinen tai onneton riippumatta siitä, onko hänellä paljon asioita, joita pidetään yleisesti tavoiteltavina. Loppujen lopuksi ihminen tarvitsee todella vähän.”

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Kuka?

Sisko Savonlahti


 Syntynyt vuonna 1982 Espoossa.

 Esikoisteos Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus) on juuri ilmestynyt.

 Työskennellyt vapaana toimittajana vuodesta 2011.

 Valmistunut medianomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta 2017.

 On aktiivinen Twitterissä ja Instagramissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   Idyllisessä Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle – Poliisi saapui turvaamaan rauhaa

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  5. 5

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  8. 8

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää