Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Saako Beatles-kortilla eläkeläisalennusta? – Jos popmuusikko on vanha, hän saa paljon enemmän anteeksi

Paul McCartney sinkoilee sinne tänne, Paul Simon osuu tarkemmin.

Pop Paul McCartney: Egypt Station. Capitol Records. ★★ Paul Simon: In the Blue Light. Legacy. ★★★  

Perjantaina kaksi 76-vuotiasta Paulia julkaisi uudet levyt. Paul Simon on ilmoittanut esiintyvänsä viimeisen kerran 22. syyskuuta. In the Blue Light on todennäköisesti hänen viimeinen levynsä. Paul McCartneyn Egypt Station on Beatles-legendan 17. studioalbumi, varmasti myös uran viimeisiä.

McCartneyn ja Simonin kaltaisista hahmoista tavataan puhua, että he ovat jo saavuttaneet niin paljon, ettei heidän tarvitsisi tehdä enää uutta levyä.

Myös Cheekin lopettamisen yhteydessä puhuttiin siitä, miten 36-vuotias Jare Tiihonen on jo saavuttanut kaiken, mitä Suomessa voi saavuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekisi mieli muistuttaa, että popmusiikki ei ole tietokonepeli.

Taidetta voi tehdä myös niin, että sen ei ole tarkoitus kasvaa johonkin tiettyyn pisteeseen ja sen yli, kunnes ”kaikki” on saavutettu. Mitä ikinä se onkin.

Harva popartisti kykenee tekemään uransa koskettavimpia teoksia elämänsä ehtoopuolella. Poikkeuksia kuitenkin on. David Bowien Blackstar (2016) ja Leonard Cohenin You Want It Darker (2016) olisivat erinomaisia albumeja myös ilman niiden pahaenteisen testamenttimaista luonnetta. Bowie kuoli vain pari päivää levynsä julkaisun jälkeen, Cohenilla meni noin kuukausi.

Iäkästä popmuusikkoa on myös vaikea kritisoida. Etenkin jos hän on Paul McCartney, Beatles-legenda, joka on vaikuttanut merkittävästi popmusiikkiin ja sen kaanoniin. Harvemmin artistin uralla kuitenkaan käy niin, että jokainen levy on Abbey Road. Ja Maccan uusin levy Egypt Station ei todellakaan ole.

Ei ole järkeä verrata McCartneyn soolo­tuotantoa Beatlesiin, mutta paljon saavuttaneelle vete­raanille annetaan helpommin anteeksi. Todetaan, että ”hänellä ei ole yhtään mitään todistettavaa kenellekään”, kuten britti­media NME Egypt Station -arviossaan. NME heiluttaa Beatles-korttia kuin alennukseen oikeuttavaa eläkeläistodistusta.

Olisi epäkunnioittavaa artistin aliarvioimista evätä häneltä reilu kritiikki. Aiemmat saavutukset eivät pelasta, jos uudesta tuotannosta puuttuu fokus ja hyvät ideat.

Egypt Stationin on tarkoitus olla eri musiikkityylejä bossa novasta nykypoppiin sekoittava sekamelska. Soinniltaan poukkoileva levy voi ollakin hyvä idea, mutta onnistunut loppuunvienti edellyttäisi oivalluksia itse kappalemateriaalilta.

McCartney ei ole tunnettu lyyrisestä nokkeluudesta, vaan pikemminkin loistavista melodioista ja sävellyksistä. Egypt Stationilla riimiparit ovat yhtä ennalta-arvattavia kuin Beatles-aikoina, mutta nykyisin ei pääse yhtä helpolla. 50 vuoteen mahtuu paljon poplyriikkaa.

Melodiannälkäisille Egypt Station ei myöskään tarjoa mitään erityistä. Yksittäisiä hetkiä on, kuten melankolisesta pianomelodiasta oasismaiseen hedonismiin kasvava I Don’t Know.

Levyä kokonaisuutena pelastaa hieman sen ylevä, optimistinen tavoite. Samaan tapaan kuin Leonard Cohen viimeisellä levyllään lääkärin tapaan määräsi ”You Want It Darker”, myös Macca kokee yleisönsä tarvitsevan häntä juuri nyt.

McCartney muistuttaa, että 50 vuodessa mikään ei ole muuttunut (People Want Peace), kehottaa olemaan välittämättä idiooteista (Who Cares) ja omistaa kokonaisen kappaleen Donald Trumpille (Despite Repeated Warnings). ”This man is bound to lose his ship and his crew”, McCartney laulaa kuin olisi tiennyt sitä äänitettäessä Trumpin hallinnon kapinallisista.

76-vuotiaan Maccan paras anti on hänen energisissä live-esiintymisissään, joiden tekemistä hän tuskin malttaa lopettaa koskaan. Sen sijaan 76-vuotias Paul Simon on ilmoittanut jäähyväiskonsertin olevan New Yorkissa 22. syyskuuta.


Toivottavasti olen väärässä väittäessäni, että In the Blue Light jäänee Simonin viimeiseksi levyksi. Siinä missä Macca voisi hyvin lopettaa studiolevyjen tekemisen, eksentrisemmin kirjoittava Simon on kyennyt pitämään tuotantonsa kiinnostavana. Hyvänä esimerkkinä käy myös parin vuoden takainen albumi Stranger to Stranger.

In the Blue Lightille Simon on versioinut vähemmän tunnettuja kappaleitaan. Paperilla idea ei ole kovin originelli, mutta kappaleet ovat niin uudessa asussa, että kyseessä on täysin omilla jaloillaan seisova albumi.

Ja kappalevalinnat ovat suurelle yleisölle sen verran tuntemattomia, että levy menisi monille täydestä uutena Paul Simon -albumina. Ei yhtäkään kappaletta Gracelandilta tai yhtäkään Simon & Garfunkel -klassikkoa.

Uransa loppupuolella Simon haluaa nostaa esiin artistin itsensä mielestä hänen aliarvostetuimpia kappaleita. Eipähän ainakaan jää vaivaamaan, ettei olisi yrittänyt kaikkensa.

In the Blue Lightilla soittaa sangen nimekkäitä muusikoita: legendaarinen trumpetisti Wynton Marsalis, The Nationalin Bryce Dessner ja kamarimusiikkiorkesteri yMusic. Kiehtovimmin ja kauneimmin uusista sovituksista soi surrealistitaiteilijan valokuvasta inspiraationsa saanut René and Georgette Magritte with Their Dog After the War.

Myös You’re the One (2000) -levyltä nostettu Pigs, Sheep and Wolves on täsmäisku tähän aikaan. Se on kuin suoraan nyrjähtäneestä, orwellilaisesta musikaalista.

Simon onnistuu levyllään Maccaa paremmin, mutta olisi hyvin väärin sanoa kummankaan kohdalla, että kaikki olisi jo saavutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Levyarvostelut
 • Kulttuuri
 • Arttu Seppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  6. 6

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Kyyti paljastui epämääräiseksi Taksi Helsinki -kopioksi

  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  7. 7

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää