Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Saako Beatles-kortilla eläkeläisalennusta? – Jos popmuusikko on vanha, hän saa paljon enemmän anteeksi

Paul McCartney sinkoilee sinne tänne, Paul Simon osuu tarkemmin.

Pop Paul McCartney: Egypt Station. Capitol Records. ★★ Paul Simon: In the Blue Light. Legacy. ★★★  

Perjantaina kaksi 76-vuotiasta Paulia julkaisi uudet levyt. Paul Simon on ilmoittanut esiintyvänsä viimeisen kerran 22. syyskuuta. In the Blue Light on todennäköisesti hänen viimeinen levynsä. Paul McCartneyn Egypt Station on Beatles-legendan 17. studioalbumi, varmasti myös uran viimeisiä.

McCartneyn ja Simonin kaltaisista hahmoista tavataan puhua, että he ovat jo saavuttaneet niin paljon, ettei heidän tarvitsisi tehdä enää uutta levyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Cheekin lopettamisen yhteydessä puhuttiin siitä, miten 36-vuotias Jare Tiihonen on jo saavuttanut kaiken, mitä Suomessa voi saavuttaa.

Tekisi mieli muistuttaa, että popmusiikki ei ole tietokonepeli.

Taidetta voi tehdä myös niin, että sen ei ole tarkoitus kasvaa johonkin tiettyyn pisteeseen ja sen yli, kunnes ”kaikki” on saavutettu. Mitä ikinä se onkin.

Harva popartisti kykenee tekemään uransa koskettavimpia teoksia elämänsä ehtoopuolella. Poikkeuksia kuitenkin on. David Bowien Blackstar (2016) ja Leonard Cohenin You Want It Darker (2016) olisivat erinomaisia albumeja myös ilman niiden pahaenteisen testamenttimaista luonnetta. Bowie kuoli vain pari päivää levynsä julkaisun jälkeen, Cohenilla meni noin kuukausi.

Iäkästä popmuusikkoa on myös vaikea kritisoida. Etenkin jos hän on Paul McCartney, Beatles-legenda, joka on vaikuttanut merkittävästi popmusiikkiin ja sen kaanoniin. Harvemmin artistin uralla kuitenkaan käy niin, että jokainen levy on Abbey Road. Ja Maccan uusin levy Egypt Station ei todellakaan ole.

Ei ole järkeä verrata McCartneyn soolo­tuotantoa Beatlesiin, mutta paljon saavuttaneelle vete­raanille annetaan helpommin anteeksi. Todetaan, että ”hänellä ei ole yhtään mitään todistettavaa kenellekään”, kuten britti­media NME Egypt Station -arviossaan. NME heiluttaa Beatles-korttia kuin alennukseen oikeuttavaa eläkeläistodistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olisi epäkunnioittavaa artistin aliarvioimista evätä häneltä reilu kritiikki. Aiemmat saavutukset eivät pelasta, jos uudesta tuotannosta puuttuu fokus ja hyvät ideat.

Egypt Stationin on tarkoitus olla eri musiikkityylejä bossa novasta nykypoppiin sekoittava sekamelska. Soinniltaan poukkoileva levy voi ollakin hyvä idea, mutta onnistunut loppuunvienti edellyttäisi oivalluksia itse kappalemateriaalilta.

McCartney ei ole tunnettu lyyrisestä nokkeluudesta, vaan pikemminkin loistavista melodioista ja sävellyksistä. Egypt Stationilla riimiparit ovat yhtä ennalta-arvattavia kuin Beatles-aikoina, mutta nykyisin ei pääse yhtä helpolla. 50 vuoteen mahtuu paljon poplyriikkaa.

Melodiannälkäisille Egypt Station ei myöskään tarjoa mitään erityistä. Yksittäisiä hetkiä on, kuten melankolisesta pianomelodiasta oasismaiseen hedonismiin kasvava I Don’t Know.

Levyä kokonaisuutena pelastaa hieman sen ylevä, optimistinen tavoite. Samaan tapaan kuin Leonard Cohen viimeisellä levyllään lääkärin tapaan määräsi ”You Want It Darker”, myös Macca kokee yleisönsä tarvitsevan häntä juuri nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McCartney muistuttaa, että 50 vuodessa mikään ei ole muuttunut (People Want Peace), kehottaa olemaan välittämättä idiooteista (Who Cares) ja omistaa kokonaisen kappaleen Donald Trumpille (Despite Repeated Warnings). ”This man is bound to lose his ship and his crew”, McCartney laulaa kuin olisi tiennyt sitä äänitettäessä Trumpin hallinnon kapinallisista.

76-vuotiaan Maccan paras anti on hänen energisissä live-esiintymisissään, joiden tekemistä hän tuskin malttaa lopettaa koskaan. Sen sijaan 76-vuotias Paul Simon on ilmoittanut jäähyväiskonsertin olevan New Yorkissa 22. syyskuuta.


Toivottavasti olen väärässä väittäessäni, että In the Blue Light jäänee Simonin viimeiseksi levyksi. Siinä missä Macca voisi hyvin lopettaa studiolevyjen tekemisen, eksentrisemmin kirjoittava Simon on kyennyt pitämään tuotantonsa kiinnostavana. Hyvänä esimerkkinä käy myös parin vuoden takainen albumi Stranger to Stranger.

In the Blue Lightille Simon on versioinut vähemmän tunnettuja kappaleitaan. Paperilla idea ei ole kovin originelli, mutta kappaleet ovat niin uudessa asussa, että kyseessä on täysin omilla jaloillaan seisova albumi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja kappalevalinnat ovat suurelle yleisölle sen verran tuntemattomia, että levy menisi monille täydestä uutena Paul Simon -albumina. Ei yhtäkään kappaletta Gracelandilta tai yhtäkään Simon & Garfunkel -klassikkoa.

Uransa loppupuolella Simon haluaa nostaa esiin artistin itsensä mielestä hänen aliarvostetuimpia kappaleita. Eipähän ainakaan jää vaivaamaan, ettei olisi yrittänyt kaikkensa.

In the Blue Lightilla soittaa sangen nimekkäitä muusikoita: legendaarinen trumpetisti Wynton Marsalis, The Nationalin Bryce Dessner ja kamarimusiikkiorkesteri yMusic. Kiehtovimmin ja kauneimmin uusista sovituksista soi surrealistitaiteilijan valokuvasta inspiraationsa saanut René and Georgette Magritte with Their Dog After the War.

Myös You’re the One (2000) -levyltä nostettu Pigs, Sheep and Wolves on täsmäisku tähän aikaan. Se on kuin suoraan nyrjähtäneestä, orwellilaisesta musikaalista.

Simon onnistuu levyllään Maccaa paremmin, mutta olisi hyvin väärin sanoa kummankaan kohdalla, että kaikki olisi jo saavutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Levyarvostelut
 • Kulttuuri
 • Arttu Seppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  6. 6

   ”Syksyn suurin rakkausreality” Love Island on ohi ja lopulta yllätyspari vei voiton – tämä sarjasta jäi käteen

  7. 7

   Ruoka on nykyään niin steriiliä, että siinä ei ole enää edes meille hyödyllisiä bakteereja, sanoo elintarvike­professori

  8. 8

   Mies jäi nousussa olleen lentokoneen alle kiitoradalla Moskovassa – kone jatkoi Ateenaan

  9. 9

   Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham tuomittiin vankeuteen – Hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla rahoilla ostettiin siirtolapuutarhamökki

  10. 10

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  9. 9

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  10. 10

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Twitter tulkitsi gdpr:ää omalla tavallaan ja pitää 17-vuotiaan suomalaisen tiliä suljettuna jo viidettä kuukautta – vanhemmilta pyydettiin tietoja syntymä- ja henkilötodistusta myöten
  3. Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham tuomittiin vankeuteen – Hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla rahoilla ostettiin siirtolapuutarhamökki
  4. Huonekalujätti Ikea vähentää jopa 7 500 työntekijää – Vaikutuksia myös Suomessa, kertoo STT
  5. Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”
  6. Suomi on seitsemän vuoden päästä maailman houkuttelevin maa tehdä avaruusbisnestä, ministeriöiden työryhmä maalailee
  7. Poliisi löi epäillyn rattijuopon rautoihin Malmilla – Mies kuoli kiinnioton jälkeen, syyttäjä selvittää poliisin toimintaa
  8. NBA koripalloilija sanoi, että hänen joukkueensa häviää tahallaan – kenkää tuli
  9. Kun maailman suurin paperitehdasyhteisö nousi kapinaan – Seppo Aalto erittelee Finlandia-ehdokkaana olevassa kirjassaan kevään 1918 kapinan Kuusankoskella
  10. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  11. HS vertaili ruoka­korien hintoja – Lidl pysyi halvimpana, ja hintavin kauppa oli sitä noin 68 prosenttia kalliimpi Tilaajille
  12. Näytä lisää