Kulttuuri    |   Kolumni

Paola Suhonen tekee musiikkia, Anna Eriksson elokuvia ja Mikael Persbrandtilla on näyttely Espoossa – Taidealojen välillä hyppii nyt niin moni, että kyseessä on jo ilmiö

Näin laaja liikehdintä yllättää, sillä meidän kulttuurissamme ihmisiä on ohjattu erikoistumaan ja menestymään yhdessä asiassa, kirjoittaa Mari Koppinen.

Kuuntelin Yö-yhtyeen viime perjantaina ilmestyneen levyn sillä ajatuksella, että analysoin sen.

En pystynyt. Olin nukahtaa.

Ilmeni, että vaikka Olli Lindholm oli tilannut maan ykkösrivin tekijöiltä ”jotain muuta”, lopputulos oli kuitenkin pitkälti ”sitä samaa”. Sitä mitä Yöltä on saatu nyt jo 21 levyn verran.

En sano, että tässä olisi mitään pahaa. Moni rakastaa Yötä juuri tällaisena ja saa sen musiikista paljon. Se on tärkeää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta millainen olisi maailma, jossa kaikki olisivat oman elämänsä ollilindholmeja ja yöyhtyeitä? Tekisivät samat levyt ja samat kiertueet uudelleen ja uudelleen?

No. Kuuntelisimme niitä samoja Rakkaus on lumivalkoisia vuosisadasta toiseen.

Epäilen, ettei Yö (eikä sen levy-yhtiö) edes tosimielellä pyri uudistumiseen. Miksi pyrkisi, kun juuri näin menee riittävän hyvin.

Mutta moni kyllä haluaisi uudistua. Jos ei lopputuloksen kannalta, niin ainakin siksi, että voisi elää mielekästä, uudenlaisia impulsseja tarjoavaa elämää.

Huomaan, että ilmeisen moni on löytänyt siihen myös keinoja. Keino on se, että astuu rohkeasti sivupolulle ja lähtee kohti tuntematonta.

Yhtäkkiä taidealalle on ilmaantunut hämmästyttävän paljon ihmisiä, jotka liikkuvat rohkeasti monen eri taiteenalan välillä ja ammentavat uusia ideoita eri puolilta luovuuden kenttää. Heitä on jo niin paljon, että minusta kyseessä on ilmiö.

Esimerkiksi viime viikolla luin Teostory-lehdestä Paola Suhosesta, jonka olemme oppineet tuntemaan vaatesuunnittelijana – joka on sittemmin hypännyt myös elokuvan pariin. Nyt hän tekee musiikkia! Suhosella on kumppaninsa Olli Happosen kanssa ”americana-folkia” esittävä yhtye, ja kappaleita on syntynyt myös esimerkiksi Jonna Tervomaalle.

Muusikko Anna Eriksson niittää mainetta myös elokuva-alalla. Paula Vesalan osaamispaletista taitavat puuttua enää kuvataiteet, jos nekään. Vuoden graafikko -listalta löytyy muusikoita (ainakin Pekka Toivonen ja Vilunki 3000). Moni näyttelijä myös ohjaa, tuoreimpana esimerkkinä Pamela Tola ja elokuva Swingers.

Sitten on niitäkin, jotka siirtyvät taiteisiin jostain aivan muualta. Nyrkkeilijä Eva Wahlströmillä on juuri avautunut näyttely Lapinlahden vanhaan sairaalaan, Manuela Bosco on tehnyt taidetta jo pitkään.

Naapurimaan taiteilijoista hyvä esimerkki on viime viikolla Suomessa vieraillut näyttelijä Mikael Persbrandt. Hän tekee myös kuvataidetta. Näyttely Espoon Hanasaaressa avautuu marraskuussa.

Ja niin edelleen.


Näin laaja liikehdintä yllättää, kun miettii, mihin ainakin minun ikäluokkaani on ohjattu: erikoistumaan ja menestymään yhdessä asiassa. Yhdestä putkesta sisään ja samasta ulos, ei katseita sivulle.

Ja nyt nuo ihmiset sitten menevät ja tekevät ihan mitä vain. Vaikka eivät osaisikaan. Mutta he opettelevat.

Lupia ei kysellä.

Olen varma, että juuri tällainen vie meitä eteenpäin yksilöinä ja yhteiskuntana, ja se vie eteenpäin myös taidetta. Luovuutta on hankala ammentaa, jos suorittaa laput silmillä.

Eikä hyppiminen lopulta niin radikaalia ole.

Taiteessa kaikki liittyy kaikkeen. ”Musiikki, muotoilu, elokuva ja muoti ovat minulle samaa kokonaisuutta. Materiaali ei ole määrittävä tekijä, vaan kyse on esteettisestä maailmasta, jonka sisällä asiat liittyvät toisiinsa limittäin ja lomittain”, sanoo Paola Suhonen Teostoryssa.

Joten rohkaisen sinua, Olli Lindholm: siitä vain nykytanssin, vaatesuunnittelun tai vaikkapa akvarellimaalauksen pariin. Ei sitä tiedä, vaikka kaiken tuloksena olisi Yö-yhtyeelle ihan uusi ”esteettinen maailma”.

Se voisi piristää, meitä kaikkia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Musiikki
 • Kuvataide
 • Elokuva
 • Kulttuuri
 • Mari Koppinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain lippu ei enää liehu Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  2. 2

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Perjantaina on paljon pelissä, kun eduskunta äänestää ulko­ministeri Soinin luottamuksesta – HS selvitti, mitä vaihto­ehtoja äänestyksestä voi seurata

  10. 10

   Vanhojen muistelua vai viiltävä kuitti? Lauri Markkasen julkaisema kuva herättää kysymyksiä – ”Lauri, senkin trollausjumala”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää