Kulttuuri

Antti Haataja valokuvasi Lapin viimeisiä luonnon­varaisia naaleja uuteen tieto­kirjaansa ja syyttää poromiehiä herkän tunturi­luonnon tuhoamisesta

Poronhoito tuhoaa Lapin herkkää luontoa, sanoo tietokirjailija Antti Haataja. Uudessa teoksessaan hän sohaisee muurahaispesää toteamalla, että alkuperäiskansankin elämäntapa rasittaa ympäristöä.

Lapissa ei ole susia, koska poromiehet ovat ampuneet ne. Luvan kanssa ja ilman.

Lapissa ei ole jäkälää, koska ylisuuri porokarja on syönyt sen pois.

Näin toteaa tietokirjailija Antti Haataja, joka uudessa teoksessaan Pohjoinen ruotii ihmisen vaikutusta Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapin herkkään luontoon.

Haatajan näkemykset sohaisevat muurahaisperää, koska poronhoitajat ja erityisesti saamelaiset poronhoitajat kokevat elinkeinonsa ja elämäntapansa arvostelun yleensä hyvin loukkaavana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymys kadonneesta jäkälästä on Lapissa vanha, mutta alati esillä. Monia hämmästyttää, miksi porojen annetaan kaluta maasto puhtaaksi pohjoiseen luontoon kuuluvasta kasvista.

Pohjoinen – jälkemme maailman laidalla -kirjan yksi johtopäätöksistä on, että myös luonnonläheisyydestään kuuluisa alkuperäiskansa tuhoaa luonnon monimuotoisuutta.


Haataja on itsekin saamelainen, ainakin teknisesti ottaen.

Hän kuuluu Utsjoen Guttormien sukuun ja on oikeutettu äänestämään Saamelaiskäräjien vaaleissa, mitä etenkin pohjoissaamelaisten keskuudessa pidetään ainoana käypänä merkkinä heimon jäsenyydestä.

Haataja on syntynyt ja kasvanut Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Hän sanoo, ettei tunne itseään täysin saamelaiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta missään tapauksessa en koe olevani ei-saamelainen. Jotain siltä väliltä”, hän sanoo.

Haataja, 41, ei puhu saamea, mutta kertoo tuntevansa olevansa luonnossa ”täysin kotona”.

Kirjaansa varten Haataja teki pitkiä vaellus­retkiä Saamen­maassa eli Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjois­osissa yhdeksän vuoden aikana. Kirjallisten lähteiden luettelossa on tunnettuja suomalaisia ja saamelaisia tieteentekijöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuloksena on osin erätunnelmia maalaava, osin tiukan faktapitoinen teos. Huoltaan ympäristöstä Haataja ei peittele. Hän kuuluukin Suomen luonnonsuojeluliiton hallitukseen.

Teoksen lähtökohdaksi hän mainitsee, että ihmisen tekosien kuten ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät nopeasti Lapin karussa luonnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lappi on hyvä koelaboratorio seurata ympäristön muutosta”, hän sanoo.

”Jos me haluamme turvata lastemme tulevaisuuden, meidän pitäisi turvata valtavasti enemmän ympäristöjä. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, haluammeko me säilyttää planeetan ihmiselle elinkelpoisena. Vai haluavatko ihmiset vain nopeita nautintoja.”

Haataja muistuttaa, että käynnissä on eläinlajien kuudes massasukupuutto.

Haataja on myös ottanut kirjansa runsaat ja näyttävät valokuvat.

Eräät niistä esittävät naalia, äärimmäisen uhanalaista tundran pienpetoa. Luonnonvaraisen naalin Haataja sanoo kadonneen Norjan Ruijasta ja Suomen pohjoisosista sinä aikana, kun hän keräsi materiaalia kirjaansa.

Naalia napsivat suihinsa esimerkiksi ketut. Kettuja taas piisaa, koska ihminen on käytännössä poistanut Lapista niiden luonnollisen vihollisen suden. Susia ei sallita, koska ne syövät myös poroja eli poronhoitajien omaisuutta.

Poromiesten oikeuden muokata Lapin kasvi- ja eläinkuntaa Haataja kyseenalaistaa.

Hän kirjoittaa kirjassa, että poronhoito – sekä suomalainen että saamelainen – on ”ottanut omistukseensa” koko poronhoitoalueen alkuperäisen metsä- ja tunturipeurakannan, muokannut sen ajan mittaan poroksi ja käyttää nyt poron kautta omistusoikeutta suurpetoihin ja koko pohjoiseen ekosysteemiin.

”Näistä asioista pitää keskustella. Ihmisillä on oikeus tietää, jotta voivat tulevaisuudessa päättää, tehdäänkö samalla vaiko eri tavalla”, hän sanoo.

”Keskeinen ongelma yleensä monimuotoisuuden katoamisessa on se, että asiat vain katoavat. Jonain päivänä niitä ei vain enää ole. Jos ei osaa katsoa tai kaivata, ei huomaa, että palaset katosivat. Jokainen Lapissa kävijä huomaisi, jos tietäisi, miltä maasto näyttää, kun siellä on jäkälää.”


Haatajan mukaan on päivänselvää, että poroja on liikaa. Niillä alueilla, joilta porot on aidattu pois, jäkälää esiintyy. Mutta:

”Jäkäläkatoa eivät aiheuta porot vaan ihmisen rakentama paliskuntajärjestelmä.”

Paliskunnat ovat poronomistajien alueellisia yhteenliittymiä, jotka lain mukaisesti vastaavat karjan hoidosta. Paliskuntia on kymmeniä, ja niiden väleissä on maastossa aidat.

Poronhoitoalue eli noin kolmannes Suomen maa-alasta siis muodostaa paliskuntien tilkkutäkin, jossa karja ei pääse kiertämään läntiltä toiselle vaan syö puhtaaksi kukin omansa.

Haatajan mukaan kierto edistäisi jäkäläkasvustojen elpymistä. Mutta kierron järjestäminen edellyttäisi niin porojen kuin paliskuntienkin määrän rajua pienentämistä.

Näistäkin on puhuttu pitkään. Haatajan ehdotus toteutuu yhtä todennäköisesti kuin vihreä puolue yhdistyy perussuomalaisten kanssa.

Kirjailija toki itsekin tämän tietää. Moni paliskunta kiistää tiukasti poronhoitotapansa kurittavan jäkäläkantaa. Ja poromiehien etujärjestö Paliskuntain yhdistys seisoo vankkumatta jäseniensä takana.


Pohjoinen-kirjassaan Haataja tunnustaa syvän rakkautensa saamelaisalueen luontoon. Hän myös listaa huolellisesti tavat, joilla Suomi on alistanut alkuperäiskansaansa: pakkosuomalaistaminen, heimoidentiteetin omiminen matkailunedistykseen, maa- ja vesioikeuksien kaventaminen...

Kirjoittaessaan Suomen suhteesta saamelaisalueeseensa Haataja myös käyttää saamelaisaktiivien suosimaa termiä ”kolonisoida”, joka on vahvasti politisoitunut.

Vastapainoksi hän ihmettelee, miksi alkuperäiskansa ei suostu päivittämään vanhaa näkemystään poronhoidosta, vaikka luonnontila ja maailma ympärillä muuttuu. Tunturien kansa ei luota tiedemieheen vaan perimätietoon.


Sata vuotta sitten porosaamelaiset elivät tiettömillä taipaleilla porojensa kanssa ympäri vuoden. Sittemmin poromiehet ovat muuttaneet taloihin teitten varsiin, ja poronhoidosta on tullut tehomaataloutta muistuttavaa suurkarjan hoitoa. Kun jäkälä loppuu, porojen ruuaksi ajetaan maastoon heinää.

Hieman vinosti hymyillen Haataja muistuttaa, että länsimaisen tieteen saavutukset kelpaavat poromiehille silloin, kun ne palvelevat heidän etuaan.

”Kyllä se moottorikelkkakin on perustutkimuksen tulos.”

Antti Haataja: Pohjoinen – jälkemme maailman laidalla (Tammi). 303 sivua. Oikaisuja klo 12:05: Toisin kuin Norjan Tanan maastoa esittävän ilmakuvan kuvatekstissä aiemmin mainittiin, kuvassa ei ole jäkälää. Naalikuva vuodelta 2011 on Norjan Finnmarkista, ei Utsjoelta.

Kuka?

Antti Haataja


  Syntynyt Kajaanissa 1977. Pohjoissaamelainen.

  Asuu puolisonsa kanssa Sipoossa.

  Koulutukseltaan kauppatieteiden kandidaatti. Ammatiltaan tietokirjailija ja valokuvaaja.

  Kirjoittanut tietokirjan Pohjoinen (Tammi, 2018) ja yhdessä Pekka Sammal­lahden kanssa tietokirjan Tuulessa roihuaa maa (Tammi, 2017).

  Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Lappi
 • Poronhoito
 • Antti Haataja
 • Mikko-Pekka Heikkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  7. 7

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  8. 8

   Vuosi sitten hurrattiin ja korkattiin kuohuviinejä, kun länsimetro käynnistyi – sitten espoolaisille koitti arki

  9. 9

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  10. 10

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Presidentin kanslia: Haravoinnista ei ollut puhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  8. 8

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Raju kolari Macaon formula kolmosten kisassa – viisi joutui sairaalaan
  3. Pyykinkuivaus ja varastointi aiheuttavat tuhoisia paloja – Palomestari: Jos sähkösauna ei ole käytössä, niin kiukaan sulake pitää ottaa irti
  4. Henkilökohtainen näyttämöteos Asu panee pohtimaan pukeutumista – mihin vaate loppuu ja ihminen alkaa?
  5. Tunti sitten
  6. Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Presidentin kanslia: Haravoinnista ei ollut puhetta
  7. Yli 400 loukkaantunutta Ranskan mielenosoituksissa – ”Keltaliivit” jatkavat teiden tukkimista sunnuntaina
  8. Alppitähti Hirscher vei avauslaskun Levillä, kaikki suomalaiset vetivät karkeasti ulos radalta
  9. Vuosi sitten hurrattiin ja korkattiin kuohuviinejä, kun länsimetro käynnistyi – sitten espoolaisille koitti arki
  10. 2 tuntia sitten
  11. Latvia juhlii tänään, julistautui itsenäiseksi sata vuotta sitten – presidentti Niinistö vie lahjaksi Tuntemattoman sotilaan
  12. Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus
  13. Lauri Tilkanen ja Milla Kangas näyttelevät vakuuttavasti roolileikkiin ansaan jäänyttä pariskuntaa Teatteri Jurkan Rakastajassa
  14. Näytä lisää