Kulttuuri

Seksuaalinen häirintä on Suomen elokuva- ja teatterialalla vakava ongelma, kertoo selvitys – Näin lakien noudattamista on laiminlyöty taiteellisen vapauden nimissä

Työlakien velvoitteiden tunnistamisessa ja toimeenpanossa puutteita elokuva- ja teatterialoilla, toteaa kulttuuriministeri Sampo Terhon tilaama selvitys.

Kulttuuriministeri Sampo Terholle luovutettu selvitys häirinnästä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta elokuva- ja teatterialoilla toteaa, että ilmiö on olemassa. Terho luonnehtii ilmiötä vakavaksi.

Selvityksen johtopäätöksissä todetaan, ettei suuri osa elokuvatuotantoyhtiöistä hoida työlakien mukaisia velvoitteitaan.

Selvitys sai alkunsa syksystä 2017 alkaneen #metoo-liikkeen julkisuudessa esille tuomien epäkohtien, erityisesti naisnäyttelijöiden häirinnän ja muiden epäasiallisen kohtelun kokemusten ja elokuvan ohjauksen työkäytäntöjen takia, opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo tiedotteessa.

Helsingin Sanomat ja Svenska Yle julkaisivat viime joulukuussa yli tuhannen esiintyvien taiteiden ammattilaisen kirjoittaman vetoomuksen, jossa vaadittiin häirintään puuttumista alalla. Samassa yhteydessä HS julkaisi tapauskertomuksia, joista käy ilmi, millaista häirintä on Suomessa.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työ- ja sosiaa­lioikeuden dosentti Jaana Paanet­ojan tekemän selvityksen mukaan alan työnantajien toiminnassa on havaittu puutteita, epäselvyyk­siä ja toiminta­kulttuuriin ja -rakenteisiin liittyviä epäkohtia. Myös lainsäädännössä on tarkistamisen ja täsmentämisen varaa.

Anonyymi kysely lähetettiin 91 tuotantoyhtiölle. Vastauksia saatiin 20 tuotantoyhtiöltä.

Selvityksen johtopäätös on, että ”taiteellisen puolen vapaus on turvattava, mutta se ei tarkoita sitä, että lakien velvoitteita olisi saatava laiminlyödä”.

Tällaisia ongelmia elokuva- ja teatterialan käytänteissä havaittiin:


 • Seksuaalista häirintää oli havaittu työnantajan toimesta, kun työnantaja tarkkaili työympäristöä. 20 prosenttia vastaajista ilmoitti, että häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua oli havaittu, kun työnantaja oli tarkkaillut työympäristöä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • Työnantajat eivät olleet saaneet ilmoituksia seksuaalisesta häirinnästä. 94,74 prosenttia vastaajista ilmoitti, että niille ei ole tehty ilmoituksia seksuaalisesta tai muusta sukupuoleen perustuvasta häirinnästä. Vain 23,53 prosenttia vastaajista ilmoitti toteuttaneensa kyselyitä tai selvityksiä, joissa oli kartoitettu seksuaalisen tai muun sukupuoleen perustuvan häirinnän esiintymistä työssä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • Osa tuotannoissa työskentelevistä työntekijöistä ei ole työsuojelun toimintaohjelman parissa: 75 prosenttia vastaajista kertoi, että työturvallisuuslain 9 §:n mukaista turvallisuuden ja terveellisyyden sekä työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä koskeva kirjallinen työsuojelun toimintaohjelma otti huomioon yhtiössä tuotantokohtaisesti työskentelevät työntekijät.

 • Osa tuotantojen työntekijöistä on työterveyshuollon ulkopuolella: Vastaajista 65 prosentilla oli työterveyshuoltolain 11 §:n mukainen kirjallinen työterveyshuollon toimintasuunnitelma. 20 prosenttia kertoi, että sitä ei ollut ja 15 prosenttia ei osannut sanoa.

 • Kaikilta alaikäisten kanssa työskenteleviltä ei vaadittu rikostaustaotetta.

 • Vain 52 prosentilla vastaajista oli työturvallisuuslain 10 §:n mukainen riskien ja vaarojen selvittäminen ja arviointi oli kirjallisena tai muutoin todennettavissa.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • 37,5 prosenttia vastaajista kertoi riskiarvioinnissa tulleen esille henkisiä työn vaaroja ja riskejä, kuten stressiä. Vastauksissa ei tuotu esille, että häirintä tai epäasiallinen kohtelu olisi ollut arvioitu ja selvitetty riski tai vaara.

 • Vain 58 prosentilla vastaajista oli työturvallisuuslain 9 §:n mukainen turvallisuuden ja terveellisyyden sekä työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä koskeva kirjallinen työsuojelun toimintaohjelma.


Selvityksen johtopäätöksissä todetaan kyselyssä saatujen vastausten perusteella, ettei suuri osa elokuvatuotantoyhtiöistä hoida työlakien mukaisia velvoitteittaan.

”Puutteet on syytä korjata pikaisesti ja saattaa velvoitteiden hoitaminen eri laeissa vaaditulle tasolle.”

Selvityksessä arvioidaan että nämä puutteet tuotantoyhtiöiden toiminnassa voivat vaikeuttaa häirinnän ja epäasiallisen kohtelun ennakolta ehkäisemistä, ja häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta vapaan työympäristön ylläpitämistä.

Teatterialan vastaajista 12 ilmoitti joutuneensa käsittelemään häirintään liittyviä tapauksia ja 23 ilmoitti, että ei ole joutunut käsittelemään häirintään liittyviä tapauksia.

Selvitystä varten tehdyissä kuulemisissa on käynyt ilmi, että sekä elokuva- että teatterialalla taide ”ikään kuin menee joskus muiden asioiden edelle ja jopa hämärtää juridiikkaa”.

Erityisesti elokuvatuotannoissa on ollut epäselvää, kuka itse asiassa on kenenkin esimies, ja erityisesti mitä kunkin henkilön vastuulle kuuluu. Tuottaja ja ohjaaja saattavat tietyllä tavalla pyrkiä välttämään omaa vastuutaan, vastaajat kertoivat.

Syynä sille, ettei epäkohtia ole tuotu esille, on kerrottu olevan pelko, että kulttuuriala menettää rahoitusta epäkohtien tullessa esille. Työntekijät ovat huomanneet, ettei epäkohtien esilletuonti työyhteisössä ollut edennyt työnantajaorganisaatiossa. Työntekijät ovat myös jättäneet tuomatta esille epäkohtia, koska ovat pelänneet, että epäkohtien esilletuonti vaikeuttaa työn saamista tulevaisuudessa.

Työntekijät eivät ole kokeneet mahdolliseksi tuotannon keskeyttämistä edes sellaisen käyttäytymisen johdosta, jossa saattaisi olla kysymys rikoksesta.

Selvitys toteaakin, että kysymys on siis alalle muodostuneesta sisäisestä toimintatavasta, jossa yksilön oikeus ja suoja syrjäytyvät yhteisön suojelun ja taiteellisten päämäärien tieltä.

Elokuva-alan toimijat kertoivat selvityksessä, että suuri tekijä alan rakenteellisten ongelmien takana on Suomen elokuvasäätiö.

Tuotantoyhtiöiden vastauksissa tuli esimerkiksi ilmi ajatus, että rahoituskuvioiden takia ohjaajaa ei voi vaihtaa kesken tuotannon. Alalla liikkuu huhuja ja tarinoita tukirahojen väärinkäytöstä. Huhut johtuvat siitä, että säätiö salaa rahoituspäätöstensä perustelut.

Säätiössä ei ole tehty tasa-arvotyötä eikä mietitty tasa-arvokysymyksiä, huomauttavat vastaajat. Myöskään säätiön oma toiminta ei ole avointa eikä häirinnästä vapaata, eikä rahoitusta ole kytketty velvoitteiden noudattamiseen, kävi ilmi vastauksista.


Kulttuuri­ministeri kertoo tiedottees­sa, että ”valtion on toiminnan rahoittajana kannettava oma vastuunsa.”

Terhon mukaan valtion rahoituspäätöksiä tehdessä tullaan tulevaisuudessa kiinnittämään huomiota työnantajavelvoitteiden toteuttamiseen. Tätä varten luodaan seurantamekanismi.

Myös AVEK:in ja YLE:n, sekä opetus- ja kulttuuriministeriön toimintaa arvosteltiin.

Paanetoja esittää 38 eri toimenpidettä, joiden tarkoitus on kehittää alojen sisäistä toimintaa muun muassa kouluttamalla alan tekijöitä työturvallisuuslain, tasa-arvolain, yhdenvertaisuuslain ja työterveyshuoltolain velvoitteista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • #metoo
 • Elokuva
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eristetyn ja turisteilta kielletyn intialaissaaren heimolaiset surmasivat amerikkalaisturistin nuolilla

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”

  4. 4

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  5. 5

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  6. 6

   ”Syksyn suurin rakkausreality” Love Island on ohi ja lopulta yllätyspari vei voiton – tämä sarjasta jäi käteen

  7. 7

   Huonekalujätti Ikea vähentää jopa 7 500 työntekijää – Vaikutuksia myös Suomessa, kertoo STT

  8. 8

   Ruoka on nykyään niin steriiliä, että siinä ei ole enää edes meille hyödyllisiä bakteereja, sanoo elintarvike­professori

  9. 9

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  10. 10

   Mies jäi nousussa olleen lentokoneen alle kiitoradalla Moskovassa – kone jatkoi Ateenaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  9. 9

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  10. 10

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Twitter tulkitsi gdpr:ää omalla tavallaan ja pitää 17-vuotiaan suomalaisen tiliä suljettuna jo viidettä kuukautta – vanhemmilta pyydettiin tietoja syntymä- ja henkilötodistusta myöten
  3. Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham tuomittiin vankeuteen – Hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla rahoilla ostettiin siirtolapuutarhamökki
  4. Huonekalujätti Ikea vähentää jopa 7 500 työntekijää – Vaikutuksia myös Suomessa, kertoo STT
  5. Mikä Sipoonrannassa meni pieleen? Piti tulla eliittikaupunginosa, tuli keskeneräinen joutomaa – ”Mehän siis hengitämme hiekkaa”
  6. Suomi on seitsemän vuoden päästä maailman houkuttelevin maa tehdä avaruusbisnestä, ministeriöiden työryhmä maalailee
  7. Poliisi löi epäillyn rattijuopon rautoihin Malmilla – Mies kuoli kiinnioton jälkeen, syyttäjä selvittää poliisin toimintaa
  8. NBA koripalloilija sanoi, että hänen joukkueensa häviää tahallaan – kenkää tuli
  9. Kun maailman suurin paperitehdasyhteisö nousi kapinaan – Seppo Aalto erittelee Finlandia-ehdokkaana olevassa kirjassaan kevään 1918 kapinan Kuusankoskella
  10. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  11. HS vertaili ruoka­korien hintoja – Lidl pysyi halvimpana, ja hintavin kauppa oli sitä noin 68 prosenttia kalliimpi Tilaajille
  12. Näytä lisää