Kulttuuri

Seksuaalinen häirintä on Suomen elokuva- ja teatterialalla vakava ongelma, kertoo selvitys – Näin lakien noudattamista on laiminlyöty taiteellisen vapauden nimissä

Työlakien velvoitteiden tunnistamisessa ja toimeenpanossa puutteita elokuva- ja teatterialoilla, toteaa kulttuuriministeri Sampo Terhon tilaama selvitys.

Kulttuuriministeri Sampo Terholle luovutettu selvitys häirinnästä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta elokuva- ja teatterialoilla toteaa, että ilmiö on olemassa. Terho luonnehtii ilmiötä vakavaksi.

Selvityksen johtopäätöksissä todetaan, ettei suuri osa elokuvatuotantoyhtiöistä hoida työlakien mukaisia velvoitteitaan.

Selvitys sai alkunsa syksystä 2017 alkaneen #metoo-liikkeen julkisuudessa esille tuomien epäkohtien, erityisesti naisnäyttelijöiden häirinnän ja muiden epäasiallisen kohtelun kokemusten ja elokuvan ohjauksen työkäytäntöjen takia, opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo tiedotteessa.

Helsingin Sanomat ja Svenska Yle julkaisivat viime joulukuussa yli tuhannen esiintyvien taiteiden ammattilaisen kirjoittaman vetoomuksen, jossa vaadittiin häirintään puuttumista alalla. Samassa yhteydessä HS julkaisi tapauskertomuksia, joista käy ilmi, millaista häirintä on Suomessa.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työ- ja sosiaa­lioikeuden dosentti Jaana Paanet­ojan tekemän selvityksen mukaan alan työnantajien toiminnassa on havaittu puutteita, epäselvyyk­siä ja toiminta­kulttuuriin ja -rakenteisiin liittyviä epäkohtia. Myös lainsäädännössä on tarkistamisen ja täsmentämisen varaa.

Anonyymi kysely lähetettiin 91 tuotantoyhtiölle. Vastauksia saatiin 20 tuotantoyhtiöltä.

Selvityksen johtopäätös on, että ”taiteellisen puolen vapaus on turvattava, mutta se ei tarkoita sitä, että lakien velvoitteita olisi saatava laiminlyödä”.

Tällaisia ongelmia elokuva- ja teatterialan käytänteissä havaittiin:


 • Seksuaalista häirintää oli havaittu työnantajan toimesta, kun työnantaja tarkkaili työympäristöä. 20 prosenttia vastaajista ilmoitti, että häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua oli havaittu, kun työnantaja oli tarkkaillut työympäristöä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • Työnantajat eivät olleet saaneet ilmoituksia seksuaalisesta häirinnästä. 94,74 prosenttia vastaajista ilmoitti, että niille ei ole tehty ilmoituksia seksuaalisesta tai muusta sukupuoleen perustuvasta häirinnästä. Vain 23,53 prosenttia vastaajista ilmoitti toteuttaneensa kyselyitä tai selvityksiä, joissa oli kartoitettu seksuaalisen tai muun sukupuoleen perustuvan häirinnän esiintymistä työssä.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • Osa tuotannoissa työskentelevistä työntekijöistä ei ole työsuojelun toimintaohjelman parissa: 75 prosenttia vastaajista kertoi, että työturvallisuuslain 9 §:n mukaista turvallisuuden ja terveellisyyden sekä työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä koskeva kirjallinen työsuojelun toimintaohjelma otti huomioon yhtiössä tuotantokohtaisesti työskentelevät työntekijät.

 • Osa tuotantojen työntekijöistä on työterveyshuollon ulkopuolella: Vastaajista 65 prosentilla oli työterveyshuoltolain 11 §:n mukainen kirjallinen työterveyshuollon toimintasuunnitelma. 20 prosenttia kertoi, että sitä ei ollut ja 15 prosenttia ei osannut sanoa.

 • Kaikilta alaikäisten kanssa työskenteleviltä ei vaadittu rikostaustaotetta.

 • Vain 52 prosentilla vastaajista oli työturvallisuuslain 10 §:n mukainen riskien ja vaarojen selvittäminen ja arviointi oli kirjallisena tai muutoin todennettavissa.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • 37,5 prosenttia vastaajista kertoi riskiarvioinnissa tulleen esille henkisiä työn vaaroja ja riskejä, kuten stressiä. Vastauksissa ei tuotu esille, että häirintä tai epäasiallinen kohtelu olisi ollut arvioitu ja selvitetty riski tai vaara.

 • Vain 58 prosentilla vastaajista oli työturvallisuuslain 9 §:n mukainen turvallisuuden ja terveellisyyden sekä työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä koskeva kirjallinen työsuojelun toimintaohjelma.


Selvityksen johtopäätöksissä todetaan kyselyssä saatujen vastausten perusteella, ettei suuri osa elokuvatuotantoyhtiöistä hoida työlakien mukaisia velvoitteittaan.

”Puutteet on syytä korjata pikaisesti ja saattaa velvoitteiden hoitaminen eri laeissa vaaditulle tasolle.”

Selvityksessä arvioidaan että nämä puutteet tuotantoyhtiöiden toiminnassa voivat vaikeuttaa häirinnän ja epäasiallisen kohtelun ennakolta ehkäisemistä, ja häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta vapaan työympäristön ylläpitämistä.

Teatterialan vastaajista 12 ilmoitti joutuneensa käsittelemään häirintään liittyviä tapauksia ja 23 ilmoitti, että ei ole joutunut käsittelemään häirintään liittyviä tapauksia.

Selvitystä varten tehdyissä kuulemisissa on käynyt ilmi, että sekä elokuva- että teatterialalla taide ”ikään kuin menee joskus muiden asioiden edelle ja jopa hämärtää juridiikkaa”.

Erityisesti elokuvatuotannoissa on ollut epäselvää, kuka itse asiassa on kenenkin esimies, ja erityisesti mitä kunkin henkilön vastuulle kuuluu. Tuottaja ja ohjaaja saattavat tietyllä tavalla pyrkiä välttämään omaa vastuutaan, vastaajat kertoivat.

Syynä sille, ettei epäkohtia ole tuotu esille, on kerrottu olevan pelko, että kulttuuriala menettää rahoitusta epäkohtien tullessa esille. Työntekijät ovat huomanneet, ettei epäkohtien esilletuonti työyhteisössä ollut edennyt työnantajaorganisaatiossa. Työntekijät ovat myös jättäneet tuomatta esille epäkohtia, koska ovat pelänneet, että epäkohtien esilletuonti vaikeuttaa työn saamista tulevaisuudessa.

Työntekijät eivät ole kokeneet mahdolliseksi tuotannon keskeyttämistä edes sellaisen käyttäytymisen johdosta, jossa saattaisi olla kysymys rikoksesta.

Selvitys toteaakin, että kysymys on siis alalle muodostuneesta sisäisestä toimintatavasta, jossa yksilön oikeus ja suoja syrjäytyvät yhteisön suojelun ja taiteellisten päämäärien tieltä.

Elokuva-alan toimijat kertoivat selvityksessä, että suuri tekijä alan rakenteellisten ongelmien takana on Suomen elokuvasäätiö.

Tuotantoyhtiöiden vastauksissa tuli esimerkiksi ilmi ajatus, että rahoituskuvioiden takia ohjaajaa ei voi vaihtaa kesken tuotannon. Alalla liikkuu huhuja ja tarinoita tukirahojen väärinkäytöstä. Huhut johtuvat siitä, että säätiö salaa rahoituspäätöstensä perustelut.

Säätiössä ei ole tehty tasa-arvotyötä eikä mietitty tasa-arvokysymyksiä, huomauttavat vastaajat. Myöskään säätiön oma toiminta ei ole avointa eikä häirinnästä vapaata, eikä rahoitusta ole kytketty velvoitteiden noudattamiseen, kävi ilmi vastauksista.


Kulttuuri­ministeri kertoo tiedottees­sa, että ”valtion on toiminnan rahoittajana kannettava oma vastuunsa.”

Terhon mukaan valtion rahoituspäätöksiä tehdessä tullaan tulevaisuudessa kiinnittämään huomiota työnantajavelvoitteiden toteuttamiseen. Tätä varten luodaan seurantamekanismi.

Myös AVEK:in ja YLE:n, sekä opetus- ja kulttuuriministeriön toimintaa arvosteltiin.

Paanetoja esittää 38 eri toimenpidettä, joiden tarkoitus on kehittää alojen sisäistä toimintaa muun muassa kouluttamalla alan tekijöitä työturvallisuuslain, tasa-arvolain, yhdenvertaisuuslain ja työterveyshuoltolain velvoitteista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • #metoo
 • Elokuva
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  6. 6

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  7. 7

   Lehti: Maltalaisen toimittajan murhan tilaajat tunnistettu

  8. 8

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  9. 9

   Pyykinkuivaus ja varastointi aiheuttavat tuhoisia paloja – Palomestari: Jos sähkösauna ei ole käytössä, niin kiukaan sulake pitää ottaa irti

  10. 10

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  8. 8

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  10. 10

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää