Kulttuuri

Amerikkalaisnuori tapasi Alvar Aallon ja Armi Ratian, ja urasuunnitelmat menivät uusiksi – nyt Cara McCarty päättää, mikä on Yhdysvaltain tärkeintä designia

Maineikkaan newyorkilaisen muotoilumuseon pääkuraattori vierailee Habitare-messuilla Helsingissä.

Ainutlaatuinen suhde. Niin voi oikeastaan kutsua yhdysvaltalaisen Cara McCartyn suhdetta Suomeen. Ainakin se on kestänyt kauan, lähestulkoon koko McCartyn elämän.

On nimittäin täysin mahdollista, että ilman suomalaista muotoilua McCarty voisi nyt työskennellä jossain aivan muualla kuin arvostetussa Cooper Hewitt -designmuseossa New Yorkissa. Museon pääkuraattori on tämän vuoden Habitare-messujen pääesiintyjä ja vierailee siksi tällä viikolla Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen ollut Suomessa monta kertaa, viimeksi vuonna 2009. Joten on todella kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea täällä on tehty”, McCarty toteaa.

McCarty kävi Suomessa ensi kerran jo 1970-luvulla, mutta rakkaus suomalaiseen designiin oli syttynyt ennen sitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cambridgessa Massachusettsissa asunut McCarty löysi nuorena tyttönä suomalaista designia paikallisesta uutta muotoilua esittelevästä liikkeestä, jossa hän alkoi viettää aikaansa. Sieltä äiti osti kotiin Aallon huonekaluja ja Marimekon kankaita.

Lukiossa McCarty tutustui suomalaiseen vaihto-oppilaaseen. Kun hän kesällä 1974 lähti pariksi kuukaudeksi töihin maatilalle Sveitsiin, hän päätti lähteä käymään myös ystävänsä luona Suomessa. McCarty matkusti junalla Tukholmaan ja tuli loppumatkan perille Ruotsin-laivalla.

”Se on paras tapa tulla Suomeen ensimmäistä kertaa. Täällä oli niin kaunista. Vietimme juhannusta ja ajoimme ympäri Suomea.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

McCartyn ystävän äiti oli arkkitehti, ja he kiersivät katsomassa Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia ja lasinpuhallusta Iittalassa. Akateemisessa kirjakaupassa McCarty jopa tapasi Aallon. Visiitti tehtiin myös Marimekon tiloihin.

Ja kas, siellä McCarty sai nähdä yhtiön omistajan Armi Ratian.

”Kun tapasin Armi Ratian, hän oli juuri palannut Intiasta. Hänellä oli lattialla avonainen matkalaukku, ja hän esitteli kankaita, joita oli ostanut. Voitte kuvitella, miltä sellaisesta, joka on kiinnostunut tekstiileistä, tuntui nähdä se. Minähän ompelin nuorena itselleni vaatteita Marimekon kankaista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisen Suomen-vierailunsa aikana McCarty koki ehkä enemmän kuin moni suomalainen koskaan. ”Niin, sain tavata teidän jättiläisenne!”

Tuo matka Suomeen vaikutti myös olennaisesti McCartyn urasuunnitelmiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli matka, joka muutti ajatukseni opiskella biologiaa. Vaihdoin sen taiteeseen. Olin aina ollut kiinnostunut designista.”

McCarty sanoo pitävänsä muotoilusta, joka on kaunista ja käytännöllistä.

”Suomalaisessa designissa on mielestäni jotain puhdasta ja olennaista hyvin perustavanlaatuisella tavalla. Siinä on paljon kauniita muotoja. Esimerkiksi samanlaista lasimuotoilua en näe muualla.”

McCarty tapasi alkuviikosta illallisella muotoilija Tapio Wirkkalan tyttären Maaria Wirkkalan, joka kertoi isänsä olleen kiinnostunut niistä hetkistä, jolloin luonto muuttuu.

”Esimerkiksi kun luonto sulaa. Se oli jotain, jonka aion muistaa, koska niin se on. Tapio oli suuri luonnon tarkkailija. Useimmat ihmiset eivät huomaa niitä hetkiä koskaan, koska emme pysähdy niitä katsomaan.”


Paitsi muotoilusta, McCarty on hyvin kiinnostunut myös kaupunkikulttuurista, esteettömyydestä, tekstiiliteknologiasta ja luonnosta.

Hän on tavannut tällä viikolla muun muassa biohajoavia pakkauksia tekevän Sulapackin perustajia ja oli hyvin vaikuttunut heidän kestävistä muotoiluratkaisuistaan.

”Suomessa ollaan tietoisia, täällä ajatellaan pitkäjänteisesti jo paljon ennen kuin monissa muissa maissa. Mikä on roolimme tällä planeetalla? Olla kunnioittava sitä kohtaan. Olen aina ajatellut, että se on tärkeä osa suomalaista ajatusmaailmaa. Te olette edelläkävijöitä”, hän sanoo.

”Suomi oli ensimmäinen paikka, jossa kuulin puhuttavan tietyistä asioista, joista en kuullut puhuttavan muualla. Ja minä matkustelen paljon. Teillä on tietoisuutta.”

Kun puhutaan suomalaisesta muotoilusta, puhutaan aina sellaisista nimistä kuin Marimekko, Aalto, Wirkkala, Sarpaneva, Franck.

Jättiläisiä, kuten McCarty sanoo. Niitä kaikkia löytyy hänenkin kodistaan.

Pitäisikö meidän etsiä jo uutta sukupolvea? Ehdottomasti, täytyy mennä eteenpäin, McCarty toteaa.

”Mutta he olivat niin hirvittävän hyviä siinä mitä he tekivät, ja on kiinnostavaa, että voit yhä nähdä tuota vanhaa designia, joka on tehty nykyään. Osaltaan syy siihen on se, että ne ovat niin ajattomia. Arvostan nykypäivän nuoria suunnittelijoita Suomessa, sillä näiden jättiläisten paino, varsinkin kun niitä on niin monta näin pienessä maassa, on suuri. Miten murrat sen ja vapautat itsesi siitä?”

McCartyn mukaan paljon uusia hyviä asioita tapahtuu koko ajan. ”Tulee uusia ääniä ja uutta ajattelua. Sen voin nähdä suomalaisessa muodissa, esineissä, huonekaluissa. Ehdottomasti tunnen, että nuoria suunnittelijoita on tulossa.”

McCarty odottaa löytävänsä Habitaresta etenkin uusia suomalaisia valaistusinnovaatioita.

”Valaistusalalla tapahtuu nyt paljon, ei vain Suomessa. Mutta valo on täällä tosi tärkeä, koska on pitkä pimeä talvi. Siksi olisi luontevaa, että tämä on se paikka maailmassa, jossa ehdottomasti tehtäisiin kokeiluja ja vietäisiin niitä eteenpäin.”

Kuka?

Cara McCarty


 New Yorkissa sijaitsevan muotoilu- ja taideteollisuusmuseo Cooper Hewittin pääkuraattori. Museolla on hallussaan yksi maailman monipuolisimmista ja laajimmista muotoilukokoelmista.

 Toiminut aiemmin kuraattorina eri taidemuseoissa, kuten Modernin taiteen museo MoMassa sekä Saint Louisin taidemuseossa.

 Habitare-messujen tämän vuoden Kansainvälinen ystävä, joka valitsee messujen kiinnostavimmat sisällöt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muotoilu
 • Habitare-messut
 • Kulttuuri
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  7. 7

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Vuosi sitten hurrattiin ja korkattiin kuohuviinejä, kun länsimetro käynnistyi – sitten espoolaisille koitti arki

  10. 10

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Presidentin kanslia: Haravoinnista ei ollut puhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  5. 5

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  8. 8

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Raju kolari Macaon formula kolmosten kisassa – viisi joutui sairaalaan
  3. Pyykinkuivaus ja varastointi aiheuttavat tuhoisia paloja – Palomestari: Jos sähkösauna ei ole käytössä, niin kiukaan sulake pitää ottaa irti
  4. Tunti sitten
  5. Henkilökohtainen näyttämöteos Asu panee pohtimaan pukeutumista – mihin vaate loppuu ja ihminen alkaa?
  6. Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Presidentin kanslia: Haravoinnista ei ollut puhetta
  7. Yli 400 loukkaantunutta Ranskan mielenosoituksissa – ”Keltaliivit” jatkavat teiden tukkimista sunnuntaina
  8. 2 tuntia sitten
  9. Alppitähti Hirscher vei avauslaskun Levillä, kaikki suomalaiset vetivät karkeasti ulos radalta
  10. Vuosi sitten hurrattiin ja korkattiin kuohuviinejä, kun länsimetro käynnistyi – sitten espoolaisille koitti arki
  11. Latvia juhlii tänään, julistautui itsenäiseksi sata vuotta sitten – presidentti Niinistö vie lahjaksi Tuntemattoman sotilaan
  12. Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus
  13. Lauri Tilkanen ja Milla Kangas näyttelevät vakuuttavasti roolileikkiin ansaan jäänyttä pariskuntaa Teatteri Jurkan Rakastajassa
  14. Näytä lisää