Kulttuuri

Amerikkalaisnuori tapasi Alvar Aallon ja Armi Ratian, ja urasuunnitelmat menivät uusiksi – nyt Cara McCarty päättää, mikä on Yhdysvaltain tärkeintä designia

Maineikkaan newyorkilaisen muotoilumuseon pääkuraattori vierailee Habitare-messuilla Helsingissä.

Ainutlaatuinen suhde. Niin voi oikeastaan kutsua yhdysvaltalaisen Cara McCartyn suhdetta Suomeen. Ainakin se on kestänyt kauan, lähestulkoon koko McCartyn elämän.

On nimittäin täysin mahdollista, että ilman suomalaista muotoilua McCarty voisi nyt työskennellä jossain aivan muualla kuin arvostetussa Cooper Hewitt -designmuseossa New Yorkissa. Museon pääkuraattori on tämän vuoden Habitare-messujen pääesiintyjä ja vierailee siksi tällä viikolla Helsingissä.

”Olen ollut Suomessa monta kertaa, viimeksi vuonna 2009. Joten on todella kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea täällä on tehty”, McCarty toteaa.

McCarty kävi Suomessa ensi kerran jo 1970-luvulla, mutta rakkaus suomalaiseen designiin oli syttynyt ennen sitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Cambridgessa Massachusettsissa asunut McCarty löysi nuorena tyttönä suomalaista designia paikallisesta uutta muotoilua esittelevästä liikkeestä, jossa hän alkoi viettää aikaansa. Sieltä äiti osti kotiin Aallon huonekaluja ja Marimekon kankaita.

Lukiossa McCarty tutustui suomalaiseen vaihto-oppilaaseen. Kun hän kesällä 1974 lähti pariksi kuukaudeksi töihin maatilalle Sveitsiin, hän päätti lähteä käymään myös ystävänsä luona Suomessa. McCarty matkusti junalla Tukholmaan ja tuli loppumatkan perille Ruotsin-laivalla.

”Se on paras tapa tulla Suomeen ensimmäistä kertaa. Täällä oli niin kaunista. Vietimme juhannusta ja ajoimme ympäri Suomea.”

McCartyn ystävän äiti oli arkkitehti, ja he kiersivät katsomassa Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia ja lasinpuhallusta Iittalassa. Akateemisessa kirjakaupassa McCarty jopa tapasi Aallon. Visiitti tehtiin myös Marimekon tiloihin.

Ja kas, siellä McCarty sai nähdä yhtiön omistajan Armi Ratian.

”Kun tapasin Armi Ratian, hän oli juuri palannut Intiasta. Hänellä oli lattialla avonainen matkalaukku, ja hän esitteli kankaita, joita oli ostanut. Voitte kuvitella, miltä sellaisesta, joka on kiinnostunut tekstiileistä, tuntui nähdä se. Minähän ompelin nuorena itselleni vaatteita Marimekon kankaista.”

Ensimmäisen Suomen-vierailunsa aikana McCarty koki ehkä enemmän kuin moni suomalainen koskaan. ”Niin, sain tavata teidän jättiläisenne!”

Tuo matka Suomeen vaikutti myös olennaisesti McCartyn urasuunnitelmiin.

”Se oli matka, joka muutti ajatukseni opiskella biologiaa. Vaihdoin sen taiteeseen. Olin aina ollut kiinnostunut designista.”

McCarty sanoo pitävänsä muotoilusta, joka on kaunista ja käytännöllistä.

”Suomalaisessa designissa on mielestäni jotain puhdasta ja olennaista hyvin perustavanlaatuisella tavalla. Siinä on paljon kauniita muotoja. Esimerkiksi samanlaista lasimuotoilua en näe muualla.”

McCarty tapasi alkuviikosta illallisella muotoilija Tapio Wirkkalan tyttären Maaria Wirkkalan, joka kertoi isänsä olleen kiinnostunut niistä hetkistä, jolloin luonto muuttuu.

”Esimerkiksi kun luonto sulaa. Se oli jotain, jonka aion muistaa, koska niin se on. Tapio oli suuri luonnon tarkkailija. Useimmat ihmiset eivät huomaa niitä hetkiä koskaan, koska emme pysähdy niitä katsomaan.”


Paitsi muotoilusta, McCarty on hyvin kiinnostunut myös kaupunkikulttuurista, esteettömyydestä, tekstiiliteknologiasta ja luonnosta.

Hän on tavannut tällä viikolla muun muassa biohajoavia pakkauksia tekevän Sulapackin perustajia ja oli hyvin vaikuttunut heidän kestävistä muotoiluratkaisuistaan.

”Suomessa ollaan tietoisia, täällä ajatellaan pitkäjänteisesti jo paljon ennen kuin monissa muissa maissa. Mikä on roolimme tällä planeetalla? Olla kunnioittava sitä kohtaan. Olen aina ajatellut, että se on tärkeä osa suomalaista ajatusmaailmaa. Te olette edelläkävijöitä”, hän sanoo.

”Suomi oli ensimmäinen paikka, jossa kuulin puhuttavan tietyistä asioista, joista en kuullut puhuttavan muualla. Ja minä matkustelen paljon. Teillä on tietoisuutta.”

Kun puhutaan suomalaisesta muotoilusta, puhutaan aina sellaisista nimistä kuin Marimekko, Aalto, Wirkkala, Sarpaneva, Franck.

Jättiläisiä, kuten McCarty sanoo. Niitä kaikkia löytyy hänenkin kodistaan.

Pitäisikö meidän etsiä jo uutta sukupolvea? Ehdottomasti, täytyy mennä eteenpäin, McCarty toteaa.

”Mutta he olivat niin hirvittävän hyviä siinä mitä he tekivät, ja on kiinnostavaa, että voit yhä nähdä tuota vanhaa designia, joka on tehty nykyään. Osaltaan syy siihen on se, että ne ovat niin ajattomia. Arvostan nykypäivän nuoria suunnittelijoita Suomessa, sillä näiden jättiläisten paino, varsinkin kun niitä on niin monta näin pienessä maassa, on suuri. Miten murrat sen ja vapautat itsesi siitä?”

McCartyn mukaan paljon uusia hyviä asioita tapahtuu koko ajan. ”Tulee uusia ääniä ja uutta ajattelua. Sen voin nähdä suomalaisessa muodissa, esineissä, huonekaluissa. Ehdottomasti tunnen, että nuoria suunnittelijoita on tulossa.”

McCarty odottaa löytävänsä Habitaresta etenkin uusia suomalaisia valaistusinnovaatioita.

”Valaistusalalla tapahtuu nyt paljon, ei vain Suomessa. Mutta valo on täällä tosi tärkeä, koska on pitkä pimeä talvi. Siksi olisi luontevaa, että tämä on se paikka maailmassa, jossa ehdottomasti tehtäisiin kokeiluja ja vietäisiin niitä eteenpäin.”

Kuka?

Cara McCarty


 New Yorkissa sijaitsevan muotoilu- ja taideteollisuusmuseo Cooper Hewittin pääkuraattori. Museolla on hallussaan yksi maailman monipuolisimmista ja laajimmista muotoilukokoelmista.

 Toiminut aiemmin kuraattorina eri taidemuseoissa, kuten Modernin taiteen museo MoMassa sekä Saint Louisin taidemuseossa.

 Habitare-messujen tämän vuoden Kansainvälinen ystävä, joka valitsee messujen kiinnostavimmat sisällöt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Muotoilu
 • Habitare-messut
 • Kulttuuri
 • Riitta Koivuranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Turistiranta katosi mereen yön aikana Australiassa – maanvajoama nielaisi ajoneuvoja lähes samassa kohdassa kolme vuotta sitten, mutta nyt on kyse eri ilmiöstä

  5. 5

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  10. 10

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  9. 9

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  10. 10

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää