Kulttuuri

Nämä viisi taideteosta olivat niin rakkaita ihmisille, että ne tatuoitiin ihoon

Moni on ottanut tatuoinnin, joka esittää tunnettua taideteosta. Jututimme viittä. He kertovat perustelut ratkaisulleen.

Taloussuunnittelukonsultti Tommi Lehtonen, 37, Espoo

Tommi Lehtosen selästä on vaikea irrottaa katsetta. Hän on kuin elävä taulu. Niskasta käsivarsiin, kupeille ja reisien yläosaan asti ulottuu perinteistä japanilaista ukiyo-e-taidetta edustava jättitatuointi.


Ensin Lehtonen antoi tatuoida vasemman kätensä. Se sai peitteekseen lohikäärmeen ja samurain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näytti vajaalta, joten selkäkin sitten tehtiin”, Lehtonen sanoo.

Työ kesti puolisen vuotta. Viisi tuntia kerrallaan, välissä parin viikon taukoja, parantelua ja rasvaamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopulta selässä komeili prinsessa Yaekagi. Hän on japanilaisen nukke- ja sittemmin Kabuki-teatterin hahmo 1700-luvulta. Sikäläisessä kansanperinteessä Yaekagi on hyvin suosittu. Suomalainen vertailukohta löytynee Kalevalasta.

Jäljellä oli oikea käsi. Se sai koristeekseen sarvipäisen Hannya-naamion, joka esittää mustasukkaista naispaholaista. Perimätiedon mukaan naamio karkottaa pahoja henkiä.

Työ valmistui toukokuussa 2015, nelisen vuotta ensimmäisen värineulanpiston jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi japanilaista taidetta?

”Sillä on pitkät perinteet. Aihe on sellainen, että se näyttää hyvältä vielä 50 vuodenkin kuluttua. Kuvasto ei vanhene”, Lehtonen sanoo.

Ukiyo-e-piirroksia tehtiin vuosisatoja sitten puulle ja kankaalle. Tunnusomaista ovat selkeät ääriviivat ja yhtenäiset, voimakkaat väripinnat. Kumpikin palvelee tatuointia, Lehtonen kertoo. Hänen mukaansa japanilaiskuvasto myös kestää ikääntymistä hyväkuntoisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehtonen ei ole koskaan käynyt Japanissa. Kuvat hän löysi selaamalla netistä.

”Meni pitkä aika, kun tutkin mikä miellyttää silmää.”


Erityistä sananvaltaa oli myös tatuoijalla, Jarno Kantasella. Hänen näkemykseensä Lehtonen luottaa lujasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minusta nämä ovat taideteoksia. Tekijä määrää, mitä tulee. Hän tietää paremmin, vaikka ei hän tietenkään mitä tahansa voi laittaa”, Lehtonen sanoo.

Kävelevänä taideteoksena Lehtonen on vielä keskeneräinen. Hänen etupuolensa iho täysin tyhjä, tabula rasa. Päätöstä siitä, mitä rintaan ja vatsaan tulee, ei vielä ole.

”Pitää kerätä rahaa ja motivaatiota. Jos meinaan rintaan ottaa, tiedän että se on aika tuskaista. Selkään sattui hirveästi”, hän sanoo.

Mielessä väijyy jokin eläin, ja tietysti samalla japanilaistyylillä.

”Eikä vain yksi eläin vaan koko etupuoli menee siinä samalla.”

Isännöitsijä Jarmo Koskela, 43, Oulu

Akseli Gallen-Kallela: Sammon puolustus, 1896

Tatuoija: Mosse Hirvonen

”Pidän esittävästä taiteesta, kun en ole kummoinen piirtäjä, ja suomalaisista kansallistaiteilijoista kuten Pekka Halosesta ja Helene Schjerbeckistä. Kalevalassa on hyvä tarina.”


”Sitä tuli luettua ala-asteella. Se kertoo muun muassa elämän taisteluista. Sammon puolustuksessa Louhi-hahmon voi kuvastaa mitä vain ihmisen ajatusmaailmassa. Hyvää tai pahaa, ihan arkisiakin asioita. Kuvan voi ajatella kertovan taistelusta vaikkapa työpaikan, parisuhteen tai lapsen menetystä vastaan.”

Harri Holppi, 64, käsitetaiteilija, Turku

Harro Koskinen: Sikavaakuna, 1969

Tatuoija: Tomppa

”Olen tuntenut Harro Koskisen aina. Liikuin 60-luvulla samoissa Turun underground-piireissä. Kun täytin 60 vuotta, ajattelin että otan tatuoinnin johonkin. Olin pyöritellyt mielessäni Koskisen Sikavaakunaa tai Sikamessiasta.”


”Sitten Paavo Arhinmäestä tuli kulttuuriministeri, ja näin lehdestä kuvan hänen työhuoneestaan. Hän oli valinnut seinälle Sikavaakuna-teoksen. Se oli siinä. Olin sympannut Arhinmäen aatesuuntaakin."

”Selässäni tämä kuva on tapa kunnioittaa Suomen vaakunaa, joka on ihan helvetin hieno. Mutta se on myös kapina ja vastaisku näille ihmisille, jotka käyttää vaakunaa nationalistiseen tarkoitukseen. Se on väärin ja vituttaa minua!”

Leena Kakko, 31, keittiömestari, Helsinki

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli, 1903

Tatuoija: Agnieszka Rypinska, Puola

”Muistan päiväkotimatkani varrella Helsingin Alppilassa sijainneen antiikkiliikkeen, jonka ikkunassa oli pienen lapsen silmään vaikuttava kopio Simbergin teoksesta. Se teki suuren vaikutuksen. Myöhemmällä iällä sen melankolisuus ja herkkyys on viehättänyt.”


”Tutustuessani Agnieszkaan ja hänen tatuointitöihinsä huomasin haluavani Haavoittuneesta enkelistä realistisen kopion. Selässäni sattui olemaan sopivasti suuri vapaa tila, mihin Agnieszka sai sovitettua myös mahtavat kehykset.”

”Haavoittunut enkeli kertoo mielestäni siitä, että kaikki me tarvitsemme ajoittain apua. Myös ne, jotka ovat tottuneet auttamaan muita. Olemme kaikki haavoittuvaisia ja herkkiä. Sidotut silmät kertovat ehkäpä siitä, miten toisinaan muut voivat johdattaa sinua vilpitön auttamisen halu motiivinaan.”

”Ja erityisesti teos symboloi minulle aikaa lapsuudesta ja lapsen avointa mieltä. Se huomaa asioita eri tavalla kuin aikuisen mieli.”

Yövalvoja, Ilkka Huovila, 36, Kotka

Michelangelo: Pietà-marmoriveistos, noin 1499

Tatuoija: Petri Paronen

”Meille on siunaantunut neljä lasta. Tatuointejakin minulla on aika paljon: molemmat kädet, rinta ja jalat. Tatuoinnit suojelevat perhettäni. Pietà on otettu yhdelle lapselleni. Näin kuvan Pietàsta aikanaan taidekirjassa, kun guuglailin lasten suojeluspyhimyksiä.”


”Pietàn vastapuolella toisessa kädessä on yhdelle lapsista kyyhky. Rinnassa on rukoilevat kädet, joissa rukousnauha, ja niiden käsien rystysiin ’tatuoitu’ yhden lapsen nimi. Toisessa rinnassa on palava sydänruukku, jota yhden lapsen käsistä otetut jäljennökset pitävät.”

”En ole uskonnollinen ihminen. Sehän tässä absurdia onkin. Uskonnollinen kuvitus on vain tosi kaunista.”

”Tatuointi on kuin leikekirja iholla. Ne kantavat muistoja eri ikävaiheista. Ensimmäisen tatuointini otin 15-vuotiaana.”

Lisää valokuvia ja tarinoita taidetatuoinneista Harri Larjoston kirjassa Kuvia ihollani (Maahenki 2017). Larjoston valokuvia on esillä myös Kouvola Ink Fest -tatuointitapahtumassa la 22.9.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tatuoinnit
 • Kuvataide
 • Kulttuuri
 • Mikko-Pekka Heikkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  2. 2

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  5. 5

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  6. 6

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  7. 7

   Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita

  8. 8

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää