Kulttuuri

Nämä viisi taideteosta olivat niin rakkaita ihmisille, että ne tatuoitiin ihoon

Moni on ottanut tatuoinnin, joka esittää tunnettua taideteosta. Jututimme viittä. He kertovat perustelut ratkaisulleen.

Taloussuunnittelukonsultti Tommi Lehtonen, 37, Espoo

Tommi Lehtosen selästä on vaikea irrottaa katsetta. Hän on kuin elävä taulu. Niskasta käsivarsiin, kupeille ja reisien yläosaan asti ulottuu perinteistä japanilaista ukiyo-e-taidetta edustava jättitatuointi.


Ensin Lehtonen antoi tatuoida vasemman kätensä. Se sai peitteekseen lohikäärmeen ja samurain.

”Näytti vajaalta, joten selkäkin sitten tehtiin”, Lehtonen sanoo.

Työ kesti puolisen vuotta. Viisi tuntia kerrallaan, välissä parin viikon taukoja, parantelua ja rasvaamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopulta selässä komeili prinsessa Yaekagi. Hän on japanilaisen nukke- ja sittemmin Kabuki-teatterin hahmo 1700-luvulta. Sikäläisessä kansanperinteessä Yaekagi on hyvin suosittu. Suomalainen vertailukohta löytynee Kalevalasta.

Jäljellä oli oikea käsi. Se sai koristeekseen sarvipäisen Hannya-naamion, joka esittää mustasukkaista naispaholaista. Perimätiedon mukaan naamio karkottaa pahoja henkiä.

Työ valmistui toukokuussa 2015, nelisen vuotta ensimmäisen värineulanpiston jälkeen.

Miksi japanilaista taidetta?

”Sillä on pitkät perinteet. Aihe on sellainen, että se näyttää hyvältä vielä 50 vuodenkin kuluttua. Kuvasto ei vanhene”, Lehtonen sanoo.

Ukiyo-e-piirroksia tehtiin vuosisatoja sitten puulle ja kankaalle. Tunnusomaista ovat selkeät ääriviivat ja yhtenäiset, voimakkaat väripinnat. Kumpikin palvelee tatuointia, Lehtonen kertoo. Hänen mukaansa japanilaiskuvasto myös kestää ikääntymistä hyväkuntoisena.

Lehtonen ei ole koskaan käynyt Japanissa. Kuvat hän löysi selaamalla netistä.

”Meni pitkä aika, kun tutkin mikä miellyttää silmää.”


Erityistä sananvaltaa oli myös tatuoijalla, Jarno Kantasella. Hänen näkemykseensä Lehtonen luottaa lujasti.

”Minusta nämä ovat taideteoksia. Tekijä määrää, mitä tulee. Hän tietää paremmin, vaikka ei hän tietenkään mitä tahansa voi laittaa”, Lehtonen sanoo.

Kävelevänä taideteoksena Lehtonen on vielä keskeneräinen. Hänen etupuolensa iho täysin tyhjä, tabula rasa. Päätöstä siitä, mitä rintaan ja vatsaan tulee, ei vielä ole.

”Pitää kerätä rahaa ja motivaatiota. Jos meinaan rintaan ottaa, tiedän että se on aika tuskaista. Selkään sattui hirveästi”, hän sanoo.

Mielessä väijyy jokin eläin, ja tietysti samalla japanilaistyylillä.

”Eikä vain yksi eläin vaan koko etupuoli menee siinä samalla.”

Isännöitsijä Jarmo Koskela, 43, Oulu

Akseli Gallen-Kallela: Sammon puolustus, 1896

Tatuoija: Mosse Hirvonen

”Pidän esittävästä taiteesta, kun en ole kummoinen piirtäjä, ja suomalaisista kansallistaiteilijoista kuten Pekka Halosesta ja Helene Schjerbeckistä. Kalevalassa on hyvä tarina.”


”Sitä tuli luettua ala-asteella. Se kertoo muun muassa elämän taisteluista. Sammon puolustuksessa Louhi-hahmon voi kuvastaa mitä vain ihmisen ajatusmaailmassa. Hyvää tai pahaa, ihan arkisiakin asioita. Kuvan voi ajatella kertovan taistelusta vaikkapa työpaikan, parisuhteen tai lapsen menetystä vastaan.”

Harri Holppi, 64, käsitetaiteilija, Turku

Harro Koskinen: Sikavaakuna, 1969

Tatuoija: Tomppa

”Olen tuntenut Harro Koskisen aina. Liikuin 60-luvulla samoissa Turun underground-piireissä. Kun täytin 60 vuotta, ajattelin että otan tatuoinnin johonkin. Olin pyöritellyt mielessäni Koskisen Sikavaakunaa tai Sikamessiasta.”


”Sitten Paavo Arhinmäestä tuli kulttuuriministeri, ja näin lehdestä kuvan hänen työhuoneestaan. Hän oli valinnut seinälle Sikavaakuna-teoksen. Se oli siinä. Olin sympannut Arhinmäen aatesuuntaakin."

”Selässäni tämä kuva on tapa kunnioittaa Suomen vaakunaa, joka on ihan helvetin hieno. Mutta se on myös kapina ja vastaisku näille ihmisille, jotka käyttää vaakunaa nationalistiseen tarkoitukseen. Se on väärin ja vituttaa minua!”

Leena Kakko, 31, keittiömestari, Helsinki

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli, 1903

Tatuoija: Agnieszka Rypinska, Puola

”Muistan päiväkotimatkani varrella Helsingin Alppilassa sijainneen antiikkiliikkeen, jonka ikkunassa oli pienen lapsen silmään vaikuttava kopio Simbergin teoksesta. Se teki suuren vaikutuksen. Myöhemmällä iällä sen melankolisuus ja herkkyys on viehättänyt.”


”Tutustuessani Agnieszkaan ja hänen tatuointitöihinsä huomasin haluavani Haavoittuneesta enkelistä realistisen kopion. Selässäni sattui olemaan sopivasti suuri vapaa tila, mihin Agnieszka sai sovitettua myös mahtavat kehykset.”

”Haavoittunut enkeli kertoo mielestäni siitä, että kaikki me tarvitsemme ajoittain apua. Myös ne, jotka ovat tottuneet auttamaan muita. Olemme kaikki haavoittuvaisia ja herkkiä. Sidotut silmät kertovat ehkäpä siitä, miten toisinaan muut voivat johdattaa sinua vilpitön auttamisen halu motiivinaan.”

”Ja erityisesti teos symboloi minulle aikaa lapsuudesta ja lapsen avointa mieltä. Se huomaa asioita eri tavalla kuin aikuisen mieli.”

Yövalvoja, Ilkka Huovila, 36, Kotka

Michelangelo: Pietà-marmoriveistos, noin 1499

Tatuoija: Petri Paronen

”Meille on siunaantunut neljä lasta. Tatuointejakin minulla on aika paljon: molemmat kädet, rinta ja jalat. Tatuoinnit suojelevat perhettäni. Pietà on otettu yhdelle lapselleni. Näin kuvan Pietàsta aikanaan taidekirjassa, kun guuglailin lasten suojeluspyhimyksiä.”


”Pietàn vastapuolella toisessa kädessä on yhdelle lapsista kyyhky. Rinnassa on rukoilevat kädet, joissa rukousnauha, ja niiden käsien rystysiin ’tatuoitu’ yhden lapsen nimi. Toisessa rinnassa on palava sydänruukku, jota yhden lapsen käsistä otetut jäljennökset pitävät.”

”En ole uskonnollinen ihminen. Sehän tässä absurdia onkin. Uskonnollinen kuvitus on vain tosi kaunista.”

”Tatuointi on kuin leikekirja iholla. Ne kantavat muistoja eri ikävaiheista. Ensimmäisen tatuointini otin 15-vuotiaana.”

Lisää valokuvia ja tarinoita taidetatuoinneista Harri Larjoston kirjassa Kuvia ihollani (Maahenki 2017). Larjoston valokuvia on esillä myös Kouvola Ink Fest -tatuointitapahtumassa la 22.9.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tatuoinnit
 • Kuvataide
 • Kulttuuri
 • Mikko-Pekka Heikkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  8. 8

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  9. 9

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää