Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Musiikinhistorian klassikkokysymys on, mikä aiheutti folkduo Simon & Garfunkelin välirikon – ja siihen uraansa päättelevän Paul Simonin tuoreet elämäkerrat antavat nyt vastauksia

Menestyksekkään, yli 40 vuoden soolouran tehnyt Simon päättää elämänsä viimeisen kiertueen ensi viikolla newyorkilaiseen puistoon.

Viikon kuluttua, lauantaina 22. syyskuuta New Yorkin Queensissa tapahtuu jotain, joka kirjoitetaan musiikinhistoriaan.

Silloin laulaja ja lauluntekijä Paul Simon, 76, tekee elämänsä viimeisen kiertueen viimeisen keikan. Se on jotain se, kun takana on kaikkiaan yli 60 vuoden ura.

Keikka pidetään Pohjois-Queensissa sijaitsevassa, maailmannäyttelyidenkin näyttämönä toimineessa puistossa, Flushing Meadows Parkissa. Mikään ilmaiskeikka se ei kuitenkaan ole, joten tällä kertaa luvassa ei ole miljoonaluokan yleisöä, kuten Simonin Central Parkin soolokeikalla vuonna 1991.

Paikalliset rynnivät kuitenkin paikalle, se on selvä. Onhan esiintymässä ”oman kylän poika”, Queensissa kasvanut artisti. Joka vieläpä oli 1970-luvun alussa duoparinsa Art Garfunkelin kanssa yhtä suosittu kuin Beatles ja joka duovuosien jälkeen on rakentanut menestyksekkään soolouran.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konsertti päättää suuren Homeward Bound – The Farewell -kiertueen. Suomeen asti se ei yltänyt, mutta kesäkuun lopulla kiertue poikkesi sentään Tukholmaan.

Konsertissa kuultaneen aiheeseen sopivia lauluja. Ihan varmasti ainakin Homeward Bound, ehkä myös 59th Street Bridge Song, A Heart in New York, Bleecker Street tai jokin muu New York -laulu.

Miljoonan dollarin kysymys on se, mihin Paul Simon lopettaa. Ilmeisin olisi tietenkin uran ensimmäinen iso hitti, jonka hän parikymppisenä sävelsi kotinsa kylpyhuoneen lattialla tuosta vain.

Nimikin olisi osuva: The Sound of Silence.

Paitsi että ei Simon kokonaan hiljene. Hän on ilmoittanut lopettavansa ainoastaan kiertueiden tekemisen ja tekevänsä jatkossa yksittäisiä keikkoja akustiikaltaan hyvissä saleissa. Pistokeikkojen tulot hän lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Mutta uuden musiikin tekokin saattoi tyssätä viime viikolla ilmestyneeseen, uran 14:nteen soololevyyn. Niin vihjataan tuoreessa elämäkerrassa.

Se tuntuu liki uskomattomalta, onhan 13-vuotiaasta asti lauluja rustannut Simon sanonut olevansa riippuvainen musiikinteosta ja ajattelevansa musiikkia edelleen jatkuvasti.

Mutta toisaalta siinä missä moni ikätoveri ei vain pysty lopettamaan, Simon on selvästi alkanut miettiä elämän rajallisuutta ja tehnyt ratkaisunsa.

Yksi syy lopettamiseen oli Simonin pitkäaikaisen kitaristin Vincent N’guinin kuolema viime joulukuussa. Toisenkin syyn hän on tuonut julki:

”Matkustelu ja kaikki aika, jonka vietän poissa vaimoni ja perheeni luota heikentää soittamiseni iloa”, Simon kertoi tiedotteessaan viime joulukuussa.

Simon on ollut naimisissa laulaja Edie Brickellin kanssa vuodesta 1992. Heillä on kolme lasta, ja Simonilla on poika myös aiemmasta liitosta.

Nämä ovat täysin järkeenkäypiä selityksiä, jonka iso yleisö tulee nielemään kiltisti. Mutta vaikka Simon on tehnyt menestyksekkään, yli 40 vuotta kestäneen soolouran, se sama yleisö ei ole unohtanut duo Simon & Garfunkelin 60-luvun folktuotantoa. Niin valtavan syvälle se melodinen ja sanomaltaan syvällinen musiikki on osunut ja edelleen osuu.

Siksi ilmassa ja mediassa pyörii tasaisin väliajoin länsimaisen populaarikulttuurin klassikkokysymysten klassikko: miksi duo Simon & Garfunkel aikoinaan lopetti?

Paul Simonin elämästä on vastikään, viimeinkin, ilmestynyt kaksi laadukasta elämäkertaa, Robert Hilburnin toukokuussa julkaistu Paul Simon: The Life sekä auktorisoimaton, Peter Ames Carlinin kaksi vuotta sitten julkaistu Homeward Bound: The Life of Paul Simon. Jälkimmäinen ilmestyy lokakuussa Minervalta Jere Saaraisen suomentamana.

Antaisivatko nämä kirjat viimeinkin järkevän kokonaiskuvan asiasta?


Paul Simon ja Art Garfunkel tapasivat Queensissa 1950-luvun alussa noin kymmenvuotiaina. Simonin huomion kiinnitti koulussa enkelin lailla laulanut, enkelikiharainen pikkupoika.

12-vuotiaina kaksikko päätyi Liisa ihmemaassa -musikaaliin. Paul oli Valkoinen kani, Art Irvikissa. He tajusivat olevansa kiinnostuneita samasta asiasta: musiikista, lauluista, laulusta. Heistä tuli ystäviä.

Alkoi armoton työskentely lähiökellareissa. Kaksikko kuunteli radiosta ajan hitit, purki ne osiin ja teki omansa. Tuntikausia he hioivat stemmalauluaan kuntoon. Tuijottivat toistensa suunliikkeitä ja varmistivat, että jokainen tavu ja kirjain lauletaan samalla tavalla. Kun ei harjoiteltu, käytiin jäätelösoodalla ja iskettiin tyttöjä, niin kuin kuka tahansa teinipoika.

Duo sai nimen Tom & Jerry, ja vuonna 1957 he saivat hitin. Kevyt, teinien elämästä kertova doo-wop-rallatus Hey Schoolgirl vei 16-vuotiaat pojat jopa televisioon.Simonista oli kasvamassa erinomainen lauluntekijä, mutta menestyäkseen hän tarvitsi Garfunkelin upeaa lauluääntä ja lavakarismaa. Siksi töitä tehtiin yhdessä.

Tai niin Garfunkel kuvitteli. Samalla kun kaksikko oli puuhannut hittiään, Simon oli tehnyt Garfunkelilta salassa sopimuksen soololevystä.

Garfunkel suuttui, ja niin suuttui hänen perheensäkin. Tämä petos oli kaikkien ongelmien alku ja juuri, johon palattiin vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Kun Tom & Jerryn noste lopahti, ei ollut yllätys, etteivät Simon ja Garfunkel olleet tekemisissä toistensa kanssa vuosiin. Garfunkel meni opiskelemaan matematiikkaa, Simon kokeili hetken lakiopintoja ennen kuin heittäytyi folkmuusikon uralle.

Se oli ystävysten ero, mutta vasta ensimmäinen. Sen jälkeen he ovat eronneet suunnilleen kerran vuosikymmenessä.

Carlin toteaa kirjassaan, että ongelmien taustalla oli muutakin. Esimerkiksi kateutta ja huonoa itsetuntoa, inhimillisiä paheita.

Simon vertasi itseään alusta asti Artiin. Paulista itsestään kehittyi 160-senttinen ja varhain kaljuuntuva mies, joka joutui ominaisuuksia piilottaakseen turvautumaan piilokorkoihin ja hiuslisäkkeisiin. Pitkä, komeatukkainen ja -ääninen Art oli Paulin vastakohta.

Simon alkoi selvästikin kompensoida huonoa itsetuntoaan käyttäytymällä pöyhkeilevästi. Carlinin elämäkerta sisältää useita kertomuksia siitä, kuinka soolouraansa aloitellut Simon vaati itseään illan pääesiintyjäksi, vaikka oli palkattu huomattavasti tuntemattomampana muusikkona vain lämmittelijäksi.

Kuvaava esimerkki on myös kertomus siitä, kuinka syntyi Simon & Garfunkelin yksi kuuluisimmista lauluista, Scarborough Fair. Simon kuuli tästä 1600-luvun kansanlaulusta uuden version brittiläiseltä folkkitaristi Martin Carthylta ja pyysi tätä auttamaan uuden sovituksen tekemisessä.

Lopputuloksena oli klassikko – josta Carthy ei saanut mitään. Hänen nimeään ei kirjoitettu levyn kanteen, ei tosin myöskään sitä, että kyse oli traditionaalisesta laulusta.

Tapaukseen liittyi ilmeisesti myös väärinkäsityksiä, mutta huomioitavaa on se, että vastaavia kertomuksia Simonista on useita.

Simonin epävarmuus näkyi myös Garfunkelin suuntaan. Molemmissa elämäkerroissa kerrotaan, kuinka Simon ei kokenut saavansa kunniaa Bridge Over Troubled Waterin tekemisestä, mutta kunniaa hän olisi janonnut. Vuoden 1970 Carnegie Hallin keikoilla Simon katsoi sivusta, kun yleisö hurrasi pianistille ja vaikean kappaleen yksin laulaneelle Garfunkelille.

Simonia ei edes mainittu. Vaikka se oli hänen mestariteoksena!


Muusikot löysivät toisensa uudelleen 1960-luvun alussa. Alkoi uusi rypistys, nyt Simon & Garfunkel -nimellä, tyylilajina folk. Yhtäkkiä vuonna 1965 yritys tuotti hedelmää alun perin akustisena levytetyn Sound of Silencen uuden folkrock-sovituksen ansiosta.

Muutamassa vuodessa folkduo oli maailman huipulla. Se tehtaili pikavauhtia levyjä, keikkaili, esiintyi televisiossa – ja ajeli limusiineilla. Lopullisesti kansan tajuntaan duon nosti Mike Nicholsin elokuva Miehuuskoe, johon duo teki musiikin, muun muassa Mrs. Robinsonin.

Kymmenluvun vaihtuessa 70-lukuun oltiin tilanteessa, jossa duon viidettä levyä Bridge Over Troubled Wateria myytiin 400 prosenttia enemmän kuin Beatlesin Let It Be -levyä. Listaennätykset olivat sitä luokkaa, että vasta Michael Jackson löi ne 1980-luvulla.

Ystävykset olivat kuitenkin alkaneet etääntyä. Pinnan alla alusta asti eläneet ristiriidat pulpahtelivat pintaan.

Uuden eron alkusysäys oli ollut se, että Garfunkel lähti Nicholsin Me sotasankarit -komedian kuvauksiin Meksikoon. Tilanne harmitti Simonia, eikä vähempää sen vuoksi, että Nichols oli alun perin luvannut roolia myös Simonille mutta leikannut suunnitellun osuuden pois. Simon jäi kirjoittamaan yksin tulevaa hittilevyä Bridge Over Troubled Water, ja kirjoitti levylle myös tuntemuksensa.

Sitä paitsi Simon tiesi, että jos Garfunkelista tulisi elokuvatähti, hän lähtisi duosta. Hän alkoi miettiä, miksi ihmeessä hän enää tekisi lauluja tämän laulettavaksi.

Viimeinen niitti oli, kun Garfunkel oli bändikaverinsa selän takana sopinut tekevänsä vielä toisenkin elokuvan. Nicholsin Miehuusvuodet-draamassa (Carnal Knowledge) hän pääsi huippuryhmään Jack Nicholsonin ja kumppaneiden rinnalle.

Simon päätti lopettaa duon, mutta hän ei kertonut siitä kenellekään. Ei edes duokaverilleen.

Heinäkuussa 1970 duo teki taas siltä erää viimeisen keikkansa. Keikan jälkeen he kättelivät Forest Hills -stadionin parkkipaikalla ja lähtivät eri suuntiin. Sen jälkeen ei vain enää palattu yhteen. Molemmat siirtyivät tekemään soololevyjä.

Hilburnin elämäkerrassa Simon perustelee päätöstään jättää kertomatta asiasta. Ei hänen tarkoituksenaan ollut jättää takaporttia auki, mikäli sooloura ei onnistuisikaan. Hänestä vain ei ollut mitään järkeä puhua Artin kanssa, sillä kun tämä oli päättänyt tehdä vielä toisenkin elokuvan mitään kysymättä, jotain oli mennyt kaksikon välillä lopullisesti rikki. Simon ei halunnut riitaa.

”Halusin vain mennä eteenpäin. Se oli meidän loppumme.”

Siitä asti fanit ja pophistorioitsijat ovat spekuloineet, mikä meni vikaan. Syiksi on tarjottu persoonallisuuseroja, äkkipikaisia luonteita ja Garfunkelin filmiuraa.

Toisenlaisen selityksen tarjoavat Hilburnin elämäkerrassa muusikko Quincy Jones ja kriitikko-manageri Jon Landau. Heistä Simon oli liian lahjakas ja liian kunnianhimoinen lauluntekijä tehdäkseen lopun elämäänsä lauluja Art Garfunkelin laulettavaksi. Hänen päässään risteili aivan uudenlaista musiikkia, ja hän halusi sen ulos.

”Intohimo, musiikillinen uteliaisuus ja pelottomuus yhdistävät loistavia taiteilijoita. Artistina ensimmäinen sääntö on suojella noita kaikkia tekijöitä. Jos Paul ei olisi jättänyt Garfunkelia, pala hänen taiteellisuudestaan olisi kuollut. Hän teki mitä hänen piti”, sanoo Simonia yli 50 vuotta seurannut Jones.

Mutta on myös toinen kertomus, ja se on Art Garfunkelin.

Hänen tarkoituksensa ei ollut missään vaiheessa lähteä duosta. Kuka hullu nyt haluaisi noin vain lähteä tuollaisesta kultakimpaleesta.

Mutta Garfunkel ajatteli tarvitsevansa taukoa Paulista. ”Koska hän oli alkanut käydä hermoilleni. Hänen vitsinsä olivat kuivia”, Garfunkel sanoi The Telegraphin haastattelussa vuonna 2015.

Garfunkel vertasi itseään ja Paulia Beatlesin George Harrisoniin ja Paul McCartneyyn, niin Harrisonkin oli joskus tehnyt. Harrison oli kertonut, että ”minun Paulini on minulle kuin sinun Paulisi on sinulle” – toisin sanoen Paulit sivuuttivat bändikaverinsa täysin.

”George tunsi, että Paul tukahdutti hänet, ja uskon, että saman hän näki myös minussa ja Paulissa. McCartney oli mieletön musiikkimies, joka antoi bändille sen energian, mutta hän myös otti ison osan kunniasta itselleen ”, Garfunkel kertoi The Telegraphissa.

Simon & Garfunkel -uran jälkeen Art Garfunkel on näytellyt, kirjoittanut runoja sekä tehtaillut soololevyjä, Osa levyistä on menestynytkin aivan mukavasti. Garfunkel on matemaattinen ja järjestelmällinen ihminen, joka on esimerkiksi pitänyt listaa lukemista kirjoistaan nettisivuillaan. Viime vuonna hän julkaisi kirjan, joka ei ole tavallinen muistelmateos vaan taiteellisempi tapaus.

Merkille pantavaa on, että Garfunkel kävelee. Paljon. Kävely alkoi Japanin läpi kävelyllä, 90-luvulla hän käveli Euroopan läpi.

Kun Simon & Garfunkel yritti tehdä uutta musiikkia sisältävää levyä 1980-luvun alussa, Art päätti vaeltaa kotoaan 5th Avenuelta Tyynenmeren rannoille asti. Kiireittensä vuoksi hän käveli aina pätkän kerrallaan ja palasi sitten hoitamaan sovittuja menojaan.

Tavallaan ei ole mikään ihme, että Simon kyllästyi odotteluun. Hän leikkasi Garfunkelin osuudet pois ja teki vuonna 1983 levystä soololevyn Hearts and Bones.

Sittemmin duo on palannut lavoille tasaisin, noin kymmenen vuoden väliajoin. Ensimmäinen paluu tapahtui New Yorkin Central Parkissa ja keräsi puoli miljoonaa katsojaa, livelevyn sekä maailmankiertueen.

Alla olevalla videolla on Central Parkin keikalta kappale Homeward Bound:Kaikki kiertueet ja paluuyritykset sujuivat samalla kaavalla: ennemmin tai myöhemmin kaksikko oli riidoissa. Viimeinen pesäero tehtiin huhtikuussa 2010, kun Garfunkel oli vaivoin taistellut läpi keikan New Orleansissa. Edessä piti olla Kanadan ja Yhdysvaltain kiertue, mutta Garfunkelilta ei tullut yhtäkkiä ääntä. Hän kärsi äänihuulihalvauksesta.

Jälleen Simon oli raivoissaan. ”Hän olisi voinut sanoa New Orleansin jälkeen, ettei voi tätä tehdä. Mutta ei hän sanonut. Hän kielsi kaiken ja petti meidät kaikki. Olin väsynyt draamaan. En pystynyt enää luottamaan häneen”, Simon sanoi Los Angeles Timesille 2012.

On jotenkin huvittavaa ja niin kuvaavaa, että Simonin ja Garfunkelin duon nimi oli 1950-luvulla Tom & Jerry. He näyttävät olleen toistensa kurkuissa koko elämänsä kuten nämä sarjakuvahahmotkin. Kisailleet kuin kissa ja hiiri.

Kaksikon ristiriita kiehtoo ihmisiä vuosikymmenestä toiseen, sillä se on niin tunnistettava. Me kaikki tiedämme, kuinka hankalia ihmissuhteet voivat joskus olla.

Simonin ja Garfunkelin tapauksessa tuntuu, että mikään ei muutu. Ja ainakaan ei kannata liikaa spekuloida sillä, palaavatko he vielä kerran yhdessä lavoille.

Miksi palaisivat, kun ei Paul Simonkaan enää palaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jo kolmas nainen syyttää tuomariehdokas Kavanauhg’ta seksuaalisesta ahdistelusta – sanoo tulleensa myös joukko­raiskatuksi juhlissa, joissa tämä oli läsnä
  3. Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa suorassa lähetyksessä
  5. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  6. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  7. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  8. Tunti sitten
  9. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  10. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  13. Näytä lisää