Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Musiikinhistorian klassikkokysymys on, mikä aiheutti folkduo Simon & Garfunkelin välirikon – ja siihen uraansa päättelevän Paul Simonin tuoreet elämäkerrat antavat nyt vastauksia

Menestyksekkään, yli 40 vuoden soolouran tehnyt Simon päättää elämänsä viimeisen kiertueen ensi viikolla newyorkilaiseen puistoon.

Viikon kuluttua, lauantaina 22. syyskuuta New Yorkin Queensissa tapahtuu jotain, joka kirjoitetaan musiikinhistoriaan.

Silloin laulaja ja lauluntekijä Paul Simon, 76, tekee elämänsä viimeisen kiertueen viimeisen keikan. Se on jotain se, kun takana on kaikkiaan yli 60 vuoden ura.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keikka pidetään Pohjois-Queensissa sijaitsevassa, maailmannäyttelyidenkin näyttämönä toimineessa puistossa, Flushing Meadows Parkissa. Mikään ilmaiskeikka se ei kuitenkaan ole, joten tällä kertaa luvassa ei ole miljoonaluokan yleisöä, kuten Simonin Central Parkin soolokeikalla vuonna 1991.

Paikalliset rynnivät kuitenkin paikalle, se on selvä. Onhan esiintymässä ”oman kylän poika”, Queensissa kasvanut artisti. Joka vieläpä oli 1970-luvun alussa duoparinsa Art Garfunkelin kanssa yhtä suosittu kuin Beatles ja joka duovuosien jälkeen on rakentanut menestyksekkään soolouran.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konsertti päättää suuren Homeward Bound – The Farewell -kiertueen. Suomeen asti se ei yltänyt, mutta kesäkuun lopulla kiertue poikkesi sentään Tukholmaan.

Konsertissa kuultaneen aiheeseen sopivia lauluja. Ihan varmasti ainakin Homeward Bound, ehkä myös 59th Street Bridge Song, A Heart in New York, Bleecker Street tai jokin muu New York -laulu.

Miljoonan dollarin kysymys on se, mihin Paul Simon lopettaa. Ilmeisin olisi tietenkin uran ensimmäinen iso hitti, jonka hän parikymppisenä sävelsi kotinsa kylpyhuoneen lattialla tuosta vain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimikin olisi osuva: The Sound of Silence.

Paitsi että ei Simon kokonaan hiljene. Hän on ilmoittanut lopettavansa ainoastaan kiertueiden tekemisen ja tekevänsä jatkossa yksittäisiä keikkoja akustiikaltaan hyvissä saleissa. Pistokeikkojen tulot hän lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Mutta uuden musiikin tekokin saattoi tyssätä viime viikolla ilmestyneeseen, uran 14:nteen soololevyyn. Niin vihjataan tuoreessa elämäkerrassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tuntuu liki uskomattomalta, onhan 13-vuotiaasta asti lauluja rustannut Simon sanonut olevansa riippuvainen musiikinteosta ja ajattelevansa musiikkia edelleen jatkuvasti.

Mutta toisaalta siinä missä moni ikätoveri ei vain pysty lopettamaan, Simon on selvästi alkanut miettiä elämän rajallisuutta ja tehnyt ratkaisunsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi syy lopettamiseen oli Simonin pitkäaikaisen kitaristin Vincent N’guinin kuolema viime joulukuussa. Toisenkin syyn hän on tuonut julki:

”Matkustelu ja kaikki aika, jonka vietän poissa vaimoni ja perheeni luota heikentää soittamiseni iloa”, Simon kertoi tiedotteessaan viime joulukuussa.

Simon on ollut naimisissa laulaja Edie Brickellin kanssa vuodesta 1992. Heillä on kolme lasta, ja Simonilla on poika myös aiemmasta liitosta.

Nämä ovat täysin järkeenkäypiä selityksiä, jonka iso yleisö tulee nielemään kiltisti. Mutta vaikka Simon on tehnyt menestyksekkään, yli 40 vuotta kestäneen soolouran, se sama yleisö ei ole unohtanut duo Simon & Garfunkelin 60-luvun folktuotantoa. Niin valtavan syvälle se melodinen ja sanomaltaan syvällinen musiikki on osunut ja edelleen osuu.

Siksi ilmassa ja mediassa pyörii tasaisin väliajoin länsimaisen populaarikulttuurin klassikkokysymysten klassikko: miksi duo Simon & Garfunkel aikoinaan lopetti?

Paul Simonin elämästä on vastikään, viimeinkin, ilmestynyt kaksi laadukasta elämäkertaa, Robert Hilburnin toukokuussa julkaistu Paul Simon: The Life sekä auktorisoimaton, Peter Ames Carlinin kaksi vuotta sitten julkaistu Homeward Bound: The Life of Paul Simon. Jälkimmäinen ilmestyy lokakuussa Minervalta Jere Saaraisen suomentamana.

Antaisivatko nämä kirjat viimeinkin järkevän kokonaiskuvan asiasta?


Paul Simon ja Art Garfunkel tapasivat Queensissa 1950-luvun alussa noin kymmenvuotiaina. Simonin huomion kiinnitti koulussa enkelin lailla laulanut, enkelikiharainen pikkupoika.

12-vuotiaina kaksikko päätyi Liisa ihmemaassa -musikaaliin. Paul oli Valkoinen kani, Art Irvikissa. He tajusivat olevansa kiinnostuneita samasta asiasta: musiikista, lauluista, laulusta. Heistä tuli ystäviä.

Alkoi armoton työskentely lähiökellareissa. Kaksikko kuunteli radiosta ajan hitit, purki ne osiin ja teki omansa. Tuntikausia he hioivat stemmalauluaan kuntoon. Tuijottivat toistensa suunliikkeitä ja varmistivat, että jokainen tavu ja kirjain lauletaan samalla tavalla. Kun ei harjoiteltu, käytiin jäätelösoodalla ja iskettiin tyttöjä, niin kuin kuka tahansa teinipoika.

Duo sai nimen Tom & Jerry, ja vuonna 1957 he saivat hitin. Kevyt, teinien elämästä kertova doo-wop-rallatus Hey Schoolgirl vei 16-vuotiaat pojat jopa televisioon.Simonista oli kasvamassa erinomainen lauluntekijä, mutta menestyäkseen hän tarvitsi Garfunkelin upeaa lauluääntä ja lavakarismaa. Siksi töitä tehtiin yhdessä.

Tai niin Garfunkel kuvitteli. Samalla kun kaksikko oli puuhannut hittiään, Simon oli tehnyt Garfunkelilta salassa sopimuksen soololevystä.

Garfunkel suuttui, ja niin suuttui hänen perheensäkin. Tämä petos oli kaikkien ongelmien alku ja juuri, johon palattiin vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Kun Tom & Jerryn noste lopahti, ei ollut yllätys, etteivät Simon ja Garfunkel olleet tekemisissä toistensa kanssa vuosiin. Garfunkel meni opiskelemaan matematiikkaa, Simon kokeili hetken lakiopintoja ennen kuin heittäytyi folkmuusikon uralle.

Se oli ystävysten ero, mutta vasta ensimmäinen. Sen jälkeen he ovat eronneet suunnilleen kerran vuosikymmenessä.

Carlin toteaa kirjassaan, että ongelmien taustalla oli muutakin. Esimerkiksi kateutta ja huonoa itsetuntoa, inhimillisiä paheita.

Simon vertasi itseään alusta asti Artiin. Paulista itsestään kehittyi 160-senttinen ja varhain kaljuuntuva mies, joka joutui ominaisuuksia piilottaakseen turvautumaan piilokorkoihin ja hiuslisäkkeisiin. Pitkä, komeatukkainen ja -ääninen Art oli Paulin vastakohta.

Simon alkoi selvästikin kompensoida huonoa itsetuntoaan käyttäytymällä pöyhkeilevästi. Carlinin elämäkerta sisältää useita kertomuksia siitä, kuinka soolouraansa aloitellut Simon vaati itseään illan pääesiintyjäksi, vaikka oli palkattu huomattavasti tuntemattomampana muusikkona vain lämmittelijäksi.

Kuvaava esimerkki on myös kertomus siitä, kuinka syntyi Simon & Garfunkelin yksi kuuluisimmista lauluista, Scarborough Fair. Simon kuuli tästä 1600-luvun kansanlaulusta uuden version brittiläiseltä folkkitaristi Martin Carthylta ja pyysi tätä auttamaan uuden sovituksen tekemisessä.

Lopputuloksena oli klassikko – josta Carthy ei saanut mitään. Hänen nimeään ei kirjoitettu levyn kanteen, ei tosin myöskään sitä, että kyse oli traditionaalisesta laulusta.

Tapaukseen liittyi ilmeisesti myös väärinkäsityksiä, mutta huomioitavaa on se, että vastaavia kertomuksia Simonista on useita.

Simonin epävarmuus näkyi myös Garfunkelin suuntaan. Molemmissa elämäkerroissa kerrotaan, kuinka Simon ei kokenut saavansa kunniaa Bridge Over Troubled Waterin tekemisestä, mutta kunniaa hän olisi janonnut. Vuoden 1970 Carnegie Hallin keikoilla Simon katsoi sivusta, kun yleisö hurrasi pianistille ja vaikean kappaleen yksin laulaneelle Garfunkelille.

Simonia ei edes mainittu. Vaikka se oli hänen mestariteoksena!


Muusikot löysivät toisensa uudelleen 1960-luvun alussa. Alkoi uusi rypistys, nyt Simon & Garfunkel -nimellä, tyylilajina folk. Yhtäkkiä vuonna 1965 yritys tuotti hedelmää alun perin akustisena levytetyn Sound of Silencen uuden folkrock-sovituksen ansiosta.

Muutamassa vuodessa folkduo oli maailman huipulla. Se tehtaili pikavauhtia levyjä, keikkaili, esiintyi televisiossa – ja ajeli limusiineilla. Lopullisesti kansan tajuntaan duon nosti Mike Nicholsin elokuva Miehuuskoe, johon duo teki musiikin, muun muassa Mrs. Robinsonin.

Kymmenluvun vaihtuessa 70-lukuun oltiin tilanteessa, jossa duon viidettä levyä Bridge Over Troubled Wateria myytiin 400 prosenttia enemmän kuin Beatlesin Let It Be -levyä. Listaennätykset olivat sitä luokkaa, että vasta Michael Jackson löi ne 1980-luvulla.

Ystävykset olivat kuitenkin alkaneet etääntyä. Pinnan alla alusta asti eläneet ristiriidat pulpahtelivat pintaan.

Uuden eron alkusysäys oli ollut se, että Garfunkel lähti Nicholsin Me sotasankarit -komedian kuvauksiin Meksikoon. Tilanne harmitti Simonia, eikä vähempää sen vuoksi, että Nichols oli alun perin luvannut roolia myös Simonille mutta leikannut suunnitellun osuuden pois. Simon jäi kirjoittamaan yksin tulevaa hittilevyä Bridge Over Troubled Water, ja kirjoitti levylle myös tuntemuksensa.

Sitä paitsi Simon tiesi, että jos Garfunkelista tulisi elokuvatähti, hän lähtisi duosta. Hän alkoi miettiä, miksi ihmeessä hän enää tekisi lauluja tämän laulettavaksi.

Viimeinen niitti oli, kun Garfunkel oli bändikaverinsa selän takana sopinut tekevänsä vielä toisenkin elokuvan. Nicholsin Miehuusvuodet-draamassa (Carnal Knowledge) hän pääsi huippuryhmään Jack Nicholsonin ja kumppaneiden rinnalle.

Simon päätti lopettaa duon, mutta hän ei kertonut siitä kenellekään. Ei edes duokaverilleen.

Heinäkuussa 1970 duo teki taas siltä erää viimeisen keikkansa. Keikan jälkeen he kättelivät Forest Hills -stadionin parkkipaikalla ja lähtivät eri suuntiin. Sen jälkeen ei vain enää palattu yhteen. Molemmat siirtyivät tekemään soololevyjä.

Hilburnin elämäkerrassa Simon perustelee päätöstään jättää kertomatta asiasta. Ei hänen tarkoituksenaan ollut jättää takaporttia auki, mikäli sooloura ei onnistuisikaan. Hänestä vain ei ollut mitään järkeä puhua Artin kanssa, sillä kun tämä oli päättänyt tehdä vielä toisenkin elokuvan mitään kysymättä, jotain oli mennyt kaksikon välillä lopullisesti rikki. Simon ei halunnut riitaa.

”Halusin vain mennä eteenpäin. Se oli meidän loppumme.”

Siitä asti fanit ja pophistorioitsijat ovat spekuloineet, mikä meni vikaan. Syiksi on tarjottu persoonallisuuseroja, äkkipikaisia luonteita ja Garfunkelin filmiuraa.

Toisenlaisen selityksen tarjoavat Hilburnin elämäkerrassa muusikko Quincy Jones ja kriitikko-manageri Jon Landau. Heistä Simon oli liian lahjakas ja liian kunnianhimoinen lauluntekijä tehdäkseen lopun elämäänsä lauluja Art Garfunkelin laulettavaksi. Hänen päässään risteili aivan uudenlaista musiikkia, ja hän halusi sen ulos.

”Intohimo, musiikillinen uteliaisuus ja pelottomuus yhdistävät loistavia taiteilijoita. Artistina ensimmäinen sääntö on suojella noita kaikkia tekijöitä. Jos Paul ei olisi jättänyt Garfunkelia, pala hänen taiteellisuudestaan olisi kuollut. Hän teki mitä hänen piti”, sanoo Simonia yli 50 vuotta seurannut Jones.

Mutta on myös toinen kertomus, ja se on Art Garfunkelin.

Hänen tarkoituksensa ei ollut missään vaiheessa lähteä duosta. Kuka hullu nyt haluaisi noin vain lähteä tuollaisesta kultakimpaleesta.

Mutta Garfunkel ajatteli tarvitsevansa taukoa Paulista. ”Koska hän oli alkanut käydä hermoilleni. Hänen vitsinsä olivat kuivia”, Garfunkel sanoi The Telegraphin haastattelussa vuonna 2015.

Garfunkel vertasi itseään ja Paulia Beatlesin George Harrisoniin ja Paul McCartneyyn, niin Harrisonkin oli joskus tehnyt. Harrison oli kertonut, että ”minun Paulini on minulle kuin sinun Paulisi on sinulle” – toisin sanoen Paulit sivuuttivat bändikaverinsa täysin.

”George tunsi, että Paul tukahdutti hänet, ja uskon, että saman hän näki myös minussa ja Paulissa. McCartney oli mieletön musiikkimies, joka antoi bändille sen energian, mutta hän myös otti ison osan kunniasta itselleen ”, Garfunkel kertoi The Telegraphissa.

Simon & Garfunkel -uran jälkeen Art Garfunkel on näytellyt, kirjoittanut runoja sekä tehtaillut soololevyjä, Osa levyistä on menestynytkin aivan mukavasti. Garfunkel on matemaattinen ja järjestelmällinen ihminen, joka on esimerkiksi pitänyt listaa lukemista kirjoistaan nettisivuillaan. Viime vuonna hän julkaisi kirjan, joka ei ole tavallinen muistelmateos vaan taiteellisempi tapaus.

Merkille pantavaa on, että Garfunkel kävelee. Paljon. Kävely alkoi Japanin läpi kävelyllä, 90-luvulla hän käveli Euroopan läpi.

Kun Simon & Garfunkel yritti tehdä uutta musiikkia sisältävää levyä 1980-luvun alussa, Art päätti vaeltaa kotoaan 5th Avenuelta Tyynenmeren rannoille asti. Kiireittensä vuoksi hän käveli aina pätkän kerrallaan ja palasi sitten hoitamaan sovittuja menojaan.

Tavallaan ei ole mikään ihme, että Simon kyllästyi odotteluun. Hän leikkasi Garfunkelin osuudet pois ja teki vuonna 1983 levystä soololevyn Hearts and Bones.

Sittemmin duo on palannut lavoille tasaisin, noin kymmenen vuoden väliajoin. Ensimmäinen paluu tapahtui New Yorkin Central Parkissa ja keräsi puoli miljoonaa katsojaa, livelevyn sekä maailmankiertueen.

Alla olevalla videolla on Central Parkin keikalta kappale Homeward Bound:Kaikki kiertueet ja paluuyritykset sujuivat samalla kaavalla: ennemmin tai myöhemmin kaksikko oli riidoissa. Viimeinen pesäero tehtiin huhtikuussa 2010, kun Garfunkel oli vaivoin taistellut läpi keikan New Orleansissa. Edessä piti olla Kanadan ja Yhdysvaltain kiertue, mutta Garfunkelilta ei tullut yhtäkkiä ääntä. Hän kärsi äänihuulihalvauksesta.

Jälleen Simon oli raivoissaan. ”Hän olisi voinut sanoa New Orleansin jälkeen, ettei voi tätä tehdä. Mutta ei hän sanonut. Hän kielsi kaiken ja petti meidät kaikki. Olin väsynyt draamaan. En pystynyt enää luottamaan häneen”, Simon sanoi Los Angeles Timesille 2012.

On jotenkin huvittavaa ja niin kuvaavaa, että Simonin ja Garfunkelin duon nimi oli 1950-luvulla Tom & Jerry. He näyttävät olleen toistensa kurkuissa koko elämänsä kuten nämä sarjakuvahahmotkin. Kisailleet kuin kissa ja hiiri.

Kaksikon ristiriita kiehtoo ihmisiä vuosikymmenestä toiseen, sillä se on niin tunnistettava. Me kaikki tiedämme, kuinka hankalia ihmissuhteet voivat joskus olla.

Simonin ja Garfunkelin tapauksessa tuntuu, että mikään ei muutu. Ja ainakaan ei kannata liikaa spekuloida sillä, palaavatko he vielä kerran yhdessä lavoille.

Miksi palaisivat, kun ei Paul Simonkaan enää palaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  6. 6

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias poika ajoi päihtyneenä autoa Forssassa – Poliisi loukkaantui törmäyksessä

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Baddingin hitti paljastui kopioksi, mutta se ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa hätkähdyttävästi venäläiseltä sävellykseltä

  10. 10

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  6. 6

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää