Kulttuuri

10 + 5 klassisen musiikin konserttitärppiä syksyksi

Nämä konsertit kannattaa käydä kuuntelemassa syksyn mittaan.

Pääkaupunkiseutu

1. Händelin ensimmäinen oratorio videolavastein

Barokkisäveltäjä G. F. Händelin ensimmäinen oratorio Il trionfo del tempo e del disinganno (1707) tunnetaan paremmin uudistettuna englanninkielisenä The Triumph of Time and Truth -oratoriona, joka valmistui vuonna 1757, kaksi vuotta ennen säveltäjän kuolemaa. Ohjaaja Folkert Uhde yhdistää eri työssään taidemuotoja, ja niinpä Suomalaisen barokkiorkesterin dramatisoidussa konserttiesityksessä käytetään lavasteina muun muassa videoruutuja.

Johanneksenkirkko 21.9. klo 19.

2. Pikaparantola-oopperan kantaesitys

Säveltäjä Iiro Rantalan ja libretisti Minna Lindgrenin Pikaparantola-ooppera saa kantaesityksensä Kansallisoopperan Alminsalissa syyskuun lopulla ja lähtee neljän Helsingin-esityksen jälkeen kiertueelle Turkuun, Ouluun ja Kuopioon. Koomisen oopperan tarina kietoutuu nykyihmistä vaivaaviin ongelmiin aina painon-, mielen- ja somenhallinnasta lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansallisooppera, Alminsali 27.9.–2.10. Kiertue-esitykset 9.10–1.11.

3. András Schiff RSO:n pianosolistina ja kapellimestarina

Unkarilaispianisti András Schiff on yksi pianon suurimmista nimistä. Hänen levytyksensä pianokirjallisuuden klassikoista ovat ohittamattomia, ja tämänkertaisella vierailullaan hän soittaa Beethovenin ensimmäisen pianokonserton. Solistitehtävän ohella hän myös johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertin. Musiikintekemisen lisäksi Schiff on ottanut kipakasti kantaa kotimaansa poliittiseen tilanteeseen, ja jo vuonna 2012 hän sanoi, ettei hänellä ole asiaa kotimaahansa. Lue Schiffin HS-haastattelu vuodelta 2012 tästä linkistä.

Musiikkitalo 28.9. klo 19.

4. Paulon sellokilpailu Helsingissä, Espoossa ja Lahdessa

Paulon kansainvälinen sellokilpailu järjestetään nyt jo kuudetta kertaa. Sellomusiikin ystäville on luvassa puolentoista viikon ajan kuunneltavaa ja analysoitavaa. Kovimmat fanit istuvat jo kolmen päivän alkuerät Helsingin konservatoriolla, jossa on mahdollista kuulla kaikkia 26:tta kilpailuun hyväksyttyä sellistiä noin 50 minuutin resitaaleissa. Toinen erä käydään Lahdessa, jossa semifinalistit soittavat jo konserttosolisteina, ja kaksiosaisessa finaalissa soitetaan vielä kaksi konserttoa. Tapiolassa järjestettävissä ensimmäisissä finaalikonserteissa finalistit myös johtavat orkesteria solistitehtävien lomassa. Lopuksi vielä soitetaan 1900-luvun konserttoja Helsingin kaupunginorkesterin solisteina. Suomalaisista sellisteistä mukana ovat Leonardo Chiodo, Sirja Nironen ja Senja Rummukainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin konservatorio 15.–17.10., Lahden Sibelius-talo 19.–20.10., Espoon kulttuurikeskus 22.–23.10. sekä Helsingin Musiikkitalo 24.–25.10.

5. Frankenstein Temppeliaukion kirkossa

Itävaltalaissäveltäjä H. K. Gruberin kuuluisin teos on 1970-luvun lopulla syntynyt Frankenstein!! Säveltäjä määrittelee teoksen ”pandemoniumiksi chansonnierille ja orkesterille”. Nyt sen esittää Avanti-kamariorkesteri. Gruber saapuu itse johtamaan tämän monitahoisen ja ilkikurisen sävellyksen, joka pakenee perinteisiä teosmääritelmiä.

Temppeliaukion kirkko 18.10. klo 19.

6. Välimeren musiikkia Helsingin barokkiorkesterilla

Helsingin barokkiorkesteri kurkottaa perinteisimmän periodiorkesteriohjelmiston ulkopuolelle ja tutkiskelee arabien vaikutusta Välimeren musiikkikulttuureihin. Oppaina tutkimusmatkalla ovat fadista Ricardo Ribeiro ja kapellimestari Marcos Magalhães.

Musiikkitalo 28.10. klo 16.

7. Maahanmuuttajasäveltäjien musiikkia Musiikkitalossa

Uutta musiikkia tarjoavassa Klang-konserttisarjassa keskitytään marraskuun alussa Suomeen muuttaneiden nykysäveltäjien teoksiin. Ohjelmassa ovat ainakin romanialaissyntyisten Adina Dumitrescun ja Matei Gheorghiun sekä unkarilaissyntyisen Adam Vilagin teokset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Musiikkitalon Paavo-sali 6.11. klo 19.30.

8. Tabea Zimmermann Tapiolassa

Menikö alttoviulisti Tabea Zimmermannin tämänviikkoinen, kehuttu vierailu Helsingin kaupunginorkesterin solistina ohi? Uusi mahdollisuus kuulla tätä alttoviulun suurnimeä on marraskuun lopussa, kun hän soittaa Tapiola Sinfoniettan solistina Robert Schumannin sellokonserton alttoviulusovituksessa.

Espoon kulttuurikeskus 30.11. klo 19.

9. Rautavaaran myöhäisteoksia Helsingissä ja Lahdessa

Vuonna 2016 kuolleen Einojuhani Rautavaaran myöhäiskauden solistisia teoksia kuullaan Helsingissä ja Lahdessa: toinen sellokonsertto Towards the Horizon kuullaan ensin Helsingin kaupunginorkesterin ja Marko Ylösen tulkintana (7.–8.11.) ja itsenäisyyspäivänä Lahdessa Truls Mørkin tulkintana. Teos on sävelletty Mørkille, mutta Ylönenkin on jo kauan sitten osoittanut taitonsa Rautavaara-tulkkina ensimmäisen sellokonserton parissa. Amerikkalaisviulisti Anne Akiko Meyersille Rautavaara kirjoitti Fantasia-teoksensa, ja Meyers saapuu soittamaan sen HKO:n solistina 14.12.

Musiikkitalo 7.–8.11. klo 19, Lahden Sibeliustalo 6.12. klo 15, Musiikkitalo 14.12. klo 19.

10. RSO:n kantaesitykset joulu- (ja tammi-)kuussa

Vuoden loppupuolella RSO kantaesittää uusia teoksia sarjana, joka jatkuu myös uuden vuoden puolelle. Itsenäisyyspäivän konsertissa kuullaan uusi teos Sebastian Hilliltä, joka on juuri voittanut Hollannissa Gaudeamus-palkinnon. Seuraavassa konsertissaan RSO kantaesittää Kimmo Hakolan sinfonian, joka on ollut tekeillä jo vuosien ajan. Kantaesitystä kaavailtiin jo vuodeksi 2010, mutta vasta nyt se ollaan saamassa orkesterin nuottitelineille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kantaesitysputki jatkuu kevätkauden ensimmäisessä konsertissa, jossa RSO esittää Jukka Tiensuulta tilatun pasuunakonserton. Hakola ja Tiensuu täyttivät kumpikin äskettäin pyöreitä vuosia; lue Hakolan 60-vuotishaastattelu tästä linkistä ja Tiensuun 70-vuotishaastattelu tästä.

Musiikkitalo 6.12. klo 15, 12.–13.12. klo 19 ja 11.1.2019 klo 19.

Viisi konserttivinkkiä muualle Suomeen

1. Max Savikankaan Slam Dunk Kupittaan palloiluhallissa

Saatuaan Turun filharmoniselta orkesterilta tilauksen ”palloiluaiheiseen orkesterisävellykseen” esitettäväksi Kupittaan palloiluhallissa säveltäjä Max Savikangas kysyi, mitä palloiluaihe oikein tarkoittaa. Sen kummempaa määritelmää ei kuitenkaan osattu antaa, joten hän sai keksiä sen itse. Savikankaan mukaan teos toimii nykymusiikin tyylikeinoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Teokseen sisältyy yleisöä osallistava urheilutapahtumallinen loppuhuipennus, nimittäin kahden koripalloilijan donkkikisa eli donkkibattle palloiluhallin lattialle sijoitettuun koripallotelineeseen!” Savikangas jatkaa teosesittelyssään.

Kupittaan palloiluhalli 15.9. klo 17.

2. Bogányit Suomessa 30 vuotta

Kolmekymmentä vuotta sitten Unkarista saapui Suomeen Bogányin perhe, jonka lapsista on tullut menestyviä muusikoita. Pori Sinfonietta järjestää heidän kanssaan konsertteja, joita kuullaan Porissa, Forssassa ja Helsingissä. Tibór Boganyi johtaa, ja solisteina soittavat huilisti Bernadette, fagotisti Bence ja pianisti Gergely Bogányi.

Lue Gergely Bogányin haastattelu tästä linkistä ja Tibor Bogányin haastattelu tästä.

Porin Promenadisali 18.10 klo 19, Forssa 19.10. klo 19, Helsingin Musiikkitalo 20.10. klo 18.

3. Segerstamin sinfonioita

Säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstamin laaja sinfoniatuotanto on päässyt lukumäärässä jo yli kolmen sadan. Syksyn aikana yleisöt saavat kuultavakseen ensimmäistä kertaa sinfonian nro 319 (Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkesterit 30.10.–1.11.) sekä 322 (Jyväskylä Sinfonia 21.11.) Vuonna 2014 Segerstam täytti 70 vuotta, ja tuolloin sinfoniamittarissa oli 269 teosta. Lue syntymäpäivähaastattelu tästä linkistä.

Seinäjoki-sali 31.10. klo 19, Vaasan kaupungintalo 1.11. klo 19; Jyväskylän teatteritalo 21.11. klo 12 ja 19.

4. Kilpailumenestyjiä konserttisaleissa

Suomessa järjestettävien musiikkikilpailujen menestyjät saavat usein konserttikiinnityksiä maailmalla, mutta moni konsertoi mielellään myös Suomessa. Tänä syksynä voi käydä kuuntelemassa viimevuotisen Maj Lind -pianokilpailun voittajaa Mackenzie Melemediä ja vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun voittajaa Nikita Boriso-Glebskiä. Heitäkin useammin Suomessa voi nähdä esimerkiksi kapellimestari Vytautas Lukočiusta, joka voitti vuonna 2006 kolmannen kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun ja työskentelee nykyisin Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana.

Mackenzie Melemed Oulun (4.10.), Kuopion (11.10.) ja Helsingin (19.10.) kaupunginorkestereiden solistina sekä RSO:n kamarimusiikkisarjassa 21.10. Nikita Boriso-Glebski RSO:n solistina 19.9.

5. Toisenlainen tie konserttilavoille

Ukrainalaissyntyinen Valentina Lisitsa on rakentanut suosionsa varsinkin suosituilla Youtube-videoillaan, joilla hänen tulkintansa pianokirjallisuuden klassikoista keräävät miljoonia katsojia. Tilaajiakin hänellä on jo lähes puoli miljoonaa. Taustalla on tietenkin ankaraa soitonopiskelua, kuten muillakin muusikoilla, mutta harva klassinen muusikko panostaa yhtä paljon verkkosisältöihin kuin Lisitsa.

Hänen soittoaan konserttiympäristössä pääsee seuraamaan lokakuussa, jolloin hän soittaa Oulu Sinfonian solistina Rahmaninovin toisessa pianokonsertossa.

Oulu, Madetojan sali 18.10. klo 19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Konsertit
 • Samuli Tiikkaja
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  2. 2

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Kalifornian maastopalossa kadonneiden määrä nousi yli tuhanteen – Paikan päällä vieraillut presidentti Trump: ”Tämä on surullista”

  7. 7

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  9. 9

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kauhistui urheilijoiden alhaisista rasvaprosenteista – ”Silloin mennään omaa biologiaa vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää