Kulttuuri

10 + 5 klassisen musiikin konserttitärppiä syksyksi

Nämä konsertit kannattaa käydä kuuntelemassa syksyn mittaan.

Pääkaupunkiseutu

1. Händelin ensimmäinen oratorio videolavastein

Barokkisäveltäjä G. F. Händelin ensimmäinen oratorio Il trionfo del tempo e del disinganno (1707) tunnetaan paremmin uudistettuna englanninkielisenä The Triumph of Time and Truth -oratoriona, joka valmistui vuonna 1757, kaksi vuotta ennen säveltäjän kuolemaa. Ohjaaja Folkert Uhde yhdistää eri työssään taidemuotoja, ja niinpä Suomalaisen barokkiorkesterin dramatisoidussa konserttiesityksessä käytetään lavasteina muun muassa videoruutuja.

Johanneksenkirkko 21.9. klo 19.

2. Pikaparantola-oopperan kantaesitys

Säveltäjä Iiro Rantalan ja libretisti Minna Lindgrenin Pikaparantola-ooppera saa kantaesityksensä Kansallisoopperan Alminsalissa syyskuun lopulla ja lähtee neljän Helsingin-esityksen jälkeen kiertueelle Turkuun, Ouluun ja Kuopioon. Koomisen oopperan tarina kietoutuu nykyihmistä vaivaaviin ongelmiin aina painon-, mielen- ja somenhallinnasta lähtien.

Kansallisooppera, Alminsali 27.9.–2.10. Kiertue-esitykset 9.10–1.11.

3. András Schiff RSO:n pianosolistina ja kapellimestarina

Unkarilaispianisti András Schiff on yksi pianon suurimmista nimistä. Hänen levytyksensä pianokirjallisuuden klassikoista ovat ohittamattomia, ja tämänkertaisella vierailullaan hän soittaa Beethovenin ensimmäisen pianokonserton. Solistitehtävän ohella hän myös johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertin. Musiikintekemisen lisäksi Schiff on ottanut kipakasti kantaa kotimaansa poliittiseen tilanteeseen, ja jo vuonna 2012 hän sanoi, ettei hänellä ole asiaa kotimaahansa. Lue Schiffin HS-haastattelu vuodelta 2012 tästä linkistä.

Musiikkitalo 28.9. klo 19.

4. Paulon sellokilpailu Helsingissä, Espoossa ja Lahdessa

Paulon kansainvälinen sellokilpailu järjestetään nyt jo kuudetta kertaa. Sellomusiikin ystäville on luvassa puolentoista viikon ajan kuunneltavaa ja analysoitavaa. Kovimmat fanit istuvat jo kolmen päivän alkuerät Helsingin konservatoriolla, jossa on mahdollista kuulla kaikkia 26:tta kilpailuun hyväksyttyä sellistiä noin 50 minuutin resitaaleissa. Toinen erä käydään Lahdessa, jossa semifinalistit soittavat jo konserttosolisteina, ja kaksiosaisessa finaalissa soitetaan vielä kaksi konserttoa. Tapiolassa järjestettävissä ensimmäisissä finaalikonserteissa finalistit myös johtavat orkesteria solistitehtävien lomassa. Lopuksi vielä soitetaan 1900-luvun konserttoja Helsingin kaupunginorkesterin solisteina. Suomalaisista sellisteistä mukana ovat Leonardo Chiodo, Sirja Nironen ja Senja Rummukainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin konservatorio 15.–17.10., Lahden Sibelius-talo 19.–20.10., Espoon kulttuurikeskus 22.–23.10. sekä Helsingin Musiikkitalo 24.–25.10.

5. Frankenstein Temppeliaukion kirkossa

Itävaltalaissäveltäjä H. K. Gruberin kuuluisin teos on 1970-luvun lopulla syntynyt Frankenstein!! Säveltäjä määrittelee teoksen ”pandemoniumiksi chansonnierille ja orkesterille”. Nyt sen esittää Avanti-kamariorkesteri. Gruber saapuu itse johtamaan tämän monitahoisen ja ilkikurisen sävellyksen, joka pakenee perinteisiä teosmääritelmiä.

Temppeliaukion kirkko 18.10. klo 19.

6. Välimeren musiikkia Helsingin barokkiorkesterilla

Helsingin barokkiorkesteri kurkottaa perinteisimmän periodiorkesteriohjelmiston ulkopuolelle ja tutkiskelee arabien vaikutusta Välimeren musiikkikulttuureihin. Oppaina tutkimusmatkalla ovat fadista Ricardo Ribeiro ja kapellimestari Marcos Magalhães.

Musiikkitalo 28.10. klo 16.

7. Maahanmuuttajasäveltäjien musiikkia Musiikkitalossa

Uutta musiikkia tarjoavassa Klang-konserttisarjassa keskitytään marraskuun alussa Suomeen muuttaneiden nykysäveltäjien teoksiin. Ohjelmassa ovat ainakin romanialaissyntyisten Adina Dumitrescun ja Matei Gheorghiun sekä unkarilaissyntyisen Adam Vilagin teokset.

Musiikkitalon Paavo-sali 6.11. klo 19.30.

8. Tabea Zimmermann Tapiolassa

Menikö alttoviulisti Tabea Zimmermannin tämänviikkoinen, kehuttu vierailu Helsingin kaupunginorkesterin solistina ohi? Uusi mahdollisuus kuulla tätä alttoviulun suurnimeä on marraskuun lopussa, kun hän soittaa Tapiola Sinfoniettan solistina Robert Schumannin sellokonserton alttoviulusovituksessa.

Espoon kulttuurikeskus 30.11. klo 19.

9. Rautavaaran myöhäisteoksia Helsingissä ja Lahdessa

Vuonna 2016 kuolleen Einojuhani Rautavaaran myöhäiskauden solistisia teoksia kuullaan Helsingissä ja Lahdessa: toinen sellokonsertto Towards the Horizon kuullaan ensin Helsingin kaupunginorkesterin ja Marko Ylösen tulkintana (7.–8.11.) ja itsenäisyyspäivänä Lahdessa Truls Mørkin tulkintana. Teos on sävelletty Mørkille, mutta Ylönenkin on jo kauan sitten osoittanut taitonsa Rautavaara-tulkkina ensimmäisen sellokonserton parissa. Amerikkalaisviulisti Anne Akiko Meyersille Rautavaara kirjoitti Fantasia-teoksensa, ja Meyers saapuu soittamaan sen HKO:n solistina 14.12.

Musiikkitalo 7.–8.11. klo 19, Lahden Sibeliustalo 6.12. klo 15, Musiikkitalo 14.12. klo 19.

10. RSO:n kantaesitykset joulu- (ja tammi-)kuussa

Vuoden loppupuolella RSO kantaesittää uusia teoksia sarjana, joka jatkuu myös uuden vuoden puolelle. Itsenäisyyspäivän konsertissa kuullaan uusi teos Sebastian Hilliltä, joka on juuri voittanut Hollannissa Gaudeamus-palkinnon. Seuraavassa konsertissaan RSO kantaesittää Kimmo Hakolan sinfonian, joka on ollut tekeillä jo vuosien ajan. Kantaesitystä kaavailtiin jo vuodeksi 2010, mutta vasta nyt se ollaan saamassa orkesterin nuottitelineille.

Kantaesitysputki jatkuu kevätkauden ensimmäisessä konsertissa, jossa RSO esittää Jukka Tiensuulta tilatun pasuunakonserton. Hakola ja Tiensuu täyttivät kumpikin äskettäin pyöreitä vuosia; lue Hakolan 60-vuotishaastattelu tästä linkistä ja Tiensuun 70-vuotishaastattelu tästä.

Musiikkitalo 6.12. klo 15, 12.–13.12. klo 19 ja 11.1.2019 klo 19.

Viisi konserttivinkkiä muualle Suomeen

1. Max Savikankaan Slam Dunk Kupittaan palloiluhallissa

Saatuaan Turun filharmoniselta orkesterilta tilauksen ”palloiluaiheiseen orkesterisävellykseen” esitettäväksi Kupittaan palloiluhallissa säveltäjä Max Savikangas kysyi, mitä palloiluaihe oikein tarkoittaa. Sen kummempaa määritelmää ei kuitenkaan osattu antaa, joten hän sai keksiä sen itse. Savikankaan mukaan teos toimii nykymusiikin tyylikeinoin.

”Teokseen sisältyy yleisöä osallistava urheilutapahtumallinen loppuhuipennus, nimittäin kahden koripalloilijan donkkikisa eli donkkibattle palloiluhallin lattialle sijoitettuun koripallotelineeseen!” Savikangas jatkaa teosesittelyssään.

Kupittaan palloiluhalli 15.9. klo 17.

2. Bogányit Suomessa 30 vuotta

Kolmekymmentä vuotta sitten Unkarista saapui Suomeen Bogányin perhe, jonka lapsista on tullut menestyviä muusikoita. Pori Sinfonietta järjestää heidän kanssaan konsertteja, joita kuullaan Porissa, Forssassa ja Helsingissä. Tibór Boganyi johtaa, ja solisteina soittavat huilisti Bernadette, fagotisti Bence ja pianisti Gergely Bogányi.

Lue Gergely Bogányin haastattelu tästä linkistä ja Tibor Bogányin haastattelu tästä.

Porin Promenadisali 18.10 klo 19, Forssa 19.10. klo 19, Helsingin Musiikkitalo 20.10. klo 18.

3. Segerstamin sinfonioita

Säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstamin laaja sinfoniatuotanto on päässyt lukumäärässä jo yli kolmen sadan. Syksyn aikana yleisöt saavat kuultavakseen ensimmäistä kertaa sinfonian nro 319 (Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkesterit 30.10.–1.11.) sekä 322 (Jyväskylä Sinfonia 21.11.) Vuonna 2014 Segerstam täytti 70 vuotta, ja tuolloin sinfoniamittarissa oli 269 teosta. Lue syntymäpäivähaastattelu tästä linkistä.

Seinäjoki-sali 31.10. klo 19, Vaasan kaupungintalo 1.11. klo 19; Jyväskylän teatteritalo 21.11. klo 12 ja 19.

4. Kilpailumenestyjiä konserttisaleissa

Suomessa järjestettävien musiikkikilpailujen menestyjät saavat usein konserttikiinnityksiä maailmalla, mutta moni konsertoi mielellään myös Suomessa. Tänä syksynä voi käydä kuuntelemassa viimevuotisen Maj Lind -pianokilpailun voittajaa Mackenzie Melemediä ja vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun voittajaa Nikita Boriso-Glebskiä. Heitäkin useammin Suomessa voi nähdä esimerkiksi kapellimestari Vytautas Lukočiusta, joka voitti vuonna 2006 kolmannen kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun ja työskentelee nykyisin Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana.

Mackenzie Melemed Oulun (4.10.), Kuopion (11.10.) ja Helsingin (19.10.) kaupunginorkestereiden solistina sekä RSO:n kamarimusiikkisarjassa 21.10. Nikita Boriso-Glebski RSO:n solistina 19.9.

5. Toisenlainen tie konserttilavoille

Ukrainalaissyntyinen Valentina Lisitsa on rakentanut suosionsa varsinkin suosituilla Youtube-videoillaan, joilla hänen tulkintansa pianokirjallisuuden klassikoista keräävät miljoonia katsojia. Tilaajiakin hänellä on jo lähes puoli miljoonaa. Taustalla on tietenkin ankaraa soitonopiskelua, kuten muillakin muusikoilla, mutta harva klassinen muusikko panostaa yhtä paljon verkkosisältöihin kuin Lisitsa.

Hänen soittoaan konserttiympäristössä pääsee seuraamaan lokakuussa, jolloin hän soittaa Oulu Sinfonian solistina Rahmaninovin toisessa pianokonsertossa.

Oulu, Madetojan sali 18.10. klo 19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Konsertit
 • Samuli Tiikkaja
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  9. 9

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  10. 10

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – ”Kyllä tässä palokunnalle riittää töitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää