Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Pääesiintyjä perui viime hetkellä, mutta paikkaajat eivät pettäneet

Ranskalainen jazzlaulaja ja netti-ilmiö Camille Bertault heittäytyi ensi kertaa Helsingissä kohtaamisensa muusikkojen kanssa tuntemattomaan.

Konsertti

Savoyjazzin ohjelmistoa. Valtteri Laurell Pöyhönen Nonet sekä trio Camille Bertault, Jacob Karlzon ja Timo Lassy Savoy-teatterissa.

Viikonlopun kaksipäiväisen Savoyjazzin järjestäjillä oli käsissään pienen katastrofin ainekset, sillä tapahtuman ulkomainen pääesiintyjä perui tulonsa vain 48 tuntia ennen konserttiaan. Mutta saksalaista Till Brönneria ei ollut pitkäksi venyneen lauantai-illan päätteeksi enää ikävä, vaikka esiintyminen olisi tiettävästi ollut hänen ensimmäisensä Suomessa.

Supertähtenä markkinoidun trumpetistin pikaiseksi korvaajaksi saatu ranskalainen laulaja ja lauluntekijä Camille Bertault käänsi tunnelman omilla ja lainatuilla kappaleilla niin välittömän vapautuneeksi, että yleisö olisi voinut kuunnella häntä vielä toisen tunnin.

Ongelmana oli vain vähiin käynyt aika ja ohjelmisto.

Bertault, saksofonisti Timo Lassy ja ruotsalainen pianisti Jacob Karlzon – Brönnerin konserttikumppani – olivat tavanneet toisensa Helsingissä vasta samana iltapäivänä, eivätkä olleet esiintyneet koskaan toistensa kanssa minkäänlaisessa muodostelmassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Savoy-teatterin konsertissa saatiinkiin yksi todiste siitä, mikä tekee jazzista erityisen ja jopa yleisinhimillisesti esimerkillisen – heittäytyminen, itsensä ylittäminen ja yhteistyö sekä hankalan tilanteen haltuunottto. Ja ennen kaikkea yhteiseksi hyväksi, kaikkien hyväksi.

Selviytymistä auttoivat toki jazzin kaanoniin kuuluvat tutut kappaleet, jotka sisältyvät tämän tason muusikkojen perusopintoihin. Mutta tartuntapinta ei heikentänyt Savoy-teatterin lavalla kuultua ja nähtyä kihelmöintiä, paremminkin päinvastoin.

Ensi kertaa kohdanneen kolmikon tunnustelevat tulkinnat esimerkiksi Charles Mingusin Goodbye Pork Pie Hatista ja John Coltranen Naimasta syntyivät todella esityshetkellä ilman minkäänlaista takanojaa tai turvaverkkoa.

Modernin jazzin klassikkojen sanallinen ja sanaton vokalisointi on toki myös kolmekymppisen Bertaultin erityisalaa, hänen tuoreen kansainvälisen ilmiömäisyytensä ytimessä.

Pariisin konservatoriossa opiskellut Bertault herätti vokalisoinneillaan laajempaa huomiota vasta kolme vuoden takaisella vaatimattomalla videolla, jolla jäljitteli pikkutarkasti Coltranen saksofonisooloa kappaleessa Giant Steps. Nettiin ladattuna esityksestä kehkeytyi äkkinopeasti levinnyt viraalihitti – ja nyt Bertaultin omalla Youtube-sivulla on jo nelisenkymmentä muuta videota.

Savoyn konsertin huippuna hän esitti tästä Coltranen sävellyksestä Karlzonin ja Lassyn kanssa samantyyppisen scat-tyylisen version, johon on sepittänyt itse ranskankielisen, omaelämäkerrallisen tarinan. Tämän hurjastelevan Giants Stepsin – ranskaksi Pas de géant – rinnalla hänen kolme omaa kappalettaan eivät olleet yhtä mieleenpainuvia.

Mutta se olisikin ollut jo sensaatio – yllätyksen päälle.


Konsertin avanneen Valtteri Laurell Pöyhösen tilausteoksen ytimessä olivat myös sanat ja tarinat, vaikka vain viitteellisesti ja kuvitteellisesti. Oulussa vuonna 2016 ensiesitetty kuuden kappaleen Tigers are Better-Looking perustuu Karibianmeren Dominicalla syntyneen ja Englannissa vuonna 1979 kuolleen kirjailijan Jean Rhysin novelleihin.

Ne sijoittuvat suurimmaksi osaksi vajaan sadan vuoden taakse, jazzin varhaisvuosiin. Mutta Pöyhösen enimmäkseen melankolisissa sävellyksissä kuulsi myöhempi maailma, modernin jazzin kulta-aika, ehkä Charles Mingus ja ehkä Miles Davis.

Musiikillisesti Savoy-teatterin lauantai-illan molemmat erinomaiset esitykset versoivatkin samasta musiikillisesta maaperästä, vaikka lopputulokset saattoivat vaikuttaa peräjälkeen kovin erilaiselta.

Pöyhösen kokoama kotimaisten ykkössoittajien nonetti soi hänen sovittamanaan kuin yksi instrumentti, mutta toki tarjolla oli myös useita tilaisuuksia yksityisiin irtiottoihin.

Sooloillaan tekivät vaikutuksen muun muassa trumpetisti Jukka Eskola ja saksofonisti Jussi Kannaste sekä klarinetisti Antti Sarpila, jonka ajaton sointi toi teoksen hienostuneisiin ja hillittyihin kappaleisiin aivan oman kerroksensa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  4. 4

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Itä-Ukrainan sodasta tuli asukkaiden arkea – kymmenet­tuhannet ylittävät tulitauko­linjan päivittäin

  8. 8

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää