Kulttuuri    |   Televisioarvostelu

Roy Anderssonin trilogian päätösosa on hirtehinen katsaus ihmisenä olemiseen

Ohjaajan sysimusta huumori ottaa vallan heti elokuvan alussa.

Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien ★★★★

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Ruotsi 2014

Teema klo 21.45 ja Areena (K12)

Ruotsin nykyelokuvan merkittävimpiin nimiin kuuluvan Roy Anderssonin viides ja viimeisin elokuva Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien päättää ohjaajan ihmisenä olemista ja elämistä tutkiskelevan trilo­gian. Tyyli on kahdesta edellisestä elokuvasta, Toisen kerroksen lauluista (2000) ja Sinä elävästä (2007), tuttu: vajaa neljäkymmentä tarkkaan mietittyä asetelmaa ja kohtausta muodostavat väljän kokonaisuuden, jossa arki ja absurdi ovat yhtä.

Jo elokuvan alussa Anderssonin sysimusta huumori ottaa vallan. Ohjaaja sommittelee kolme kohtaamista kuoleman kanssa, jotka kammottavat banaaliudellaan: yhdessä miehen sinnikkäät yritykset avata viinipullonkorkki palkitaan slaagilla, toisessa pohditaan porukalla, mitä tehdä ravintolalinjaston kassalle kupsahtaneen miehen katka­rapuleivälle ja isolle oluelle, ne kun on kerran jo maksettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ainoa irrallisia tapahtumia edes jossain määrin yhteen sitova elementti on muuan mieskaksikko, joka seikkailee osassa kohtauksista. Herrat ovat viihdealalla, tarkemmin sanottuna pilailutarvikebisneksessä: he kiertävät esittelemässä vampyyrinhampaita, naurupusseja ja kuminaamareita ihmisille, jotka eivät ole tuotteista kiinnostuneita.

Anderssonin myrkylliseen huumorintajuun tietysti sopii, että kyseisiä huumorimiehiä väsyneempiä ja masentavampia kaupparatsuja saa hakea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjaaja on itse se oksalla kököttävä kyyhky, joka tarkkailee sekä kutsuu katsojan viereensä istumaan ja punnitsemaan näkemäänsä. Lintuperspektiivistä ihmisten maallinen vaellus näyttäytyy ankeana, mutta on siinä omat valonpilkahduksensakin. Hirtehisen huumorin rinnalla Andersson muistaa aina arvostaa myös inhimillisyyttä.

Jos ohjaajan tyyli jättääkin paljon tilaa tulkinnoille, niin ainakin kerran riu’ulta väännetään kunnon vieterit yhteen tarkkaan valittuun maaliin. Eräässä kohtauksessa valkoiset siirtomaaherrat patistavat tummaihoisia orjia sisään isoon, kupariseen sylinteriin, jonka alle sytytetään tuli. Tarkoituksena on viihdyttää valkoisia isäntiä. Kun sylinteri alkaa hitaasti pyöriä, paljastuu sen kyljestä teksti: Boliden.

Irvokas kohtaus on suora viittaus ruotsalaisen kaivosjätin Bolidenin kyseenalaiseen toimintaan 1980-luvulla, jolloin se dumppasi pohjoisruotsalaisesta sulattamosta lyijy- ja arsenikkipitoista jätettä Chileen Arcian kaupungin ­alueelle. 2000-luvulla seudun asukkaat jouduttiin evakuoimaan terveyshaittojen vuoksi.

Elokuva palkittiin Venetsian filmijuhlilla Kultaisella leijonalla. Se oli ensimmäinen kerta, kun ruotsalainen elokuva voitti palkinnon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Televisio
 • Tuomo Yrttiaho

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  7. 7

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää