Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan vaikean osuuden väliajalla – ”Junaan juuttunut kollegani lähetti valokuvat nuoteista matkapuhelimeeni”

Vapaapäivää viettänyt lyömäsoittaja Naoki Yasuda ryhtyi opettelemaan itselleen uutta stemmaa pikavauhtia, ja tuloksena oli ehjä esitys. Illan solistina Sibelius-voittaja Nikita Boriso-Glebski osoitti kypsyneensä.

Radion sinfoniaorkesteri Dima Slobodenioukin johdolla, solistina viulisti Nikita Boriso-Glebski keskiviikkona Musiikkitalossa. – Prokofjev, Sibelius.

VR:n täydellinen junakaaos Etelä-Suomen keskiviikkoillassa toi harmia myös Radion sinfoniaorkesterille. Orkesterin lyömäsoittaja oli matkalla Musiikkitalolle tehtävänä soittaa puoliajan jälkeen Sergei Prokofjevin toisen sinfonian vaativa lyömäsoitinosuus.

Se ei onnistu, jos juna on ikuisuuksia pysähdyksissä asemien välissä eikä siitä saa poistua. Niinpä vapaapäivää viettänyt toinen lyömäsoittaja Naoki Yasuda sai kollegalta soiton Musiikkitalon harjoitustilaan, jossa Yasuda oli harjoittelemassa seuraavan viikon konserttia varten. Nyt on hätätilanne, voitko auttaa!

Mikä ettei, mutta mistä saisi juuri tämän lyömäsoitinosuuden nuotit? Nekin olivat junassa!

”Kollegani lähetti valokuvat nuoteista matkapuhelimeeni ja ryntäsin ottamaan niistä kopiot orkesterimme toimistoon”, Yasuda kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väliajan aikana hän ehti myös vaihtaa vaatteet ja katsoa hetken stemmaa. Se on täynnä tahtilajivaihdoksia. Kymmenen minuuttia myöhemmin hän oli jo lavalla.

”Kollegat kertoivat, mitä harjoituksissa oli sovittu ja ryhdyin laskemaan tahteja parhaani mukaan. Kun osuudessani oli taukoja, ehdin katsoa etukäteen seuraavaa osuutta.”

Yasudan osuuksiin kuului myös nopeita instrumentin vaihdoksia esimerkiksi pikkurummun ja triangelin välillä.

”Se oli todella jännittävää. Olen toki korvannut esimerkiksi sairastuneen kollegan samana päivänä, mutta silloin olen aina saanut tiedon tiedon puolta päivää tai jopa päivää aikaisemmin.”

Yasuda onnistui hyvin, esitys oli ehjä eikä yleisölle ollut tarvetta ilmoittaa asiasta mitään.

”Ehkä 95 prosenttia meni oikein”, hän sanoo vaatimattomasti. ”Viimeisen tahdin jälkeen olin erittäin helpottunut.”

Junaan juuttunut kollega pääsi seuraavana päivänä ostamaan illan sankarille Naoki Yasudalle hyvin ansaitun punaviinipullon kiitokseksi.

Alkupuoli konsertista sujui leppoisammin. Solistina oli Sibelius-viulukilpailun vuonna 2010 voittanut Nikita Boriso-Glebski. Hän ei silloin kuulunut kaikkien aikojen Sibelius-voittajien eturiviin, mutta kehitystä on tapahtunut.

Sibeliuksen kuusi humoreskia viululle ja orkesterille soivat maittavin sointivärein, hyvin kauniisti ja valoisasti. Vain lavamagnetismia voi toivoa tältä hienolta solistilta vielä vähän enemmän.

Jos Sibeliuksen viulukonsertto on kuin romaani, humoreskit ovat kuin kuuden kiinnostavan novellin kokoelma, säveltäjän itsensä mielestä ”suurta formaattia” eivätkä pelkästään hupaisia pikkukappaleita.

Boriso-Glebski ymmärsi tämän ja nautiskeli viulistisesti kiitollisista osuuksista. Erityisen onnistuneesti hän esitti ylimääräisen, joka oli Fritz Kreislerin Resitatiivi ja scherzo.

Sergei Prokofjev kuuli opiskeluvuosinaan Jean Sibeliuksen klassisimman sinfonian nro 3, kun säveltäjä itse johti sen Pietarissa 1907. Prokofjevin konservatorioaikaisiin opiskelijatöihin ilmestyi pian Sibelius-vaikutteita, joista opettajat, kuten Nikolai Rimski-Korsakov ja Nikolai Mjaskovski hänelle närkästyneinä huomauttelivat.

Sibeliuksen kolmannen sinfonian ensimmäinen osa saattoi olla yksi malleista, kun Prokofjev aloitti sinfonikkona kymmenen vuotta myöhemmin. Prokofjev tosin aloitti vielä klassisemmin ja palasi melko suoraan Joseph Haydnin 1700-luvun tyyliin.

Se oli jopa yllättävää, sillä hän oli jo ehtinyt kokeilla primitivististä brutaaliutta Stravinskyn Kevätuhrin tapaan Skyyttiläisessä sarjassa 1915 ja riitasointujen yhdistämistä sointisumuihin Debussyn tapaan Pakenevissä näyissä (Visions fugitives 1915–1917).

Ikisuosittu sinfonia nro 1 (Klassinen) kestää vain noin varttitunnin ja sisältää pirskahtelevan pirteää musiikkia. RSO ei ensitahdeissa tuntunut olevan rytmisesti ihan tiukimmillaan, mutta se paransi hetki hetkeltä ja finaali oli jo erittäin nautittava.

Prokof­jevin toinen sinfonia on harvi­naisuus, jota tällä vuosi­tuhannella on kuitenkin kuultu Helsingissä ainakin Paavo Berglundin (2002) ja Dima Slobo­denioukin johdolla (2015) Helsingin kaupungin­orkesterin konserteissa.

Nyt Slobodeniouk toi saman teoksen Radion sinfoniaorkesterin ohjelmistoon, joka ei ole esittänyt teosta miesmuistiin.

”Sen paremmin yleisö kuin minä itse emme ymmärtäneet teoksesta mitään”, Prokofjev itse valitteli kantaesityksen jälkeen Pariisissa kesäkuussa 1925. Hetken ajan tämä ison egon omaava säveltäjä jopa epäili kykyjään. Hän koki ladanneensa ”rautaa ja terästä” olevan toisen sinfoniansa liian täyteen kaikkea.

Näin hyvän RSO-esityksen jälkeen voi väittää, että nuori Prokofjev kuitenkin tiesi, mitä teki. Kyse ei ollut vain yrityksestä ylittää silloin muodissa ollut kulttiteos eli höyryveturin voimaa kuvaava Arthur Honeggerin Pacific 231 (niin – jospa olisikin saanut junailla sellaisella keskiviikkoillan VR-kaaoksessa).

Prokofjevin jyskytykset toivat muistumia Skyyttiläisen sarjan villiyteen ja ennakoivat samalla myöhempiä toccatamaisia jyristyksiä, jopa seitsemännen pianosonaatin kaikin puolin kypsemmin kirjoitettua finaalia.

Ehkä on hyvä, että hän ei tasoitellut tai romantisoinut tätä sinfoniaa, vaikka sitä Stalinin Neuvostoliittoon palattuaan kaavaili.

Beethovenin viimeisestä pianosonaatista inspiroitunut muoto toimii hyvin. Ensimmäinen osa on teräksinen voimannäyte ja toisen osan muunnelmista varsinkin ne hiljaisemmat soivat Slobodenioukin ansiosta hyvin eksoottisesti ja jännittävästi, vähän kuin jonkin scifi-vaikutteisen mustavalkoisen mykkäelokuvan soundtrackilta.

Kiinnostava ja hyvä konsertti siis. Vaikka junakaaoksen vuoksi illan jännittävimmät hetket saattoivat olla kotimatkalaisille vasta edessä.

Voit kuunnella ja katsella koko konsertin taltioinnin tämän linkin takaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  3. 3

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  4. 4

   Puoliso voi lukea kaiken, mitä puhelimessasi on – Älylaitteiden vakoiluohjelmat ovat kaikkien saatavilla, ja niillä tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo vuokrasi Otaniemestä 20 vuodeksi tilat, joihin mahtuisi 2 500 lukiolaista – Nyt lähes kolme miljoonaa vuodessa maksaviin tiloihin on tulossa 800 opiskelijaa

  6. 6

   Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Espoossa testataan asiaa, joka tuntuu täysin itsestäänselvältä: Miksi opettaa ulkomaalaiselle asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea?

  8. 8

   Mitä jos brexit kaatuu ja milloin on viimeinen hetki sopimukselle? HS:n kirjeenvaihtajat selvittävät, mikä Britannian EU-erossa kiikastaa

  9. 9

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  10. 10

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  3. 3

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  6. 6

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  7. 7

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  8. 8

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  9. 9

   Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

  10. 10

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Danske Bankin käräyttänyt pankkiiri teki rahanpesuilmoituksen Nordeasta – myös suomalaisviranomaisille on tulossa ilmoitus, pankkiiri sanoo
  3. Espoo vuokrasi Otaniemestä 20 vuodeksi tilat, joihin mahtuisi 2 500 lukiolaista – Nyt lähes kolme miljoonaa vuodessa maksaviin tiloihin on tulossa 800 opiskelijaa
  4. Mitä jos brexit kaatuu ja milloin on viimeinen hetki sopimukselle? HS:n kirjeenvaihtajat selvittävät, mikä Britannian EU-erossa kiikastaa
  5. Nationalismi pääsee voitolle, jos unohdamme sivistyksen
  6. Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin Tilaajille
  7. Mayn täytyy varoa kovaa kotiyleisöä
  8. Suomessa vieraileva Kazakstanin presidentti on itsevaltainen johtaja ja geopolitiikan taitaja – HS näyttää Nazarbajevin ja Niinistön tiedotustilaisuuden suorana noin kello 11.20
  9. Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen
  10. Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa
  11. Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään
  12. Näytä lisää