Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan vaikean osuuden väliajalla – ”Junaan juuttunut kollegani lähetti valokuvat nuoteista matkapuhelimeeni”

Vapaapäivää viettänyt lyömäsoittaja Naoki Yasuda ryhtyi opettelemaan itselleen uutta stemmaa pikavauhtia, ja tuloksena oli ehjä esitys. Illan solistina Sibelius-voittaja Nikita Boriso-Glebski osoitti kypsyneensä.

Radion sinfoniaorkesteri Dima Slobodenioukin johdolla, solistina viulisti Nikita Boriso-Glebski keskiviikkona Musiikkitalossa. – Prokofjev, Sibelius.

VR:n täydellinen junakaaos Etelä-Suomen keskiviikkoillassa toi harmia myös Radion sinfoniaorkesterille. Orkesterin lyömäsoittaja oli matkalla Musiikkitalolle tehtävänä soittaa puoliajan jälkeen Sergei Prokofjevin toisen sinfonian vaativa lyömäsoitinosuus.

Se ei onnistu, jos juna on ikuisuuksia pysähdyksissä asemien välissä eikä siitä saa poistua. Niinpä vapaapäivää viettänyt toinen lyömäsoittaja Naoki Yasuda sai kollegalta soiton Musiikkitalon harjoitustilaan, jossa Yasuda oli harjoittelemassa seuraavan viikon konserttia varten. Nyt on hätätilanne, voitko auttaa!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä ettei, mutta mistä saisi juuri tämän lyömäsoitinosuuden nuotit? Nekin olivat junassa!

”Kollegani lähetti valokuvat nuoteista matkapuhelimeeni ja ryntäsin ottamaan niistä kopiot orkesterimme toimistoon”, Yasuda kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väliajan aikana hän ehti myös vaihtaa vaatteet ja katsoa hetken stemmaa. Se on täynnä tahtilajivaihdoksia. Kymmenen minuuttia myöhemmin hän oli jo lavalla.

”Kollegat kertoivat, mitä harjoituksissa oli sovittu ja ryhdyin laskemaan tahteja parhaani mukaan. Kun osuudessani oli taukoja, ehdin katsoa etukäteen seuraavaa osuutta.”

Yasudan osuuksiin kuului myös nopeita instrumentin vaihdoksia esimerkiksi pikkurummun ja triangelin välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli todella jännittävää. Olen toki korvannut esimerkiksi sairastuneen kollegan samana päivänä, mutta silloin olen aina saanut tiedon tiedon puolta päivää tai jopa päivää aikaisemmin.”

Yasuda onnistui hyvin, esitys oli ehjä eikä yleisölle ollut tarvetta ilmoittaa asiasta mitään.

”Ehkä 95 prosenttia meni oikein”, hän sanoo vaatimattomasti. ”Viimeisen tahdin jälkeen olin erittäin helpottunut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Junaan juuttunut kollega pääsi seuraavana päivänä ostamaan illan sankarille Naoki Yasudalle hyvin ansaitun punaviinipullon kiitokseksi.

Alkupuoli konsertista sujui leppoisammin. Solistina oli Sibelius-viulukilpailun vuonna 2010 voittanut Nikita Boriso-Glebski. Hän ei silloin kuulunut kaikkien aikojen Sibelius-voittajien eturiviin, mutta kehitystä on tapahtunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sibeliuksen kuusi humoreskia viululle ja orkesterille soivat maittavin sointivärein, hyvin kauniisti ja valoisasti. Vain lavamagnetismia voi toivoa tältä hienolta solistilta vielä vähän enemmän.

Jos Sibeliuksen viulukonsertto on kuin romaani, humoreskit ovat kuin kuuden kiinnostavan novellin kokoelma, säveltäjän itsensä mielestä ”suurta formaattia” eivätkä pelkästään hupaisia pikkukappaleita.

Boriso-Glebski ymmärsi tämän ja nautiskeli viulistisesti kiitollisista osuuksista. Erityisen onnistuneesti hän esitti ylimääräisen, joka oli Fritz Kreislerin Resitatiivi ja scherzo.

Sergei Prokofjev kuuli opiskeluvuosinaan Jean Sibeliuksen klassisimman sinfonian nro 3, kun säveltäjä itse johti sen Pietarissa 1907. Prokofjevin konservatorioaikaisiin opiskelijatöihin ilmestyi pian Sibelius-vaikutteita, joista opettajat, kuten Nikolai Rimski-Korsakov ja Nikolai Mjaskovski hänelle närkästyneinä huomauttelivat.

Sibeliuksen kolmannen sinfonian ensimmäinen osa saattoi olla yksi malleista, kun Prokofjev aloitti sinfonikkona kymmenen vuotta myöhemmin. Prokofjev tosin aloitti vielä klassisemmin ja palasi melko suoraan Joseph Haydnin 1700-luvun tyyliin.

Se oli jopa yllättävää, sillä hän oli jo ehtinyt kokeilla primitivististä brutaaliutta Stravinskyn Kevätuhrin tapaan Skyyttiläisessä sarjassa 1915 ja riitasointujen yhdistämistä sointisumuihin Debussyn tapaan Pakenevissä näyissä (Visions fugitives 1915–1917).

Ikisuosittu sinfonia nro 1 (Klassinen) kestää vain noin varttitunnin ja sisältää pirskahtelevan pirteää musiikkia. RSO ei ensitahdeissa tuntunut olevan rytmisesti ihan tiukimmillaan, mutta se paransi hetki hetkeltä ja finaali oli jo erittäin nautittava.

Prokof­jevin toinen sinfonia on harvi­naisuus, jota tällä vuosi­tuhannella on kuitenkin kuultu Helsingissä ainakin Paavo Berglundin (2002) ja Dima Slobo­denioukin johdolla (2015) Helsingin kaupungin­orkesterin konserteissa.

Nyt Slobodeniouk toi saman teoksen Radion sinfoniaorkesterin ohjelmistoon, joka ei ole esittänyt teosta miesmuistiin.

”Sen paremmin yleisö kuin minä itse emme ymmärtäneet teoksesta mitään”, Prokofjev itse valitteli kantaesityksen jälkeen Pariisissa kesäkuussa 1925. Hetken ajan tämä ison egon omaava säveltäjä jopa epäili kykyjään. Hän koki ladanneensa ”rautaa ja terästä” olevan toisen sinfoniansa liian täyteen kaikkea.

Näin hyvän RSO-esityksen jälkeen voi väittää, että nuori Prokofjev kuitenkin tiesi, mitä teki. Kyse ei ollut vain yrityksestä ylittää silloin muodissa ollut kulttiteos eli höyryveturin voimaa kuvaava Arthur Honeggerin Pacific 231 (niin – jospa olisikin saanut junailla sellaisella keskiviikkoillan VR-kaaoksessa).

Prokofjevin jyskytykset toivat muistumia Skyyttiläisen sarjan villiyteen ja ennakoivat samalla myöhempiä toccatamaisia jyristyksiä, jopa seitsemännen pianosonaatin kaikin puolin kypsemmin kirjoitettua finaalia.

Ehkä on hyvä, että hän ei tasoitellut tai romantisoinut tätä sinfoniaa, vaikka sitä Stalinin Neuvostoliittoon palattuaan kaavaili.

Beethovenin viimeisestä pianosonaatista inspiroitunut muoto toimii hyvin. Ensimmäinen osa on teräksinen voimannäyte ja toisen osan muunnelmista varsinkin ne hiljaisemmat soivat Slobodenioukin ansiosta hyvin eksoottisesti ja jännittävästi, vähän kuin jonkin scifi-vaikutteisen mustavalkoisen mykkäelokuvan soundtrackilta.

Kiinnostava ja hyvä konsertti siis. Vaikka junakaaoksen vuoksi illan jännittävimmät hetket saattoivat olla kotimatkalaisille vasta edessä.

Voit kuunnella ja katsella koko konsertin taltioinnin tämän linkin takaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   ”Suoraan omaan nilkkaan ampumista” – Autoala teilaa raportin, jonka mukaan autoilusta pitäisi tehdä niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

  9. 9

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  10. 10

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää