Kulttuuri

35 vuotta sitten Rauli Badding Somerjoki lauloi kasettinauhalle omia kappaleitaan, jotka unohtuivat – nyt Agents ja Ville Valo herättivät ne henkiin

Esa Pulliainen löysi julkaisemattomia Rauli Badding Somerjoen kappaleita ja pyysi Ville Valoa laulamaan ne.

1980-luvun alussa Ville Valo oli lapsi.

Äidillä ja isällä oli yhteisiä suosikkiartisteja, kuten Tapio Rautavaara ja Tuomari Nurmio, mutta suurin heistä oli Rauli Badding Somerjoki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Ville oli vielä vauva, isä otti itkevän poikansa syliin ja rauhoitti tätä laittamalla Baddingin Paratiisin soimaan.

Villen äiti saattoi tanssia joskus pöydällä saman kappaleen tahtiin viinilasillisen jälkeen. Hän myös kertoi Villelle kuinka näki ensi kertaa Baddingin 1970-luvulla. Oli ollut talvi ja kova pakkanen, mutta Badding oli tullut lavalle napapaidassa ja esittänyt Fiilaten ja höyläten -hittinsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Baddingin musiikin laadusta ei ollut Villellä siis epäilystä. Se oli erikoislaatuisen hienoa.

Ville Valosta tuli sittemmin kansainvälisesti menestynyt rock­artisti Him-yhtyeen solistina ja lauluntekijänä.

Vielä syksyllä 1997 Him ei ollut lyönyt läpi ulkomailla, mutta kotona Helsingissä heidän ympärillään kohistiin. Oli löytynyt yhtye, joka soitti raskasta musiikkia, jossa oli ennen kuulematonta kaihoa ja kauneutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtyeen laulaja oli karismaattinen ja nokkela, ja hän lauloi tyystin toisella tavalla kuin muiden metalliyhtyeiden solistit, jotka puristivat äänensä aggressiiviseksi kähinäksi.

Ville Valo lauloi viipyillen ja omaa kauniisti soivaa ääntään kuunnellen kuin olisi puoliksi unessa.

Him-yhtyeen ensialbumin julkaisujuhliin Ison Roobertin­kadun King’s Kakadu -strippiklubille tulikin runsaasti uteliasta media­väkeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romanttisen goottirockin sijaan kuultiin ihan muuta. Himin kosketinsoittaja, nykyisin ravintoloitsijana tunnettu Antto Melasniemi, oli valmistanut kutsuvierasyleisölle verenpunaista perunamuusia, ja yhtye soitti omien uusien kappaleidensa sijasta vanhaa suomalaista iskelmää. Muun muassa Rauli Badding Somerjoen Paratiisin.

Ville Valo, 41, hykertelee nyt muistellessaan juhlia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Levynjulkkarit oli varsinkin ekan levyn julkaisseelle bändille tylsiä tapahtumia, eikä journalistit kirjoittaneet niistä hevon helvettiä mitään. Me ajateltiin tehdä jotain toisenlaista.”

Valon vieressä istuu Agents-yhtyeen kitaristi ja musiikillinen johtaja Esa Pulliainen, 61.

Nyt he ovat levyttäneet yhdessä Rauli Badding Somerjoen ­aikoinaan säveltämiä ja sanoittamia kappaleita, joita kukaan ei ole vielä kuullut.

Ensimmäinen niistä, Orpolapsi kiurun, julkaistaan perjantaina, kokonainen albumi Agentsin ja Valon Badding-tulkintoja ilmestyy alkuvuodesta.

Kolme vuotta sitten Pulliainen löysi nauhavarastoistaan c-kasetteja, joissa Rauli Badding Somerjoki esitti demoversioita säveltämistään ja sanoittamistaan kappaleista. Demot olivat pääosin 1980-luvun alusta.

Kaseteilla Badding laulaa kokonaisia kappaleita ilman mitään säestystä. Joissakin kappaleissa taustalta kuuluu avoimesta ikkunasta Helsinginkadulla kulkevan raitiovaunun kolinaa.

Badding oli aikoinaan Agentsin solisti, ja Pulliainen oli toiminut sovittajana ja kitaristina Baddingin levyillä.

Nyt löytyneiden demokasettien kappaleita oli kuunneltu viimeksi yli 30 vuotta sitten.

Vähän dramatisoiden kirjallisuuden puolella vastaavaa voisi olla, jos jostain löytyisi Väinö Linnan valmis ja unohdettu romaanikäsikirjoitus.

Pulliainen ja Valo katselevat kengänkärkiään vähän hymyillen, eivätkä sano mitään. He näyttävät yhtäkkiä huomattavasti ikäänsä nuoremmilta.

”Kolme vuotta mä niitä kasetteja katselin joka päivä työ­pöydällä. Ville oli ensimmäinen, jolle niitä soitin. Ajattelin, että aloitetaan heti asiantuntijasta”, Pulliainen sanoo.


Valo kuvailee, että ensimmäinen kuuntelukerran jälkeen hänellä oli ”tippa linssissä ja paskat housussa samaan aikaan”.

Ei ole nimittäin ensimmäinen kerta, kun Agents ja Ville Valo tulkitsevat Baddingia.

1990-luvun lopulla Pulliainen ja Agents isännöivät Ylen TV2:llä Laulava sydän -ohjelmasarjaa, jossa eri solistit kävivät yhtyeen vieraina. Pulliainen halusi mukaan Baddingin kappaleita ja valitsi solistiksi Valon, jonka Badding-faniudesta oli kuullut.

Agents ja Valo esittivät ohjelmassa kappaleet Paratiisi, Ikkunaprinsessa ja Jykevää on rakkaus. Ne julkaistiin myöhemmin myös sarjan musiikista kootulla albumilla.

”Se oli sykähdyttävä kokemus, koska olin junnu ja ihan eri scenestä”, Valo muistelee. ”Pitkä fleda ja hevimeno, mutta pokka piti, ja se meni ihan hyvin.”

Pulliaisen mielestä versiot ovat edelleen erinomaisia.

”On ne jääneet elämään, ja keikkajärkkärit kyselee aina, että milloin te teette taas Villen kanssa hommia.”

Tällä kertaa Agents, Pulliainen ja Valo lähtivät tekemään kokonaista Badding-albumia, jonka ytimenä ovat ennen julkaisemattomat kappaleet. Muutamassa kuullaan myös kasetilta peräisin olevaa alkuperistä Baddingin laulua.

Valoa kiehtoo Baddingissa lapsuusmuistojen lisäksi monikin asia. Erityisesti nyt julkaistavassa Orpolapsi kiurun -kappaleessa kuuluu Baddingin kirkasotsaisuus ja luonnonlapsimaisuus.

”Sellaista vilpittömyyttä ei ole nykyään musassa ollenkaan.”


Valo muistuttaa myös, että Badding teki monia kappaleita yhdessä naissanoittajien kanssa, mikä osaltaan korostaa kappaleiden sukupuolettomuutta.

”Baddingin persoona ja laulu tekevät niistä ajattomia ja niissä on se enkelimäinen hahmo, joka ei ole mies eikä nainen.”

Agents ja Ville Valo keikkailevat ensi vuonna klubeilla ja mahdollisesti myös kesän festivaaleilla. Ohjelmistossa on Baddingin lisäksi luvassa muutakin, ehkä myös uusia sovituksia ­Himin esittämistä kappaleista.

Projektin on tarkoitus kestää ensi kesän loppuun asti. Sen jälkeen Ville Valo palaa omien sävellystensä kimppuun. Jotakin hän sanoo jo ”rämpytelleensä”.

Yhtään valmista suomenkielistä kappaletta hän ei myönnä tehneensä. Yritetty on.

”Se on vaikeaa, kun omat idolit on alansa mestareita. Kaikki ne muistiinpanot ja paperit on revitty ja poltettu. Voi olla, että sullekin tapahtuu jotakin tämän haastatteluhetken jälkeen”, Ville Valo sanoo ja virnistää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kulttuuri
 • Ilkka Mattila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  2. 2

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  7. 7

   Macron puhui ensi kertaa Ranskan kelta­liiveille ja lupasi minimi­palkkaan 100 euron korotuksen: ”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”

  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  10. 10

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää