Kulttuuri

35 vuotta sitten Rauli Badding Somerjoki lauloi kasettinauhalle omia kappaleitaan, jotka unohtuivat – nyt Agents ja Ville Valo herättivät ne henkiin

Esa Pulliainen löysi julkaisemattomia Rauli Badding Somerjoen kappaleita ja pyysi Ville Valoa laulamaan ne.

1980-luvun alussa Ville Valo oli lapsi.

Äidillä ja isällä oli yhteisiä suosikkiartisteja, kuten Tapio Rautavaara ja Tuomari Nurmio, mutta suurin heistä oli Rauli Badding Somerjoki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Ville oli vielä vauva, isä otti itkevän poikansa syliin ja rauhoitti tätä laittamalla Baddingin Paratiisin soimaan.

Villen äiti saattoi tanssia joskus pöydällä saman kappaleen tahtiin viinilasillisen jälkeen. Hän myös kertoi Villelle kuinka näki ensi kertaa Baddingin 1970-luvulla. Oli ollut talvi ja kova pakkanen, mutta Badding oli tullut lavalle napapaidassa ja esittänyt Fiilaten ja höyläten -hittinsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Baddingin musiikin laadusta ei ollut Villellä siis epäilystä. Se oli erikoislaatuisen hienoa.

Ville Valosta tuli sittemmin kansainvälisesti menestynyt rock­artisti Him-yhtyeen solistina ja lauluntekijänä.

Vielä syksyllä 1997 Him ei ollut lyönyt läpi ulkomailla, mutta kotona Helsingissä heidän ympärillään kohistiin. Oli löytynyt yhtye, joka soitti raskasta musiikkia, jossa oli ennen kuulematonta kaihoa ja kauneutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtyeen laulaja oli karismaattinen ja nokkela, ja hän lauloi tyystin toisella tavalla kuin muiden metalliyhtyeiden solistit, jotka puristivat äänensä aggressiiviseksi kähinäksi.

Ville Valo lauloi viipyillen ja omaa kauniisti soivaa ääntään kuunnellen kuin olisi puoliksi unessa.

Him-yhtyeen ensialbumin julkaisujuhliin Ison Roobertin­kadun King’s Kakadu -strippiklubille tulikin runsaasti uteliasta media­väkeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romanttisen goottirockin sijaan kuultiin ihan muuta. Himin kosketinsoittaja, nykyisin ravintoloitsijana tunnettu Antto Melasniemi, oli valmistanut kutsuvierasyleisölle verenpunaista perunamuusia, ja yhtye soitti omien uusien kappaleidensa sijasta vanhaa suomalaista iskelmää. Muun muassa Rauli Badding Somerjoen Paratiisin.

Ville Valo, 41, hykertelee nyt muistellessaan juhlia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Levynjulkkarit oli varsinkin ekan levyn julkaisseelle bändille tylsiä tapahtumia, eikä journalistit kirjoittaneet niistä hevon helvettiä mitään. Me ajateltiin tehdä jotain toisenlaista.”

Valon vieressä istuu Agents-yhtyeen kitaristi ja musiikillinen johtaja Esa Pulliainen, 61.

Nyt he ovat levyttäneet yhdessä Rauli Badding Somerjoen ­aikoinaan säveltämiä ja sanoittamia kappaleita, joita kukaan ei ole vielä kuullut.

Ensimmäinen niistä, Orpolapsi kiurun, julkaistaan perjantaina, kokonainen albumi Agentsin ja Valon Badding-tulkintoja ilmestyy alkuvuodesta.

Kolme vuotta sitten Pulliainen löysi nauhavarastoistaan c-kasetteja, joissa Rauli Badding Somerjoki esitti demoversioita säveltämistään ja sanoittamistaan kappaleista. Demot olivat pääosin 1980-luvun alusta.

Kaseteilla Badding laulaa kokonaisia kappaleita ilman mitään säestystä. Joissakin kappaleissa taustalta kuuluu avoimesta ikkunasta Helsinginkadulla kulkevan raitiovaunun kolinaa.

Badding oli aikoinaan Agentsin solisti, ja Pulliainen oli toiminut sovittajana ja kitaristina Baddingin levyillä.

Nyt löytyneiden demokasettien kappaleita oli kuunneltu viimeksi yli 30 vuotta sitten.

Vähän dramatisoiden kirjallisuuden puolella vastaavaa voisi olla, jos jostain löytyisi Väinö Linnan valmis ja unohdettu romaanikäsikirjoitus.

Pulliainen ja Valo katselevat kengänkärkiään vähän hymyillen, eivätkä sano mitään. He näyttävät yhtäkkiä huomattavasti ikäänsä nuoremmilta.

”Kolme vuotta mä niitä kasetteja katselin joka päivä työ­pöydällä. Ville oli ensimmäinen, jolle niitä soitin. Ajattelin, että aloitetaan heti asiantuntijasta”, Pulliainen sanoo.


Valo kuvailee, että ensimmäinen kuuntelukerran jälkeen hänellä oli ”tippa linssissä ja paskat housussa samaan aikaan”.

Ei ole nimittäin ensimmäinen kerta, kun Agents ja Ville Valo tulkitsevat Baddingia.

1990-luvun lopulla Pulliainen ja Agents isännöivät Ylen TV2:llä Laulava sydän -ohjelmasarjaa, jossa eri solistit kävivät yhtyeen vieraina. Pulliainen halusi mukaan Baddingin kappaleita ja valitsi solistiksi Valon, jonka Badding-faniudesta oli kuullut.

Agents ja Valo esittivät ohjelmassa kappaleet Paratiisi, Ikkunaprinsessa ja Jykevää on rakkaus. Ne julkaistiin myöhemmin myös sarjan musiikista kootulla albumilla.

”Se oli sykähdyttävä kokemus, koska olin junnu ja ihan eri scenestä”, Valo muistelee. ”Pitkä fleda ja hevimeno, mutta pokka piti, ja se meni ihan hyvin.”

Pulliaisen mielestä versiot ovat edelleen erinomaisia.

”On ne jääneet elämään, ja keikkajärkkärit kyselee aina, että milloin te teette taas Villen kanssa hommia.”

Tällä kertaa Agents, Pulliainen ja Valo lähtivät tekemään kokonaista Badding-albumia, jonka ytimenä ovat ennen julkaisemattomat kappaleet. Muutamassa kuullaan myös kasetilta peräisin olevaa alkuperistä Baddingin laulua.

Valoa kiehtoo Baddingissa lapsuusmuistojen lisäksi monikin asia. Erityisesti nyt julkaistavassa Orpolapsi kiurun -kappaleessa kuuluu Baddingin kirkasotsaisuus ja luonnonlapsimaisuus.

”Sellaista vilpittömyyttä ei ole nykyään musassa ollenkaan.”


Valo muistuttaa myös, että Badding teki monia kappaleita yhdessä naissanoittajien kanssa, mikä osaltaan korostaa kappaleiden sukupuolettomuutta.

”Baddingin persoona ja laulu tekevät niistä ajattomia ja niissä on se enkelimäinen hahmo, joka ei ole mies eikä nainen.”

Agents ja Ville Valo keikkailevat ensi vuonna klubeilla ja mahdollisesti myös kesän festivaaleilla. Ohjelmistossa on Baddingin lisäksi luvassa muutakin, ehkä myös uusia sovituksia ­Himin esittämistä kappaleista.

Projektin on tarkoitus kestää ensi kesän loppuun asti. Sen jälkeen Ville Valo palaa omien sävellystensä kimppuun. Jotakin hän sanoo jo ”rämpytelleensä”.

Yhtään valmista suomenkielistä kappaletta hän ei myönnä tehneensä. Yritetty on.

”Se on vaikeaa, kun omat idolit on alansa mestareita. Kaikki ne muistiinpanot ja paperit on revitty ja poltettu. Voi olla, että sullekin tapahtuu jotakin tämän haastatteluhetken jälkeen”, Ville Valo sanoo ja virnistää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Kulttuuri
 • Ilkka Mattila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  2. 2

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  3. 3

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  4. 4

   ”Menestyjän kortti” jäi ahtaalle, kun Visa vinkui maakuntien baareja myöten – Nyt Diners Club lopetti ja American Express on tarjouksessa

  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  7. 7

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi on siirtynyt järjettömyyden aikaan – oheis­kärsijöiden määrä kasvaa, kun työ­taistelut laajentuvat

  9. 9

   Mediat: Kultaa etsimään lähtenyt mies putosi kalkkaro­käärmeitä täynnä olevaan kaivoskuiluun Yhdysvalloissa – selvisi kaksi vuorokautta ilman ruokaa ja vettä

  10. 10

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  3. 3

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  5. 5

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  6. 6

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  7. 7

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  8. 8

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  9. 9

   Ei vastikkeita vaan osinkoja – Helsingistä löytyy erittäin varakkaita taloyhtiöitä

  10. 10

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää