Kulttuuri

Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan sakkorangaistuksia

Oikeudenkäynti juontaa juurensa viime syksyn #metoo-keskusteluihin sosiaalisessa mediassa.

Laulaja Tomi Metsäketo on asianomistajana Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä, jossa neljää naista syytetään törkeästä kunnianloukkauksesta.

Syyttäjä vaati alun perin vastaajille sakkoa tai ehdollista vankeutta, mutta päätyi Iltalehden mukaan loppulausunnossaan vaatimaan enää sakkorangaistuksia. Kukaan nyt syytteessä olevista naisista ei ole julkisuuden henkilö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudenkäynnillä on itse tapahtumien käsittelyn lisäksi yleistä mielenkiintoa, sillä käräjäoikeus joutuu arvioimaan sananvapauden rajankäyntiä ja henkilöön kohdistuvaa kirjoittelua sosiaalisessa mediassa.

Tapaus juontaa juurensa viime lokakuulle ja #metoo-liikkeeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin Seiska-lehti kertoi, että lukuisat naiset olivat väittäneet Facebookin suljetussa keskusteluryhmässä Metsäkedon käyttäytyneen epäasiallisesti naisia kohtaan.

Kun Metsäketo sai tietää keskustelusta, hän kertoi julkisuuteen yli sadasta saamastaan viestistä, joiden katsoi olevan herjaavia tai loukkaavia. Hän kertoi vievänsä viestit poliisille rikostutkintaa varten.

Laulaja lähetti medioille tiedotteen, jonka mukaan lukuisat kirjoittajat syyttivät häntä julkisesti Facebook-ryhmässä seksuaaliseen väkivaltaan liittyvistä rikoksista. Metsäkedon mukaan viesteissä häntä oli uhattu väkivallalla ja lisäksi hänen läheisiään oli haukuttu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rikoskomisario Mika Helminen Helsingin poliisista kertoo, että poliisille toimitettiin tutkintaan liittyen ”peukalonhangallinen” määrä materiaalia rikosilmoituksen yhteydessä. Tuolloin poliisi käynnisti esitutkinnan, jossa arvioitiin, ylittäisikö toimitettu materiaali esitutkintakynnyksen.

Osa täytti.

Suurin osa esitutkintakynnyksen ylittäneestä materiaalista eteni myös poliisilta syyttäjälle saakka. Kuitenkaan kaikki syyttäjälle edenneet tapaukset eivät johtaneet syytteiden nostamiseen, Helminen toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapauksia, jotka olivat edenneet syyttäjälle asti oli alun perin yhteensä kuusi. Käräjäoikeuteen asti niistä eteni neljä.

”Näistä yhdessä tapauksessa asianomistaja Tomi Metsäketo veti vaatimuksensa takaisin”, Helminen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisessa tapauksessa syyttäjä teki maaliskuussa syyttämättäjättämispäätöksen vähäisyysperusteella.

Nämä tiedot Helsingin syyttäjänviraston haastehakemuksista selviävät:

Eräs syytetyistä leimasi Metsäkedon Twitterissä vakavan seksuaalisen väkivallanteon tekijäksi. Vastaaja myöntää tekonsa, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Todisteena oikeudessa on kuvakaappaus internetistä.

Toinen syytetty on väittänyt Facebookin CIA Naisten Olohuoneryhmässä lokakuussa toisen käden tietona, että Metsäketo olisi suorittanut väkivaltaisen teon, sekä niin ikään toisen käden tietona, että laulaja olisi sanallisesti toistuvasti häirinnyt henkilöä alatyyliseen sävyyn.

Vastaaja myöntää teon, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Todisteena on kuvakaappaus Facebookista.

Kolmas syytetty on arvioinut samassa Facebook-ryhmässä, että Metsäketo olisi tehnyt vakavan seksuaalisen väkivallanteon.

Vastaaja myöntää teon, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Todisteena on kuvakaappaus Facebookista.

Neljäs syytetty on arvioinut samassa Facebook-ryhmässä, että Metsäketo olisi tehnyt vakavan seksuaalisen väkivallanteon useaan eri otteeseen.

Vastaaja myöntää teon, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Todisteena tästäkin on kuvakaappaus Facebookista.

Törkeän kunnianloukkauksen rangaistuksena on alimmillaan sakkoja. Enimmillään siitä voi saada kaksi vuotta vankeutta. Vankeusrangaistus törkeästä kunnianloukkauksesta on erittäin harvinainen, ja se vaatii yleensä myös muita rangaistavia tekoja.

Näin tapaus on edennyt:

19. lokakuuta 2017: Seiska-lehti kertoi lukuisien naisten kirjoittaneen Facebookin suljetussa keskusteluryhmässä, että laulaja Tomi Metsäketo on käyttäytynyt naisia kohtaan epäasiallisesti.

Samana päivänä Metsäketo kertoi Facebook-profiilissaan tietoonsa tulleen, että Seiska-lehti aikoo uutisoida naisten kertomuksista. Hän pahoitteli, etteivät ajatukset ole ryhmässä kokemuksistaan kertoneiden naisten kanssa kohdanneet ja kiitti faneja tuesta.

Hän kertoi myös olevansa menossa Tähdet, tähdet -ohjelman nauhoituksiin.
20. lokakuuta 2017: Iltalehti kertoi saaneensa tietoonsa, että Metsäketo olisi tehnyt poliisille tutkintapyynnön erään Facebook-ryhmän kirjoittelusta. Rikosnimikkeinä olisivat olleet kunnianloukkaus ja perätön ilmianto.

21. lokakuuta 2017: MTV3-kanava kertoi, että laulaja oli suljettu pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta. Kanavan tiedotteessa perusteltiin päätöstä sillä, että keskustelu Tähdet, tähdet -esiintyjän ympärillä on vienyt huomion pois ohjelmasta ja taitavista laulajista.

Metsäketo lausui julkisuuteen samana päivänä hakeneensa naisten huomiota ”turhankin kärkkäästi ja liian suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” tiedotteessaan.

25. lokakuuta 2017: Mamma Mia! -musikaalin tuotantoyhtiö tiedotti, että se valitsisi uuden henkilön esittämään Tomi Metsäkedolle aiemmin roolitettua hahmoa. Tuotantoyhtiö perusteli päätöstään sillä, että tuotannossa on nollatoleranssi ahdistelulle ja työnantaja halusi varmistua, että musikaali on ”kaikille tasa-arvoinen työympäristö”.

Samana päivänä poliisi tiedotti Facebook-ryhmässä, jossa syytöksiä laulajaa vastaan oli esitetty, että kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ovat rikoksia.

26. lokakuuta 2017: Laulaja lähetti tiedotteen, johon hän oli liittänyt kuvakaappauksia sosiaalisen median viesteistä, joiden katsoi olevan loukkaavia tai herjaavia. Hän kertoi aikovansa viedä viestit viranomaisten tutkittavaksi.

15. marraskuuta 2017: Metsäketo lähetti tiedotteen, jossa hän ilmoitti, että Helsingin poliisilla ei ollut tuolloin tutkinnassa ainoatakaan rikosepäilyä häntä vastaan. Mediassa ja sosiaalisessa mediassa oli julkaistu kertomuksia joissa Metsäkedon väitettiin tehneen eri vakavuusasteisia rikoksia. Laulaja ilmaisi väitteiden olevan perättömiä.

14. kesäkuuta 2018: Ilta-Sanomat kertoi, että Metsäketo haastoi Mamma Mia! -musikaalin tuotantoyhtiön oikeuteen. Hän jätti toukokuussa käräjäoikeuteen haasteen, jonka aiheena on työsuhteen irtisanominen tai purkaminen.

20. elokuuta 2018: Helsingin Sanomat kertoi, että neljää naista vastaan on nostettu syytteet laulaja Tomi Metsäketoon kohdistuneista törkeistä kunnianloukkauksista. HS sai tiedon, että syytteet oli nostettu Facebook-kirjoittelun perusteella.

Metsäketo ei kommentoinut asiaa julkisuuteen tuolloin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • #metoo
 • Rikos
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  2. 2

   Espoolainen kaupunginvaltuutettu joutui jättämään politiikan adoptiolapsen vuoksi: Outo lainkohta syrjii adoptiovanhempia

  3. 3

   Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  4. 4

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  6. 6

   Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä

  7. 7

   Jouluidylliä voi varjostaa kolmen vuoden seksittömyys, joka nostaa parisuhteen konfliktit pintaan, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  8. 8

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  9. 9

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  10. 10

   Hostellin asiakas katosi jäljettömiin Kirkkonummella – Auto löytyi lähistöltä, poliisi aloittanut maastoetsinnät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  3. 3

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  4. 4

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  5. 5

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  9. 9

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  10. 10

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kodin murtosuojaa myyvien firmojen mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”
  3. Ruotsalaiskunta sai luvan kieltää kerjäämisen – tuomioistuimen päätös voi rohkaista myös muita kuntia
  4. Frankfurtin poliisissa paljastui äärioikeistolainen verkosto – poliisien epäillään uhkailleen asianajajan perhettä
  5. Pikkujouluissa kannattaa suoda ajatus yökerhomuotoilulle, sillä klubi on parhaimmillaan kokonaistaideteos – mutta voisipa sisään ratsastaa vieläkin valkoisella hevosella
  6. Tunti sitten
  7. VM kasvatti arviota kestävyysvajeesta neljään prosenttiin – syynä heikot syntyvyysluvut ja uusi pitkälle ulottuva ennuste
  8. Runeberg-palkintoehdokaskirjoissa käydään vimmaista monologia, etsitään rakkautta ja rakennetaan kuolematonta sielua
  9. Hostellin asiakas katosi jäljettömiin Kirkkonummella – Auto löytyi lähistöltä, poliisi aloittanut maastoetsinnät
  10. Helsinkiläinen ruokakauppa alkoi lainata kauppakasseja panttia vastaan – ”Toivon, että pääsemme eroon muovipusseista”, sanoo 5 000 kangaskassia ostanut kauppias
  11. Prima ballerina ja kulttuuripoliitikko Doris Laine vaikutti Suomessa ja maailmalla
  12. Olympiakomitea valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen – maksettavaa yhä 400 000 euroa
  13. Näytä lisää