Kulttuuri

Suomen ensimmäinen #metoo-oikeudenkäynti alkoi – Laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista haetaan sakkorangaistuksia

Oikeudenkäynti juontaa juurensa viime syksyn #metoo-keskusteluihin sosiaalisessa mediassa.

Laulaja Tomi Metsäketo on asianomistajana Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä, jossa neljää naista syytetään törkeästä kunnianloukkauksesta.

Syyttäjä vaati alun perin vastaajille sakkoa tai ehdollista vankeutta, mutta päätyi Iltalehden mukaan loppulausunnossaan vaatimaan enää sakkorangaistuksia. Kukaan nyt syytteessä olevista naisista ei ole julkisuuden henkilö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudenkäynnillä on itse tapahtumien käsittelyn lisäksi yleistä mielenkiintoa, sillä käräjäoikeus joutuu arvioimaan sananvapauden rajankäyntiä ja henkilöön kohdistuvaa kirjoittelua sosiaalisessa mediassa.

Tapaus juontaa juurensa viime lokakuulle ja #metoo-liikkeeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloin Seiska-lehti kertoi, että lukuisat naiset olivat väittäneet Facebookin suljetussa keskusteluryhmässä Metsäkedon käyttäytyneen epäasiallisesti naisia kohtaan.

Kun Metsäketo sai tietää keskustelusta, hän kertoi julkisuuteen yli sadasta saamastaan viestistä, joiden katsoi olevan herjaavia tai loukkaavia. Hän kertoi vievänsä viestit poliisille rikostutkintaa varten.

Laulaja lähetti medioille tiedotteen, jonka mukaan lukuisat kirjoittajat syyttivät häntä julkisesti Facebook-ryhmässä seksuaaliseen väkivaltaan liittyvistä rikoksista. Metsäkedon mukaan viesteissä häntä oli uhattu väkivallalla ja lisäksi hänen läheisiään oli haukuttu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rikoskomisario Mika Helminen Helsingin poliisista kertoo, että poliisille toimitettiin tutkintaan liittyen ”peukalonhangallinen” määrä materiaalia rikosilmoituksen yhteydessä. Tuolloin poliisi käynnisti esitutkinnan, jossa arvioitiin, ylittäisikö toimitettu materiaali esitutkintakynnyksen.

Osa täytti.

Suurin osa esitutkintakynnyksen ylittäneestä materiaalista eteni myös poliisilta syyttäjälle saakka. Kuitenkaan kaikki syyttäjälle edenneet tapaukset eivät johtaneet syytteiden nostamiseen, Helminen toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapauksia, jotka olivat edenneet syyttäjälle asti oli alun perin yhteensä kuusi. Käräjäoikeuteen asti niistä eteni neljä.

”Näistä yhdessä tapauksessa asianomistaja Tomi Metsäketo veti vaatimuksensa takaisin”, Helminen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisessa tapauksessa syyttäjä teki maaliskuussa syyttämättäjättämispäätöksen vähäisyysperusteella.

Nämä tiedot Helsingin syyttäjänviraston haastehakemuksista selviävät:

Eräs syytetyistä leimasi Metsäkedon Twitterissä vakavan seksuaalisen väkivallanteon tekijäksi. Vastaaja myöntää tekonsa, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Todisteena oikeudessa on kuvakaappaus internetistä.

Toinen syytetty on väittänyt Facebookin CIA Naisten Olohuoneryhmässä lokakuussa toisen käden tietona, että Metsäketo olisi suorittanut väkivaltaisen teon, sekä niin ikään toisen käden tietona, että laulaja olisi sanallisesti toistuvasti häirinnyt henkilöä alatyyliseen sävyyn.

Vastaaja myöntää teon, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Todisteena on kuvakaappaus Facebookista.

Kolmas syytetty on arvioinut samassa Facebook-ryhmässä, että Metsäketo olisi tehnyt vakavan seksuaalisen väkivallanteon.

Vastaaja myöntää teon, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Todisteena on kuvakaappaus Facebookista.

Neljäs syytetty on arvioinut samassa Facebook-ryhmässä, että Metsäketo olisi tehnyt vakavan seksuaalisen väkivallanteon useaan eri otteeseen.

Vastaaja myöntää teon, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Todisteena tästäkin on kuvakaappaus Facebookista.

Törkeän kunnianloukkauksen rangaistuksena on alimmillaan sakkoja. Enimmillään siitä voi saada kaksi vuotta vankeutta. Vankeusrangaistus törkeästä kunnianloukkauksesta on erittäin harvinainen, ja se vaatii yleensä myös muita rangaistavia tekoja.

Näin tapaus on edennyt:

19. lokakuuta 2017: Seiska-lehti kertoi lukuisien naisten kirjoittaneen Facebookin suljetussa keskusteluryhmässä, että laulaja Tomi Metsäketo on käyttäytynyt naisia kohtaan epäasiallisesti.

Samana päivänä Metsäketo kertoi Facebook-profiilissaan tietoonsa tulleen, että Seiska-lehti aikoo uutisoida naisten kertomuksista. Hän pahoitteli, etteivät ajatukset ole ryhmässä kokemuksistaan kertoneiden naisten kanssa kohdanneet ja kiitti faneja tuesta.

Hän kertoi myös olevansa menossa Tähdet, tähdet -ohjelman nauhoituksiin.
20. lokakuuta 2017: Iltalehti kertoi saaneensa tietoonsa, että Metsäketo olisi tehnyt poliisille tutkintapyynnön erään Facebook-ryhmän kirjoittelusta. Rikosnimikkeinä olisivat olleet kunnianloukkaus ja perätön ilmianto.

21. lokakuuta 2017: MTV3-kanava kertoi, että laulaja oli suljettu pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta. Kanavan tiedotteessa perusteltiin päätöstä sillä, että keskustelu Tähdet, tähdet -esiintyjän ympärillä on vienyt huomion pois ohjelmasta ja taitavista laulajista.

Metsäketo lausui julkisuuteen samana päivänä hakeneensa naisten huomiota ”turhankin kärkkäästi ja liian suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” tiedotteessaan.

25. lokakuuta 2017: Mamma Mia! -musikaalin tuotantoyhtiö tiedotti, että se valitsisi uuden henkilön esittämään Tomi Metsäkedolle aiemmin roolitettua hahmoa. Tuotantoyhtiö perusteli päätöstään sillä, että tuotannossa on nollatoleranssi ahdistelulle ja työnantaja halusi varmistua, että musikaali on ”kaikille tasa-arvoinen työympäristö”.

Samana päivänä poliisi tiedotti Facebook-ryhmässä, jossa syytöksiä laulajaa vastaan oli esitetty, että kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ovat rikoksia.

26. lokakuuta 2017: Laulaja lähetti tiedotteen, johon hän oli liittänyt kuvakaappauksia sosiaalisen median viesteistä, joiden katsoi olevan loukkaavia tai herjaavia. Hän kertoi aikovansa viedä viestit viranomaisten tutkittavaksi.

15. marraskuuta 2017: Metsäketo lähetti tiedotteen, jossa hän ilmoitti, että Helsingin poliisilla ei ollut tuolloin tutkinnassa ainoatakaan rikosepäilyä häntä vastaan. Mediassa ja sosiaalisessa mediassa oli julkaistu kertomuksia joissa Metsäkedon väitettiin tehneen eri vakavuusasteisia rikoksia. Laulaja ilmaisi väitteiden olevan perättömiä.

14. kesäkuuta 2018: Ilta-Sanomat kertoi, että Metsäketo haastoi Mamma Mia! -musikaalin tuotantoyhtiön oikeuteen. Hän jätti toukokuussa käräjäoikeuteen haasteen, jonka aiheena on työsuhteen irtisanominen tai purkaminen.

20. elokuuta 2018: Helsingin Sanomat kertoi, että neljää naista vastaan on nostettu syytteet laulaja Tomi Metsäketoon kohdistuneista törkeistä kunnianloukkauksista. HS sai tiedon, että syytteet oli nostettu Facebook-kirjoittelun perusteella.

Metsäketo ei kommentoinut asiaa julkisuuteen tuolloin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • #metoo
 • Rikos
 • Kulttuuri
 • Taika Dahlbom

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  2. 2

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  3. 3

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  4. 4

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  5. 5

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  6. 6

   Saudi-Arabia väittää Khashoggin kuolleen vahingossa nyrkkitappelussa – hallintolähde syyttää väkivallasta väärinymmärrystä komentoketjussa

  7. 7

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  8. 8

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  9. 9

   Mies kuoli työtapaturmassa Valion tehtaalla Vantaalla

  10. 10

   Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  3. 3

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  4. 4

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  5. 5

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  6. 6

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  7. 7

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  8. 8

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  9. 9

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  10. 10

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  9. 9

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saudi-Arabia väittää Khashoggin kuolleen vahingossa nyrkkitappelussa – hallintolähde syyttää väkivallasta väärinymmärrystä komentoketjussa
  3. Suurvallat kehittävät aseita, joilla avaruus voitaisiin tuhota käyttökelvottomaksi Tilaajille
  4. Jaguar haastaa Teslan ja kulkee nyt myös sähköllä – Brittimerkin muotoilujohtaja uskoo, että designissa uusi I-Pace on omaa luokkaansa
  5. Tunti sitten
  6. Juna törmäsi juhlivaan väkijoukkoon Intiassa – yli 60 ihmistä kuoli
  7. On jo aika laittaa uskomushoidot lailla kuriin
  8. Uusi ”nuottien Spotify” on saanut taakseen suuret kustantajat – korvaako iPad nuottivihot muusikoiden nuottitelineillä?
  9. Vuonna 2001 huolestuneet avaruus­insinöörit astuivat Mikko Nikulaisen toimistoon – Varhain lauantaina odotettu luotain ammuttiin vihdoin kohti Merkuriusta
  10. J. Karjalainen halusi uudelle levylleen selittämätöntä taikaa ja öistä tunnelmaa – syntyi myös laulu Sirkka Lautamiehestä, jonka keräämän kasvion hän osti kirpputorilta
  11. Yksi veneilijä kuoli ja kaksi vietiin sairaalaan Hirvensalmella – uistelemaan lähteneet miehet olivat kaatuneen veneen varassa yli kaksi tuntia
  12. 2 tuntia sitten
  13. Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun Tilaajille
  14. Näytä lisää