Kulttuuri    |   Sirkusarvostelu

Kekseliäisyyttä ja uudeksinäkemisen riemua –nykysirkusteoksessa yksityiskohdista syntyy kiehtovia ulottuvuuksia

Portmanteaussa perinteisistä sirkuslajeista syntyy uutta ja ennennäkemätöntä.

Nykysirkus

Portmanteau. Konsepti ja ohjaus Luis Sartori do Vale ja Mira Ravald, esiintyjät Sartori do Vale, Ravald, Antonio Alemanno ja Jere Mönkkönen, musiikki ja äänisuunnittelu Antonio Alemanno, puvut Julia Valle, WHS:n tuotantoa Cirkossa.

Sielussa läikähtää nostalgisesti, kun näen näyttämön täynnä piirtoheittimiä. Tai yliolanheittimiä, kuten opettajani niitä kutsui.

Mutta tässä esityksessä niillä ei ole kuivakan pedagoginen rooli. Päinvastoin nähdään, mitä kaikkea ihmeellistä visuaalisuutta niillä voi saada aikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luis Sartori do Valen ja Mira Ravaldin suunnittelemassa Portmanteau-esityksessä mikään ei ole sitä, miltä aluksi näyttää. Yhteen tuotuna elementit luovat jotain aivan uutta.

Portmanteau terminä tarkoittaa kahden sanan yhdistelmää, josta syntyy uusi käsite. Kuten englannissa sanoista breakfast ja lunch syntyy brunch, mikä on aivan oma asiansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Portmanteau-teoksessa kysymys on tavallaan samasta asiasta fyysisellä tasolla. Klassisista sirkuslajeista mukana on jongleeraus ja nuorallatanssi. Niitä nähdään sellaisinaankin mutta niiden yhdistelmät muodostavat jotain uutta, ennennäkemätöntä ja määrittelemätöntä.

Nuorallatanssissa käytetty nuora näyttäytyy symbolisena elämänlankana ja reittinä. Toisaalta se on myös raja, joka yhdistää ja erottaa rakastavaiset.

Jonglöörin pallot kiinnittyvät nuoraan, jolloin se on kuin yksiviivainen nuottiviivasto, jonka pallonuoteista kontrabasisti Antonio Alemanno soittaa. Melkein aleatorisesti. Muutenkin musiikki ja äänimaailma on yhtä outo ja kiehtova kuin koko esitys. Alemannon basso soi välillä jopa kuin jouhikko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Portmanteausta ei puutu kekseliäisyyttä ja uudeksinäkemisen riemua. Se on yllätyksiä täynnä. Itse lähes liikutuin, kun yllättäen alkoi soida Laila Kinnusen koskettava Tiet. Samalla taustalle heijastetaan ihmisen kasvot, jotka alkavat hiljalleen hiipua ja peittyä kaiken ”eletyn” alle.

Kuulostaa melko irralliselta nykysirkusesityksessä, mutta tämä kaikki nurkan takaa tuleva kummallisuus muodostaa ihmeellisesti itsensä ja nimensä perustelevan kokonaisuuden.

Tuntuu kuin perinteinen sirkus sellaisenaan hajotettaisiin palasiksi ja sitten koottaisiin uudelleen – ensin satunnaisen tuntuisesti mutta jälkeenpäin ajatellen täysin järkeenkäyväksi uudeksi genreksi. Kuin harjoiteltaisiin jotain – mutta kyse ei ole osaamattomuudesta vaan päinvastoin. Jotta voi rikkoa, täytyy ensin osata kunnolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja sitten ne piirtoheittimet. En ikinä olisi voinut kuvitella, että niitä voi käyttää näin. Niillä luodaan lumoavia kuvia ja illuusioita.

Esiintyjät ovat niiden heittämien kuvioiden ristitulessa kiehtovia kuin liehuvat meri­etanat tai mielikuvitukselliset olennot unimaailmasta. Mitään näin kaunista en ole esityksissä nähnyt aikoihin.

Jos tämä ryhmä säilyttää avoimen suhtautumisensa arkisiin asioihin ja luottaa siihen, että kaikkea voi tehdä, mitä vain voi odottaa tulevaisuudessa.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nykysirkus
 • Sirkusarvostelut
 • Kulttuuri
 • Jussi Tossavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp hakee rikosinsinöörejä kryptisellä koodikielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohderyhmän huomio”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  4. 4

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Noin 150 maata sitoutui Marokossa YK:n siirtolaissopimukseen – Tutkija: Oikeistonationalistit valjastivat YK:n siirtolaisasiakirjan eurovaaliaseeksi, eivätkä muut tajunneet sitä

  7. 7

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Nelikymppinen mies tuomittiin yli kymmenen vuoden takaisesta taposta – uhrin ruumista ei ole löydetty

  10. 10

   Solženitsynin kohuteos aiheutti 1974 kirjankustannuksen skandaalin Suomessa – kähminnän jälkeen suomennoksesta tuli rahasampo Ruotsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  9. 9

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää