Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kulttuuri

Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

Jos Aino Havukainen ja Sami Toivonen voisivat palata ajassa taaksepäin, he jättäisivät yhden huippusuosituista kirjoistaan tekemättä.

Ensin kinastellaan pikkuisen.

Olen soittanut Aino Havukaiselle ja Sami Toivoselle keskustellakseni heidän kanssaan Tatun ja Patun brändistä. Havukainen on vastannut puhelimeen kirjailijapariskunnan kotona Sastamalassa ja laittanut kaiuttimen päälle, jotta Toivonenkin kuulee kysymykset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei meillä ole mitään brändiä”, Havukainen sanoo, niin kuin taiteilijat usein sanovat.

”Emme me ole suunnitelleet mitään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se kuulostaa epäuskottavalta. Havukaisella ja Toivosella on hallussaan yksi Suomen lastenkirjallisuuden arvokkaimmista brändeistä. Kirjailijat ovat luoneet Outolan veljekset Tatun ja Patun. Rakastettujen hahmojen seikkailuista on tehty 20 supersuosittua lastenkirjaa, elokuva ja monta teatteriesitystä.

Eikä juuri mitään oheistuotteita. Ei edes pehmoleluja.


Onhan kirjailijoiden täytynyt miettiä asiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”No okei”, Havukainen sanoo.

”Kai sekin on brändäämistä, ettemme ole suostuneet luomaan jotain Tatu ja Patu -universumia tai oheistuoteimperiumia.”

Kun termistä päästään yhteisymmärrykseen, käy ilmi, että Havukaisella ja Toivosella on aiheesta paljon sanottavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

He ovat myöntäneet luvan Tatu ja Patu -tuotteisiin vain yhdelle firmalle, raisiolaiselle Martinexille. Tuotteet ovat paperista tehtyjä palapelejä ja lautapelejä.

”Heillä on omat palapelikoneet, ja he käyvät yhteistyökumppaniensa tehtailla säännöllisesti”, Toivonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Otava-kustantamo on tehnyt puuha-, muisti- ja vauvakirjoja, niin ikään paperitavaraa.

Havukainen sanoo, että muitakin Tatu ja Patu -asioita voisi periaatteessa ilmestyä kauppojen hyllyille. Linja ei ole mitenkään kiveen hakattu.

”Mehän itse rakastamme tavaraa”, Toivonen kertoo.

”Minä pyörin jatkuvasti kauppojen leluosastoilla, vaikka en välttämättä osta mitään. Pidän valtavasti esimerkiksi legoista.”

On vain niin monta ehtoa, jotka tuotteiden pitäisi täyttää, että sopivia ratkaisuja ei tahdo löytyä.

Havukainen ja Toivonen luettelevat vaatimuksiaan: eettinen, ekologinen, esteettinen, laadukas, Tatu ja Patu -henkinen. Tuotteen pitäisi olla sellainen, jonka kirjailijat voisivat itse ostaa, ja tietysti riittävän edullinen, jotta mahdollisimman monella perheellä olisi siihen varaa.

Hankalaa, niin kuin kriittinen kuluttaminen tuppaa olemaan.

”Tavallaan olisi kiva tarjota suomalaisille lapsille suomalaiseen sisältöön pohjautuvaa kamaa. Ettei olisi vain niitä ylikansallisia”, Havukainen sanoo.

”Mutta kun maailma hukkuu tavaraan. Haluammeko me olla osaltamme lisäämässä sitä?”

Paperituotteet kelpaavat, koska ne voi kierrättää, ovat edullisia ja viime kädessä vieläpä maatuvat.


Maailmankatsomuksellisten seikkojen lisäksi vaakakupissa painaa aika. Jos tuotevalikoima laajenisi, kirjailijat joutuisivat palkkaamaan sen ylläpitämiseen erillisen työntekijän, koska haluavat itse keskittyä teoksiinsa.

Kirja per vuosi -tahti ei olisi mahdollinen, ellei ylimääräistä olisi karsittu pois.

”Paljon aikaa kuluu pelkästään siihen, että vastaa ei kaikkiin pyyntöihin”, Havukainen kertoo.

Tarjouksia on tosiaan tullut, kaikkea puuhalandioista televisio-ohjelmiin. Erikoisin Havukaisen ja Toivosen vastaanottama ehdotus liittyi Tatu ja Patu -nakkeihin. Se naurattaa heitä yhä.

”Ei nappaa, ei millään tasolla. Mehän olemme lähestulkoon kasvissyöjiä! Eivätkä nakit ole ihan terveellisintä ruokaa lapsille.”

Myös se on huvittanut kirjailijoita, että toisinaan yhteydenottajat ovat esitelleet ideansa kuin taivaan lahjana.

”Jotkut ajattelevat, että me emme ole tajunneet tuotteistaa Tatua ja Patua. He vakuuttavat, että tästä olisi teille tosi paljon hyötyä, että kelatkaa, tästä tulee teille rahaa!”

Havukainen ja Toivonen tajuavat kyllä. He eivät vain tarvitse enempää rahaa. Heiltä ei puutu mitään.

Kahdeskymmenes Tatu ja Patu -kirja, juhlallinen opus nimeltä Tatu ja Patu, elämä ja teot, ilmestyi kesällä. Havukainen ja Toivonen ovat juuri siinä pisteessä, johon ovat halunneet päästä.

He saavat toimeentulonsa kirjoista eivätkä joudu tekemään mitään muuta työtä. He rakastavat kirjojen laatimista. Heillä on teoksissaan täysi taiteellinen ja ilmaisullinen vapaus.

He asuvat paikassa, jossa saavat olla rauhassa.

”Miksi haluaisimme muuttaa tilannetta, joka on sataprosenttisen täydellinen”, Havukainen kysyy.

Kirjailijapari ei haaveile edes maailmanvalloituksesta. Tatua ja Patua on kyllä käännetty muille kielille, mutta suurta läpimurtoa ei ole tullut.

Niin on Havukaisesta ja Toivosesta ihan hyvä. Ulkomailla menestyminen voisi olla työlästä. Pitäisi reissata, ”paistatella haastatteluissa” ja esiintyä; tehdä asioita, joissa muut ovat parempia ja luontevampia.

”Jotkut syttyvät yleisön edessä”, Toivonen sanoo.

”Emme mekään avuttomia esiintyjiä ole. Mutta olemme kaikkein onnellisimmillamme, kun saamme olla täällä kotona.”Se ei muuten ole mikä tahansa talo. Reilut kymmenen vuotta sitten Havukainen ja Toivonen ostivat lastenkirjailija Mauri Kunnaksen lapsuudenkodin ja remontoivat sen näköisekseen.

Ensimmäinen itsenäinen Tatu ja Patu -kirja ilmestyi vuonna 2003. Sitä ennen hassut oliot vierailivat muutamassa Veera-kirjassa.

Havukaisen ja Toivosen teokset ovat vauhdikkaita ja humoristisia seikkailuja, mutta eivät mitään aivotonta toimintaa. Kirjailijat ovat miettineet tarkasti, millaista arvomaailmaa tarinoilla välittävät.

Myös virhearviointeja on tullut. 2000-luvun alkuvuosina maailma oli varsin erilainen kuin nyt.

”Sanon nyt suoraan”, Havukainen aloittaa.

Veera ja maatalon eläimet -kirjaa emme tekisi enää.”

Ongelma on Havukaisen ja Toivosen mukaan se, miten idylliseltä maatalous kirjassa näyttää. Esimerkiksi maidontuotannosta annetaan romanttinen kuva.

”Nykyään emme itse edes juo maitoa. Se kirja on aikansa tuote.”

Kehitystä on tapahtunut myös sukupuoliroolien suhteen.

Tatusta ja Patusta tuli alun perin poikia, koska kirjailijat halusivat varoa määrittelemästä hahmoja liian tarkasti. ”Kuvittelimme, että tyttöys olisi määritellyt niitä enemmän”, Toivonen tunnustaa.

”Se pohjautuu tietysti vääristyneeseen kulttuuriperintöön, jonka mukaan pojat ovat jotenkin neutraaleja toimijoita.”

Havukainen ja Toivonen sanovat, että sukupuolta ei välttämättä olisi tarvinnut kertoa lainkaan. Outolasta Suomeen saapuvat Tatu ja Patu ovat pikemminkin ”käveleviä uteliaisuuksia” kuin maskuliinisia tai feminiinisiä ihmisiä.

Yksi selkeän maskuliininen piirre heillä tosin on. Parta. Se näkyy joissakin kirjoissa. Tatu ja Patu kuitenkin aina ajavat partansa pois.

”Mutta kääpiömytologiassa naisilla kasvaa parta”, huomauttaa Toivonen.

”Niin, ehkä Tatu ja Patu ovatkin naisia!” Havukainen keksii.

Tatun ja Patun parhaan kaverin Veeran hahmossakin oli korjaamisen varaa. Veera oli aluksi stereotyyppinen tyttö, joka tiesi, ohjasi ja neuvoi, piti huolta pöhköistä pojista.

”Se alkoi olla vähän toisteista”, Toivonen kertoo.

”On ärsyttävä klisee, että pojat ovat hauskoja ja tytöt pitävät heitä aisoissa.”

Nyt Veeran rooli on aktiivisempi ja laajempi, mikä näkyi erityisesti Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! -elokuvassa.

”Yritimme paikkailla leffalla ja joulukirjalla”, Havukainen sanoo.

Kahden tyttären vanhemmat Havukainen ja Toivonen ovat seuranneet viime vuosien tasa-arvoliikettä tyytyväisinä. He ovat ilahtuneet esimerkiksi Tähtien sodassa taistelevista naissankareista.

”Populaarikulttuurissa on tehty mahtavia juttuja”, Toivonen sanoo.

”Ne rajat ja oletukset, joita kasvavalle ihmiselle asetetaan, ovat todella keinotekoisia.”

Havukainen muistuttaa, että omaa toimintaa on syytä tarkastella kriittisesti. Koko ajan. Ei voi tuudittautua siihen, että on tiedostava ja tietää tarpeeksi.

”Voin vain kuvitella, mitä 20 vuoden päästä ajatellaan tämän päivän kulttuurista. Ehkä ainakin, että miksi ne eivät tehneet mitään ilmastonmuutokselle.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Lastenkirjat
 • Noora Vaarala
 • Tatu ja Patu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  6. 6

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  7. 7

   Onko Helsingissä kymmenen- vai satatuhatta rottaa? Historiallisen laajassa tutkimuksessa kaupungin jyrsijäkanta selvitetään koululaisten avulla

  8. 8

   Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä

  9. 9

   Kalasataman harmaaksi haukutun Majakan viereen nousee kaksi valkoista torni­taloa – Poliitikot haluavat nähdä omin silmin, miltä talojen julki­sivu näyttää

  10. 10

   Ulkomaalaistaustaiset synnyttävät enemmän lapsia kuin suomalaiset – synnyttäjien keski-ikä noussut kaikissa väestö­ryhmissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  8. 8

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää