Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Miten vapautua lapsuuden traumoista? pohtii Pasi Pekkola uutuusromaanissaan, joka koskettaa ja ärsyttää

Huomenna kevät palaa -romaanin tapahtumat lähtevät liikkeelle Lahdesta, Hennalan pahamaineisesta vankileiristä.

Romaani

Pasi Pekkola: Huomenna kevät palaa. Otava. 349 s.

Vuosi 1918 on ymmärrettävästi tieto- ja kaunokirjallisuuden suosituin aihe tällä hetkellä. Myös teattereissa taistellaan.

Keväällä nähtiin Elannon Näyttämön ja Ylioppilasteatterin yhteistyönä syntynyt Stadi 1918 – taistelu Helsingistä ja Kom-teatterissa esitetään edelleen Anneli Kannon Veriruusut-romaaniin (2008) perustuvaa samannimistä näytelmää. Vain pari teosta mainitakseni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niiden tavoin Pasi Pekkolan (s. 1981) kolmas romaani Huomenna kevät palaa juhlii sisällissodan muistoa – jos sellaista nyt voi juhlia. Tapahtumat lähtevät liikkeelle Lahdesta, Hennalan pahamaineisesta vankileiristä.

Esikoisromaanissa Unelmansieppaaja (2013) Pekkola, entinen ammattikoripalloilija ja silloinen tohtorikoulutettava, kirjoitti urheilusta, opiskelijoista ja esikoiskirjailijasta. Toisen teoksensa Lohikäärmeen värit (2015) Pekkola sijoitti osittain Kiinaan, jossa hän työskenteli sen kirjoittamisen aikoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt on vuorossa kirjailijan kotikaupunki Lahti ja sen historia vankileireineen ja Vapaudenkatuineen.

Mausteena on ripaus melankoliaa: ”Kaupunki on kehittynyt, syönyt ja turvonnut ulos housuistaan ja etsinyt vatsalleen lisää tilaa. Ei edistys välitä, vaikka sen kivijalat muurataan verestä tahmealle maaperälle.”

Romaanin aikajänne ulottuu 1900-luvun alkuvuosista yhden sukupolven verran toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Lukemassani sähköisessä arvostelukappaleessa ei mainita mitään kirjailijan taustatöistä, joten henkilöt lienevät sepitettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Villilähteen torpan lapset Eeva ja Eino joutuvat Hennalaan, jossa he näkevät ihmisen alennustilan:

”He [vangit] olivat likaisia, posket olivat kääntyneet syvälle kuopalle ja silmämunat työntyneet ulos kuin sammakoilla, polvet ja kyynärpäät törröttivät kuin ampiaispesät puunoksissa. He huojuivat, päät ja vaatteet sikisivät täitä ja hiukset olivat harventuneet, mutta kilojen myötä he olivat menettäneet itsestään jotain muutakin.”

Sisarukset eivät pääse koskaan eroon näkemästään ja kokemastaan. Muistaminen ja unohtaminen, hylkääminen ja hylätyksi tuleminen hallitsevat käsillä olevaa teosta kuten parin vuoden takaista Lohikäärmeen värejäkin. Menneisyys on eittämättä läsnä nykyisyydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heidi Köngäs keskittyi viimesyksyisessä Sandra-teoksessaan punaisten kohtaloon, mutta Pekkola antaa äänen valkoisillekin. Henrik Tikkanen (kyse ei ole samannimisestä edesmenneestä suomenruotsalaisesta kirjailijasta) yrittää elää ja toimia kasvuympäristönsä ihanteiden mukaisesti. Lopputulos on arvattavissa.

Pekkola pyrkii ymmärtämään historian virtaan joutuneita, myös valkoisten taakkaa Henrik Tikkasen hahmossa. Kuka antoi ja kuka toteutti käskyjä? Kuka lopulta on syyllinen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyvästä yrityksestä huolimatta Kukkakepiksi ilkuttu herraspoika, josta tulee myöhemmin valelääkäri, jää kaikessa tragikoomisuudessaan varsin heppoiseksi romaanihenkilöksi.

Pekkolan vuoteen 1918 niitattu teos kyntää realismin tuttua sarkaa. Näkökulmatekniikka, joka nimetään paikkojen (Villilähde – Hennala – Lahti) ja henkilöiden (Eeva – Eino – Henrik) mukaan poikii psykologisia oivalluksia ja rajujakin väitteitä.

Viha ei ole eläimellinen piirre vaan inhimillinen, koska eläimet eivät tapa kostaakseen, kirjoittaa Pekkola henkilöidensä äänellä. Vihaaminen on rehellistä, anteeksiantaminen vilpillistä.

Lapsuuden traumat siis syövät mieltä kuin syöpä. Miten niistä voi parantua – vapautua – on romaanin keskeinen teema. Hennalasta ”vapauduttuaan” Eino kilvoittelee unohtamisen mestariksi ja Eeva pyrkii kostonjumalattareksi. Turhaa kaikki, sillä stigmat eivät parane.

Romaanin nimi Huomenna kevät palaa viitannee Samuel Beckettin näytelmään Huomenna hän tulee. Godot ei tule, mutta eipä palaa kevätkään – vertauskuvallisesti – Pekkolan romaanissa.

Liiallista realismia ja psykologisointia Pekkola häivyttää viljelemällä erilaisia kirjallisia kuvioita. Lapset pakenevat satuihin, on jänöjä ja puisia pikkulintuja. Hevosellakin on roolinsa kansikuvaa myöten.

Satujen lisäksi isosisko virittää leikin, jotta varjelisi pikkuvel­jeään vankileirin julmuuksilta. Aika kypsä varhaisteini! Mutta asetelma on sama kuin taannoisessa monin pystein palkitussa Roberto Benignin elokuvassa Kaunis elämä (1997), jossa hullutteleva isä yrittää suojella poikaansa keskitysleirin kauheuksilta.

Pekkola ei ole kuitenkaan onnistunut hiomaan kaikkia kirjallisia kikkojaan kertomuksen elimellisiksi osasiksi. Ne pongahtelevat arvaamattomasti esiin, ja kertomus venkoilee häiritsevästi sinne tänne toisin kuin Lohikäärmeen värit -romaanin sadunomaisen soljuva, herkkä teksti. Sen lumo vei mennessään. Nyt lukeminen on työlästä.

Uutuus toki koskettaa rankan aiheensa takia, mutta samalla sen sisällöllinen ja tyylillinen epätasaisuus ärsyttävät. Ikään kuin osa teoksesta olisi ollut valmiina (Eevan ja Einon kohtalo) mutta osa olisi kaavittu pika pikaa kasaan (Henrikin kohtalo), jotta teos ehdittäisiin julkaista sisällissodan muistovuonna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romaani
 • Kirja-arvostelut
 • 1918
 • Kulttuuri
 • Helena Ruuska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  9. 9

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää