Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Ruotsinkielinen Pohjanmaa säteilee Peter Sandströmin novellikokoelmassa

Kieli on tärkeässä roolissa Äiti marraskuu -kokoelman pohdinnoissa.

Novellit Peter Sandström: Äiti marraskuu. Kahdeksan pohdintoa (Mamma november. Åtta betraktelser). Suom. Outi Menna. S&S. 215 s.

Ihmisen kotipaikka on se puhekieli tai murre, johon hän on kasvanut. Kun sitä vähänkin raaputetaan esiin kielen massasta, avautuu tuttu kokemisen tapa, mentaliteetti.

Tätä likeisen kielen ideaa kehittelee Peter Sandström kahdeksan novellin muodon ottaneessa pohdinnossaan. Ne vievät kertojansa yhä uudelleen Keski-Pohjanmaalle, selaavat lähisuhteita vanhempiin, lapsiin, sisareen – ja ennen kaikkea paikkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Avauksessa yritetään tehdä Ylen tilaamaa ”yleiskielistä” podcastia Uudessakaarlepyyssä.

Mutta nauhuri ei toimi, eikä liioin yleiskieli. Vain kissan lämpö ja kehräys tuntuvat todellisilta vanhassa kotitalossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohdinto on hyvä nimi kertomuksille, jotka välttelevät argumenttia.

Lukija miettiköön, mitä niiden Peter-niminen kirjailija tilittää vaikkapa suhteestaan kieleen. Tekstuaaliset asiat ovat hänelle tärkeitä: rytmi, syntaksi, runous. Hän yksinkertaisesti rakastaa kieltä.

Ja toisaalta, mihin tämä intohimo on johtanut. Hän suree, miten paljon meni ohi lasten varhaisvuosista kun hän työsti jotakin ”tekstiä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kielen ekspertiisi ei auta oikeassa elämässä. Kuvaus puheen ylläpitämisen vaikeuksista isän ja jo aikuisen, vaiteliaan pojan kanssa on kuin suutarin lapsen surkeat kengät: ”Halusin sanoa että rakastin häntä, mutta sanat kuulostivat mielestäni siltä kuin ne olisi lainattu amerikkalaisesta elokuvasta.”

Ruotsinkielinen Pohjanmaa säteilee näissä ”moderneissa talonpoikaistarinoissa”, eräänlaisessa ”lakeuksien folkloressa”, jolla on oma huumorinsa. Outi Mennan suomennos tavoittaa erinomaisesti novellien hienorytmisen ilmaisun ja tyylitellyt murreläikät.

Sandström kirjoittaa jälleen esiin pienen paikan maagista henkeä, omalakista erityisyyttä. Samaa maailmaa elävien yhteys ja eron kokemus muihin kasvaa esiin ajassa. Kello-novellissa melankolinen kaipuu menneeseen elää esineissä, muistot ovat kiinnittyneet ihmisten asentoihin, eleisiin ja puhetapoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Onko Sandström omaelämäkerrallinen kertoja, kenties Suomen Knausgård? Kysymys on huono. Sandströmia kiinnostaa havainto, se miten ihmisen kokemistapa asettaa mielikuvia ja aikoja päällekkäin. Tarinoiden toistuvassa kuviossa kertoja palaa takaisin kotiseudulle ja näkee sen maailman uusin silmin.

Näiden asioiden kertomiseen tarvitaan kykyä käyttää kokemusperäistä ymmärrystä. Etenkin vanhempien ja lasten suhteiden kuvauksessa Sandströmin metodin rikkaus näkyy hienosti, ihmiset näkyvät toisilleen vähitellen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätösnovelli Ikuisuus avaa kertojan suhdetta isäänsä. Tärkeämpää kuin se, kuka tämä oli ja mitä teki, on tarinaan kehitelty pojan katse yhtä aikaa vieraaseen ja tuttuun mieheen. Hän tarkkailee piilosta pihapiirissä liikkuvaa isäänsä: ”Ymmärsin hänen puuhiensa liittyvän johonkin syvempään tietoisuuden tasoon kuin siihen tosiasiaan, että hän oli minun isäni.”

Nuoren aikuisen hämmästynyt erillisyyden kokemus palaa mieleen, kun poika palaa nyt vuosikymmenten kuluttua paikalle ja kutsuu kirkkaalla äänellä jo kuollutta isäänsä: ”Isä, moon ny täälä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  7. 7

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  8. 8

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää