Kulttuuri

”Haluan kirjamessuille ensikertalaisia” – Näin uusi ohjelmajohtaja Ronja Salmi pyrkii uudistamaan Helsingin kirjamessut

Tänä vuonna kirjamessujen teemamaa on Yhdysvallat. Päävieraaksi messuille saapuu kansainvälisen Penin puheenjohtaja Jennifer Clement, jonka uusi romaani Rakkaudesta aseisiin ilmestyi suomeksi syyskuussa.

Kun Ronja Salmi tammikuussa julkistettiin Helsingin kirjamessujen uudeksi ohjelmajohtajaksi, hän kertoi haluavansa tehdä paljon uudistuksia.

Lisää ohjelmaa lapsille ja nuorille, houkuttelevampaa sisältöä nuorille aikuisille, enemmän moniäänisyyttä, Salmi luetteli Helsingin Sanomien haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään tiistaina uusi messuohjelma sitten julkaistaan. Miten ohjelmajohtajan suunnitelmat ovat toteutuneet?

Hyvin, Salmi toteaa. Mutta lisää, että osa uudistuksista saadaan toteutettua vasta ensi syksynä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi iso, jo tänä syksynä toteutuva muutos on lasten alueen siirtäminen ja uudelleen konseptoiminen. Aiemmin lastenalue on ollut messualueen keskellä, mutta nyt se on siirretty rauhalliseen nurkkaan. Alueen teemana on puutarhajuhlat, ja se koostuu erilaisten kioskien muodostamista toiminnallisista pisteistä. Lastenkirjoihin liittyvät, mutta aikuisille suunnatut haastattelut on siirretty alueelta pois omille lavoilleen.

”Ei viisivuotias jaksa istua aloillaan kuuntelemassa haastatteluja”, Salmi perustelee.

Lasten alueella kaikki ohjelma on siis sellaista, johon lapsi voi itse osallistua. Ainoa ”passiivisempi” ohjelma alueella on ääneenluku. Itse lapset voivat lukea ääneen esimerkiksi lukukoira Börjelle. Alueella vierailee myös someilmiöksi noussut aasi Sumu Sireeni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen merkittävä uudistus on kirjamessujen perinteisten lavojen uudelleen nimeäminen. Ei siis enää Aleksis Kiveä, Eino Leinoa, Edith Södergrania tai Takaumaa. Tänä syksynä lavojen nimet on yhtenäistetty niin, että jokainen on saanut nimensä jonkin Helsingin kaupunginosan tai alueen mukaan. Eri lavojen välillä suunnistamista on pyritty helpottamaan sillä, että lavan nimi olisi jollain tavalla yhteydessä kaupunginosaan liittyviin mielikuviin.

Niinpä päälava on nyt nimeltään Senaatintori, Kruununhaka-lavalta löytää tietokirjoihin liittyvää ohjelmaa, Suomenlinna-lavalta historiaa, ja niin edelleen.

Kolmas uudistus liittyy siihen, että Ronja Salmi haluaa madaltaa messujen kynnystä. ”Toivon, että kirjamessuille tulisi myös ensikertalaisia”, Salmi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinpä hän on pyrkinyt viemään ohjelmaa ”vähemmän pompöösiin” suuntaan ja nostamaan esille uusia ääniä. Tähän sisältyy myös halu laajentaa käsitystä siitä, mikä oikeastaan lasketaan kirjallisuudeksi. Tänä vuonna kirjamessuilla työstään puhuvat esimerkiksi laulunkirjoittajat, kuten Pyhimys ja Ellinoora.

”Näistä sovittaessa Vain elämää -kiinnitykset eivät olleet vielä tiedossa” Salmi painottaa. Mutta myöntää: ”Vaikka oli minulla hyvä aavistus.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen hyvä aavistus Ronja Salmella oli esikoiskirjailija Sisko Savonlahdesta, jonka romaani Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus) on ollut alkusyksyn kirjallisia tapauksia.

Jo ennen tätä Salmi oli kuitenkin buukannut Savonlahden Senaatintorille, siis kirjamessujen päälavalle. Siellä Savonlahti keskustelee yhdessä toisen nuoren kirjailijan, Eveliina Niemisen, kanssa ”suorittavasta sukupolvesta”.

Kiinnostava esikoiskirjailija voidaan nyt siis pistää puhumaan päälavalle, joka on aiemmin kuulunut lähinnä maan nimekkäimmille tekijöille. Päälavalla esiintyminen on jopa nähty eräänlaisena statuskysymyksenä, Salmi sanoo. Ravistelemalla toimintamallia Salmi on pyrkinyt siihen, että ohjelmaa tehdään ensisijaisesti yleisölle – ei esiintyjille.

Ja, että sitä tehdään kaikenlaiselle yleisölle. Tammikuussa Ronja Salmi toivoi, että Helsingin kirjamessuista tulisi tulevaisuudessa tapahtuma, jonka 20–30-vuotiaat kaupunkilaiset merkitsevät kalentereihinsa jo alkuvuodesta, siinä missä muutkin isot kaupunkitapahtumat.

Tähän liittyy myös se, että Helsingin kirjamessut on tänä vuonna lahjoittanut yli 9 000 yliopisto-opiskelijalle pääsylipun messuille.

Paljon on siis uutta, mutta moni asia on tutusti ja turvallisesti ennallaan. Tänäkin vuonna kirjamessuilla esiintyvät Suomen eturivin kirjailijat: Antti Tuuri, Katja Kettu, Sofi Oksanen, Kari Hotakainen, Anja Snellman ja kymmenet muut. Yhteensä erilaisia ohjelmapaikkoja on yli kahdeksansataa.

Kirjamessujen teemamaa on tänä vuonna Yhdysvallat, ja sitäkin kautta Messukeskukseen saadaan ohjelmaa hyvinkin eri lähtökohdista tuleville kävijöille. Päävieras on kirjailijoiden kansainvälisen sananvapausjärjestön Penin puheenjohtaja Jennifer Clement, jonka romaani Rakkaudesta aseisiin (Like) ilmestyi suomeksi syyskuussa.

Muita teemamaan vieraita ovat Aku Ankka -piirtäjä Don Rosa, runoilija Patricia Lockwood, venäläisyhdysvaltalainen Masha Gessen ja kuubalaissyntyinen Cecilia Samartin, joka käsittelee romaaneissaan latinosiirtolaisten elämää Yhdysvalloissa.

Naapurimaa Viron juhlavuosikin näkyy kirjamessuilla yhdeksän kirjailijavieraan voimin. Mukana ovat muun muassa Kätlin Kaldmaa, Kai Aareleid ja Maimu Berg.

Kansainvälisiä vieraita tulee kaikkiaan yli neljäkymmentä: Yhdysvaltojen ja Viron lisäksi Färsaarilta, Grönlannista, Islannista, Britanniasta, Latviasta, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta, Ukrainasta ja Venäjältä.

Helsingin kirjamessut Messukeskuksessa 25.–28.10.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  10. 10

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin yksi kuollut ja useita loukkaantunut, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  4. Tunti sitten
  5. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  6. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  7. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  8. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  9. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  10. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  11. 2 tuntia sitten
  12. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  13. Helsinki on valmis myymään Lapinlahden sairaalan – alueelle on mahdollista myös rakentaa
  14. Näytä lisää