Kulttuuri

Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

Ero ja sitä seurannut julkisuus pakottivat herkän laulajan vetäytymään. Seuraava levy myöhästyi rankasti – mutta samalla siihen ehätti mukaan iloa ja värejä.

Kirjailijat antavat uuden romaanin ilmestyttyä usein haastatteluita, joissa he toistelevat tuttua sanomaa: Teos ei kerro kirjoittajansa elämästä. Aivan turha lukea sitä niin.

Laulaja Janna Hurmerinta, 36, on tässä suhteessa piristävä poikkeus.

”90 prosenttia tämän levyn biiseistä tulee omasta elämästäni”, hän sanoo suoraan. ”Haluan olla lauluissa mahdollisimman aito ja rehellinen.”

Tämän uskoo täysin, kun kuuntelee perjantaina julkaistavan Spektri-levyn sanoja. Ne tulevat aivan selvästi laulajasta itsestään, eivät tekstintekijöiden mielikuvituksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Missä ihmees oot, et tullu vaik sovittiin. Mä venannut oon sua koko illan, tajuatko. Leiki jos huvittaa, tee kerran vielä tää. Niin sun tarinaas kirjotetaan Janna-vapaa jatko”, sanotaan Mustiksen kertosäkeessä. Kappaletta ovat Jannan lisäksi olleet tekemässä Mariska ja Jurek.

Jannan uusia lauluja kuunnellessa ei voi olla ajattelematta otsikoita, joita hänestä kirjoitettiin varsinkin runsaat kaksi vuotta sitten. Tuolloin hän erosi puolisostaan, räppäri Junosta vain puolen vuoden avioliiton jälkeen. Suhteen onnelliset ja lopulta surulliset käänteet uutisoitiin millintarkasti.

Siksi kai on aika luonnollistakin ajatella, että laulut seurailevat tosielämää. Niissä nainen löytää vierelleen vääriä tyyppejä ja kaipaa aikaa, jolloin vielä oli onnellinen.

Mielikuva on oikeutettu, Janna myöntää.

”Levy käsittelee vaikeitakin aiheita kuten eroa ja parisuhdevaikeuksia. Sen kummemmin menemättä yksityiskohtiin, mutta kyllä laulut tosi vahvasti tulevat omasta elämästä. Koen kuitenkin lohdulliseksi ajatukseksi sen, että vaikeistakin lauluista voi kirjoittaa lauluja, jotka voivat auttaa muita.”

Eron aikaan elämässä oli vuoden mittainen hyvin rankka jakso, Janna kertoo hiljaa. Tämä olikin yksi syy siihen, miksi levyn julkaisu viivästyi rankasti.

”En halunnut julkaista sellaisessa hetkessä elämää, kun on kaikenlaista. Halusin olla vahvimmillani.”

Toisaalta levyteollisuuskin on muuttunut sen jälkeen, kun Janna viimeksi julkaisi levyn, huiman suosion saaneen Jannan vuonna 2014. Silloin ulos laitettiin kaksi singleä ennen koko albumin julkaisua, nyt sinkkuja haluttiin julkaista jopa kuusi, puolet levyn kappaleista, ennen kuin koko levy laskettiin ulos.

Kolmas syy oli se, että eron aikoihin syntyneet laulut olivat hyvin synkkiä. Janna halusi odottaa, että elämään tulisi muitakin värejä kuin vain tummia.

Istumme italialaisessa Via Tribunali -pizzeriassa Helsingin historiallisissa kortteleissa. Janna valitsi paikan italialaisjuuriensa vuoksi: äidin, laulaja Maarit Hurmerinnan äiti oli italialainen.

Janna itsekin rakastaa valmistaa kotona italialaista ruokaa. Matkailuun hurahtaneelle löytyy Italiasta myös lempikohde:

”Varsinkin Amalfin rannikko on suosikkini”, hän sanoo.

Juuri tämän syvällisempää tietoutta yksityiselämästä on Jannalta turha udella. Hän on tehnyt oloissamme jopa radikaalin päätöksen: hän haluaa rajata suhteellisen tiukastikin yksityiselämäänsä.

”En halua olla liian mystinen hahmo, kuulijoilleni haluan antaa mahdollisimman paljon itsestäni. Mutta tietty osa yksityiselämästä on hyvä pitää itsellä.”

Osin päätös johtuu perheestä. Siihen kuuluu isoveli, joka toivoo yksityisyyttä. Janna kunnioittaa päätöstä.

Mutta on yksityisyyden säilyttämiseen muitakin syitä.

Janna sanoo olleensa aina hyvin herkkä ja ujo. Alussa esiintyminen pelotti niin, että laulujen välissä hän sai kakistettua suusta lähinnä vain ”kiitos”.

Kun luonne on tämä, ei tunnu luontevalta avata itseään ja koko yksityiselämäänsä koko kansalle. Uransa alussa Janna saikin olla hyvin vapaasti oma itsensä.

Kotona julkisuudesta oli toki puhuttu, paljonkin, sillä äiti ja isä, muusikot Maarit ja Sami Hurmerinta, ovat olleet julkisuudessa jo vuosikymmeniä. Mutta se malli oli aina ”terve”: äidistä ja isästä ei ole ikinä tehty skandaalijuttuja, sillä heidän aloittaessaan aika oli niin eri.

Kun Janna sitten itse yhtäkkiä joutui pyöritykseen, tilanne oli hyvin raskas. Kaikki tuli niin suurena yllätyksenä. Janna ei kerro sen tarkemmin, kuinka hän kaiken koki ja kuinka siitä selvisi, sanoopa vain:

”Se tuntui tosi pahalta.”

Julkisuudessa Jannaa on sittemmin yllättänyt myös tapa, jolla varsinkin naisartisteja käsitellään.

Hän on Pop & Jazz konservatorion käynyt lauluntekijä, laulaja ja pianisti. Osaava tekijä.

Mutta niin Jannan kuin monen muunkin naisen kohdalla yleisö ja media eivät ole kiinnostuneita musiikintekijöistä vaan siitä, miltä he näyttävät. Tästä Janna on puhunut paljon kollegoidensakin, esimerkiksi hyvien ystäviensä Anna Puun ja Yonan kanssa.

”Naisen tekijyys katoaa Instagram-kuvien taakse”, Janna sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi oman Instagram-tilinsä. Työhön liittyvistä kuvista ei koskaan kukaan tee uutista.

”Mutta jos minä kerran vuodessa laitan sinne lomakuvan, jossa on fokuksena se, että olen onnellinen ja minulla on hyvä olo kun saan olla auringossa, niin silloin kirjoitetaan: ’Janna vähissä pukeissa lomalla.’”

”Ei miesartisteista tehdä ikinä sellaisia juttuja. Ei tehdä, että ’Juha Tapio vähissä vaatteissa lomalla’”, Janna naurahtaa.

Tämä kaikki on saanut Jannan varomaan. Hän miettii entistä tarkemmin, millaisia kuvia someen laittaa.

Se harmittaa. Janna sanoo olevansa feministi henkeen ja vereen. Feminismiä on yhtä lailla se, että voi iloita omasta kropastaan ja nauttia kauniisti meikattujen kasvojen tuomasta hyvästä olosta.

Nyt niin ei voi tehdä.

Neljä vuotta sitten Janna teki ensimmäisen kerran levyn suomeksi. Janna-levy toi vuonna 2014 viisi Emma-ehdokkuutta ja nosti Jannan Suomen suosituimpien artistien joukkoon.

Samalla se nosti esiin myös tuottaja Jurek Reunamäen. Antti Tuisku ihastui Reunamäen työnjälkeen Janna-levyllä niin, että alkoi pommittaa Jannaa tekstiviestein.

Tuisku-yhteistyön johdosta Reunamäellä on ollut kiireistä, mutta se ei ole vaikuttanut yhteistyöhön Jannan kanssa. ”Kävimme juuri syömässä ja puhuimme, että kohta taas jatketaan.”

Nyt julkaistava Spektri-levykin syntyi tutun ydintiimin, Reunamäen, Henri Lanzin, Saara Törmän ja Aku Rannilan kanssa. ”En olisi nyt tässä ilman heitä,” Janna sanoo.

Tiimin yhteistyö tuntuu tosiaan toimivan. Esimerkiksi Sä et ole hullu -kappaletta on striimattu jo neljä miljoonaa kertaa, mutta nyt Jannasta tuntuu, että samalla tiimillä tehdystä, uuden levyn Täyteen vaan -laulusta on tullut vielä isompi.

Tämä ei ole silti ainoa asia, joka hymyilyttää Jannaa. Elämässä on tummien värien jälkeen taas iloa ja värejä. Siitä kielii levylle viime hetkellä päätynyt Sateet.

Kaunis laulu kertoo Jannan mukaan siitä, kun ”kaikki on hyvin, ei kaipaa mitään ja on tosi itsenäinen nainen – ja kun sitten rakkaus tulee tosi yllättäen”.

Ja kyllä, sekin kertoo nimenomaan Jannan omasta elämästä. Juuri nyt.

Fakta

Janna Hurmarinta


 Poplaulaja, lauluntekijä ja pianisti Janna Hurmerinta on syntynyt Helsingissä, 36-vuotias.

 Kuului noin 17-vuotiaaksi asti Vantaan tanssiopiston erityiskoulutusryhmään.

 Opiskeli lapsena pitkään klassista pianonsoittoa. Laulua hän opetteli vuosia yksikseen, kunnes meni opiskelemaan Pop & Jazz konservatorioon. Valmistui 2004.

 Esikoisalbumit Right Now ja The Makings of Me syntyivät Texicalli-yhtiölle 2007 ja 2008.

 Suomenkielinen Janna (Universal Music, 2014) vei Jannan listojen kärkeen ja viiteen Emma-ehdokkuuteen.

  Spektri ilmestyy perjantaina 28.9. Levyllä vierailevat Pyhimys, Tuure Kilpeläinen, Kasmir ja Nikke Ankara.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  5. 5

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  6. 6

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  7. 7

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  9. 9

   IS: Tallink Siljan ruotsinlaivasta löytyi kuollut matkustaja hyttisiivouksen yhteydessä

  10. 10

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää