Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kulttuuri

Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

Ero ja sitä seurannut julkisuus pakottivat herkän laulajan vetäytymään. Seuraava levy myöhästyi rankasti – mutta samalla siihen ehätti mukaan iloa ja värejä.

Kirjailijat antavat uuden romaanin ilmestyttyä usein haastatteluita, joissa he toistelevat tuttua sanomaa: Teos ei kerro kirjoittajansa elämästä. Aivan turha lukea sitä niin.

Laulaja Janna Hurmerinta, 36, on tässä suhteessa piristävä poikkeus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”90 prosenttia tämän levyn biiseistä tulee omasta elämästäni”, hän sanoo suoraan. ”Haluan olla lauluissa mahdollisimman aito ja rehellinen.”

Tämän uskoo täysin, kun kuuntelee perjantaina julkaistavan Spektri-levyn sanoja. Ne tulevat aivan selvästi laulajasta itsestään, eivät tekstintekijöiden mielikuvituksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Missä ihmees oot, et tullu vaik sovittiin. Mä venannut oon sua koko illan, tajuatko. Leiki jos huvittaa, tee kerran vielä tää. Niin sun tarinaas kirjotetaan Janna-vapaa jatko”, sanotaan Mustiksen kertosäkeessä. Kappaletta ovat Jannan lisäksi olleet tekemässä Mariska ja Jurek.

Jannan uusia lauluja kuunnellessa ei voi olla ajattelematta otsikoita, joita hänestä kirjoitettiin varsinkin runsaat kaksi vuotta sitten. Tuolloin hän erosi puolisostaan, räppäri Junosta vain puolen vuoden avioliiton jälkeen. Suhteen onnelliset ja lopulta surulliset käänteet uutisoitiin millintarkasti.

Siksi kai on aika luonnollistakin ajatella, että laulut seurailevat tosielämää. Niissä nainen löytää vierelleen vääriä tyyppejä ja kaipaa aikaa, jolloin vielä oli onnellinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielikuva on oikeutettu, Janna myöntää.

”Levy käsittelee vaikeitakin aiheita kuten eroa ja parisuhdevaikeuksia. Sen kummemmin menemättä yksityiskohtiin, mutta kyllä laulut tosi vahvasti tulevat omasta elämästä. Koen kuitenkin lohdulliseksi ajatukseksi sen, että vaikeistakin lauluista voi kirjoittaa lauluja, jotka voivat auttaa muita.”

Eron aikaan elämässä oli vuoden mittainen hyvin rankka jakso, Janna kertoo hiljaa. Tämä olikin yksi syy siihen, miksi levyn julkaisu viivästyi rankasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En halunnut julkaista sellaisessa hetkessä elämää, kun on kaikenlaista. Halusin olla vahvimmillani.”

Toisaalta levyteollisuuskin on muuttunut sen jälkeen, kun Janna viimeksi julkaisi levyn, huiman suosion saaneen Jannan vuonna 2014. Silloin ulos laitettiin kaksi singleä ennen koko albumin julkaisua, nyt sinkkuja haluttiin julkaista jopa kuusi, puolet levyn kappaleista, ennen kuin koko levy laskettiin ulos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmas syy oli se, että eron aikoihin syntyneet laulut olivat hyvin synkkiä. Janna halusi odottaa, että elämään tulisi muitakin värejä kuin vain tummia.

Istumme italialaisessa Via Tribunali -pizzeriassa Helsingin historiallisissa kortteleissa. Janna valitsi paikan italialaisjuuriensa vuoksi: äidin, laulaja Maarit Hurmerinnan äiti oli italialainen.

Janna itsekin rakastaa valmistaa kotona italialaista ruokaa. Matkailuun hurahtaneelle löytyy Italiasta myös lempikohde:

”Varsinkin Amalfin rannikko on suosikkini”, hän sanoo.

Juuri tämän syvällisempää tietoutta yksityiselämästä on Jannalta turha udella. Hän on tehnyt oloissamme jopa radikaalin päätöksen: hän haluaa rajata suhteellisen tiukastikin yksityiselämäänsä.

”En halua olla liian mystinen hahmo, kuulijoilleni haluan antaa mahdollisimman paljon itsestäni. Mutta tietty osa yksityiselämästä on hyvä pitää itsellä.”

Osin päätös johtuu perheestä. Siihen kuuluu isoveli, joka toivoo yksityisyyttä. Janna kunnioittaa päätöstä.

Mutta on yksityisyyden säilyttämiseen muitakin syitä.

Janna sanoo olleensa aina hyvin herkkä ja ujo. Alussa esiintyminen pelotti niin, että laulujen välissä hän sai kakistettua suusta lähinnä vain ”kiitos”.

Kun luonne on tämä, ei tunnu luontevalta avata itseään ja koko yksityiselämäänsä koko kansalle. Uransa alussa Janna saikin olla hyvin vapaasti oma itsensä.

Kotona julkisuudesta oli toki puhuttu, paljonkin, sillä äiti ja isä, muusikot Maarit ja Sami Hurmerinta, ovat olleet julkisuudessa jo vuosikymmeniä. Mutta se malli oli aina ”terve”: äidistä ja isästä ei ole ikinä tehty skandaalijuttuja, sillä heidän aloittaessaan aika oli niin eri.

Kun Janna sitten itse yhtäkkiä joutui pyöritykseen, tilanne oli hyvin raskas. Kaikki tuli niin suurena yllätyksenä. Janna ei kerro sen tarkemmin, kuinka hän kaiken koki ja kuinka siitä selvisi, sanoopa vain:

”Se tuntui tosi pahalta.”

Julkisuudessa Jannaa on sittemmin yllättänyt myös tapa, jolla varsinkin naisartisteja käsitellään.

Hän on Pop & Jazz konservatorion käynyt lauluntekijä, laulaja ja pianisti. Osaava tekijä.

Mutta niin Jannan kuin monen muunkin naisen kohdalla yleisö ja media eivät ole kiinnostuneita musiikintekijöistä vaan siitä, miltä he näyttävät. Tästä Janna on puhunut paljon kollegoidensakin, esimerkiksi hyvien ystäviensä Anna Puun ja Yonan kanssa.

”Naisen tekijyys katoaa Instagram-kuvien taakse”, Janna sanoo.

Hän ottaa esimerkiksi oman Instagram-tilinsä. Työhön liittyvistä kuvista ei koskaan kukaan tee uutista.

”Mutta jos minä kerran vuodessa laitan sinne lomakuvan, jossa on fokuksena se, että olen onnellinen ja minulla on hyvä olo kun saan olla auringossa, niin silloin kirjoitetaan: ’Janna vähissä pukeissa lomalla.’”

”Ei miesartisteista tehdä ikinä sellaisia juttuja. Ei tehdä, että ’Juha Tapio vähissä vaatteissa lomalla’”, Janna naurahtaa.

Tämä kaikki on saanut Jannan varomaan. Hän miettii entistä tarkemmin, millaisia kuvia someen laittaa.

Se harmittaa. Janna sanoo olevansa feministi henkeen ja vereen. Feminismiä on yhtä lailla se, että voi iloita omasta kropastaan ja nauttia kauniisti meikattujen kasvojen tuomasta hyvästä olosta.

Nyt niin ei voi tehdä.

Neljä vuotta sitten Janna teki ensimmäisen kerran levyn suomeksi. Janna-levy toi vuonna 2014 viisi Emma-ehdokkuutta ja nosti Jannan Suomen suosituimpien artistien joukkoon.

Samalla se nosti esiin myös tuottaja Jurek Reunamäen. Antti Tuisku ihastui Reunamäen työnjälkeen Janna-levyllä niin, että alkoi pommittaa Jannaa tekstiviestein.

Tuisku-yhteistyön johdosta Reunamäellä on ollut kiireistä, mutta se ei ole vaikuttanut yhteistyöhön Jannan kanssa. ”Kävimme juuri syömässä ja puhuimme, että kohta taas jatketaan.”

Nyt julkaistava Spektri-levykin syntyi tutun ydintiimin, Reunamäen, Henri Lanzin, Saara Törmän ja Aku Rannilan kanssa. ”En olisi nyt tässä ilman heitä,” Janna sanoo.

Tiimin yhteistyö tuntuu tosiaan toimivan. Esimerkiksi Sä et ole hullu -kappaletta on striimattu jo neljä miljoonaa kertaa, mutta nyt Jannasta tuntuu, että samalla tiimillä tehdystä, uuden levyn Täyteen vaan -laulusta on tullut vielä isompi.

Tämä ei ole silti ainoa asia, joka hymyilyttää Jannaa. Elämässä on tummien värien jälkeen taas iloa ja värejä. Siitä kielii levylle viime hetkellä päätynyt Sateet.

Kaunis laulu kertoo Jannan mukaan siitä, kun ”kaikki on hyvin, ei kaipaa mitään ja on tosi itsenäinen nainen – ja kun sitten rakkaus tulee tosi yllättäen”.

Ja kyllä, sekin kertoo nimenomaan Jannan omasta elämästä. Juuri nyt.

Fakta

Janna Hurmarinta


 Poplaulaja, lauluntekijä ja pianisti Janna Hurmerinta on syntynyt Helsingissä, 36-vuotias.

 Kuului noin 17-vuotiaaksi asti Vantaan tanssiopiston erityiskoulutusryhmään.

 Opiskeli lapsena pitkään klassista pianonsoittoa. Laulua hän opetteli vuosia yksikseen, kunnes meni opiskelemaan Pop & Jazz konservatorioon. Valmistui 2004.

 Esikoisalbumit Right Now ja The Makings of Me syntyivät Texicalli-yhtiölle 2007 ja 2008.

 Suomenkielinen Janna (Universal Music, 2014) vei Jannan listojen kärkeen ja viiteen Emma-ehdokkuuteen.

  Spektri ilmestyy perjantaina 28.9. Levyllä vierailevat Pyhimys, Tuure Kilpeläinen, Kasmir ja Nikke Ankara.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  5. 5

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

  8. 8

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  9. 9

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  3. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  4. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  5. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  6. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  7. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  8. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  9. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  10. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  11. Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti
  12. Näytä lisää