Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kulttuuri

Onko nolla levyä tarpeeksi? Uuteen Oodiin ei tule levyosastoa ja kirjatarjonnassa Sello ja Pasila päihittävät sen ylivoimaisesti – ”Ei voi olla totta!”

Kaikki tällä viikolla sulkeutuvan Kirjasto 10:n levyt viedään Pasilaan. Oodiin tulee kuitenkin nuotteja, musiikkikirjoja, studio ja konsertteja.

”Mitä!” huudahtaa elämäntapataiteilijaksi itseään kutsuva Niki Hermas tyrmistyneenä Kingston Wall -boksi kädessään Postitalon Kirjasto 10:ssä Helsingin ydinkeskustassa.

”Ei voi olla totta!” graafikko Anastasia Antrenkamp äimistyy matkalla Dmitri Šostakovitšin tuotannon levytyksiä etsimään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

He ovat juuri saaneet kuulla, että musiikkipitoinen Kirjasto 10 sulkeutuu tällä viikolla ja joulukuussa parinsadan metrin päässä avautuvaan Oodiin tulee pyöreät nolla cd- ja vinyylilevyä.

Kaikki levyt viedään täältä ydinkeskustasta Pasilan kirjastoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sinne Jumalan kuuseen”, Antrenkamp tuomitsee.

Oodiin saa kyllä levyjä varaamalla ja päivän toimitusajalla. Mutta laajan levykokoelman selailun lumo ydinkeskustassa katoaa.

”Sehän on juuri se juttu. Miten voisin varata kirjan, jonka olemassaolosta en tiedä? Löydän niitä selailemalla kirjahyllyjä. En myöskään tiennyt, että Kingston Wall -boksi on olemassa ennen kuin näin sen täällä”, Hermas sanoo.


Suomalaiset kuuntelevat yhä enemmän musiikistaan internetin kautta, mutta silloin jäävät levytystiedot ja cd-bokseissa joskus hyvinkin hienot esseet ja syvällinen taustoitus musiikista saamatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Levyjen teosesittelyteksteistä saa aina lisäarvoa, lainaan sitten Šostakovitšia, Bachia tai Arvo Pärtiä, Antrenkamp sanoo.

Spotify Premium ja monet vastaavat palvelut eivät myöskään pääse vielä cd-tason hifi-laatuun.

”Levyt pitää kuunnella keskittyneesti omilla hifi-laitteilla”, Antrenkamp tähdentää.


Kirjasto 10:ssä on tietysti myös asiakkaita, joille tämäkin järjestely käy. Tapaamme nuorenparin, joka katselee cd-levyjä kuin muinaismuistoja odotellessaan lounasravintolan aukeamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kuuntelemme kaiken netistä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelija Evan Edwards on tullut vain nauttimaan kirjaston rauhasta meditaatiomielessä ja uskoo löytävänsä musiikkinsa tarvittaessa Espoon Leppävaaran musiikkiosastolta.

Lakimies Nelly Vilkkula käy kirjastossa tällä kertaa vain skannaamassa asiakirjoja.

”Aika vähän tulee musiikkia enää fyysisiltä tallenteilta kuunneltua. Mutta aktiivisempien musiikinharrastajien puolesta olen pahoillani.”


Vielä on kuitenkin muutama päivä aikaa nauttia Kirjasto 10:n palveluista. HS:n vieraillessa kirjastosta löytyi klassisella puolella hyllystä löytyi esimerkiksi huippupianisti Emil Gilelsin konserttoboksi, Arturo Toscaninin Verdi-levytysten boksi ja hyvin paljon muuta.

Populaarimusiikin puolelta löytyi Kraftwerk-boksi, Tori Amos -boksi, Irwin Goodmanin Vain elämää -boksi, kaikki Motown-levy-yhtiön singlet bokseina, The Life and Times of Alice Cooper -boksi Johnny Rottenin esipuheella, Isokynä Lindholm -boksi ja satoja muita aarteita.

”Minä etsin Iron Butterflyä, eläkeläinen Harri Ingman kertoo. ”In-A-Gadda-Da-Vida -hitti vuodelta 1968 pitäisi saada kuunteluun pitkänä 17 minuutin versiona ja singleversiona, koska vinyyliä ei ole enää hyllyssäni.”


Kaikkea ei kympistäkään löydä. Eläkeläinen Raine Varimaa etsi turhaan hyvää venäläislevytystä Pjotr Tšaikovskin viidennestä sinfoniasta, mutta mukaan tarttuu sentään Charles Ivesia ja muuta kiinnostavaa.

”Ennen klassista musiikkia oli täälläkin paljon enemmän. Ja nyt Oodiin ei tule siis lainkaan sitä”, Anastasia Antrenkamp ihmettelee.

Keskustakirjaston johtaja Anna-Maria Soininvaara sanoo, että nyt siirrytään ”kokoelma-ajattelusta muihin musiikin harrastajia tukeviin palveluihin”.

Oodiin tulee studioita harjoitteluun, äänittämiseen ja editointiin sekä soitinlainausta ja konsertteja esimerkiksi Musiikkitalon toimijoiden avulla.

”Ensimmäinen Kohtaamisia-klubi on Oodissa jo avajaisviikolla 8. joulukuuta.”

Levykokoelmaa ei Oodiin haluttu, koska ”lainaus on ollut laskevaa jo vuosia”.

Runouden lainaus saattanee myös olla vähäistä. Miksi runoja kuitenkin tulee Oodiin?

”Vertaus on hiukan provosoiva. Emme ole nyt poistamassa musiikkia vaan tietyn formaatin, jonka lainaus laskee jo hyvin monetta vuotta peräkkäin. Sen sijaan painetun kirjan lainaus on yllättävänkin hyvin pitänyt kutinsa. Runot ovat siinä joukossa vain yksi genre, alkuaankin pieni.”

Oodiin saadaan aluksi vähän yli satatuhatta nidettä, joista noin 80 000 on kirjoja. Tämä selittyy sillä, että myös esimerkiksi dvd-levyt ja pelit lasketaan niteiksi.

Oodin kokoelma on siis selvästi pienempi kuin Sellon yli 209 000 kappaleen aineisto ja Pasilan nykyinen noin 174 000 niteen aineisto. Kaikkiaan Oodista tulee kokoelmaltaan pääkaupunkiseudun kuudenneksi suurin kirjasto.

Musiikinystäville Oodin niteisiin tulee sentään nuotteja ja musiikkikirjallisuutta, vaikka levyjä ei kirjastoon saadakaan.

”Kympin kokoelmassa on vähän vajaa 7 500 nuottia. Ne siirtyvät Oodiin, johon saadaan lisäksi 1 700–2 000 uutta nuottinidettä”, Soininvaara

Oodin tietokirjojen ja nuottien alue saa myös ”reilusti metrejä”.

”Kymppiä vaivannutta tilanpuutetta ja siitä seurannutta ahtautta ei jouduta Oodissa kärsimään.”

Mutta esimerkiksi Niki Hermasia tämä ei tyydytä.

”Vähän tyhjä arpa. Jos tehdään tuollainen hillitön rakennus, niin miksi siinä ei voi olla sitä levyosastoa?”

Fakta

Sello on suurin, Oodi nousee kuudenneksi


 Pääkaupunkiseudun suurin kirjasto aineiston määrällä mitattuna on Sello Espoon Leppävaarassa noin 209 000 kappaleella. Toisena on Pasila noin 174 000 kappaleella.

  Joulukuuna Helsingin keskustassa avattava Oodi on aineistoltaan pääkaupunkiseudun kuudenneksi suurin kirjasto vähän yli sadantuhannen kappaleen aineistolla.

 Oodiin ei tule yhtään cd- tai vinyylilevyä.

 Musiikkipainotteinen Kirjasto 10 Postitalossa sulkeutuu 30. syyskuuta. Kaikki levyt viedään Pasilaan, jonka jälkeen Pasilassa on pääkaupunkiseudun suurin äänitevalikoima.

 Vielä nyt Sellossa on eniten levyjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjasto
 • Oodi
 • Kulttuuri
 • Musiikki
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  4. 4

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  8. 8

   Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

  9. 9

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  5. 5

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pohjoismaiden etsityimpiin rikollisiin kuuluva mies otettiin kiinni Etelä-Suomessa
  3. Sebastian Ahon huippuilta ei auttanut – tulikuuma Aleksandr Ovetškin teki hattutempun ja repi eroa Patrik Laineeseen
  4. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  5. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  6. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  7. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  8. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  9. Tunti sitten
  10. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  11. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  12. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  13. Näytä lisää