Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Eero Milonoff piinaa palkitussa ruotsalaisdraamassa, jossa kaksi peikkoa löytävät toisensa

Cannesin Un Certain Regard -palkinnon saanut draama perustuu John Ajvide Lindqvistin novelliin.

Draama

Raja. Ohjaus Ali Abbasi, pääosissa Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson. 101 min. K12. ★★★

Tina (Eva Melander) seisoo päivät tullivirkailijana pienessä satamakaupungissa. Hänen kasvonsa näyttävät epämuodostuneilta ja nenä haistaa kaiken luonnottoman tarkasti. Kun Tinan ohi kävelee viinakassia kantava hermostunut teini tai mies, jonka taskussa on jotain laitonta, Tinan sieraimet värähtävät.

Häpeä, syyllisyys, viha. Ne Tina aistii ihmisten ihoilta. Kyvystä on hyötyä paitsi tullissa, myös paikallisen seksirikoksia setvivän poliisin apurina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eräänä päivää satamaan saapuu mies, jossa Tina haistaa jotain uutta. Vore (Eero Milonoff) näyttää vähän häneltä: muhkuraiset kasvot, iso nenä, silmät syvällä kuopissa ja hiukset peikkomaisen pörheät. Tina ei ole varma, mitä hän haistaa, mutta tietää heti, että Vorea täytyy seurata.

Ruotsalais-iranilaisen Ali Abbasin ohjaama Raja on synkkä, hiljainen ja skandinaavisen lakoninen elokuva. Kuin vettynyt tilkkutäkki, joka lepattaa hiljaa hyisessä syysmetsässä. Kaikki siinä on märkää ja harmaata – jopa sankka metsä, jonka keskellä Tina asuu koiria kasvattavan miehenretaleensa (Jörgen Thorsson) kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Vore astuu Tinan elämään, metsä tuntuu heräävän henkiin. Yhtäkkiä Tina löytää syyn sille, miksi hän tykkää tallustella pöheikössä jalat paljaina ja uida lietteisessä järvessä, ja miksi hän on niin hyvää pataa metsän eläinten kanssa. Vore opettaa Tinalle, kuka hän on ja mitä hänelle on tehty.

Molemmat elävät syrjässä, toinen omasta tahdostaan ja toinen pakon sanelemana. He ovat erilaisia kuin muut, ja siinä on oma arvonsa.

Erilaisuus myös katkeroittaa. Tinan täytyy sovittaa itsensä osaksi muiden kaltaistensa kokeman syrjinnän pitkää historiaa ja päättää, tekeekö hän erilaisuudestaan voimavaran vai verhoaako hän itsensä vihaan. Dilemma on hieman vastaava kuin alkuvuoden elokuvassa Black Panther, jonka pahis kosti afrikkalaisten diasporaa maailmalle. Killmonger (Michael B. Jordan) oli vihainen, ja tuota vihaa oli hyvin helppo ymmärtää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarinaltaan ja asetelmaltaan Raja muistuttaa Tomas Alfredsonin Ystävät hämärän jälkeen -elokuvasta, joka sekin toi klassisen satumytologian tähän päivään ja kertoi yhteiskunnasta sekä sen marginaaliin sysäämistä yksilöistä. Kummankin elokuvan taustalla on ruotsalainen John Ajvide Lindqvist, jonka kirjoihin ne perustuvat ja joka vastasi elokuvien käsikirjoituksista – jälkimmäisestä yhdessä Abbasin ja Isabella Eklöfin kanssa.

Ystävät hämärän jälkeen on moderni kauhuklassikko ja vuosituhannen parhaita ruotsalaiselokuvia. Raja ei yllä samalle tasolle. Novelli ei käänny pitkäksi elokuvaksi ihan ongelmitta, ja verkkainen tahti kääntyy välillä pitkäpiimäisyydeksi. Hiljaisuudesta ei aina löydy riittävästi kiintopisteitä. Elokuvaa varten lisätty sivujuoni tuntuu myös tarpeettomalta.

Cannesissa palkittu elokuva on silti tekijöilleen hieno käyntikortti. Eva Melander onnistuu paksun peikkomaskin alta ilmaisemaan haurautta ja eksyneisyyttä riipaisevasti, ja Eero Milonoffin Voren virne ja inhottava hyminä jäävät piinaamaan.

Ali Abbasin on helppo nähdä seuraavan Alfredsonin jalanjälkiä ja nousevan genreohjaajien kärkeen. Kuvaaja Nadim Carlsen on saanut vuoden sisään vyölleen Helsingissä Night Visions -festivaaleilla vierailleen Eklöfin ohjaaman Holidayn sekä teattereissa pyörineen nuorisodraaman Mitä meistä puhutaan. Kysyntää ulkomailla on taatusti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Elokuva-arvostelut
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Upseeriliitto ja Aliupseeriliitto erikoisessa sanasodassa – ”Toisten osaamisen vähättely ja oman oikeutuksen perustelu sotilasarvolla ei ole enää tätä päivää”

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää