Kulttuuri    |   Sirkusarvostelu

Sirkus Finlandian erittäin hienossa show’ssa hurjapäät lentävät kuin videopelissä ja tekevät seitsemän hengen pyramidin nuoralla yläilmoissa

Tämän vuoden show on suomalaisempi kuin koskaan.

Sirkus

Sirkus Finlandian vuoden 2018 show Kaisaniemen kentällä.

Sirkus Finlandia on jo vuodet tituleerannut itseään ”Suomen kansallissirkukseksi”. Nyt se varsinaisesti lunastaa ja ansaitsee tittelinsä. Tämän vuoden show on suomalaisempi kuin koskaan.

Laskin, että jopa yli 78,5 prosenttia esiintyjistä ja numeroista on suomalaisia! Vielä kymmenisenkin vuotta sitten lähes kaikki numerot oli hankittu ulkomailta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne kertoo siitä, että Suomessa sirkus on voimissaan oleva ja alati kasvava harrastus, jonka parista syntyy myös vahvoja ammattilaisia. Jopa niin paljon, että niillä voidaan täyttää kokonainen perinteisen sirkuksen esitys.

Nämä nuoret sirkustaiteilijat voi nähdä nykysirkusteoksissa, joissa on vähemmän glitteriä ja aiheet voivat olla synkkiäkin. Sirkus Finlandiassa esiintyessään he ovat saaneet numeroidensa ympärille bling blingiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotkut asiat ovat ja pysyvät, kuten Finlandian oma big band, joka virittelee yleisöä perinteisen sirkuksen tunnelmiin ”sirkusmaisella” musiikilla. Elävällä musiikilla on aina merkityksensä.

Tänä vuonna musiikkidramaturgiaan ja musikaalisiin numeroihin on panostettu muutenkin. Koomisimpana numerona kuullaan Finlandian monivuotisen mainion klovnin yhdysvaltalaisen Michelle Musserin auton tööttäystorvilla soittama Carmenin Habanera!

Muutenkin Sirkus Finlandia lähestyy nykysirkusta monin tavoin. Pienesti ja hienovaraisesti mutta kuitenkin. Yksittäisillä numeroilla on dramaturgia, ja ne on puettu johonkin teemaan, jota musiikki omalta osaltaan tukee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Diabolotaituri Eetu Ranta esiintyy vähän blingiä asuunsa saaneena cowboyna. Musiikki on tietysti Ennio Morriconea.

Myös numeroiden sisällä tehdään yllättäviä yhdistelmiä. En ole koskaan nähnyt laulavaa trapetsitaiteilijaa. Ester Viljanen tekee trapetsillaan perinteisiä hiukset nostattavia syöksyjä laulaen samalla ranskalaista chansonia. Kauniisti laulaakin ja erinomaisesti ranskaa ääntäen.


Väkivahvoja voimia vaativaan kiinalaiseen tolppaan sopii myös mainiosti se, että lajin taituri Oskari Jauhiainen esiintyy metsurina. Musiikkina kuullaan Monty Pythonista tuttu Lumberjack Song – onneksi ilman sanoja, sillä se veisi ajatukset aivan toisaalle!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vietämme sirkuksen 250-vuotisjuhlavuotta. Sirkuksen katsotaan syntyneen vuonna 1768, jolloin englantilainen Philip Astley perusti ratsastuskoulun Lontooseen.

Sen ympärille kehittyi taitoratsastusnumeroiden oheen myös muuta ohjelmaa – ja niin nykyaikainen sirkus oli nähnyt päivänvalon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Historiaa kunnioittaen Sirkus Finlandia on ottanut tämän vuoden repertoaariinsa perinteisimmistä perinteisimmän numeron, hevosella ratsastavan sirkusprinsessan, Maria Ignatovan.

Se onkin yllättäen Finlandian ainoa eläinnumero, niitähän on totuttu näkemään kosolti joka vuosi. Ellei sitten lasketa taikuri Marko Karvon kyyhkysnumeroa, joka on valloittanut maailmaa tärkeimmillä estradeilla ja voittanut taikureiden maailmanmestaruuden.

Eläinten roolin vähentyminenkin lähentää perinteistä sirkusta kohti nykysirkuksen ideaa.


Sirkuksen alkuvuosina nähtiin myös balettinumeroita. Siitä vastasi tänä vuonna klovni Michelle. Baletti on helppo parodioitava, vähän liiankin. Nähtiin partneriinsa pettynyt tuunatulla polkupyörällä tempoileva sulkakatoinen Odette.

Sirkus Finlandia tai perinteinen sirkus ei olisi mitään ilman ooh- ja wau-tekijää. Toisesta vastasi yllättäen suomalainen Arctic Ensemble -ryhmä, jonka lajia korealaista keinua ei ole kai ennen tätä nähty Suomessa.


Monimutkaisella ja -tasoisella telineellä naiset lentelevät miesten heitteleminä tasolta tasolle kuin videopelissä. Numero muistuttaa tavallaan lentotrapetsia. Suomalaisten numerosta on kuulemma kiinnostuttu ulkomaillakin.

Taituruudessaan sen voisikin kuvitella vaikka Las Vegasiin tai Cirque du Soleiliin. Tässä täytyy kuitenkin todeta, että nyt musiikkidramaturgia ja tyylitaju petti. Myrskyluodon Maija ei yksinkertaisesti sovi tällaiseen wau-numeroon.

Show stopperina oli se toinen huimapääesitys, kolumbialaisen The Robles -ryhmän numero korkealla vaijerilla, minkä huipennus oli seitsemän hengen ihmispyramidi nuoralla yläilmoissa.

Erittäin hienon ja onnistuneen kattauksen sirkuksen tirehtööri Calle Jernström Jr oli onnistunut kokoamaan tänä vuonna.

Sirkus Finlandia järjestää näytöksiä Helsingin Kaisaniemen kentällä 28.10. asti.  

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sirkus
 • Jussi Tossavainen
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  4. 4

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Varoitus tsunamista peruttiin ja se osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi – tutkijoilla on uusi teoria siitä, miksi tsunami pääsi yllättämään Indonesiassa

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Amazon osti kolme tonttia Ruotsista ja pitää tiedotustilaisuuden keskiviikkona – Nytkö verkkokauppajätin Pohjoismaiden-valloitus alkaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  8. 8

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  9. 9

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  10. 10

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää