Kulttuuri

Maapallolla on sopuli­laji, joka syö ja nai holtittomasti, kunnes tuho uhkaa – Ihminen on saman­lainen laji, sanoo biologi Maria Katajavuori

Biologi Maria Katajavuori vertaa esikoiskirjassaan ihmislajia tunturisopuliin, joka syöpöttelee itsensä tuhon partaalle. Ihmistä uhkaa ilmaston pilaaminen, mutta toivoakin meillä kuulemma on.

Miksi ihminen ei pysäytä ilmastonmuutosta? Tietoa katastrofin estämiseksi olisi yllin kyllin. Mutta sen sijaan että käyttäisimme sitä, annamme ilmakehän tikahtua kasvihuonekaasuihin ja meren nousta torille.

Emme pysäytä ilmastonmuutosta, koska ihminen on lajina itsetuhoinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin sanoo biologi, esikoistietokirjailija Maria Katajavuori tuoreessa kirjassaan Kuoleman ja elämän kysymys – miten yksilöt, lajit ja yhteiskunnat altistavat itsensä tuholle (Atena).

Kirjassa Katajavuori valaisee herkullisin esimerkein, kuinka ihminen kulutti ympäristöään eli omia elinehtojaan loppuun jo niinä aikoina, kun elimme metsässä keihästellen ja keräillen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eikä tässä kaikki. Toisin kuin helposti tulee kuviteltua, ihmislajin lisäksi planeettamme eliöstöön lukeutuu tai on aikojen saatossa lukeutunut muitakin oman oksansa sahaajia.

”Emme ole ihan yksin. Emme ole luonnonoikkuja”, Katajavuori sanoo.

Kirjassaan Katajavuori punoo kymmeniä riemastuttavia ja ällistyttäviä yhteyksiä ihmisten, eläinten ja kasvien välille. Hänen lempivertauksensa mukaan ihminen toimii kuin 300 miljoonaa vuotta sitten hiilikaudella eläneet puuvartiset sanikkaiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanikkainen oli kymmenien metrien mittainen puu ja muodosti suuria metsiä. Ilmakehästä sanikkainen imi kasvuunsa valtavat määrät hiiltä.

Kun sanikkainen kuoli ja kaatui, se jäi makaamaan maahan maatumatta. Tuon ajan lahottajaeliöt eivät pystyneet hajottamaan sanikkaisia. Niinpä hiili, jonka kasvi oli varastoinut, ei vapautunut takaisin ilmakehään.

Tulos: ilmasto viileni ja sanikkaisten kasvu tyssäsi. Tarvitsivathan ne lämpöäkin. Lopulta sanikkaiset kuolivat sukupuuttoon.

Nyt elinolojaan köyhdyttää ihminen, joka lämmittää ilmakehää tupruttamalla öljyä ja kivihiiltä. Ihminen on koukuttanut itsensä fossiilisten polttoaineiden kuluttamiseen. Katajavuori kirjoittaa: ”Käytännössä olemassaolomme on kiinni itsetuhoisesta hiilenkäytöstämme yhtä tiukasti kuin puuvartisten sanikkaisten.”


Molemmissa tapauksissa on kyse yhteisen resurssin ylikulutuksesta. Sanikkainen otti hiilensä ilmakehästä, ihminen maaperän fossiilisista polttoaineista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asetelma tunnetaan ”yhteismaiden tragediana”. Siitäkin Katajavuori puhuu ja kirjoittaa paljon.

”Jos jokin yhteinen resurssi on vapaasti kuluttajan käytettävissä, se päätyy liikakulutuksen alle”, Katajavuori sanoo.

Äkkiseltään arvioituna moinen kuulostaa päättömältä. Miksi sahata omaa oksaa?

Mutta päätöntä se ei ole. Toimintaa ohjaa vissi järki. Emme tingi kulutuksesta, koska naapurikaan ei tee niin. Ratkaisua ajaa lyhytnäköisyys, joka on ihmislajille tyypillistä. Geeneihimme ominaisuuden on kirjaillut vanha veijari – evoluutio.

Evoluutio on lahjoittanut ihmiselle kyvyn ennustaa, muttei kykyä tarttua ennusteisiin. Ihminen tai sanikkainen tähyilee vain lähitulevaisuuteen.

”Luonnonvalinnalla ei ole kaukonäköä. Sitä kiinnostaa vain kuinka monta jälkeläistä se saa seuraavaan sukupolveen”, Katajavuori sanoo.

Biologi poimii kirjastaan toisen esimerkin: tunturisopulin.

Noin kymmenen vuoden välein sopulit lisääntyvät räjähdysmäisesti ja täyttävät tantereet poikueillaan. Seuraa yhteismaiden tragedia: sopulit järsivät joukolla sammallaitumensa lähes tyhjäksi. Ja niinhän siinä käy, että kotvasen kuluttua sopulikanta romahtaa ruuan puutteessa.

Yksilön kannalta sammalen ahminen on ymmärrettävää. Jos vieruskaveri mättää minkä ehtii, miksen minäkin. Miksi jättäisin resurssin hyödyntämättä, kun muut kuluttavat?

Ajatus vimmaisesti köyrivästä ja sammalta puputtavasta sopulista naurattaa. Mutta samojen kysymysten kanssa ihminenkin on paininut esihistoriasta saakka.


Katajavuori kertoo, että osa metsästäjä-keräilijöistäkin kalasti vesistönsä tyhjäksi ja putsasi riistamaat saaliista.

”Ihmisten esi-isien lisääntymismenestykselle ei olisi ollut mitään hyötyä ottaa huomioon sadan vuoden päästä tulevaa ongelmaa.”

Hän kirjoittaa: ”Olemme erinomaisia kieltämään lähestyviä ongelmia ja olemaan tiedostamatta niitä, koska kollektiivisiin uhkiin reagoimisesta ei ole ollut evolutiivista hyötyä.”

Biologin näkemys ihmisen, sanikkaan ja sopulin perimmäisistä vaikuttimista on kirkkaan tyly.

”Yleisin harhaluulo on se, että yksilöt käyttäytyisivät lajinsa parhaaksi. Ne käyttäytyvät omaksi parhaakseen”, Katajavuori sanoo.

Turussa opiskellut Katajavuori, 25, työskentelee väitöskirjatutkijana Norjan teknis-luonnontieteellisessä yliopistossa Trondheimissa.

Hän määrittelee itsensä myös ympäristöaktiiviksi. Ajatusta ristiriidasta näiden kahden toimenkuvan välillä hän sanoo pitävänsä vanhanaikaisena. Hän on osallistunut esimerkiksi uhanalaisten metsälajien inventointiin Luonto-Liiton riveissä.

Kirjoittajana Katajavuori välttää saarnaamista.

Kuoleman ja elämän kysymyksen valtavan tietomäärän hän on pusertanut vetäväksi, populääriksi tietokirjaksi ja maustanut tekstinsä mustalla huumorilla. Kirjan ensimmäinen lause kuuluu: ”Kun synnyin, olin jo aloittanut kuolemisen.” Biologisesti ottaen täyttä totta, koska solutkin ovat itsetuhoisia.

Nauraa täytyy, vaikka ihmiskunnan vitsit käyvät päivä päivältä vähemmäksi.

Tutkijat ovat töräytelleet varoituksia häämöttävästä katastrofista vuosikymmenien ajan, mutta olemme epäonnistuneet tarttumaan niihin. Ilmaston lämpeneminen ei näytä hidastuvan, ainakaan tarpeeksi nopeasti.

Katajavuori kirjoittaa meistä ”itsetuhoyhteiskuntana”, jonka jäsenistä melkein jokainen lisää ihmiskunnan itsetuhoisuutta: ”Valtaosa työvoimaa viettää päivänsä ajaen eteenpäin ympäristön ylikulutusta kasvattamalla maailmantaloutta.”

Itsetuhotalkoisiin on äärimmäisen vaikea jättää osallistumatta. Naapurikin ajaa katumaasturilla, golfaa Thaimaassa ja sukeltaa Egyptissä.

”Voimme tehdä elokuvia, voimme tehdä tiedettä, mutta evoluutio ei ole valmistanut meitä toimimaan sen enempää viihteellisten kuin tieteellistenkään varoitusten mukaan”, Katajavuori kirjoittaa.

Kilvoittelemme kuin kasvit, jotka tiheänä joukkona työntävät kukin omat juurensa yhä syvemmälle maahan löytääkseen vettä.

Näin maanalainen vedenpinta karkaa yhä syvemmälle, ja koko kasviporukka kärsii.

Lyhyen tähtäimen laji. Sellainen siis olemme, mutta onko meillä toivoa? Kyllä, jos tutkijaa uskoo.

Kulutamme itsetuhoisesti kuin sopulit, mutta eiväthän sopulitkaan ole sukupuuttoon kaatuneet.

Ylensyöpöttelyn jälkeen ne lähtevät vaeltamaan huvenneilta ruokamailta kohti uusia. Vael­lus on petojen ja vesistöjen takia suuri riski, mutta ottaa se täytyy, jos mielii säilyä sammalensyrjässä.

Niinpä sopulit tirskuttelevat tuntureilla tänäkin päivänä. Kuoleman kynnykseltä ne kääntyvät aina takaisin.

Keinoja oli esi-isillämmekin: skandinaaviset peuranpyyntikansat rajoittivat perheiden kaato-oikeuksia niukkoina aikoina. Kotakäräjät valvoivat lapinkylien majavanpyyntiä.

Katajavuori osoittaa loogisen tosiseikan: viimeisen päälle itsetuhoiset lajit kuten hiilikauden sanikkaiset ovat jo tuhonneet itsensä.

Emme tiedä ja tuskin voimmekaan koskaan tietää jokaista kerran elänyttä itsetuhoista lajia, koska niitä ei ole enää olemassa.

Entä ihminen?

Tehokkuuden tai treenin puutteesta meitä ei voi syyttää. Olemme harjoitelleet itsetuhoisuuttamme tuhansia vuosia.

On täysin mahdollista, että epäonnistumme siinäkin.

Maria Katajavuori: Kuoleman ja elämän kysymys – kuinka yksilöt, lajit ja yhteiskunnat altistavat itsensä tuholle (Atena, 468 s.). Katajavuori esiintyy Turun kirjamessuilla pe 5. 10. klo 10.45.   Lisäys 30.9. klo 12.20: Katajavuori on oikealta nimeltään Katariina Vuorinen. Maria Katajavuori on hänen kirjailijanimensä.

Kuka?

Maria Katajavuori


 Syntynyt Turussa 1993.

  Oikealta nimeltään Katariina Vuorinen. Maria Katajavuori on hänen kirjailijanimensä.

 Valmistunut maisteriksi Turun yliopistosta pääaineenaan ekologia.

 Erikoistunut pohjoisten alueiden ekosysteemien tutkimiseen.

 Tutkii ilmaston ja kasvinsyöjien vaikutusta pohjoiseen kasvillisuuteen väitöskirjaansa varten Trondheimissa Norjassa.

 Toiminut ympäristöaktiivina Luonto-Liitossa.

 Harrastaa vaeltamista ja virvelikalastamista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  2. 2

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  3. 3

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  4. 4

   Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  5. 5

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  6. 6

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  7. 7

   Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  10. 10

   Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  3. Liisa Jaakonsaari harmittelee kirjassaan valo­voimaisten demari­miesten harva­lukuisuutta
  4. Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet Tilaajille
  5. Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi Tilaajille
  6. Harvardin yliopisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialaistaustaiset opiskelijat sanovat yliopiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä
  7. Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”
  8. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  9. Mitä ensiaputaitoja lastenkin olisi hyvä osata? – Opettele tärkeimmät taidot uutislähetyksestä
  10. Venäläisten rahanpesuun puuttuminen on vaikeaa
  11. Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin
  12. Näytä lisää