Kulttuuri    |   Tanssiarvostelu

Globe Art Pointin esityssarjan ensimmäinen esitys vie sitkeällä liikkeellä kulttuurien rajoille

Satu Tuomiston koreografia haastaa tanssijoiden fysiikkaa ja vaatii kovaa kuntoa.

Continuum / Jatkumo. Espoon kaupunginteatterin Revontulihallissa. Globe Art Pointin esityssarjan ensimmäinen esitys. Koreografi Satu Tuomisto, perkussiot, laulu Adriano Adewale, elektroniikka Otso Lähdeoja, laulu Petra Poutanen-Hurme, tietoteknisesti laajennettu kontrabasso, stomp box, laulu Nathan Riki Thomson. Tanssi Elina Valtonen, Amandine Doat, Fornier Ortiz, Njara Rasolo.

Satu Tuomiston teoksilta on tottunut odottamaan hikisen suorasukaista, villiä ja kiihottavaa tanssia, josta tuntuu lähtökohtaisesti puuttuvan luterilainen synnintunto. Silti hänen teoksensa eivät vaikuta flirttailevan sen kanssa, että ne tarkoituksellisesti lainaisivat aistillisuutensa muista kulttuureista.

Tuomiston koreografioimassa Continuumissa neljän tanssijan joukko kiertää lavalla soittavaa orkesteria. He antavat musiikin ja halujen viedä. Continuum tuntuu sitkeällä liikekielellään kiertävän esimerkiksi tummaihoiseen, valkoihoiseen ja aasialaistaustaiseen esiintyjään liitettyjä oletuksia. Kaikki tanssijat ovat koko tunnin ajan liikkeessä. Ravistelu, toisto, jatkuva koko vartalon läpi käyvä, armottomasti fysiikkaa haastava liike on todella kovaa kuntoa vaativa suoritus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Musiikki luo tiheän kulttuuristen vaikutteiden verkoston, jossa perinnesoittimet ja elektronisesti laajennettu soundi kohtaavat Petra Poutanen-Hurmeen ja Adriano Adewalen laulun. He laulavat sovussa, kilpaa, toistensa päälle. Välillä he kertovat tarinaa, välillä taas rikkovat sitä. Heidän tunne- ja äänikapasiteettinsa repeilee käsittämättömän laajaksi. Tunnin aikana vieraillaan ainakin paimentolaisten kylässä, fado-konsertissa ja kuullaan häivähdyksiä supisuomalaisista itkuvirsistä.

Onneksi esitys ei missään vaiheessa jää ihastelemaan energiaansa vaan kuorii kerrokselta erilaisia kulttuurisia vaikutteita, joita musiikki liimaa tanssijoiden pintaan. Esitys ei pelkää näyttää tanssijoita haluavina. Silti teos on katsojalle vaativa, sillä se möyhii asioita huolella ja ajatuksella. Tummat sävyt, riidat ja rajankäynnit elävät koko ajan sitkeän elämäntunnon rinnalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tanssijat ovat niin vahvasti tekijöitä ja oman paikkansa määrittelijöitä, ettei Continuum sorru eksotisointiin. Continuum lähestyy monta kertaa sitä rajaa, jossa alamme määritellä ihmistä, mutta onnistuu toiston kautta muuntamaan valmiiksi annettua mielikuvaa joksikin muuksi, jatkuvaksi muutokseksi, joka koko ajan kutoo yhteyksiä perintöön.

Globe Art Point -esityssarjan aloitukseksi teos osui nappiin, sen fyysinen ja emotionaalinen aseistariisuvuus sysää keskustelua taiteen monimuotoisuudesta eteenpäin.

Fakta

Uusia yhteistyökuvioita Espoossa


 Espoon kaupunginteatterissa alkaneen Teemu Mäen kuratoiman Globe Art Pointin GAP-esityssarjan tavoitteena on luoda siteitä ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden, suomalaisten taidelaitosten sekä erilaisten yleisöjen välille.

 GAP haluaa muuttaa nykytilannetta, jossa Suomeen asettuneet ulkomaalaistaustaiset taiteilijat jäävät marginaaliin ja suomalaisten ja ulkomaalaistaustaisten tekijöiden vuorovaikutus on vähäistä.

 Sarjaan kuuluu Continuumin lisäksi lukudraama Stefano Massinin Lehman Trilogysta, ääni-improvisaatioita sisältävä More and Most, tanssiesitys Crossing latitudes, video- ja performanssitaidetta yhdistelevä Excqusite Corpse sekä viisi eurooppalaista teatterintekijää yhdistävä Renaissance Lab.

 Joulukuuhun kestävä sarja on osa Globe Art Pointin GAP LAP -projektia. HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Kulttuuri
 • Tanssiarvostelut
 • Maria Säkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää