Kulttuuri

Toisen luokan kansalaisia – vironvenäläiset saavat äänen Andrei Ivanovin romaanissa, joka kuvaa miten suuri venäläisvähemmistö ajattelee Virosta ja Venäjästä

Turun kirjamessuille saapuva Ivanov on Viron kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoita. Romaani Kourallinen tomua on julkaistu tänä syksynä.

Tallinna

Tallinnan suurlähiön, Lasnamäen, kerrostalojen virtaviivaisten seinien ja tasaisten ikkunarivien takana on monelle vieras vironvenäläinen maailma. Eräästä ovesta astuu kauniiseen syyspäivään palkittu kirjailija Andrei Ivanov, 46, lippalakissaan ja aurinkolaseissaan kuin kuka tahansa. Hän tuntee maailman ikkunoiden takana.

Venäjänkieliset ovat monille Virossakin vieraita, vaikka heitä on noin 29 prosenttia väestöstä, yli 400 000. Suomalaiset kyselevät usein heidän elämästään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastauksen kertoo tänä syksynä suomeksi julkaistu romaani, Kourallinen tomua (Aviador). Päähenkilöiden esikuvat ovat pääosin Ivanovia ympäröivästä venäjänkielisestä Virosta. Osin omaelämäkerrallisen kirjan tapahtumat sijoittuvat suomalaisille tuttuun Tallinnaan: ydinkeskustaan, Lasnamäelle, pronssisotilaan luo, pohjoismaiseen puhelinpalvelukeskukseen.

Haastattelua varten kirjailija haluaa keskikaupungille, rauhalliseen kellaripubiin kaupunginkirjaston ulkokulmaan. Tyhjän pubin seinillä on kirjallisuuden klassikoiden kuvia. Ennen ensimmäistä maailmansotaa täällä kokoontui venäläinen klubi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosia sitten Ivanov törmäsi samassa pubissa entiseen opiskelutoveriinsa.

Sillä välin kun Ivanov oli harhaillut seitsemän vuotta Tanskassa ja Norjassa ja alkanut kirjoittaa ensimmäistä menetysromaaniaan, opiskelutoveri oli tehnyt uraa poliisissa ja sopeutunut virolaiseen yhteiskuntaan.

Opiskelutoverista tuli integroituneen venäjänkielisen prototyyppi, romaanihenkilö nimeltä Perepelkin. Romaanissa hän vuodattaa asemastaan vironvenäläisenä näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen myös ylpeä siitä, että olen ainoa, joka on ikään kuin lyönyt läpi, mutta loukkaavaahan se on jotenkin, koska meitä ei ole, meitä – ei ole! Kaikki tämä toimii ja on olemassa, koko hallinto ja järjestelmä ovat olemassa ilman meitä!

Me siivoamme roskia, muuraamme tiiliä ja sekoitamme sementtiä. Me rakennamme huviloita niille, pyyhimme pöytiä niille, kiillotamme niiden kenkiä. Me kaupustelemme torilla, korjaamme niiden autot, pyyhimme tuolit niiden pyllyjen alta ja pyyhimme niiden pyllytkin – me!”

Kotiin palattuaan Ivanov kuvasi tapaamisen päiväkirjaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osa henkilöistä tuli suoraan kadulta, kuten avausluvussa Perepelkin”, Ivanov kertoo.

Enää ei kuulu samanlaisia vuodatuksia venäjänkielisten asemasta heti kättelyssä. Sama viitekehys on silti monien ajatuksissa, sanoo Ivanov.

Kourallinen tomua syntyi päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Se alkaa päähenkilön paluusta Tallinnaan 2003 ja kulminoituu pronssipatsasmellakoihin 2007.

”Päiväkirja alkoi muuttua fiktioksi. Minusta on epäkiinnostavaa ja tylsää kuvata tarkalleen, mitä tapahtui. Haluan luoda luonnekuvia”, sanoo Ivanov.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romaanihenkilöiden elämän huipentumat osuvat samaan aikaan vuoden 2007 pronssipatsasmellakoiden kanssa, jolloin neuvostoaikaisen sotilasmuistomerkin siirtoa vastustaneiden venäjänkielisten mielenosoitukset muuttuivat kaksi yötä jatkuneiksi mellakoiksi.

”Pronssisoturi ei ollut minulle niin tärkeä, kuten ei päähenkilöllekään”, sanoo Ivanov.

”Tärkeämpää on se, mitä tapahtuu ihmiselle itselleen ja perheelle.”

Yhdessä kohtauksessa päähenkilö katselee johdinauton ikkunasta Pronssisoturin ympärille kokoontuneita mielenosoittajia ja säpsähtää. Joukosta erottuu lehteä heiluttava vanha mies, joka tarkemmin katsoen on päähenkilön isoisä. Ärtyneenä hän näyttää vieraalta.

Kuoliko isoisä tosiaan patsaskiistan aikana?

”Toisessa luvussa.”

Siis myös oikeasti?

”Kyllä.”

Ivanov lisää, että terveyden heikkenemiseen ja kuolemaan johtavat monien asioiden yhteisvaikutus. Patsaskiistan aikana Ivanovin elämässä oli useita traagisia tapahtumia.

Venäjän vallattua Krimin 2014 tallinnalaisten näkemykset jakaantuivat taas samantapaisesti kuin patsaskiistan aikana.

Taas ihmiset huolestuivat. Jotkut alkoivat tukea yhä enemmän Putinia, ja vihasivat Viron hallitusta. Jotkut riitaantuivat asiasta keskenään, jopa avioeroon asti. Jotakin oli silti muuttunut.

”Monet huomasivat, mitä on meneillään. He haluavat olla kunnon venäläisiä, pitävät venäläisenä olemisen ideasta ja naureskelevat virolaisille. Silti he huomaavat, ettei Putin ole hyväksi venäläisille, ei siellä eikä täällä”, sanoo Ivanov.

Viron venäjänkieliset eivät ole yhtenäinen Moskovalle uskollinen viides kolonna, vaikka heidän monet näkemyksensä poikkeavat Virossa vallitsevasta. Nyt tunteita kuumentaa venäjänkielisen koulun tulevaisuus.

”Ihmiset puhuvat paljon koulusta. Se on kuin Pronssisoturi”, sanoo Ivanov.

Virossa peruskoulun voi suorittaa viroksi tai venäjäksi, mutta järjestelmää arvostellaan viron- ja venäjänkielisen rinnakkaismaailmojen tuottamisesta. Tämä on aiheuttanut epävarmuutta venäjänkielisen koulun tulevaisuudesta.

Kun Ivanov valitsi pojalleen venäjänkielisen koulun, jotkut tutut alkoivat arvostella häntä geton monistamisesta.

Ivanovin pojan koulussa opetetaan paljon viroa vieraana kielenä, ja siellä on myös hyvä englannin opetus.

”Kun ensin oppii kunnolla äidinkielen, voi valita, miten opiskelee vieraita kieliä”, sanoo Ivanov.

Lukioissa, myös venäjänkielisissä, pakollisten aineiden opetuksesta vähintään 60 prosentin on oltava viroksi.

”60 prosentin vaatimus liittyy integraatioon”, sanoo Ivanov.

Integraatio-sanalla viitataan usein erilaisiin venäjänkielisten sopeuttamisohjelmiin. Sillä on niin huono kaiku, että Ivanov kieltäytyy, kun häntä kutsutaan osallistumaan integraatioprojekteihin.

”Idea integraatiosta on vinoutunut alusta alkaen. Se ei ole oikea lähtökohta suhteen rakentamiseen”, sanoo Ivanov.

Käytännössä kirjailija on sillan rakentaja kieliryhmien välillä. Ivanovin kirjat käännetään nopeasti venäjästä viroksi, ja suuren lukijakunnan äidinkieli on viro. Useita romaaneja yhdistää päähenkilön sivullisuuden kokemus.

Tämän vuoden kevääseen asti Andrei Ivanov oli Viron tunnetuin vailla Viron kansalaisuutta. Hän oli saanut Viron kultuurkapitalin kirjallisuuspalkinnon ja oli Viron Kirjailijaliiton jäsen, mutta Viron passia hänellä ei ollut.

Isovanhemmat olivat muuttaneet Viroon, ja Ivanov oli syntynyt Tallinnassa neuvostomiehityksen aikana, minkä vuoksi häneltä edellytettiin kansalaisuus- ja kielikokeen suorittamista.

Uutiskynnys Virossa ylittyi, kun Ivanov tänä keväänä sai kansalaisuuden.

”Kyllästyin selittämään taustalla olevaa psykologiaa lehdissä”, sanoo Ivanov.

Oli myös käytännön syitä:

”Vaimoni sanoi, että lopeta hölmöily. Hanki (Viron) passi. Sinun on mentävä Britanniaan ja Yhdysvaltoihin ja edustettava itseäsi ja Viron kirjallisuutta. Kuuntelin neuvoa ja suoritin testit.”

Myös Turun ja Helsingin kirjamessuilla lokakuussa Ivanov edustaa Viron kirjallisuutta.

Ivanovia on käännetty kuudelle kielelle. Seuraava teos on jo painossa. Se kertoo venäläisemigranteista Ranskassa 1900-luvulla.

Kourallisessa tomua päähenkilö tuskailee, kuinka vaikea on olla venäläinen Virossa. On niin paljon asioita, joita pitää tehdä ja joihin pitää uskoa:

”Jos olet venäläinen, sinun pitää käydä Venäläisessä draamateatterissa. Pitää ihailla venäläistä kulttuuria. Pitää ottaa uusi vuosi vastaan oikealla kellonlyömällä. Yhdeltätoista! Koko Venäjän kanssa!”

”Et voi olla huomaamatta, että venäläisiä painostetaan. Velvollisuutesi on huomata se. Jos et huomaa sitä, et enää ole venäläinen, koska venäläisiä painostetaan, ja jos olet lakannut tuntemasta, että sinua painostetaan, olet siis vähitellen lakannut olemasta venäläinen!”

Andrei Ivanov: Kourallinen tomua, suomennos Jukka Mallinen. Aviador kustannus 2018. Andrei Ivanov esiintyy Turun kirjamessuilla pe 5.10. klo 17.20 ja la 6.10. klo 12.40. Hän osallistuu myös Helsingin kirjamessuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Venäjänkieliset
 • Kirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Kaja Kunnas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  2. 2

   Oulun poliisi julkaisi kuvan miehestä, joka on epäiltynä Oulun seksuaalirikosvyyhdissä

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisen popin suuri lupaus lunasti viimeisetkin odotukset – tänä vuonna ryminällä musiikkialalle tullut Vesta, 24, rohmusi kuusi Emma-ehdokkuutta

  7. 7

   Samsung mainosti puhelimensa kameraa naisen järjestelmä­kamera­selfiellä, internet riemastui – Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui

  8. 8

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  9. 9

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  4. 4

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  5. 5

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  9. 9

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  10. 10

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää