Kulttuuri

Toisen luokan kansalaisia – vironvenäläiset saavat äänen Andrei Ivanovin romaanissa, joka kuvaa miten suuri venäläisvähemmistö ajattelee Virosta ja Venäjästä

Turun kirjamessuille saapuva Ivanov on Viron kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoita. Romaani Kourallinen tomua on julkaistu tänä syksynä.

Tallinna

Tallinnan suurlähiön, Lasnamäen, kerrostalojen virtaviivaisten seinien ja tasaisten ikkunarivien takana on monelle vieras vironvenäläinen maailma. Eräästä ovesta astuu kauniiseen syyspäivään palkittu kirjailija Andrei Ivanov, 46, lippalakissaan ja aurinkolaseissaan kuin kuka tahansa. Hän tuntee maailman ikkunoiden takana.

Venäjänkieliset ovat monille Virossakin vieraita, vaikka heitä on noin 29 prosenttia väestöstä, yli 400 000. Suomalaiset kyselevät usein heidän elämästään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastauksen kertoo tänä syksynä suomeksi julkaistu romaani, Kourallinen tomua (Aviador). Päähenkilöiden esikuvat ovat pääosin Ivanovia ympäröivästä venäjänkielisestä Virosta. Osin omaelämäkerrallisen kirjan tapahtumat sijoittuvat suomalaisille tuttuun Tallinnaan: ydinkeskustaan, Lasnamäelle, pronssisotilaan luo, pohjoismaiseen puhelinpalvelukeskukseen.

Haastattelua varten kirjailija haluaa keskikaupungille, rauhalliseen kellaripubiin kaupunginkirjaston ulkokulmaan. Tyhjän pubin seinillä on kirjallisuuden klassikoiden kuvia. Ennen ensimmäistä maailmansotaa täällä kokoontui venäläinen klubi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosia sitten Ivanov törmäsi samassa pubissa entiseen opiskelutoveriinsa.

Sillä välin kun Ivanov oli harhaillut seitsemän vuotta Tanskassa ja Norjassa ja alkanut kirjoittaa ensimmäistä menetysromaaniaan, opiskelutoveri oli tehnyt uraa poliisissa ja sopeutunut virolaiseen yhteiskuntaan.

Opiskelutoverista tuli integroituneen venäjänkielisen prototyyppi, romaanihenkilö nimeltä Perepelkin. Romaanissa hän vuodattaa asemastaan vironvenäläisenä näin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen myös ylpeä siitä, että olen ainoa, joka on ikään kuin lyönyt läpi, mutta loukkaavaahan se on jotenkin, koska meitä ei ole, meitä – ei ole! Kaikki tämä toimii ja on olemassa, koko hallinto ja järjestelmä ovat olemassa ilman meitä!

Me siivoamme roskia, muuraamme tiiliä ja sekoitamme sementtiä. Me rakennamme huviloita niille, pyyhimme pöytiä niille, kiillotamme niiden kenkiä. Me kaupustelemme torilla, korjaamme niiden autot, pyyhimme tuolit niiden pyllyjen alta ja pyyhimme niiden pyllytkin – me!”

Kotiin palattuaan Ivanov kuvasi tapaamisen päiväkirjaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osa henkilöistä tuli suoraan kadulta, kuten avausluvussa Perepelkin”, Ivanov kertoo.

Enää ei kuulu samanlaisia vuodatuksia venäjänkielisten asemasta heti kättelyssä. Sama viitekehys on silti monien ajatuksissa, sanoo Ivanov.

Kourallinen tomua syntyi päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Se alkaa päähenkilön paluusta Tallinnaan 2003 ja kulminoituu pronssipatsasmellakoihin 2007.

”Päiväkirja alkoi muuttua fiktioksi. Minusta on epäkiinnostavaa ja tylsää kuvata tarkalleen, mitä tapahtui. Haluan luoda luonnekuvia”, sanoo Ivanov.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romaanihenkilöiden elämän huipentumat osuvat samaan aikaan vuoden 2007 pronssipatsasmellakoiden kanssa, jolloin neuvostoaikaisen sotilasmuistomerkin siirtoa vastustaneiden venäjänkielisten mielenosoitukset muuttuivat kaksi yötä jatkuneiksi mellakoiksi.

”Pronssisoturi ei ollut minulle niin tärkeä, kuten ei päähenkilöllekään”, sanoo Ivanov.

”Tärkeämpää on se, mitä tapahtuu ihmiselle itselleen ja perheelle.”

Yhdessä kohtauksessa päähenkilö katselee johdinauton ikkunasta Pronssisoturin ympärille kokoontuneita mielenosoittajia ja säpsähtää. Joukosta erottuu lehteä heiluttava vanha mies, joka tarkemmin katsoen on päähenkilön isoisä. Ärtyneenä hän näyttää vieraalta.

Kuoliko isoisä tosiaan patsaskiistan aikana?

”Toisessa luvussa.”

Siis myös oikeasti?

”Kyllä.”

Ivanov lisää, että terveyden heikkenemiseen ja kuolemaan johtavat monien asioiden yhteisvaikutus. Patsaskiistan aikana Ivanovin elämässä oli useita traagisia tapahtumia.

Venäjän vallattua Krimin 2014 tallinnalaisten näkemykset jakaantuivat taas samantapaisesti kuin patsaskiistan aikana.

Taas ihmiset huolestuivat. Jotkut alkoivat tukea yhä enemmän Putinia, ja vihasivat Viron hallitusta. Jotkut riitaantuivat asiasta keskenään, jopa avioeroon asti. Jotakin oli silti muuttunut.

”Monet huomasivat, mitä on meneillään. He haluavat olla kunnon venäläisiä, pitävät venäläisenä olemisen ideasta ja naureskelevat virolaisille. Silti he huomaavat, ettei Putin ole hyväksi venäläisille, ei siellä eikä täällä”, sanoo Ivanov.

Viron venäjänkieliset eivät ole yhtenäinen Moskovalle uskollinen viides kolonna, vaikka heidän monet näkemyksensä poikkeavat Virossa vallitsevasta. Nyt tunteita kuumentaa venäjänkielisen koulun tulevaisuus.

”Ihmiset puhuvat paljon koulusta. Se on kuin Pronssisoturi”, sanoo Ivanov.

Virossa peruskoulun voi suorittaa viroksi tai venäjäksi, mutta järjestelmää arvostellaan viron- ja venäjänkielisen rinnakkaismaailmojen tuottamisesta. Tämä on aiheuttanut epävarmuutta venäjänkielisen koulun tulevaisuudesta.

Kun Ivanov valitsi pojalleen venäjänkielisen koulun, jotkut tutut alkoivat arvostella häntä geton monistamisesta.

Ivanovin pojan koulussa opetetaan paljon viroa vieraana kielenä, ja siellä on myös hyvä englannin opetus.

”Kun ensin oppii kunnolla äidinkielen, voi valita, miten opiskelee vieraita kieliä”, sanoo Ivanov.

Lukioissa, myös venäjänkielisissä, pakollisten aineiden opetuksesta vähintään 60 prosentin on oltava viroksi.

”60 prosentin vaatimus liittyy integraatioon”, sanoo Ivanov.

Integraatio-sanalla viitataan usein erilaisiin venäjänkielisten sopeuttamisohjelmiin. Sillä on niin huono kaiku, että Ivanov kieltäytyy, kun häntä kutsutaan osallistumaan integraatioprojekteihin.

”Idea integraatiosta on vinoutunut alusta alkaen. Se ei ole oikea lähtökohta suhteen rakentamiseen”, sanoo Ivanov.

Käytännössä kirjailija on sillan rakentaja kieliryhmien välillä. Ivanovin kirjat käännetään nopeasti venäjästä viroksi, ja suuren lukijakunnan äidinkieli on viro. Useita romaaneja yhdistää päähenkilön sivullisuuden kokemus.

Tämän vuoden kevääseen asti Andrei Ivanov oli Viron tunnetuin vailla Viron kansalaisuutta. Hän oli saanut Viron kultuurkapitalin kirjallisuuspalkinnon ja oli Viron Kirjailijaliiton jäsen, mutta Viron passia hänellä ei ollut.

Isovanhemmat olivat muuttaneet Viroon, ja Ivanov oli syntynyt Tallinnassa neuvostomiehityksen aikana, minkä vuoksi häneltä edellytettiin kansalaisuus- ja kielikokeen suorittamista.

Uutiskynnys Virossa ylittyi, kun Ivanov tänä keväänä sai kansalaisuuden.

”Kyllästyin selittämään taustalla olevaa psykologiaa lehdissä”, sanoo Ivanov.

Oli myös käytännön syitä:

”Vaimoni sanoi, että lopeta hölmöily. Hanki (Viron) passi. Sinun on mentävä Britanniaan ja Yhdysvaltoihin ja edustettava itseäsi ja Viron kirjallisuutta. Kuuntelin neuvoa ja suoritin testit.”

Myös Turun ja Helsingin kirjamessuilla lokakuussa Ivanov edustaa Viron kirjallisuutta.

Ivanovia on käännetty kuudelle kielelle. Seuraava teos on jo painossa. Se kertoo venäläisemigranteista Ranskassa 1900-luvulla.

Kourallisessa tomua päähenkilö tuskailee, kuinka vaikea on olla venäläinen Virossa. On niin paljon asioita, joita pitää tehdä ja joihin pitää uskoa:

”Jos olet venäläinen, sinun pitää käydä Venäläisessä draamateatterissa. Pitää ihailla venäläistä kulttuuria. Pitää ottaa uusi vuosi vastaan oikealla kellonlyömällä. Yhdeltätoista! Koko Venäjän kanssa!”

”Et voi olla huomaamatta, että venäläisiä painostetaan. Velvollisuutesi on huomata se. Jos et huomaa sitä, et enää ole venäläinen, koska venäläisiä painostetaan, ja jos olet lakannut tuntemasta, että sinua painostetaan, olet siis vähitellen lakannut olemasta venäläinen!”

Andrei Ivanov: Kourallinen tomua, suomennos Jukka Mallinen. Aviador kustannus 2018. Andrei Ivanov esiintyy Turun kirjamessuilla pe 5.10. klo 17.20 ja la 6.10. klo 12.40. Hän osallistuu myös Helsingin kirjamessuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Venäjänkieliset
 • Kirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Kaja Kunnas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  3. 3

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  4. 4

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  8. 8

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  9. 9

   Donald Trump sanoi uskovansa Jamal Khashoggin kuolleen: ”Siltä se todellakin näyttää”

  10. 10

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää