Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Teinityttö joutuu kristittyjen eheytysleirille ja saa kuulla, että ”homoutta ei ole, on vain syntiä” – Desiree Akhavanin riipaiseva nuorisoelokuva palkittiin Sundancen elokuvajuhlilla

Homojen eheytysleirille sijoittuva draamakomedia kertoo nuoresta naisesta, johon mikään määrä rukoilua ei pure.

Draama

The Miseducation of Cameron Post. Ohjaus Desiree Akhavan, pääosissa Chloë Grace Moretz, John Gallagher Jr., Jennifer Ehle, Sasha Lane. 91 min. K12. ★★★★

Emily M. Danforthin romaaniin perustuva The Miseducation of Cameron Post on kaunis ja kivu­lias elokuva siitä, miten muutosta ei voi pakottaa.

Nimihenkilö (Chloë Grace Moretz) jää kiinni suhteesta tyttöön ja joutuu kristittyjen eheytysleirille. Siellä pastori Rick (John Gallagher Jr.) lätkäisee Cameronin käteen piirustuksen meressä kelluvasta jäävuoresta, joka kuvaa hänen identiteet­tiään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pinnan päälle jää huippu, joka edustaa hänen kiinnostustaan samaa sukupuolta kohtaan. Leirillä keskitytään pinnan alle jäävään möhkäleeseen.

”Homoseksuaalisuutta ei ole olemassa. On vain synti, jonka kanssa me kaikki painimme”, Rickin isosisko, leiriä johtava Lydia (Jennifer Ehle) sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen Cameronin saama ohje on, että hänen täytyy lakata pitämästä itseään homona. Cameron vastaa, ettei hän pidä itseään homona – tai oikein minään.

Uskonnollinen yhteisö yrittää vimmaisesti survoa jäsenensä yhteen valmiiseen heteromuottiin ja ajan myötä nuoret oppivat puhumaan itsestään aikuisten toivomalla kielellä. He selittävät ”hämmennyksensä” johtuvan penkkiurheilusta, kateudesta tai vai­keasta isäsuhteesta.

Rukoussessioiden välissä pinta rakoilee kaikilla. Selvimmin Janella (Sasha Lane) ja Adamilla (Forrest Goodluck), jotka polttavat salaa pilveä kellarissa ja laskevat päiviä täysi-ikäisyyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heidän tapaansa Cameron antaa aikuisille kasvotusten, mitä he haluavat, mutta ei tippaakaan enempää. Omassa huoneessaan hän näkee seksiunia exästään ja päätyy sänkyyn leirikaverin kanssa.

The Miseducation of Cameron Post ei ole elokuva muutoksesta, vaan nuorista, joita mikään määrä rukoilua ei saa muuttumaan – korkeintaan murtumaan.

Käsikirjoituksessa on niin paljon nyansseja ja näyttelijöiden välillä kemiaa, että että vaikka keskeinen konflikti on hienovarainen, elokuva kantaa vaivatta pakahduttavaan loppuunsa saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iranilais-amerikkalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Desiree Akhavan, jonka omaelämäkerrallinen debyyttielokuva Appropriate Behavior riemastutti Vinokinossa 2015, ei sorru halpoihin nauruihin, vaikka leiriltä niitä olisi helppo repiä. Sen sijaan hän näyttää, kuinka tehotonta eheyttäminen on ja kuinka se pahimmillaan rikkoo yksilön pahasti.

The Miseducation of Cameron Post on lahjakkaan elokuvantekijän kypsä työnnäyte.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esteettisesti elokuva hyötyy siitä, että Danforthin romaani sijoittuu vuoteen 1993. Farkkuhaalarit ja c-kasetit tuovat kuviin peh­meän elettyä tuntua ja leirin ikkunoista puskee syksyn kellertävä valo, joka maalaa kaiken nostalgiseksi.

Cameronin pidättyväistä hahmoa on kritiikeissä moitittu etäiseksi, mutta ambivalenssi tuntuu perustellulta ja Moretz luodulta tällaiseen rooliin. Cameron on hämmentävään tilanteeseen pakotettu nuori, joka ei osaa tai halua sanallistaa itseään ja ajatuk­siaan.

Siksi päähenkilön tunteita ilmentävät elokuvassa muut. Jane, Adam – ja Linda Perry. Kun 4 Non Blondesin ysärihymni What’s Up? rävähtää soimaan radiossa ja laulaja-lauluntekijä Perry purkaa patoumiaan pölyistä patriarkaattia kohtaan, tuntuu tarinan sijoittaminen vuoteen 1993 tismalleen oikealta vedolta.

Cameron nousee keittiön pöydälle ja laulaa perunasurvimeen täydestä sydämestään: ”I scream from the top of my lungs / What’s going on?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Elokuva-arvostelut
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Upseeriliitto ja Aliupseeriliitto erikoisessa sanasodassa – ”Toisten osaamisen vähättely ja oman oikeutuksen perustelu sotilasarvolla ei ole enää tätä päivää”

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää