Kulttuuri    |   Lauantaiessee

”Puiden seksielämä on aika samanlaista kuin ihmisten”, meille uskotellaan – Tietokirja voi väittää mitä tahansa vastoin totuutta

Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtajan mukaan tietokirjojen kustannustoimittaminen on heikentynyt selvästi 15 vuoden aikana. Usein tietokirjaa ei ole toimitettu lainkaan.

”Kun puu heräilee pitkän talven jälkeen, luulisi, että se heti tahtoisi ruokaa. Mutta ei. Sillä on mielessä vain yksi asia”, alkaa Ylen Elävät puut -sarjan jakso Suomen kiimaisin puu.

”Myös puut harrastaa seksiä”, luonto-ohjelman kertoja jatkaa innostuneena. ”Puiden seksielämä on aika samanlaista kuin meillä, mutta paljon monipuolisempaa. Koska puut ei pääse liikkumaan, niiden on täytynyt keksiä aika luovia ratkaisuja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja sitten päästään heteisiin ja emeihin.

Ylen luontosarja tuo mieleen Peter Wohllebenin supersuositun tietokirjan Puiden salattu elämä, (suom. Pirkko Roinila, Gummerus 2016). Siinä saksalainen metsänhoitaja-kirjailija Wohlleben vertailee puita ihmisiin ja löytää puista mullistavan paljon inhimillisiä piirteitä. Wohllebenin mukaan puut pyytävät apua ja vaihtavat kuulumisia. Puut suunnittelevat suvun jatkamista, ja niillä on rakkauselämä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ovelasti Wohllebenin kirjassa heitetään ilmaan kysymyksiä asioista, joita ei tiedetä, ja herätetään toiveita sellaisesta, mikä olisi kiehtovaa, jos olisi totta. ”Pystyvätkö puut myös kuulemaan ja puhumaan?”

Wohlleben kääntää tieteellisen ajattelun uuteen asentoon: kaikki on mahdollista, emme vain tiedä vielä kaikkea. Mielikuvitus lentää metsässä vapaana kuin lintu.

Puiden inhimillistäminen on mukaansatempaavaa. Wohllebenin kirjaa on myyty valtavia määriä. On ihanaa ajatella puita ystävinä. Puuthan ovat ihania!

Tiede­yhteisö on kuitenkin protestoinut voimakkaasti Wohl­lebenin tarinoita vastaan. Puiden inhimil­listämisen tarjoileminen populaa­rina tieteenä on monien tieteen­tekijöiden mielestä vastuutonta, koska Wohllebenin lähteiden käyttö on vajavaista eikä siten uskottavaa – hän kyllä käyttää tieteellisiä lähteitä, mutta valikoiden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriitikoiden mukaan kirjan omaksuminen populaarina tieteenä voi johtaa vääristyneeseen käsitykseen todellisuudesta. Ja kun kyseenalaisen tietokirjan tapa esittää todellisuutta leviää tv:n asiaohjelmiin, vaikutus on moninkertainen.

Wohlleben on kirjoittanut myös Eläinten salatun elämän (Gummerus 2017), josta voi lukea muun muassa oravien altruismista. Ja siitä, että kaloillakin erittyy oksitosiinia, mikä saattaa Wohllebenin mielestä tarkoittaa sitä, että ne kokevat myös onnea ja rakkautta. Ainakin hän heittää asiasta kysymyksen ilmaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylen Elävät puut -luontosarjassa kiimaisten puiden ”käytöstä” selostetaan biologisiin faktoihin viittaillen, mutta samalla puhutaan puiden ”seksitohinasta”. Sadunomaisuus ja fakta lomittuvat iloisesti. Wohllebenkään ei esitä villeimpiä ajatuksiaan väitteinä, vaan ilmaan heitettyinä kysymyksinä ja toiveina, tieteellisten viitteiden lomassa.

Maailmassa ei varmasti ole liikaa myötätuntoa puita ja eläimiä kohtaan. Päinvastoin. Ja mikä on upeampaa kuin luonnosta häikäistyminen tai ihmisen ja eläimen sanaton yhteys. Varmasti puiden ja eläinten inhimillistäminen edesauttavat joillakin halua suojella metsiä ja puolustaa eläinten oikeuksia. Mutta suojelunhalun ei tarvitsisi perustua tunteeseen, jonka herätteenä on väritetty tarina.

Totuuskin voisi riittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ainakin pitäisi erottaa selvästi, koska astutaan totuuden tieltä kiehtovan toive­ajattelun hetteikköön.

Luotettavan tiedon seulominen esiin mielikuvien ja mielikuvituksen sopasta ei ole muotia, päinvastoin. Se on nähty Donald Trumpin Amerikassa ja brexit-keskustelun myötä Britanniassa.

Kampanjointi tieteellisesti punnittua tietoa vastaan sen sijaan on arkea, eikä edes hätkäytä enää. Nythän valtavirtaa vasten asettuminen on vain yksi erottautumisen keino.

Mediassa kokemusasiantuntija ja professori voivat päästä ääneen tasavertaisina, ja vahvemmin esiintyvän totuus jää voitolle, ainakin mielikuvatasolla. Se, jolla on pokkaa väittää, tulee kuulluksi.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärin Antti Heikkilän ravitsemustietokirjat kiinnostavat kansaa. Ja kun lääkäri sanoo, että kahvi on sydänkuolemia estävä lääke, niin onhan se tavallaan kiinnostavaa. Heikkilän kirja Lääkkeetön elämä ilmestyi vastikään Otavan kustantamana.

Lääketieteen asiantuntijat kyseenalaistavat ja kumoavat Heikkilän kirjoituksia jatkuvasti netissä. Kirja on kuitenkin itsenäinen teos, joka elää omaa elämäänsä. Kirjaan tarttuva ei välttämättä löydä olennaista kritiikkiä, jota siitä esitetään. Siksi voi pohtia myös kustantajan moraalista vastuuta. Onko sellaista?

Kirja on kulttuurissamme esine, joka perinteisesti ajatellen herättää luottamusta ja antaa lupauksen sivistyksestä. Sitä ei heitetä pois yhden lukukerran jälkeen.

Tietokirjoilla ei kuitenkaan ole totuustakuuta. Niiden laatu on kiinni siitä, tekeekö kirjailija työnsä huolella ja vastuullisesti totuuteen pyrkien sekä siitä, tarkistaako kirjan kustantaja tietokirjakäsikirjoituksen faktoja.

Kaikki kustantajat eivät ehdi tai välitä tarkistaa. Osa tarkistaa uutterasti. Saman kustantajan valikoimaan voi kuulua sekä huolella toimitettuja että hutiloiden julki saatettuja tietokirjoja.

Kustannustoimintaa ohjaa tavoite myydä kirjoja, ja siksi kirjaston ja kirjakaupan hyllylle voi päätyä melkeinpä mitä tahansa. Kirjo on laaja loistavasta superlaadusta totuudenvastaisuuksiin.

Tietokirjojen luokkaan kuuluvissa teoksissa menee läpi väitteitä myös muista ihmisistä, joita ei voida tarkistaa tai joihin väitteiden kohde ei voi vastata. Tällaisia ovat esimerkiksi muistelmista joskus luettavat rajut ja yksipuoliset, tarkistamattomat väitteet menneiden vuosien puolisoista, kilpailijoista tai kollegoista.

Väitteiden kohde saattaa olla kuollut. Jos hän on elossa, vastaus kirjaan voidaan saada median kautta. Silloinkin ilmaan jää vain sana sanaa vastaan, ja kirjan väitteet pysyvät kansien välissä ennallaan.

Myydyistä kirjoista yli kolmannes on tietokirjoja, selviää Suomen kustannusyhdistyksen vuositilastosta. Ilman kassakoneita paukuttavia self help -hittejä tai kansaa kohauttavia kimejä ja kiiroja kaunokirjallisuuden ja vakavan tietokirjallisuudenkin edellytykset olisivat heikommat.

Suomen tietokirjailijat ry:llä on eettiset ohjeet, joiden noudattamista yhdistys ”toivoo” jäseniltään. Ohjeet ovat hyvät ja kattavat. Totuuteen pyrkiminen, kriittisyys, lahjomattomuus ja asiantuntijavallan vastuullinen käyttö nousevat niissä esiin. Tietokirjojen kirjoittajista tosin läheskään kaikki eivät kuulu yhdistykseen.

Kysyin Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtajan Jukka-Pekka Pietiäisen mielipidettä tietokirjallisuuden laadusta.

Kustannustoimittaminen on hänen mielestään heikentynyt selvästi 15 vuoden aikana. Horjunta vuosiluvuissa, useat erilaiset kirjoitusasut erisnimille ja helposti löydettävät faktavirheet paljastavat usein, että tietokirjaa ei ole toimitettu lainkaan.

Tietokirjojen epäluotettavuus ja vaihteleva laatu eivät ole Pietiäisen mukaan kuitenkaan uusia ilmiöitä. Aina on julkaistu kaikenlaista. Pamfleteissa mielipide ja tosiasia sekoittuvat. Historiantutkija saattaa ymmärtää tahallisen pahansuovasti kohdettaan ja kasvattaa olettamusta faktaksi tekstinsä edetessä.

Pietiäinen muistuttaa, että tietokirjallisuudessakin sananvapaus on ylittämätön arvo. Vastuun tulisi kuitenkin aina kulkea vapauden rinnalla.

Parhaimmillaan tietokirja syventää käsitystä maailmasta. Nousussa onkin tietokirjatyyppi, joka tekee tolkkua hälyn keskelle: tiivistää ja analysoi ajan monimutkaisia ilmiöitä. Brainy bookseiksi nimitetty tietokirjallisuuden laji on tervetullut.

Ilmiöstä kertoi kesäkuussa brittiläinen kustannusalan lehti The Bookseller. Samaan aikaan, kun maailmaa selittävät, näkemykselliset kirjat ovat yhä suositumpia, esimerkiksi julkkiselämäkertojen myynti on laskenut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  3. 3

   Donald Trump sanoi uskovansa Jamal Khashoggin kuolleen: ”Siltä se todellakin näyttää”

  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  8. 8

   Auto suistui järveen Kuopiossa – sukeltaja löysi ikkunasta ulos päässeen kuljettajan 30 metrin päästä rannasta

  9. 9

   Poliisilla suuri operaatio Pertunmaan Kuortissa – tutkii vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta

  10. 10

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  8. 8

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  9. 9

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää