Kulttuuri    |   Lauantaiessee

”Puiden seksielämä on aika samanlaista kuin ihmisten”, meille uskotellaan – Tietokirja voi väittää mitä tahansa vastoin totuutta

Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtajan mukaan tietokirjojen kustannustoimittaminen on heikentynyt selvästi 15 vuoden aikana. Usein tietokirjaa ei ole toimitettu lainkaan.

”Kun puu heräilee pitkän talven jälkeen, luulisi, että se heti tahtoisi ruokaa. Mutta ei. Sillä on mielessä vain yksi asia”, alkaa Ylen Elävät puut -sarjan jakso Suomen kiimaisin puu.

”Myös puut harrastaa seksiä”, luonto-ohjelman kertoja jatkaa innostuneena. ”Puiden seksielämä on aika samanlaista kuin meillä, mutta paljon monipuolisempaa. Koska puut ei pääse liikkumaan, niiden on täytynyt keksiä aika luovia ratkaisuja.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja sitten päästään heteisiin ja emeihin.

Ylen luontosarja tuo mieleen Peter Wohllebenin supersuositun tietokirjan Puiden salattu elämä, (suom. Pirkko Roinila, Gummerus 2016). Siinä saksalainen metsänhoitaja-kirjailija Wohlleben vertailee puita ihmisiin ja löytää puista mullistavan paljon inhimillisiä piirteitä. Wohllebenin mukaan puut pyytävät apua ja vaihtavat kuulumisia. Puut suunnittelevat suvun jatkamista, ja niillä on rakkauselämä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ovelasti Wohllebenin kirjassa heitetään ilmaan kysymyksiä asioista, joita ei tiedetä, ja herätetään toiveita sellaisesta, mikä olisi kiehtovaa, jos olisi totta. ”Pystyvätkö puut myös kuulemaan ja puhumaan?”

Wohlleben kääntää tieteellisen ajattelun uuteen asentoon: kaikki on mahdollista, emme vain tiedä vielä kaikkea. Mielikuvitus lentää metsässä vapaana kuin lintu.

Puiden inhimillistäminen on mukaansatempaavaa. Wohllebenin kirjaa on myyty valtavia määriä. On ihanaa ajatella puita ystävinä. Puuthan ovat ihania!

Tiede­yhteisö on kuitenkin protestoinut voimakkaasti Wohl­lebenin tarinoita vastaan. Puiden inhimil­listämisen tarjoileminen populaa­rina tieteenä on monien tieteen­tekijöiden mielestä vastuutonta, koska Wohllebenin lähteiden käyttö on vajavaista eikä siten uskottavaa – hän kyllä käyttää tieteellisiä lähteitä, mutta valikoiden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriitikoiden mukaan kirjan omaksuminen populaarina tieteenä voi johtaa vääristyneeseen käsitykseen todellisuudesta. Ja kun kyseenalaisen tietokirjan tapa esittää todellisuutta leviää tv:n asiaohjelmiin, vaikutus on moninkertainen.

Wohlleben on kirjoittanut myös Eläinten salatun elämän (Gummerus 2017), josta voi lukea muun muassa oravien altruismista. Ja siitä, että kaloillakin erittyy oksitosiinia, mikä saattaa Wohllebenin mielestä tarkoittaa sitä, että ne kokevat myös onnea ja rakkautta. Ainakin hän heittää asiasta kysymyksen ilmaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylen Elävät puut -luontosarjassa kiimaisten puiden ”käytöstä” selostetaan biologisiin faktoihin viittaillen, mutta samalla puhutaan puiden ”seksitohinasta”. Sadunomaisuus ja fakta lomittuvat iloisesti. Wohllebenkään ei esitä villeimpiä ajatuksiaan väitteinä, vaan ilmaan heitettyinä kysymyksinä ja toiveina, tieteellisten viitteiden lomassa.

Maailmassa ei varmasti ole liikaa myötätuntoa puita ja eläimiä kohtaan. Päinvastoin. Ja mikä on upeampaa kuin luonnosta häikäistyminen tai ihmisen ja eläimen sanaton yhteys. Varmasti puiden ja eläinten inhimillistäminen edesauttavat joillakin halua suojella metsiä ja puolustaa eläinten oikeuksia. Mutta suojelunhalun ei tarvitsisi perustua tunteeseen, jonka herätteenä on väritetty tarina.

Totuuskin voisi riittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ainakin pitäisi erottaa selvästi, koska astutaan totuuden tieltä kiehtovan toive­ajattelun hetteikköön.

Luotettavan tiedon seulominen esiin mielikuvien ja mielikuvituksen sopasta ei ole muotia, päinvastoin. Se on nähty Donald Trumpin Amerikassa ja brexit-keskustelun myötä Britanniassa.

Kampanjointi tieteellisesti punnittua tietoa vastaan sen sijaan on arkea, eikä edes hätkäytä enää. Nythän valtavirtaa vasten asettuminen on vain yksi erottautumisen keino.

Mediassa kokemusasiantuntija ja professori voivat päästä ääneen tasavertaisina, ja vahvemmin esiintyvän totuus jää voitolle, ainakin mielikuvatasolla. Se, jolla on pokkaa väittää, tulee kuulluksi.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärin Antti Heikkilän ravitsemustietokirjat kiinnostavat kansaa. Ja kun lääkäri sanoo, että kahvi on sydänkuolemia estävä lääke, niin onhan se tavallaan kiinnostavaa. Heikkilän kirja Lääkkeetön elämä ilmestyi vastikään Otavan kustantamana.

Lääketieteen asiantuntijat kyseenalaistavat ja kumoavat Heikkilän kirjoituksia jatkuvasti netissä. Kirja on kuitenkin itsenäinen teos, joka elää omaa elämäänsä. Kirjaan tarttuva ei välttämättä löydä olennaista kritiikkiä, jota siitä esitetään. Siksi voi pohtia myös kustantajan moraalista vastuuta. Onko sellaista?

Kirja on kulttuurissamme esine, joka perinteisesti ajatellen herättää luottamusta ja antaa lupauksen sivistyksestä. Sitä ei heitetä pois yhden lukukerran jälkeen.

Tietokirjoilla ei kuitenkaan ole totuustakuuta. Niiden laatu on kiinni siitä, tekeekö kirjailija työnsä huolella ja vastuullisesti totuuteen pyrkien sekä siitä, tarkistaako kirjan kustantaja tietokirjakäsikirjoituksen faktoja.

Kaikki kustantajat eivät ehdi tai välitä tarkistaa. Osa tarkistaa uutterasti. Saman kustantajan valikoimaan voi kuulua sekä huolella toimitettuja että hutiloiden julki saatettuja tietokirjoja.

Kustannustoimintaa ohjaa tavoite myydä kirjoja, ja siksi kirjaston ja kirjakaupan hyllylle voi päätyä melkeinpä mitä tahansa. Kirjo on laaja loistavasta superlaadusta totuudenvastaisuuksiin.

Tietokirjojen luokkaan kuuluvissa teoksissa menee läpi väitteitä myös muista ihmisistä, joita ei voida tarkistaa tai joihin väitteiden kohde ei voi vastata. Tällaisia ovat esimerkiksi muistelmista joskus luettavat rajut ja yksipuoliset, tarkistamattomat väitteet menneiden vuosien puolisoista, kilpailijoista tai kollegoista.

Väitteiden kohde saattaa olla kuollut. Jos hän on elossa, vastaus kirjaan voidaan saada median kautta. Silloinkin ilmaan jää vain sana sanaa vastaan, ja kirjan väitteet pysyvät kansien välissä ennallaan.

Myydyistä kirjoista yli kolmannes on tietokirjoja, selviää Suomen kustannusyhdistyksen vuositilastosta. Ilman kassakoneita paukuttavia self help -hittejä tai kansaa kohauttavia kimejä ja kiiroja kaunokirjallisuuden ja vakavan tietokirjallisuudenkin edellytykset olisivat heikommat.

Suomen tietokirjailijat ry:llä on eettiset ohjeet, joiden noudattamista yhdistys ”toivoo” jäseniltään. Ohjeet ovat hyvät ja kattavat. Totuuteen pyrkiminen, kriittisyys, lahjomattomuus ja asiantuntijavallan vastuullinen käyttö nousevat niissä esiin. Tietokirjojen kirjoittajista tosin läheskään kaikki eivät kuulu yhdistykseen.

Kysyin Suomen tietokirjailijoiden toiminnanjohtajan Jukka-Pekka Pietiäisen mielipidettä tietokirjallisuuden laadusta.

Kustannustoimittaminen on hänen mielestään heikentynyt selvästi 15 vuoden aikana. Horjunta vuosiluvuissa, useat erilaiset kirjoitusasut erisnimille ja helposti löydettävät faktavirheet paljastavat usein, että tietokirjaa ei ole toimitettu lainkaan.

Tietokirjojen epäluotettavuus ja vaihteleva laatu eivät ole Pietiäisen mukaan kuitenkaan uusia ilmiöitä. Aina on julkaistu kaikenlaista. Pamfleteissa mielipide ja tosiasia sekoittuvat. Historiantutkija saattaa ymmärtää tahallisen pahansuovasti kohdettaan ja kasvattaa olettamusta faktaksi tekstinsä edetessä.

Pietiäinen muistuttaa, että tietokirjallisuudessakin sananvapaus on ylittämätön arvo. Vastuun tulisi kuitenkin aina kulkea vapauden rinnalla.

Parhaimmillaan tietokirja syventää käsitystä maailmasta. Nousussa onkin tietokirjatyyppi, joka tekee tolkkua hälyn keskelle: tiivistää ja analysoi ajan monimutkaisia ilmiöitä. Brainy bookseiksi nimitetty tietokirjallisuuden laji on tervetullut.

Ilmiöstä kertoi kesäkuussa brittiläinen kustannusalan lehti The Bookseller. Samaan aikaan, kun maailmaa selittävät, näkemykselliset kirjat ovat yhä suositumpia, esimerkiksi julkkiselämäkertojen myynti on laskenut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Kulttuuri
 • Hanna Mahlamäki
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  2. 2

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  3. 3

   Punaisten hiusten syy selvisi

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

  6. 6

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  8. 8

   Britannia varautuu äkkieroon EU:sta – puolustusministeri lupasi armeijankin valmistautuvan auttamaan

  9. 9

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  10. 10

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää