Kulttuuri

Emily Esfahani Smith oivalsi, että onni ei ole elämän päämäärä ja kirjoitti siitä kirjan, josta tuli menestys

Merkityksellisyyden voima -kirjan tekijän mielestä ihmisten kannattaa tehdä sitä mikä on mielekästä ja palvelee muitakin kuin tekijää itseään.

Washington

Tapaan kirjailija Emily Esfahani Smithin washingtonilaisessa kahvilassa, jossa on luomumuffinsseja, eettisesti tuotettua kahvia ja tiukasti ruutuunsa tuijottavia nuoria ihmisiä.

Washingtonilaiseen tapaan kahvilassa istuvat naiset näyttävät siltä, että ovat matkalla johtoryhmän kokouksesta joogatunnille tai päinvastoin. Siltä näyttää myös Esfahani Smith, joka astuu sisään iso vesipullo kädessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esfahani Smith on 30-vuotias, mutta puhuu vanhemman ihmisen auktoriteetilla. Ei ihme, sillä hän on ehtinyt luoda näkyvän uran journalistina, pitää puhetilaisuuksia ja julkaista kehutun ja vähän kohutunkin kirjan The Power of Meaning: Crafting a Life that Matters. Kirja ilmestyi vuosi sitten englanniksi ja tänään suomeksi nimellä Merkityksellisyyden voima.

Tyyni vaikutelma voi johtua myös kirjailijan taustasta. Sveitsissä syntyneen, Kanadassa kasvaneen ja Yhdysvaltoihin asettuneen Esfahani Smithin perhe oli tytön lapsuudessa paljon tekemissä islamilaisten sufioppineiden kanssa. Hengellisyydestä tuli luonnollinen osa Emilyn elämää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhtyessään opiskelemaan filosofiaa Dartmouthin yliopistossa Esfahani Smith huomasi olevansa erilainen kuin ystävänsä.

”Edistyksellisessä amerikkalaisessa huippuyliopistossa uskonnollista ihmistä pidetään vähän outona”, Esfahani Smith muistelee opiskeluvuosiaan kahvilan terassipuutarhassa.

Kirjailija muistuttaa, että suurin osa amerikkalaista yliopistoista on perustettu uskonnolliselle pohjalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maallistuttuaan ne ottivat pohjakseen länsimaisen sivistyksen: opiskelijoiden luonnetta piti kehittää klassikkoja lukemalla. Nyt perinteiden tilalle on tullut kriittinen ajattelu.

”Sokratesta luetaan, jotta voidaan osoittaa kaikki ne asiat, joissa hän oli väärässä. Ajatus on, että ihminen voi itse luoda omat merkityksensä, mutta se jättää monen nuoren ajelehtimaan ilman ankkuria.”

Opiskeluissaan Esfahani Smith törmäsi logoterapian kehittäjään Viktor Frankliin, jonka mukaan lisääntynyt ahdistus johtuu siitä, että moni ei kykene näkemään elämäänsä merkityksellisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lamppu syttyi päässäni, kun tajusin onnellisuuden ja merkityksellisyyden välisen eron. Onni ei ole elämän päämäärä vaan hyvän elämän sivutuote.”

Vuonna 2013 Esfahani Smith kokosi pohdiskelunsa laajaan The Atlantic -lehden artikkeliin. Juttu levisi ja sai niin paljon palautetta, että kirjoittaja tajusi osuneensa johonkin isoon, kirjan kokoiseen.

Istumme vauraan asuinalueen kauniissa kahvilassa keskustelemassa elämän merkityksellisyydestä. Maailman köyhillä ei taida olla tällaisia ongelmia?

”Totta on, että esimerkiksi Afrikassa ihmiset eivät paini samalla tavalla merkityksellisyyden kanssa, koska uskonto, perhe ja yhteisö tarjoavat elämälle vahvan pohjan. Vaurauden ja koulutustason nousu lisää tutkimusten mukaan ei-materiaalisten arvojen merkitystä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uskonto tarjoaa ihmiselle merkityksellisyyden tunnetta, mutta mikään yleisavain sekään ei kirjailijan mukaan ole.

”Monella uskovaisellakin on omat kriisinsä ja epäilynsä, ja ateistit voivat löytää ihmeen kokemuksia vaikkapa luonnosta, kuten biologi Richard Dawkins.”

Merkityksellisyyden jano on Esfahani Smithin mukaan tuonut markkinoille myös julmia huijareita, kuten ISIS tai rasistit.

”Terve merkityksellisyys määrittelee itsensä yhteisen ihmisyyden, mutta myrkyllinen merkityksellisyys yhteisen vihollisen kautta”, Esfahani Smith sanoo.

”Ihmisaivoilla on taipumus tulkita erilainen ja ulkopuolinen uhaksi”, kirjailija sanoo. ”Tällaista ajattelua on nyt ilmassa, mutta uskon, että se on ohimenevä kuoppa tiellä.”

Kirjaa tehdessään Esfahani Smith jakoi merkityksellisyyttä luovat asiat viiteen pilariin.

Ne ovat yhteenkuuluvuus, tarkoitus, tarinankerronta, itsensä ylittäminen ja kasvu.

Yhteenkuuluvuus tarkoittaa esimerkiksi perhettä, kotiseutua ja ystäviä.

Lasten saanti osoittaa onnellisuuden ja merkityksellisyyden eron, sillä se voi vähentää onnellisuutta, mutta lisää merkityksellisyyden tunnetta.

Elämän tarkoitus voi olla taiteilijan kutsumus tai arkisemmin mielekkyyden löytäminen siitä, mitä tekee. Tärkeää on, että päämäärä palvelee muitakin kuin itseä.

Tarinankerronta taas tarkoittaa sitä, miten ihminen tekee elämästään mielekkään pukemalla sen sanoiksi.

Itsensä ylittäminen voi olla uskonnollinen tai muu käänteentekevä kokemus. Astronautit palaavat usein avaruudesta muuttuneina ihmisinä, koska maapallon näkeminen on saanut heidät tajuamaan elämän haurauden kylmän ja pimeän avaruuden keskellä.

Kasvu on elämänarvojen muutosta sairauden tai muun vastoinkäymisen ansiosta.

Ihmiset, jotka pystyvät liittämään vaikeudet osaksi elämäntarinaansa, muuttuvat uhreista aktiivisiksi selviytyjiksi.

Modernin maailman paradoksi on se, että me tavoittelemme vapautta, mutta vapaus ei välttämättä tee meistä onnellisia.

”Nykymaailmassa ihmisen pitää itse löytää oma polkunsa. Se on hienoa, mutta myös todella vaikeaa, koska mahdollisia polkuja on niin monta.”

Kirjaa tehdessään kirjailija joutui totta kai miettimään omaakin elämäänsä

”Tajusin, että uramenestys tulee ja menee, mutta kuulumisen merkitys säilyy”, hän sanoo.

” Minulla on erilaisia rooleja, kuten vaimo, tytär ja ystävä. Jos yksi osa-alue elämässä ei toimi, voin käydä hakemassa voimaa muista.”

Merkityksellisyyden voima ei – onneksi – ole mikään pikaopas, mutta senkin uhalla: miten ihminen voi tehdä elämästään merkityksellisempää?

”Useimmilla ihmisillä on elämässään tärkeät pilarit valmiina. Heidän pitää vain tunnistaa ne”, Esfahani Smith sanoo.

”Läheiset ovat tärkeitä, joten kannattaa raivata elämästään aikaa perheelle ja ystäville. Viisasta on myös miettiä omaa elämäntarinaansa, esimerkiksi kirjoittaa päiväkirjaa.”

Kirjailijan mukaan merkityksellisyys voi löytyä yllättävistäkin suunnista.

Joku voi löytää sen valmentamalla lapsensa juniorijoukkuetta.

”Teet sitten mitä tahansa, jos teet sen oikein hyvin, nostat sen toiselle tasolle. Silloin elät kuin olisit oman elämäsi käsityöläinen”, Esfahani Smith sanoo.

”Aina, kun teet jotain ylpeydellä ja rakkaudella, annat itsestäsi jotain maailmalle. Siitä merkityksellisyys syntyy.”

Kuka?

Emily Esfahani Smith


 30-vuotias yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja.

 Syntyi Sveitsissä, vietti nuoruutensa Kanadassa ja asuu nyt miehensä kanssa Washingtonissa.

 Kirjoittanut muun muassa Wall Street Journaliin, New York Timesiin, The Atlanticiin ja The New Criterioniin.

 Merkityksellisyyden voima (The Power of Meaning: Crafting a Life That Matters) on ensimmäinen suomennettu Esfahani Smithin kirja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Onnellisuus
 • Kulttuuri
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  2. 2

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  5. 5

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  6. 6

   #Metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  7. 7

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Jälleen uusi yökerhomullistus Helsingissä: Stadin Tähti lopettaa vuodenvaihteessa

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi kiistellyn irtisanomislain äänin 102–72

  10. 10

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  4. 4

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  5. 5

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  6. 6

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  7. 7

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  8. 8

   11-vuotiaan tytön pankkikortti ei toiminutkaan Sellon kirjakaupassa, sitten takana seissyt nainen astui esiin

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo: Omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – yksi epäilty pidätetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  8. 8

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää