Kulttuuri

Emily Esfahani Smith oivalsi, että onni ei ole elämän päämäärä ja kirjoitti siitä kirjan, josta tuli menestys

Merkityksellisyyden voima -kirjan tekijän mielestä ihmisten kannattaa tehdä sitä mikä on mielekästä ja palvelee muitakin kuin tekijää itseään.

Washington

Tapaan kirjailija Emily Esfahani Smithin washingtonilaisessa kahvilassa, jossa on luomumuffinsseja, eettisesti tuotettua kahvia ja tiukasti ruutuunsa tuijottavia nuoria ihmisiä.

Washingtonilaiseen tapaan kahvilassa istuvat naiset näyttävät siltä, että ovat matkalla johtoryhmän kokouksesta joogatunnille tai päinvastoin. Siltä näyttää myös Esfahani Smith, joka astuu sisään iso vesipullo kädessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esfahani Smith on 30-vuotias, mutta puhuu vanhemman ihmisen auktoriteetilla. Ei ihme, sillä hän on ehtinyt luoda näkyvän uran journalistina, pitää puhetilaisuuksia ja julkaista kehutun ja vähän kohutunkin kirjan The Power of Meaning: Crafting a Life that Matters. Kirja ilmestyi vuosi sitten englanniksi ja tänään suomeksi nimellä Merkityksellisyyden voima.

Tyyni vaikutelma voi johtua myös kirjailijan taustasta. Sveitsissä syntyneen, Kanadassa kasvaneen ja Yhdysvaltoihin asettuneen Esfahani Smithin perhe oli tytön lapsuudessa paljon tekemissä islamilaisten sufioppineiden kanssa. Hengellisyydestä tuli luonnollinen osa Emilyn elämää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhtyessään opiskelemaan filosofiaa Dartmouthin yliopistossa Esfahani Smith huomasi olevansa erilainen kuin ystävänsä.

”Edistyksellisessä amerikkalaisessa huippuyliopistossa uskonnollista ihmistä pidetään vähän outona”, Esfahani Smith muistelee opiskeluvuosiaan kahvilan terassipuutarhassa.

Kirjailija muistuttaa, että suurin osa amerikkalaista yliopistoista on perustettu uskonnolliselle pohjalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maallistuttuaan ne ottivat pohjakseen länsimaisen sivistyksen: opiskelijoiden luonnetta piti kehittää klassikkoja lukemalla. Nyt perinteiden tilalle on tullut kriittinen ajattelu.

”Sokratesta luetaan, jotta voidaan osoittaa kaikki ne asiat, joissa hän oli väärässä. Ajatus on, että ihminen voi itse luoda omat merkityksensä, mutta se jättää monen nuoren ajelehtimaan ilman ankkuria.”

Opiskeluissaan Esfahani Smith törmäsi logoterapian kehittäjään Viktor Frankliin, jonka mukaan lisääntynyt ahdistus johtuu siitä, että moni ei kykene näkemään elämäänsä merkityksellisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lamppu syttyi päässäni, kun tajusin onnellisuuden ja merkityksellisyyden välisen eron. Onni ei ole elämän päämäärä vaan hyvän elämän sivutuote.”

Vuonna 2013 Esfahani Smith kokosi pohdiskelunsa laajaan The Atlantic -lehden artikkeliin. Juttu levisi ja sai niin paljon palautetta, että kirjoittaja tajusi osuneensa johonkin isoon, kirjan kokoiseen.

Istumme vauraan asuinalueen kauniissa kahvilassa keskustelemassa elämän merkityksellisyydestä. Maailman köyhillä ei taida olla tällaisia ongelmia?

”Totta on, että esimerkiksi Afrikassa ihmiset eivät paini samalla tavalla merkityksellisyyden kanssa, koska uskonto, perhe ja yhteisö tarjoavat elämälle vahvan pohjan. Vaurauden ja koulutustason nousu lisää tutkimusten mukaan ei-materiaalisten arvojen merkitystä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uskonto tarjoaa ihmiselle merkityksellisyyden tunnetta, mutta mikään yleisavain sekään ei kirjailijan mukaan ole.

”Monella uskovaisellakin on omat kriisinsä ja epäilynsä, ja ateistit voivat löytää ihmeen kokemuksia vaikkapa luonnosta, kuten biologi Richard Dawkins.”

Merkityksellisyyden jano on Esfahani Smithin mukaan tuonut markkinoille myös julmia huijareita, kuten ISIS tai rasistit.

”Terve merkityksellisyys määrittelee itsensä yhteisen ihmisyyden, mutta myrkyllinen merkityksellisyys yhteisen vihollisen kautta”, Esfahani Smith sanoo.

”Ihmisaivoilla on taipumus tulkita erilainen ja ulkopuolinen uhaksi”, kirjailija sanoo. ”Tällaista ajattelua on nyt ilmassa, mutta uskon, että se on ohimenevä kuoppa tiellä.”

Kirjaa tehdessään Esfahani Smith jakoi merkityksellisyyttä luovat asiat viiteen pilariin.

Ne ovat yhteenkuuluvuus, tarkoitus, tarinankerronta, itsensä ylittäminen ja kasvu.

Yhteenkuuluvuus tarkoittaa esimerkiksi perhettä, kotiseutua ja ystäviä.

Lasten saanti osoittaa onnellisuuden ja merkityksellisyyden eron, sillä se voi vähentää onnellisuutta, mutta lisää merkityksellisyyden tunnetta.

Elämän tarkoitus voi olla taiteilijan kutsumus tai arkisemmin mielekkyyden löytäminen siitä, mitä tekee. Tärkeää on, että päämäärä palvelee muitakin kuin itseä.

Tarinankerronta taas tarkoittaa sitä, miten ihminen tekee elämästään mielekkään pukemalla sen sanoiksi.

Itsensä ylittäminen voi olla uskonnollinen tai muu käänteentekevä kokemus. Astronautit palaavat usein avaruudesta muuttuneina ihmisinä, koska maapallon näkeminen on saanut heidät tajuamaan elämän haurauden kylmän ja pimeän avaruuden keskellä.

Kasvu on elämänarvojen muutosta sairauden tai muun vastoinkäymisen ansiosta.

Ihmiset, jotka pystyvät liittämään vaikeudet osaksi elämäntarinaansa, muuttuvat uhreista aktiivisiksi selviytyjiksi.

Modernin maailman paradoksi on se, että me tavoittelemme vapautta, mutta vapaus ei välttämättä tee meistä onnellisia.

”Nykymaailmassa ihmisen pitää itse löytää oma polkunsa. Se on hienoa, mutta myös todella vaikeaa, koska mahdollisia polkuja on niin monta.”

Kirjaa tehdessään kirjailija joutui totta kai miettimään omaakin elämäänsä

”Tajusin, että uramenestys tulee ja menee, mutta kuulumisen merkitys säilyy”, hän sanoo.

” Minulla on erilaisia rooleja, kuten vaimo, tytär ja ystävä. Jos yksi osa-alue elämässä ei toimi, voin käydä hakemassa voimaa muista.”

Merkityksellisyyden voima ei – onneksi – ole mikään pikaopas, mutta senkin uhalla: miten ihminen voi tehdä elämästään merkityksellisempää?

”Useimmilla ihmisillä on elämässään tärkeät pilarit valmiina. Heidän pitää vain tunnistaa ne”, Esfahani Smith sanoo.

”Läheiset ovat tärkeitä, joten kannattaa raivata elämästään aikaa perheelle ja ystäville. Viisasta on myös miettiä omaa elämäntarinaansa, esimerkiksi kirjoittaa päiväkirjaa.”

Kirjailijan mukaan merkityksellisyys voi löytyä yllättävistäkin suunnista.

Joku voi löytää sen valmentamalla lapsensa juniorijoukkuetta.

”Teet sitten mitä tahansa, jos teet sen oikein hyvin, nostat sen toiselle tasolle. Silloin elät kuin olisit oman elämäsi käsityöläinen”, Esfahani Smith sanoo.

”Aina, kun teet jotain ylpeydellä ja rakkaudella, annat itsestäsi jotain maailmalle. Siitä merkityksellisyys syntyy.”

Kuka?

Emily Esfahani Smith


 30-vuotias yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja.

 Syntyi Sveitsissä, vietti nuoruutensa Kanadassa ja asuu nyt miehensä kanssa Washingtonissa.

 Kirjoittanut muun muassa Wall Street Journaliin, New York Timesiin, The Atlanticiin ja The New Criterioniin.

 Merkityksellisyyden voima (The Power of Meaning: Crafting a Life That Matters) on ensimmäinen suomennettu Esfahani Smithin kirja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Onnellisuus
 • Kulttuuri
 • Saska Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vasemmistoliiton Li Andersson yrittäjien soppatykeistä: ”Vastenmielistä”

  2. 2

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  3. 3

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vartiointialan työntekijät menevät lakkoon keskiviikkona

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Kulisseissa hiotaan ratkaisua hallituksen ja ay-liikkeen riitaan – keskusjärjestöt valmiita määräaikais­ehtojen keventämiseen, jos hallitus luopuu kiistellystä esityksestään

  8. 8

   Lauri Markkanen julkaisi kuvan äidistään – taustalla oleva juliste sai fanit vertaamaan NBA-tähteä Rocky-elokuvien ruotsalaistähteen

  9. 9

   Internet meni sekaisin, kun Kimi Räikkönen voitti osakilpailun vuosien odotuksen jälkeen – koostimme yhteen kaikki parhaat Räikkös-reaktiot

  10. 10

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  4. 4

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  5. 5

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  6. 6

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi käynnissä

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  9. 9

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  10. 10

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää