Kulttuuri    |   Kommentti

Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

Ylen keskusteluohjelma ärsyttää monia pelkällä olemassaolollaan ja agendallaan. Itse keskustelusta jäi hyvin vähän käteen, kirjoittaa kommentissaan HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

Ylen perjantai-illan keskusteluohjelma Sannikka&Ukkola oli valtaisan somekohun kohteena jo ennen lähetystä. Pelkät ohjelman ennakkotiedot saivat ihmiset kysymään sosiaalisessa mediassa, miksi tällaista tehdään.

Miksi kohu heräsi jo ennen kuin tiedettiin, mitä studiossa tapahtuu – ja oliko ohjelma lopulta kohun arvoinen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Marja Sannikan ja Sanna Ukkolan vieraana studiossa oli perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari, joka oli edellisenä sunnuntaina herättänyt Twitterissä keskustelua tamperelaisen koulun oppilaiden tekemistä julisteista.

Huhtasaari syytti koulujen opettajia ”vihapuhumisesta” ja vihaan lietsomisesta perussuomalaisia vastaan.


Kohun herättäneessä, Huhtasaaren jakamassa kuvassa ei ollut oppilaiden sukunimiä, mutta siinä näkyi Tampereella sijaitsevan koulun nimi sekä juliste, jossa on julisteen kolmen alaikäisen tekijän etunimet. Julisteessa on kuva maahanmuuttajista veneessä ja suurin kirjaimin sanat ”Suomeen VAI Kuoleen”. ”Kuoleen”-sanan kohdalla oli Huhtasaaren kuva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtasaaren tapauksesta kirjoitettiin mediassa paljon viime viikolla. Iltalehti kertoi, että koululle on tarvittu vartija Huhtasaaren nostattaman viha-aallon takia.

Mutta hänen kutsumisensa tv-studioon herätti uuden äläkän. Moni jakoi tuohtuneena Yleisradion torstaina lähettämää twiittiä perjantain ohjelmatiedoista, jossa ohjelman teemaksi ilmoitettiin ”Lietsoiko poliitikko vihaa lapsia kohtaan. Aivopesevätkö opet kouluissa?”
Kyseessä oli syyskuussa alkaneen keskusteluohjelman neljäs lähetys. Jokainen jakso on keskittynyt somessa velloneisiin kohuihin, kohujen seurauksena annettuihin pikapotkuihin ja muutenkin viikon kuohuttavimpiin puheenaiheisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ironiaa voi helposti nähdä siinä, että ohjelman tavoitteeksi on sanottu rakentavaan keskusteluun pyrkiminen, ja samalla studioon on kutsuttu mahdollisimman kaukana toisistaan olevat keskustelukumppanit.

Silti Huhtasaaren valinta ohjelmaan oli suuri hämmästyksen aihe.
Moni kommentoija oli sitä mieltä, että julkisuus sataa Huhtasaaren laariin.
Ohjelman toimittajat Sanna Ukkola ja Marja Sannikka ovat ihmetelleet, miksi eri mieltä olevat halutaan ”vaientaa”. Sannikan mukaan on syytä olla huolissaan demokratiasta, jonka ydin ovat sananvapaus ja keskustelu.
Sannikka ja Ukkola kyseenalaistivat sitä, miksi kohu heräsi vasta heidän ohjelmastaan, kun aiemmin tapausta oli vatvottu mediassa jo pitkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heidän perustelunsa haastattelulle kumpusi perinteisestä politiikan journalismin ihanteesta: pannaan politiikko koville ja vaaditaan vastauksia. Äänekäs joukko Twitterissä oli kuitenkin sitä mieltä, että Huhtasaaren tapauksessa ei kannattaisi.

HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen huomautti, että vastaan väittäminenkin ajaa joskus politiikan asiaa.
Ennakkotuohtumuksen yhtenä syynä oli selvästi se, että Huhtasaaren provokaation katsottiin kohdistuvan lapsiin. Hänen katsottiin ”maalittavan” lapsia.

Toisena suurena syynä oli se, että Yle otti Huhtasaaren provokatiivisen kysymyksen ohjelman lähtökohdaksi – erityisesti etukäteismarkkinoinnissaan.

Aivan kuin ”aivopesevätkö opet kouluissa” olisi aito, neutraalisti selvitystä vaativa yhteiskunnallinen kysymys, olemassa oleva ongelma, johon journalistisin keinoin kaivataan mahdollisimman punnittuja vastauksia. Sitä se nimittäin ei ole.

Asiaan syventymällä voi todeta, että pikemmin on kyseessä oikeistopopulistisen liikkeen toimintamekanismi.

HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen kirjoitti perjantaina, että ”Huhtasaaren Twitter-viestit ja kommentit ovat kuin tuonti­tavaraa Saksasta, jossa oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD syyttää opettajia AfD-vastaisiksi”.

Koulujen ”poliittisuutta” vastaan hyökkääminen vaikuttaa siis vahvasti poliittiselta manööveriltä eikä vilpittömältä, aitoon ongelmaan tarttumiselta.

Näytti siis siltä, että Ylen ohjelma hyppää oikeistopopulistiseen kelkkaan ottamalla agendalleen aiheen, josta oikeistopopulistit haluavat keskustella. Tämä suututti.

Samassa ohjelmassa toisena aiheena oli aborttioikeus Suomessa. Siitä on viime aikoina keskusteltu lähinnä Timo Soinin yhteydessä. Yle oli jopa teettänyt mielipidetutkimuksen, joka todisti, että aborttioikeuteen puuttumiseen ei ole Suomessa kansan mielipiteestä tulevaa painetta. Päinvastoin, moni olisi valmis jopa vapaampaan lainsäädäntöön.

Politiikantutkija Johanna Vuorelma kiinnitti huomiota tähän perjantaina.
Hän huomautti, että politiikka alkaa tapahtua silloin, kun kysymys nostetaan agendalle. Voi siis sanoa, että aborttia vastustava Soini on saanut politiikkansa etenemään, kun hän on saanut kysymyksen keskustelunaiheeksi, vaikka lainsäädännön muutosten tiellä ei Suomessa asian suhteen olla.

Koulujen ”aivopesuun” liittyen ohjelma itsekin todisti, että kyseessä ei ole aito ongelma. Sannikka kysyi ohjelmassa Huhtasaarelta, onko tällä tietoa siitä, että opettajat vaikuttaisivat koululaisiin poliittisesti.

Huhtasaari ei vastannut kysymykseen suoraan. Sannikka kertoi ohjelman tiimin selvittäneen itse asiaa, eikä näyttöä ”opejen vihanlietsonnasta” löytynyt.

”OAJ ei tunnista ongelmaa, Opetushallitus ei tunnista ongelmaa. Tampereella opetusjohtajan tiedossa ei ole yhtään tapausta, jossa aikuiset olisivat näin koulussa toimineet. Miksi väität sellaista, mistä ei ole mitään näyttöä?”, Sannikka kysyi Huhtasaarelta.

Tähän asiaan tiivistyy myös ohjelman saama ennakkotuohtumuksen ajatus: ohjelman aihe oli nollaongelma. Miksi herättää suorassa televisiolähetyksessä polemiikkia asiasta, josta ei ole mitään näyttöä?

Huhtasaari ei vastannut suoraan mihinkään Sannikan kysymyksiin, vaan julisti käytössään olleella vastausajalla omia aatteitaan.

Sannikka oli tiukka haastattelija Huhtasaarelle ja antoi hänelle monta tilaisuutta pyytää anteeksi toimintaansa. Huhtasaari pysyi järkähtämättä kannassaan siitä, että kouluissa on ongelma, ei hänessä.

Toimittaja hoiti työnsä hyvin olemalla tiukka haastattelija. Ei voi kuitenkaan sanoa, että keskustelu olisi oikeastaan johtanut mihinkään. Huhtasaari ei myöntänyt mitään, ei pyytänyt anteeksi, eikä asiasta saatu uutta tietoa.

Sosiaalisen median kriitikot olivat ohjelman jälkeen enimmäkseen hiljaa. Vaikuttaa siltä, että keskusteluohjelma häiritsee pelkällä olemassaolollaan ja pelkillä ennakkotiedoillaan myös sellaisia, jotka eivät sitä katso.

Toisaalta, kansan syvät rivitkään eivät ole nauliutuneet ruudun eteen. Ohjelman katsojaluvut olivat melko vaatimattomat. Finnpanelin mittauksen mukaan kaikista ikäluokista televisiolähetystä katsoi 300 000 suomalaista. Kanavien eniten hamuamasta 10–44-vuotiaiden ryhmästä katsojia oli hämmästyttävän vähän: 28 000. Yle Areenassa ohjelmalla on lähes 30 000 katselukertaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  6. 6

   Tuhoaako runsas light-limujen juominen erektion? Urologi vastaa

  7. 7

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  8. 8

   Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”

  9. 9

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  10. 10

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  5. 5

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  6. 6

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  7. 7

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää