Kulttuuri    |   Kommentti

Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

Ylen keskusteluohjelma ärsyttää monia pelkällä olemassaolollaan ja agendallaan. Itse keskustelusta jäi hyvin vähän käteen, kirjoittaa kommentissaan HS:n kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

Ylen perjantai-illan keskusteluohjelma Sannikka&Ukkola oli valtaisan somekohun kohteena jo ennen lähetystä. Pelkät ohjelman ennakkotiedot saivat ihmiset kysymään sosiaalisessa mediassa, miksi tällaista tehdään.

Miksi kohu heräsi jo ennen kuin tiedettiin, mitä studiossa tapahtuu – ja oliko ohjelma lopulta kohun arvoinen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Marja Sannikan ja Sanna Ukkolan vieraana studiossa oli perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari, joka oli edellisenä sunnuntaina herättänyt Twitterissä keskustelua tamperelaisen koulun oppilaiden tekemistä julisteista.

Huhtasaari syytti koulujen opettajia ”vihapuhumisesta” ja vihaan lietsomisesta perussuomalaisia vastaan.


Kohun herättäneessä, Huhtasaaren jakamassa kuvassa ei ollut oppilaiden sukunimiä, mutta siinä näkyi Tampereella sijaitsevan koulun nimi sekä juliste, jossa on julisteen kolmen alaikäisen tekijän etunimet. Julisteessa on kuva maahanmuuttajista veneessä ja suurin kirjaimin sanat ”Suomeen VAI Kuoleen”. ”Kuoleen”-sanan kohdalla oli Huhtasaaren kuva.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtasaaren tapauksesta kirjoitettiin mediassa paljon viime viikolla. Iltalehti kertoi, että koululle on tarvittu vartija Huhtasaaren nostattaman viha-aallon takia.

Mutta hänen kutsumisensa tv-studioon herätti uuden äläkän. Moni jakoi tuohtuneena Yleisradion torstaina lähettämää twiittiä perjantain ohjelmatiedoista, jossa ohjelman teemaksi ilmoitettiin ”Lietsoiko poliitikko vihaa lapsia kohtaan. Aivopesevätkö opet kouluissa?”
Kyseessä oli syyskuussa alkaneen keskusteluohjelman neljäs lähetys. Jokainen jakso on keskittynyt somessa velloneisiin kohuihin, kohujen seurauksena annettuihin pikapotkuihin ja muutenkin viikon kuohuttavimpiin puheenaiheisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ironiaa voi helposti nähdä siinä, että ohjelman tavoitteeksi on sanottu rakentavaan keskusteluun pyrkiminen, ja samalla studioon on kutsuttu mahdollisimman kaukana toisistaan olevat keskustelukumppanit.

Silti Huhtasaaren valinta ohjelmaan oli suuri hämmästyksen aihe.
Moni kommentoija oli sitä mieltä, että julkisuus sataa Huhtasaaren laariin.
Ohjelman toimittajat Sanna Ukkola ja Marja Sannikka ovat ihmetelleet, miksi eri mieltä olevat halutaan ”vaientaa”. Sannikan mukaan on syytä olla huolissaan demokratiasta, jonka ydin ovat sananvapaus ja keskustelu.
Sannikka ja Ukkola kyseenalaistivat sitä, miksi kohu heräsi vasta heidän ohjelmastaan, kun aiemmin tapausta oli vatvottu mediassa jo pitkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heidän perustelunsa haastattelulle kumpusi perinteisestä politiikan journalismin ihanteesta: pannaan politiikko koville ja vaaditaan vastauksia. Äänekäs joukko Twitterissä oli kuitenkin sitä mieltä, että Huhtasaaren tapauksessa ei kannattaisi.

HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen huomautti, että vastaan väittäminenkin ajaa joskus politiikan asiaa.
Ennakkotuohtumuksen yhtenä syynä oli selvästi se, että Huhtasaaren provokaation katsottiin kohdistuvan lapsiin. Hänen katsottiin ”maalittavan” lapsia.

Toisena suurena syynä oli se, että Yle otti Huhtasaaren provokatiivisen kysymyksen ohjelman lähtökohdaksi – erityisesti etukäteismarkkinoinnissaan.

Aivan kuin ”aivopesevätkö opet kouluissa” olisi aito, neutraalisti selvitystä vaativa yhteiskunnallinen kysymys, olemassa oleva ongelma, johon journalistisin keinoin kaivataan mahdollisimman punnittuja vastauksia. Sitä se nimittäin ei ole.

Asiaan syventymällä voi todeta, että pikemmin on kyseessä oikeistopopulistisen liikkeen toimintamekanismi.

HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen kirjoitti perjantaina, että ”Huhtasaaren Twitter-viestit ja kommentit ovat kuin tuonti­tavaraa Saksasta, jossa oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue AfD syyttää opettajia AfD-vastaisiksi”.

Koulujen ”poliittisuutta” vastaan hyökkääminen vaikuttaa siis vahvasti poliittiselta manööveriltä eikä vilpittömältä, aitoon ongelmaan tarttumiselta.

Näytti siis siltä, että Ylen ohjelma hyppää oikeistopopulistiseen kelkkaan ottamalla agendalleen aiheen, josta oikeistopopulistit haluavat keskustella. Tämä suututti.

Samassa ohjelmassa toisena aiheena oli aborttioikeus Suomessa. Siitä on viime aikoina keskusteltu lähinnä Timo Soinin yhteydessä. Yle oli jopa teettänyt mielipidetutkimuksen, joka todisti, että aborttioikeuteen puuttumiseen ei ole Suomessa kansan mielipiteestä tulevaa painetta. Päinvastoin, moni olisi valmis jopa vapaampaan lainsäädäntöön.

Politiikantutkija Johanna Vuorelma kiinnitti huomiota tähän perjantaina.
Hän huomautti, että politiikka alkaa tapahtua silloin, kun kysymys nostetaan agendalle. Voi siis sanoa, että aborttia vastustava Soini on saanut politiikkansa etenemään, kun hän on saanut kysymyksen keskustelunaiheeksi, vaikka lainsäädännön muutosten tiellä ei Suomessa asian suhteen olla.

Koulujen ”aivopesuun” liittyen ohjelma itsekin todisti, että kyseessä ei ole aito ongelma. Sannikka kysyi ohjelmassa Huhtasaarelta, onko tällä tietoa siitä, että opettajat vaikuttaisivat koululaisiin poliittisesti.

Huhtasaari ei vastannut kysymykseen suoraan. Sannikka kertoi ohjelman tiimin selvittäneen itse asiaa, eikä näyttöä ”opejen vihanlietsonnasta” löytynyt.

”OAJ ei tunnista ongelmaa, Opetushallitus ei tunnista ongelmaa. Tampereella opetusjohtajan tiedossa ei ole yhtään tapausta, jossa aikuiset olisivat näin koulussa toimineet. Miksi väität sellaista, mistä ei ole mitään näyttöä?”, Sannikka kysyi Huhtasaarelta.

Tähän asiaan tiivistyy myös ohjelman saama ennakkotuohtumuksen ajatus: ohjelman aihe oli nollaongelma. Miksi herättää suorassa televisiolähetyksessä polemiikkia asiasta, josta ei ole mitään näyttöä?

Huhtasaari ei vastannut suoraan mihinkään Sannikan kysymyksiin, vaan julisti käytössään olleella vastausajalla omia aatteitaan.

Sannikka oli tiukka haastattelija Huhtasaarelle ja antoi hänelle monta tilaisuutta pyytää anteeksi toimintaansa. Huhtasaari pysyi järkähtämättä kannassaan siitä, että kouluissa on ongelma, ei hänessä.

Toimittaja hoiti työnsä hyvin olemalla tiukka haastattelija. Ei voi kuitenkaan sanoa, että keskustelu olisi oikeastaan johtanut mihinkään. Huhtasaari ei myöntänyt mitään, ei pyytänyt anteeksi, eikä asiasta saatu uutta tietoa.

Sosiaalisen median kriitikot olivat ohjelman jälkeen enimmäkseen hiljaa. Vaikuttaa siltä, että keskusteluohjelma häiritsee pelkällä olemassaolollaan ja pelkillä ennakkotiedoillaan myös sellaisia, jotka eivät sitä katso.

Toisaalta, kansan syvät rivitkään eivät ole nauliutuneet ruudun eteen. Ohjelman katsojaluvut olivat melko vaatimattomat. Finnpanelin mittauksen mukaan kaikista ikäluokista televisiolähetystä katsoi 300 000 suomalaista. Kanavien eniten hamuamasta 10–44-vuotiaiden ryhmästä katsojia oli hämmästyttävän vähän: 28 000. Yle Areenassa ohjelmalla on lähes 30 000 katselukertaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksi puheenjohtajaehdokasta ajettiin ulos SUL:n kokoussalista – ”Haluttiin näyttää valtaa, toimitusjohtaja sentään kätteli”

  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Katso ensi yönä taivaalle – Leonidien tähdenlennot ovat nyt vilkkaimmillaan

  10. 10

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  9. 9

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää