Kulttuuri

Kolumbiassa yhteiskuntaluokkien 1 ja 2 naisille ainoa tie ulos on ulkonäkö – Melba Escobar kirjoitti viihdekirjan herättääkseen naisia feminismiin machokulttuurin maassa

Romanttiset unelmat ja urahaaveet näkyvät eri lailla Escobarin Kauneussalonki-kirjassa kuin länsimaiden chick litissä. Se johtuu naisen asemasta.

Kirjailija Melba Escobar on feministi, joka haluaa muuttaa kotimaansa Kolumbian paremmaksi naisille – ja kaikille muillekin. Aiemmin journalistina toiminut nainen valitsi keinokseen chick lit -kirjallisuuden.

Escobarin Kauneussalonki lähtee länsimaiselle nuorten naisten viihdekirjallisuudelle tutuista kysymyksistä. Miten keskiluokkainen, työssäkäyvä, itsenäinen nainen – tässä tapauksessa kauneushoitolassa työskentelevä Karen – voisi menestyä urallaan ja löytää rakkauden pääkaupunki Bogotàssa? Eroa on vain siinä, että länsimaan sijasta Karen elää elämäänsä Kolumbiassa, jossa reunaehdot naisen elämälle ovat erilaiset kuin lännessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tai siis ovat, jos et kuulu ylimpiin luokkiin”, Escobar selittää. ”Luokkien viisi ja kuusi ihmiset elävät länsimaassa, vaikka he elävät Kolumbiassa. Kolmoset ja neloset kuuluvat keskiluokkaan, sitä alempana elävät ovat köyhiä.”

Escobar itse on kuutonen. Kuutosuus perustuu 1980-luvulla perustettuun estrata-järjestelmään, joka sementoi Kolumbian luokkayhteiskunnan. Tarkoituksena oli alun perin helpottaa köyhien oloja pääkaupungissa: estrata-järjestelmässä köyhät maksavat vähemmän yhteiskunnallisesta infrastruktuurista, esimerkiksi vedestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikki kolumbialaiset tietävät, missä ja miten asut ja elät, kun saavat tietoonsa, mihin luokkaan kuulut.

 

Yhdysvalloissa maa tunnetaan kauniista ja miellyttävistä prostituoiduistaan

Kuutosena olo tarkoittaa, että kuuluu maan rikkaimpaan kuuteen-seitsemään prosenttiin. Kuutonen asuu aitojen ja vartijoiden turvaamalla alueella, hänen lapsensa käyvät yksityiskouluja ja myöhemmin amerikkalaista yliopistoa, hänen talossaan on toimiva viemäröinti ja sähköt, hän rentoutuu ulkomaanmatkoilla ja elää joko ulkomaisen yrityksen leivissä olevan miehensä, sukunsa tai huumekartellien rahoilla.

Kuutosluokan naisen elämä on sellaista, jota kaikkien muidenkin luokkien naiset tavoittelevat. Kuutoseen pääsyyn ja siellä pysymiseen on yksi varma keino: avioliitto kuutosmiehen kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on mahdotonta, ellei ole kaunis ja miellytä miestä.

Kauneus puolestaan tarkoittaa, että pitää olla mahdollisimman valkoinen nainen, jolla on mahdollisimmat suorat hiukset. Kauneussalongeissa käyvät samalla tavoin köyhimmät kuin rikkaimmat naiset: suoristamassa päänsä ihokarvat, valkaisemassa ja poistamassa loput, sillä ulkonäön katsotaan olevan naisen ainoa merkitsevä ominaisuus. Miehen miellyttäminen puolestaan tarkoittaa sitä, että miehille kaikki on sallittua.

”Pettäminen, juopottelu, väkivalta ja seksuaalinen väkivalta ovat niin tavanomaisia, että alempien luokkien naiset eivät edes oleta, että he voisivat elää arkea ilman jatkuvaa väkivaltaa”, Escobar toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ykkös- ja kakkosluokissa osa naisista olettaa kuolevansa nuorina joko lähisuhdeväkivaltaan tai slummien yleiseen väkivaltaan.”

Siitä ei oikein voi kirjoittaa kirjoja, aiemmin journalistina reportaasimatkoja köyhien oloihin tehnyt Escobar sanoo. Niitä ei kukaan haluaisi lukea. Siksi hän kirjoitti Karenista, joka on kolmonen. Maan keskiluokkaa siis. Silti Karen joutuu asumaan parin tunnin päässä työpaikaltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on ihan tavallista täällä. Keskiluokkaiset ihmiset nousevat aamuneljältä matkustaakseen töihin ja pääsevät kotiin lähempänä iltakymmentä”, Escobar kertoo.

Karen on niin tyypillinen kolumbialainen henkilöhahmo, että hänen nimeään on ryhdytty käyttämään stereotyypin nimityksenä jopa maan lehdistössä sen jälkeen, kun Ecobarin kirja julkaistiin maassa 2016.

”Karen on kaunis nainen, jolla on nuorena kaikkia ajatuksia tulevaisuudestaan, yliopisto-opintojakin. Ympäristön oletusten ja elämänkokemusten mukaan hän kuitenkin taipuu ajatukseen, että ainoastaan ulkonäön avulla hän voi saavuttaa itselleen paremman tulevaisuuden. Niinpä hän muuttaa pääkaupunkiin tavoittelemaan parempaa” Escobar kertoo.

Tavoittelee Karen muutakin. Elämänkokemukseen liittyy epäonnistunut romanssi ja nelivuotias poika, jonka Karen haluaisi luokseen. Sitä varten täytyy kuitenkin säästää rahaa. Kolmoselta on päästävä loikkaamaan neloselle. Nelosestratalla Karenilla olisi varaa turvalliseen asuntoon ja lastenhoitajaan työpäivien ajaksi.

Tavallisen kauneushoitajan työn palkasta ei vain oikein riitä säästettäväksi. Ja sitten tapahtuu jotain onnetonta. Karenin on kuitenkin jatkettava eteenpäin. Ulkonäkö tarjoaa mahdollisuuden seuralaisena toimimiseen ja siten ansaitut rahat tien ulos ahdingosta, merkkivaatteisiin ja lähemmäs lapsen saamista kotiin.

Se vaan, että katolisessa, syvän moralistisessa Kolumbiassa siinä ohessa tulee runsaasti halveksuntaa, häpeää, salailua ja helpotuksen etsiminen päihteistä.

Escobarin mukaan tämä on satojen tuhansien kolumbialaisnaisten tarina.

Naapurimaissa ja Yhdysvalloissa maa tunnetaan kauniista ja miellyttävistä prostituoiduistaan. Prostituoidut toivovat pääsevänsä parhaassa tapauksessa naimisiin ja muuttamaan pois ykkös-kakkosmaailmasta. Virallinen, viitosten ja kuutosten Kolumbia häpeää heitä, mutta ummistaa silmänsä.

 

Valinta kirjoittaa chick litiä ei johtunut vain siitä, että patoutunut suru oli purettava jotenkin

Karenin tarinan lisäksi Kauneussalonki kertoo hänen asiakkaistaan. 15-vuotiaasta Sabrina Guzmánista, joka on löytänyt rikkaan ja rakastavan poikaystävän, joka on kutsunut hänet viettämään hotelliyötä. Sekä jo harmaantuvasta psykoanalyytikko Claire Dalvardista, joka on muuttanut takaisin lapsuudenmaahansa Euroopasta pyrkii rakentamaan uutta elämää. Naisia yhdistää kauneussalongin lisäksi juuri tämä, uuteen elämään pyrkiminen kulttuurissa, jossa naisen paikka on se, jonka miehet hänelle sallivat tai rakentavat.

Se ei pääty hyvin kirjassa, sillä se ei pääty hyvin elämässäkään, Escobar perustelee.

”Periaatteessa minunkin olisi mahdollista sulkea silmäni ja elää täällä kuutosen maailmassa. Monet tekevät niin”, Escobar sanoo.

”Mutta sitten on paljon meitä, jotka emme. Meillä ei Kolumbiassa enää ole niin, että kaikki köyhät olisivat automaattisesti hyviä ja solidaarisia ja kaikki rikkaat pahoja ja itsekkäitä”, Escobar toteaa.

”Jos sellainen jako nyt on koskaan totta ollutkaan.”

Escobar lähti kirjoittamaan kirjaansa surun voimalla. Hän kertoo olleensa järkyttynyt kaikista niistä pienistä uutisista sanomalehtien sivuilla, joissa kerrottiin naisten murhista, raiskauksista, korruptiosta ja muista uutisista, joista maan lehdistö ei enää kehtaa vaieta

”Tai ehkä lehdistö ei enää pelkää kartelleja tai viranomaisia yhtä paljon kuin ennen”, Escobar sanoo posiitivista ajatusta tavoitellen.

Ne eivät silti kelpaa kahden palstan uutisiksi. Tai isommiksi. Isossa uutisessa on oltava jotain epätavanomaista.

Silti valinta kirjoittaa chick litiä ei johtunut vain siitä, että patoutunut suru oli purettava jotenkin. Yhdessä vaiheessa kirjaa kirjoittaessaan Escobar vain liimaili sanomalehtileikkeitä toistensa perään.

”Oli siinä sekin ajatus, että naisten viihdekirjallisuus ei ole merkittävää miesten mielestä. Ei tarvitse pelätä oman turvallisuutensa puolesta ihan samalla tavalla”, Escobar toteaa.

Kaikki on vain mielikuvituksen tuotetta, hän voi puolustautua tiukassa tilanteessa.

Kirjan menestyksen takia Kolumbiassa asuu nyt kymmeniä tuhansia Kareneita, Sabrinoja ja Claireja, jotka ovat saaneet ensi kosketuksensa ajatukseen, etteivät machokulttuurin, huumekartellien, uskonnon ja varallisuuden asettamat naisille haitalliset rakenteet ole ikuisia ja kyseenalaistamattomia.

Melba Escobar: Kauneussalonki. Suom. Taina Helkamo. Aula&Co 2018, 262 s.

Oikaisu 9.10.2018 kello 19.21: Kauneussalongin kustantaja on Aula&Co, ei Into kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki. Tarkennus 10.10.2018 klo 8:17: Lisätty kirjan tietoihin suomentajan Taina Helkamon nimi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kolumbia
 • Kolumbian lentoturma
 • Prostituutio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  2. 2

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  3. 3

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  4. 4

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin Koskelantiellä syttyi maanantai-iltana räjähdysmäinen tulipalo: Silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupungin­osa oli täynnä savua

  7. 7

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  8. 8

   Macron puhui ensi kertaa Ranskan kelta­liiveille ja lupasi minimi­palkkaan 100 euron korotuksen: ”Maassa vallitseva viha on syvää ja oikeutettua”

  9. 9

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  10. 10

   Norjan maajoukkue­valmentaja myöntää härskin käytöksen omia hiihtäjiä kohtaan: ”Voisi sanoa, että huijasimme heitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää